Şimdi Ara

Kapitalizm neden verimliliği arttırsın?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kapitalizmin temel argümanı verimlilik ve rekabet değil mi ama ben şunu anlamıyorum bir araba fabrikasındaki arabayı mühendis ve işçi yapar patronun kendisi değil.Mühendis atıyorum ayda 10 bin dolar maaş alıyor,eğer mühendis rakip firmalardan çok daha iyi bir araba yapsa ve şirket çok araba satsa da yine 10 bin dolar maaş alacak şirketin kazandığı kar yine patrona gidecek ve patron daha da zenginleşecek,bu işten arabayı yapan mühendisin karı ne ki daha iyi bir araba yapmak için bir motivasyonu olsun.Kapitalizmde şöyle bir anlatı var girişimci ürün tasarlar yapar ve para kazanır halbuki girişimcinin kendisi hiçbir şey yapmaz ürünü yapan işçiler mühendisler gibi maaşlı çalışanlardır

• kapitalizmde verimlilik artar denmesinin sebebi sosyalizmde her türlü hamlenin devlet ya da kolektifler tarafından yapılıyor olması ve bunun da büyük çapta bürokrasi yaratacağı ve karar mekanizmasını yavaşlatacağı iddiasıdır

komünistlerin de bu konuda tam tersini savunan kendi argümanları var

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • yumuksuzsucurta58 Y kullanıcısına yanıt
    ekonomist değilim hocam sadece bu konulara ilgiliyim diyebilirim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kapitalizmin amacı ne olursa olsun talebi karşılamak ve kar etmektir. Verimlilik değildir.

Bu yüzden OnlyFans modelleri milyoner ve Belle Delphine gibileri 30 dolara banyo suyunu satabiliyor çünkü onlara para verecekler var.

• İktisadi verimliliğin ve dolayısıyla kârın artışı için teşvikler - primler vs - devreye giriyor. Örnekteki mühendisin ve işçinin motivasyonu da bundan. Kapitalizm kâr maksimizasyonu için salt emek sömürüsünden daha kompleks bir sistem. Bilakis emeğin teşviki hatta inovasyon, makineleşme, dijitalleşme vb ile emeğe bağımlılığın azalması, bu tarz üretim süreci geliştirmeleriyle beraber ürün kalitesinin ve katma değerin maliyetler azaltılarak çoğaltılma ihtimali kârları çok daha büyütebilir.

Karşılaştırmalı ekonomik sistemler tartışmasına girmiyorum çünkü bu Sovyet Bloğu ile beraber çökmüş bir disiplin. Şu gayet iyi biliniyor: Sovyet tarzı merkezi kumanda ekonomisi kapitalistik piyasa ekonomisi kadar verimli değil. Neden olmadığına dair de belirli bir pratik birikim ve teorik yorumlar mevcut. Sovyet sisteminin kapitalizm lehinde terk edilmesi boşuna değil. Kapitalist piyasa modelinden daha iyi bir iktisadi organizasyon biçimi bilinmiyor. Bilinse uygulanırdı. Dünyada çeşitli tarzda kapitalizm biçimleri var. Bu arada saf bir piyasa ekonomisi de aslında mevcut değil. Safkan haliyle liberalizm de doğru değil. Para, maliye ve kamu politikalarıyla piyasanın devlet tarafından regülasyonu mevcut. Ama devlet ve toplum da verimli bir kaynak dağıtımı için kapitalist piyasa düzenine, piyasa denen makineye muhtaç. Soğuk Savaş zamanında işte Marksist Leninist sosyalist Sovyetler Birliği orijinli alternatifi mevcuttu ama belirli bir süre içerisinde mantıklı - mantıktan kasıt verimli - bir alternatif olmadığı anlaşıldı. Bizzat Sovyet sisteminin elitleri sistemlerini lağvettiler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.