|
Bildirim
|
Uzun uzun yazmama gerek yok, sorunları çok bariz. Açıkçası hiçbir lingua franca'yı (tek ortak dili) kendi ana dilime değişmem, başkaları değişir mi dersek eminim değiştirmeyecek çok insan çıkacaktır. Neden tanıdığım Türk insanlarla İngilizce konuşayım mesela? İngilizceyi bir dil olarak sevdiğim halde söylüyorum. Bir lingua franca elbette gerekli ancak tamamen empoze edilemez ve bence edilmemeli de.
Tek devlet kısmı birbirine veya bir başka muadiline güvenmeyen devletler sözkonusuyken pek yürümez. Günümüzdeki hiçbir devlet asla güvenemeyeceği bir süper dünya devletine otoritesini emanet etmezdi. Ayrıca bir süper dünya devleti yerel gereksinimleri karşılamaktan ve kavimlerarası farklılıkları temsil etmekten uzak kalacaktır. Mülkiyet insan uygarlığı için fundamental bir mefhum. Mülkiyet statüleri yaratmadan kaynak idaresi aşırı zor ve kafa karıştırıcı olur. En basitinden eşyada bir özelleşme olmaz çünkü "mülkiyet" olmadan onu sahiplenip dönüştürme yetisinden yoksunsun. Ortak mülkiyet veya kullanım hakkı demek dahi daha yerinde bir hareket. "Mülkiyetsizlik" bana düpedüz bir çılgınlık ve insanı insan yapan uygarlığın mahiyetine aykırı gibi geliyor. Parasızlık fikrinin de çözümünü üretmediğin bir sorun üretme (lack of medium of exchange and emergence of barter economy) potansiyelinde olduğundan bahsettik. Çözüm olarak bir dağıtım (distribution) sistemi öneriyora benziyorsun ama bunu yaparak insanları kendi bireysel ihtiyaçlarını hesaplayamayacak devasa bir dağıtım sistemine veya makineye bağımlı hale getiriyorsun. Bu makineye insanların nasıl entegre olacağını, bu sistemi kimlerin nasıl kontrol edeceklerine dair fazla bir şey söylemiyorsun ya da bir anda tüm Dünya veya en azından bir veya birkaç tane ülke çapında böylesi bir sistemin altyapısının nasıl kurulacağına değinmiyorsun. Açıkçası ciddiyetsiz misin yoksa yazmam için manipüle mi etmeye çalışıyorsun bu bile belli değil çünkü tutarlı davranmıyorsun. Kayda değer hiçbir şey söylemeden hiçbir sorun yazmıyorsun diyorsun. Gerçekten uzun uzun cevap verilebilecek; üzerine bir deneme, makale vs tarzı bir şey yazılabilecek herhangi bir detaylı, temelli, tutarlı, ince ilenip sık dokunarak ortaya konmuş bir düşüncen yok. Kendimi böyle bir cevap verecek kapasitede de görmüyorum ama zannederim ki söylediklerinin ciddiye alınabilirliğini kendi çapımın el verdiği ölçüde tartabilecek seviyedeyim. Daha çok okumalısın. Özellikle komünizmi savunup komünist (Marksist Leninist) sistemlerdeki sıkıntıları bilmeden, bu sistemlere getirilen eleştirileri okumadan olmaz. Tekrar vurguluyorum, okumadan daha baştan kaybediyorsun. Bir sisteme veya ideolojiye en büyük hizmeti kusurlarını öğrenerek ve bu kusurları düzeltmeye çalışarak verebilirsin. Havanda su döverek ve spekülasyona açık aforizmalar paylaşarak değil. |
Bir iddiada bulunuyorsan bunu sen ispat etmek zorundasın. Seni ne diye ikna etsin bir insan?
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 16 Eylül 2020; 0:15:33 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 16 Eylül 2020; 1:49:47 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 16 Eylül 2020; 16:24:41 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 17 Eylül 2020; 12:42:40 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 17 Eylül 2020; 17:26:17 > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 17 Eylül 2020; 21:48:0 > |
|