Şimdi Ara

kasa aşırı ısınma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • özlliklerini belirttiğim masaüstü bilgisayarım en ufak bir oyunda bile aşırı ısınıyor ve fanlar çok hızlı dönüp çok ses çıkarıyorlar. mesela Assassins creed 2 oynarken bile fanlar çok hızlı dönüyo ve kasa yanıyor resmen. Ancak oyunlarda herhangi bir kasma sorunu yok. GTA 5 i bile hiç kasmadan oynayabiliyorum ama dediğim gibi çok çok ısınıyor. bunun nedenleri ne olabilir??

GIGABYTE GZ-F10 550W MidT ATX SİYAH KASA
    AMD FX X6 6300 Soket AM3+ 3.5GHz 14MB Önbellek 95W 32nm İşlemci
    Seagate 3.5" 1TB Barracuda Sata 3.0 64MB Cache 7200Rpm Harddisk ( 2 HDD bağlı kasaya, diğeri 2 TB lık)
    ASUS M5A97 LE R2.0 AMD 970/SB950 AM3+ DDR3 2133MHz(O.C.) Anakart
    Sapphire HD7850 O.C. GDDR5 2GB 256Bit AMD Radeon DX11.1 Ekran Kartı
    Kingston 4GB Hyperx Genesis DDR3 1600MHz CL9 PC Ram

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma
    [simage]

kasa aşırı ısınma kasa aşırı ısınma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duffyduck_35 -- 19 Temmuz 2016; 13:09:46 >

• 1- Siz sıcaklığın çok olduğunu nasıl anladınız?

2- Bu linkten edinebileceğiniz Hwmonitor adlı programı indirip kurun. (bu kısmı önemli) Önce bilgisayarınızı sabah ilk açtığınızda, sonra da yüksek performans gerektiren bir uygulama çalıştırdıktan sonra olmak üzere (böyle bir program yok ise bu linkten erişebileceğiniz passmark test programını kullanabilirsiniz) iki ekran görüntüsü alıp gönderiniz.

3- Bu linkten ulaşabileceğiniz HDTUNE adlı program ile Benchmark, Erroscan, Speedmap, Health sekmelerinin ekran görüntülerini gönderiniz. (test esnasında bilgisyarda işlem yapmayın, yapan programlar varsa geçici olarak durdurun veya kapatın).

4- Görev yöneticinizin, Performans, performans kısmından kaynak izleyicisi bölümünün CPU, Bellek, Disk, Ağ, Genel sekmelerinin tam ekran olarak, farklı zamanlarda olmak üzere iki farklı ekran görüntülerini alıp gönderin.

Hepsini toplamda değerlendirelim.

NOT: İşletim sistemini belirtmeyi unutmayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

1- Siz sıcaklığın çok olduğunu nasıl anladınız?

2- Bu linkten edinebileceğiniz Hwmonitor adlı programı indirip kurun. (bu kısmı önemli) Önce bilgisayarınızı sabah ilk açtığınızda, sonra da yüksek performans gerektiren bir uygulama çalıştırdıktan sonra olmak üzere (böyle bir program yok ise bu linkten erişebileceğiniz passmark test programını kullanabilirsiniz) iki ekran görüntüsü alıp gönderiniz.

3- Bu linkten ulaşabileceğiniz HDTUNE adlı program ile Benchmark, Erroscan, Speedmap, Health sekmelerinin ekran görüntülerini gönderiniz. (test esnasında bilgisyarda işlem yapmayın, yapan programlar varsa geçici olarak durdurun veya kapatın).

4- Görev yöneticinizin, Performans, performans kısmından kaynak izleyicisi bölümünün CPU, Bellek, Disk, Ağ, Genel sekmelerinin tam ekran olarak, farklı zamanlarda olmak üzere iki farklı ekran görüntülerini alıp gönderin.

Hepsini toplamda değerlendirelim.

