Şimdi Ara

Kare dalga üreten bir osilatör yapmak istiyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
7.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar bana 3 veya 5 v çıkışı olan sabit kare dalga üretebilen bir osilatör lazım varsa bildiğiniz bir tasarım en basit yoldan yapmak istiyorum nerede kullanacağıma gelince step motorların sağlamlık testinde kullanacağım pratik birşey olması yeterli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikbin -- 16 Şubat 2006 15:53:39 >

• quote:

Orjinalden alıntı: profahmet

http://www.elektronikhobi.com/dokuman.asp?id=106&user_enc=

abi araştırdığın için saol çok basit bir devre yanlız bir iki sualim olucak hesaplama olayını tam çözemedim,

lakin istediğim 10 hz veya 20 hz lik yaklaşık 5 v luk bir çıkıştır bu direnci ve kondansatörü nasıl hesaplamam gerekir

düzeltme: ilk deneme yanılmamda istediğim frekansa ulaştım büyük şans son soru gerilim i neye göre ayarlıcam 5 v la beslendiği için çıkışda 5 v mudur acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nikbin -- 16 Şubat 2006 16:25:53 >

• 555 8 nolu pine uyguladığınız v kadar çıkış verir
  • quote:

F=1.44/(RA+2RB).C 555 in frenkans formülü bu
    Frenkansı orda linkteki program hesaplıyor direnç ve kondansatör değerlerini yaz hesapla yazısını tıkla

hocam çok saol onu uygulamıştım zaten istediğim frekansa uygun değerleri buldum

quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

555 8 nolu pine uyguladığınız v kadar çıkış verir

evet merak ettiğim buydu 5 uygularsam 5 alırım saol

• quote:

istersen kapı entegreleriyle veya opamp la osilatör yapılabiliniyor olursa şemasını vereyim

abi çok saol opampla yapılanı biliodum lisedeyken yapıyoduk ama osilaskopta ölçtüğümkadarıyla kararlı olmuyordu yani bu çok pratik ve bi okadarda kararlı sanırım hem elimde bu entegreden vvarmış
  • Selamlar...
    Kararlı bir 20-30 Hz istiyorsanız ya kristal veya seramik rezonatör kullanarak bu elde ettiğinizi bölmelisiniz , ya da daha önce birkaç topiğe yazdığımız CD4060 türünden bir entegreyi R/C kullanarak elde edeceğiniz yüksekçe bir frekansı bölmelisiniz. Bu entegreyi kullanırken R yi bir pot/trimpot türünden ayarlı olarak kullanırsnız da ayarlı bir sinyal kaynağınız olur. Ya da biraz daha pahalı olan XR2206 , ICL8038 , MAX838 gibi bir VCO tabanlı bir entegreye ya da standart entegrelerle yapabileceğiniz bir osilatöre PLL eklemelisiniz.
    Tam olarak istediğiniz frekans aralığını ve hassasiyet/kararlılık sınırlarınızı belirtebilirseniz devre araştırabiliriz.
    Saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

Selamlar...
    Kararlı bir 20-30 Hz istiyorsanız ya kristal veya seramik rezonatör kullanarak bu elde ettiğinizi bölmelisiniz , ya da daha önce birkaç topiğe yazdığımız CD4060 türünden bir entegreyi R/C kullanarak elde edeceğiniz yüksekçe bir frekansı bölmelisiniz. Bu entegreyi kullanırken R yi bir pot/trimpot türünden ayarlı olarak kullanırsnız da ayarlı bir sinyal kaynağınız olur. Ya da biraz daha pahalı olan XR2206 , ICL8038 , MAX838 gibi bir VCO tabanlı bir entegreye ya da standart entegrelerle yapabileceğiniz bir osilatöre PLL eklemelisiniz.
    Tam olarak istediğiniz frekans aralığını ve hassasiyet/kararlılık sınırlarınızı belirtebilirseniz devre araştırabiliriz.
    Saygılar.

kararlı olmasına gerek yok denilmiş kardeş
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • nerede denilmiş kardeş ???
    ben göremedim de...
    denilen sadece 555 in kararlılığının yeterli olduğu...
    saygılar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: untayk

nerede denilmiş kardeş ???
    ben göremedim de...
    denilen sadece 555 in kararlılığının yeterli olduğu...
    saygılar.

kararlı olsun devremdeki frekans denilmediğine göre tahminimce kararsız frekansda işini görür diye düşünmüştüm sadece
  • ok. anladım.
    benim kararlılık konusunda takıldığım nokta da , opamplı
    olarak arkadaşın daha eskiden yaptığı devrede istediğini
    yakalayamadığını söylemesiydi...
    Saygılar.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.