İyi günler arkadaşlar, Geçtiğimiz ay apartmanımızda asansörün eksiklerinin giderilmesi için (sözde) yönetici, giriş kattaki daireleri ''yönetim'' kararıyla muaf tuttuğunu belirterek geri kalan daireler için eşit miktarda para vermemizi istedi, biz bu parayı vermedik ve geçtiğimiz günlerde kapımıza gelerek bu parayı istedi, ben buna yetkisi olmadığını belirtmeme ve KMK'yı okumasını önermeme rağmen ısrarla ortak karar alındığını, toplantı yaptığını ve biz hariç diğer tüm kat maliklerinin de giriş kattaki dairelerin muaf tutulmasını onayladığını söyledi ancak binamızda bunca yıl hiçbir toplantı, KMK/29 kapsamında belirtildiği gibi en az 15 gün önceden bütün kat maliklerine imzalattırılacak bir çağrı veya taahhütlü mektupla duyurulmadı, eskiden yöneticiler panoya bir duyuru asıyordu ve toplantılar bunca sene öyle yapıldı ama özellikle son 5-6 yıldır yapılan toplantılardan bizim hiçbir şekilde haberimiz olmuyor, yine bu kararı da nasıl aldıklarını sorduğumuzda Whatsapp üzerinden kurdukları grup üzerinden duyurduklarını vs. söyledi ancak ben bunun tamamen bir bahane olduğunu ve özellikle son 5-6 yılda yapılan toplantıların hiçbirinden haberimizin olmamasının sebebinin diğer kat maliklerinin anneme uyguladığı ''cinsiyet ayrımcılığı'' olduğunu düşünüyorum, en azından benim hissettiğim, hissettirilen bu! Daha önceki senelerde toplantılara kat maliki annem olmasına rağmen doğal olarak babam katılıyordu ancak ailevi sebeplerden ötürü annem ve babam ayrıldıktan sonra son 5-6 yılda yapılan toplantıların hiçbirinden haberimiz bile olmuyor! Apartmanımızda geçmişte de böyle haksız kararlardan dolayı bir sürü problem çıktı, kimi zaman giriş kattaki daireler asansörü kullanmıyor diye aidatı eksik verdi, kimi zaman da bazı kat malikleri apartmanda oturmuyor diye aidat almadılar! Yani usulsüz bir sürü karar uygulandı ama bu bardağı taşıran son damla oldu! Biz yine sözde yöneticiye neden eskisi gibi toplantı yapılmadığını sorduğumuzda eskiden herkesin bir araya gelebildiğini ama artık kimsenin anlaşamadığı için bir araya gelip toplantı yapılamadığını söyledi bu kadar haksız karar alınan yerde insanların bir araya gelebilme ihtimali kalır mı? Yine önceki yıllarda yönetici de dahil herkes eşit aidat verirken yine ne hikmetse son 5-6 yıldır yöneticiler aidat da vermemeye başladı! Bize hiçbir şey duyurmadıkları için bu kadarını bilebiliyorum maalesef! Önceki yıllarda aylık aidatı tam veren yöneticilerin suçu neydi merak ediyorum üstelik bu sözde yönetici de zamanında tam verdiği halde! Bunu sorduğumda kimsenin yöneticilik yapmak istemediği için yöneticiliği teşvik etmek için böyle yaptıklarını söyledi! Pek etkili olmamış olacak ki bu sözde yöneticiden önceki diğer sözde yönetici de yönetimi devredebilecek kimse bulamadığı için yine KMK'da yer olmamasına rağmen yönetimi kapatmaya çalıştı, kapı kapı gezip karar defterini imzalattılar, bizim apartmanda bu işler maalesef böyle oluyor! Sonrasında da bu sözde yönetici bir şekilde yönetici oldu!