NOT: İşletim sistemini belirtmeyi unutmayın.

normalde fanlar az ses çıkarıyo ve kasa ısısı normal. ama oyuna girdiğim zaman fanlar hızlı çalışmaya başlıyo ve bi süre sonra acayip şekilde ısınıyor elini yakıyo yani. resimler aşağıda. işletim sistemi windows 8.1 64 bit

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma (işlemci boşta)

kasa aşırı ısınma (işlemci oyunda)

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma (ram boşta)

kasa aşırı ısınma (ram oyunda)

kasa aşırı ısınma (açılışta hwmonitör)

kasa aşırı ısınma (oyunda hwmonitör)

kasa aşırı ısınma (verdiğin linkteki program testi)

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duffyduck_35 -- 22 Temmuz 2016; 18:18:13 >

• Ke?ke Hwmonitorün normal versiyonunu kursaydynyz ve yine ke?ke voltaj ile grafik kartynyn saat hyzlaryny gösterir kysymlaryny da çekti?iniz resimlere dahil etseydiniz.

?u hali ile sizde problemler yuma?y oldu?u gözlemleniyor (voltaj ve saat hyzlary ile trial oldu?u için çykmayan kysymlary olaya dahil edemiyorum ve onlardan kaynakly bir sorunun da olaya dahil olup olmady?yny dikkate alamyyorum).

?öyle ki;

1- Bu kasa da dizayn sorunu varmy? izlenimine kapyldym. Egsoz fan saki içeriye üflüyormu? gibi duruyor, yanly?sam düzeltin lütfen, yok, ben do?ru isem siz egsoz fanyny düzeltin (Giri? fany var my kasada? Varsa onun tozunu almak yerinde olacaktyr, ayryca muhtemelen ön giri? fanynda bir de filtre olmaly, o filtre yykanabilir ise yykayyn, yoksa yenisini alyn). Yç sycaklyk artynca dolayysy ile di?er donanymlara da bir miktar yansyyor ve zaten i?lem hacminden ötürü artan sycaklyklary daha da körüklüyor gibi bir izlenim olu?mu?.

2- Ekran karty sycakly?y beklentinin üzerinde çykmy?. Fan devir hyzy 4000 Rpm üzerine çykty?y halde 90 dereceden döndürmeye muktedir olamamy?. Bu durumda iki ihtimal dü?ünülebilir, ya bu fanlar ömrünü tamamlamy? yada toz ve termal macun eskimesi nedeni ile gerekli performansy gösteremiyor.

3- Ekran kartyndaki a?yry sycaklyk, konum itibari ile bu sycaklyk kayna?yna yakyn olmasy ve ön giri? fanynyn olmayy?y veya görevini layy?y ile yerine getirememesi, bilgisayardaki ram miktarynyn kullanylan uygulamalara yetecek miktarda olmamasy nedeni ile yüksek performans gerektiren durumlaryn yo?unluk arz etmesi nedeni ile Hwmonitorde 49 derece görünse de daha evvelinde 54 derece ile ipten döndü?ü anla?ylyyor.

4- Bo?ta i?lemci fany devirleri görünmüyor ki bize hem bo? hem de yük gerekiyordu. Elimizdeki ile konu?mak gerekirse i?lemci fany limitlerine çok uzak de?il, bence %10-18 gibi çok küçük bir fark kalmy?. So?utmaya muktedir olmakta sykyntynyn ba? göstermeye ba?lamy? olmasynyn iki nedeni olabilir. Ya fan ekonomik ömrünü tamamlamy?tyr, yada toz ve termal macun eskimesi nedeni ile gerekli performansy gösteremiyordur.

5- Anakart sycaklyklary her iki durumda da normal synyrlar içerisinde gözleniyor. Bu durumda 1 numaraly seçenekteki kasa içi dizaynyn alt kysymda çokta fazla etkili olamady?y görülüyor.

6- Voltaj kysymlary görünmedi?i için powersupply yeterlili?i konusunda suya sabuna dokunmadan geçiyorum.