Konuşmasının bir yerinde zaten bu sözde yönetici de yaptıklarının yanlış olduğunu itiraf etse de apartmana yönetici bulamadıklarını, dışardan mı atanmasını istediğimizi, bilmem kaç para olduğunu anlatıp durdu, zamanında yine benzer bir konuda bizi icraya vermiş oldukları halde şimdi birbirimizi mahkemeye versek iyi mi olacağını, apartmanda huzursuzluk çıkmaması için böyle kararlar aldıklarını vs. sayıklayıp durdu! Ne yazık ki zaten böyle kararlar aldıkları, birkaç kişiyi kayırmaya çalıştıkları için insanların arasının açıldığını, sözde hak geçmesin derken birçok kişinin hakkına girdiklerini göremeyecek kadar vicdanları körelmiş farkında değiller! Oysaki KMK/20 gayet açık olmasına rağmen, sözde yönetici, klasik bahane, giriş katta oturanların asansörü kullanmadığını aidat vermeye bile yürüyerek çıktığını belirtiyor! Üstüne yine bu sözde yönetici, sanki lütfediyorlarmış gibi her ay düzenli asansör bakımı yapıldığı için istese giriş kattaki dairelerin aylık aidatını da tam vermeyebileceğini, bu aidatın içinde her ay düzenli asansör bakımının da olduğunu belirtiyor, maalesef işte kanunu, nizamı bilmeden yönetici olunca böyle oluyor! Hadi onu da geçtim yine aynı madde kat maliklerinin, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine kendi arsa payı oranında katılması gerektiğini söylerken neden tüm dairelere bu borcu eşit pay ettiğini sordum ama yanıt veremedi ve tartışmada kaynadı gitti, çünkü apartmanımızın bir tarafında 2+1 daireler varken, diğer tarafında 3+1 daireler mevcut! Emin olamadığım kısım burası ama bildiğim kadarıyla herhangi bir kat malikini ortak giderlerden muaf tutma kararının alınabilmesi için ya 4/5 oy çokluğuyla yönetim planının değişmesi gerekiyor ya da ''oy birliğiyle'' karar defterine bu kararın yazılması gerekiyor! Yönetim planını değiştirebilecek hukuki altyapıları olmadığını düşünüyorum! Son 5-6 yıldır yapılan sözde toplantılardan da hiç haberimiz olmadığı için kat maliki olan annemin hiçbir kararda imzası yok! Ama yine bu sözde yönetici, imzamız olduğunu hatta gösterebileceğini iddia edebilecek kadar şuurunu yitirmiş! Ben hakkımızı savunmamız gerektiğini söylüyorum ancak annem hem hukuki sürecin uzun sürmesinden dolayı oluşabilecek zaman ve enerji kaybı hem de maddi olarak oluşacak zarardan dolayı bu yıpratıcı sürece girmek istemiyor, kendisine de hak veriyorum, hiç kimse yaşlandığında böyle şeyler yaşamayı hayal etmez! Günlük hayatta zaten yeterince bir sürü problem varken üstüne bir de bunlarla uğraşmak çok yorucu! Apartmanda bizden başka hiç kimse hakkını hukukunu bilmediği ve bunun gibi usulsüz kararlara hep itiraz eden biz olduğumuz için dolayısıyla sözde komşularımızla da komşuluk ilişkimiz kalmadı! Apartmandaki en yaşlı kat maliklerinden biri olmasına rağmen annemin karşısında ne usulünce edepli sakince konuşmayı becerebiliyorlar ne de davranmayı! Bağırış, çığırışlar, ortalığı velveleye verecek davranışlar gırla! İstediklerini yaparsan sesleri kesiliyor, orda kaç yıllık komşunu kaybetmişsin bunlar için önemli değil! Bunlar yüzünden annemin sağlığına bir şey olacak veya bir gün bir taraf kendini kontrol edemeyip istenmeyen olaylar olacak diye endişe ediyorum! Türkiye'nin bir çok şehrinde oturduk belki bizim de hatalarımız olmuştur ancak böyle şeyler hiç başımıza gelmedi! Gerçekten de ev alma komşu al diye boşuna dememişler! Bunlar hiç kimse hesap sormadığı için iyice Ali kıran baş kesen oldular kendi istedikleri gibi at koşturuyorlar! Çoğunluk olunca kanuna uymasa da istedikleri kararları alabileceklerini ve uygulayabileceklerini sanıyorlar! Biliyorum çok uzun oldu ama anlattığım kadar bir o kadar da anlatmadığım olaylar var, ortak alan işgallerinden tutun, tadilat saatlerine uymadan yapılan tadilatlara kadar onları da anlatırsam artık roman olur, kusura bakmayın içimi dökebileceğim birisi olmadığı için buraya yazdım! Rahatsızlık verdiğim herkesten özür dilerim! Bunların bu yukarda belirttiğim birçok konuda haksız olduğundan eminim ancak biz uğraşsak attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi? Kayda değer bir sonuç alır mıyız, sonuç alsak bile maddi olarak çok fazla kaybımız olur mu bilemiyorum hukuk bilgisi olan arkadaşlar en azından bir fikir verebilirse çok sevinirim! |
Kat Mülkiyeti Kanunu Hakkında Yardım
-
-
Genel kurul kararının iptali davası açacaksınız
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Öncelikle yanıtınız için ve bu kadar uzun bir yazıyı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim, benim bilgilerimde bir hatalı veya eksik olan kısım olmadığını ve sizin de onayladığınızı düşünüyorum!