7- Görev yöneticisinden alynan ekran görüntülerinde ola?an dy?y bir faaliyet gözlemlenmedi?i, bu yönde bir ?ikayet olmady?y, hwmonitor görüntülerinde de açyly? sycaklyklary, gidi?at ve yükte ki sycaklyklaryn beklenilen ?ekilde cereyan etmesi nedeni ile virüs emaresini dü?ündürür bir bulgu olmady?y, bu nedenle virüs taramasyna gerek olmady?yny dü?ünüyorum.

Yukaryda da belirtti?im üzere sizde sorunlar yuma?y olu?mu?. Bilgisayar zamanla performansyny yitirir, silikonlar üzerine addedilen performans de?erlerini yüksek ysy nedeni ile zaman içinde kaybederler, bu mekanik ak?amlarda ise toz, mekanik aksamyn sürtünmesini azaltmak için kullanylan ya? ve termal macunun zaman içinde kurumasy neticesinde meydana gelir. Ayryca do?ru dizayn edilmeyen veya do?ru dizayn edilse bile duruma uygun konumlandyrylmayan ön ve arka havalandyrma da sycaklyk olayyna pozitif yönde katkyda bulunur. Bununla beraber zaman içinde kaybolan performansy takviye veya olmasy gereken ?ekilde dizayn edilmemi? sistem konfigürasyonuda sycakly?a olumsuz yönde etki eder.

Burada yapylmasy ve alynmasy gereken önlemleri ?u ?ekilde syralarsak sanyyorum yanly? bir öneride bulunmu? olmam.

1- Ön fan kontrol edilmeli, gerekli ise filtresi yykanmaly veya de?i?tirilmeli. Arka fan kontrol edilmeli ve havayy içeriden alyp, dy?aryya üfledi?i teyit edilmeli (gerekli ise etiketler açılmalı ve burada ki tapa çıkartılarak bir enjektör yardımı ile yağlamalarının yapılması sağlanmalı). Ayryca ortalykta dola?an kablolar klips vasytasy ile toplanmaly iç mekân hava dola?ymynyn önü açylmaly. Özellikle alt giri? yapan ön giri? fanynyn yolunun açylmasy için 2 adet diskten 1 adedi üst kysymlardaki yuvaya kaydyrylmaly.

2- Ram yetmezli?i oldu?u a?ikâr, bu yetersizlik diskin fazla mesai yapmasyna, dolayysy ile zaten synyrda dola?an sycaklyklara olumsuz yönde katky yapty?y belli. Bu diski bu sycaklyk ile kullanmanyz ciddi oranda sorunlar ba? göstermesini tetikleyecektir ve bunun çokta uzak olmady?y yukaryda ki benchmark testinden rahatlykla görülebilmektedir. Acil olarak anakartynyz ile uyumlu en az 4 GB kapasiteli uygun bir ram almanyz, akabinde disk belle?i dosyasyny tamamy ile kapatmanyz elzem bir ihtiyaç gibi görünmektedir.

3- Ekran kartynyzyn fanlarynyn so?utma için yetersiz geldi?i görülebiliyor. Bunlaryn sökülmesi, temizlenmesi, termal macunlarynyn yenilenmesi ?art. Bu i?lemden sonra devir sayylary ve sycaklyk kontrolleri yapylarak so?utmaya muktedir olup olmadyklary saptanmaly, kâfi gelmemeleri durumunda orijinalleri ile de?i?tirilmesi yoluna gidilmeli.

4- Benzer i?lem cpu içinde yapylmaly. Temizlik ve termal macun yenilenmesi sonucu izlenmeli ve gidi?ata göre daha üst synyf bir so?utma aygytyna geçilmesi dü?ünülmeli.

5- Anakarttaki pasif so?utma ve kasa içi hava sirkülasyonunun kâfi gelece?i gözlemlenmekte olup, bu donanym için harici bir so?utma sistemine ?imdilik gerek olmady?y kanysyndayym.

6- Ben dü?ünmesem de siz kendi içinizin rahat etmesi için bir virüs taramasy gerçekle?tirebilirsiniz. Bildi?iniz bir program yok ise, bulmakta güçlük çekerseniz mesaj atmanyz durumunda size uygun bir kaç program linki gönderebilirim ama ben ?u a?amada bir gereklilik görmüyorum, takdir size kalmy?.

Tüm bu i?lemlerden sonra çok yüksek bir olasylyk ile hiç bir probleminizin kalmayaca?yny dü?ünüyorum ancak uzaktan yapylan bu yardymyn, cihazy birebir görüyormu?çasyna yüksek bir yüzdelik orany ile do?ruluk arz etmesinin beklenemez oldu?unu göz ardy etmemeniz gerekti?ini de hatyrlatyrym. Geçmi? olsun, kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 23 Temmuz 2016; 0:06:54 >

• Overlock kısmını unuttuğumu fark ettim ve geri döndüm. Muhtemelen overlock yapmış olmalısınız karta ve muhtemelen voltaj vererek yapılmıştır. Bu durumda işlemci ve ekran kartındaki overlock için powersupply yetersiz geliyor olabilir, voltajları kontrol etmeniz yararınıza olacaktır diye hatırlatmak istedim. Ayrıca ekran kartındaki ve işlemcide ki overlocku iptal ederseniz %99 ihtimal ile sıcaklık sorununuz kalmayacaktır, ama bu grafik kartı ile işlemci overlocksuz kullanılacaksa almanın ne alemi var dediğinizi duyar gibiyim . O zaman yukarıda ki önerileri hayata geçirmek şart olacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dopac34

Overlock kısmını unuttuğumu fark ettim ve geri döndüm. Muhtemelen overlock yapmış olmalısınız karta ve muhtemelen voltaj vererek yapılmıştır. Bu durumda işlemci ve ekran kartındaki overlock için powersupply yetersiz geliyor olabilir, voltajları kontrol etmeniz yararınıza olacaktır diye hatırlatmak istedim. Ayrıca ekran kartındaki ve işlemcide ki overlocku iptal ederseniz %99 ihtimal ile sıcaklık sorununuz kalmayacaktır, ama bu grafik kartı ile işlemci overlocksuz kullanılacaksa almanın ne alemi var dediğinizi duyar gibiyim . O zaman yukarıda ki önerileri hayata geçirmek şart olacaktır.

overclock var evet ben yapmadım ama alırken overclocklu almıştım. voltajları da ataym bakın dediğiniz gbi ram yetmiyor olablir işlemci fanı kötü olabilir çok ısınıyor çünkü. powersupply kaç watt önerirsin?

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma

kasa aşırı ısınma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duffyduck_35 -- 23 Temmuz 2016; 11:22:20 >

• duffyduck_35 D kullanıcısına yanıt
    Yani kendinden O.C'li demek istemiştim. Power hesaplaması için bir hesaplayıcı kullanmanız daha iyi olur, öyle bakarak bir şey söylemek hem doğru olmaz hem de isabetli olmaz. Şu anki görünümde 3.3 V bir sıkıntı başlangıcına doğru gidildiği gözlemleniyor ancak Hwmonitor %100 güvenilir değildir, en doğru sonucu yük altında bir voltmetre ile ölçüm verecektir, yinede yüksek oradan doğruluk payı olduğu düşünülmeli ve gerekli araştırma (voltmere ölçümü) yapılabiliyor ise yük altında değerler kontrol edilmelidir. 3.3 V ekran kartı için beslemedir, sanıyorum ayrıca kuzey köprüsü beslemesinde de kullanılıyor. Normal olarak bunlarda %10 tolerans ekleniyor ama ben %5-8 aralığında olması gerektiğini düşünüyorum ki, zaten %10 toleransa geldiklerinde %95 oranında arıza gözle görülüyor. Henüz panik yapılası bir durum yok ama en kısa zamanda doğruluğu araştırılmalı diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    BUZDOLABI AŞIRI SOĞUTMA SORUNU
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.