2023 yılında çıkan yargı paketiyle kat mülkiyeti kanunu uyuşmazlıkları için arabuluculuk şartı getirildi diye biliyorum, önce arabuluculuk için mi başvurmak gerekir yoksa hem son 5-6 yıldaki bütün yöneticileri aidat vermediklerinden dolayı hem de ortak gidere katılmayan kat malikleri için icra takibi mi başlatmak gerekir? Kanun ne zamana kadar geriye dönük işletilebilir? Bu konularda siz veya forumdaki değerli üyelerden yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim!
Son olarak benim için bu işin önemli kısmı, tüm bu sürecin sonunda elde edeceğimiz kazanımlar göz önünde bulundurulduğunda bu kadar uğraştığımıza değecek mi? Her ne kadar onlara bir ders vermek istesem de maalesef karşı taraftakilerin hatalarını kabul etme erdemine sahip olmadığını ve ilk toplantıdan itibaren kanun nizam bilmedikleri ve öğrenmeye de çabalamadıkları için yine bu tarz benzer usulsüzlüklere kaldıkları yerden devam edeceğini düşünüyorum! Adliyenin kapısını yıllarca bir hiç uğruna hem kendime hem de anneme aşındırmak istemiyorum! Bu işin sonunda gelip evet haklısınız deyip 3-5 kat malikleri kurulu toplantısını iptal edip, tarafımızdan haksızca alınmış 300-500 liranın geri iade edilmesi kararı çıkıp bunun katbekat fazlasını avukat vekalet ücretine (yanlış anlaşılmasın kazandıkları parada gözüm yok) ve başvuru harcına vs. değişecek olduktan sonra haklı olmanın ne yazık ki çok bir anlamı olmuyor, bu işin sonu maksimum nereye kadar varabilir? Bu konuda bilgi verebilirseniz çok yardımcı olursunuz!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4.5.6 -- 4 Eylül 2024; 14:29:34 >
-
Önce arabuluculuk. Aidat takibini siz yapamazsınız, site yönetimi yapabilir. Değip değmeyeceğinin kararını siz vereceksiniz, vakit sizin nakit sizin
Kimi site ve apartmanlarda yöneticilik tamamem rant kapısı olmuş durumda. Dünya kadar yolsuzluk yapılıyor. Daha kötüsü ise kat maliklerinin kanunlardan bi haber olması sebebiyle, bu oluşumlar istediği gibi at koşturuyorlar. Çoğu malik Kat Mülkiyeti Kanunu veya Site/Apartman yönetim planından bir haber.
Özellikle ev alacaksanız ilk önce yönetimini sorgulayın! Hayatınızı kabusa çevirirler hatta başınız belaya girer. Güzel ülkemde komşularınıza yolsuzluktan kanundan bahsetseniz bile dinlemezler sizi.
Saçınızı başınızı yolarsınız!
Konudan bağımsız olarak, bu ülkede bu kanunlar değişmeli. Yolsuzluk yapanlar, KMK na veya Yönetim Planına uymayan yönetimlere çok ağır cezalar verilmeli. Yönetim adı altında çeteleşmiş oluşumlar var.
Evet çok doğru söylüyorsunuz! Bizim örnekte yönetici de kanunu bilmiyor! Uyarsam da adam kendi bildiğini doğru sanıyor! Adama diyorum evinde internet var, kaç senedir apartmanda oturuyorsun bir 20 dakikanı ayır da şu kanunu oku, bu zamana kadar okumamanız ayıp üstüne bir de yönetici oluyorsunuz diyorum, yok ben biliyorum, diyor! Çıldırmamak elde değil! Bunlar bilmediğini de bilmeyenlerden! Bir de birleşiveriyorlar, üstüne kendi hallerine bakmadan ''çok bilmiş, şöyle böyle'' diye ağızlarına geleni söyleyip zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar!
Oysaki kanun belli, asansör de ortak yer, çatı da! O zaman bir gün çatının onarımı ve bakımı gerekirse masrafı da yalnızca en üst katta oturan malikler ödesin, diğer katlardaki tüm malikler muaf olsun! Böyle iş mi olur? Çatıya gelince ortak, asansöre gelince muaf! Şimdi böyle olunca hiç hak geçmemiş oluyor herhalde! Kanuna bu hükümler boşuna yazılmıyor! Apartmanın altı da üstü de ortak! Alttaki sorun, en üst kattakini ;üstteki sorun da en alttakini ilgilendiriyor, bir şunu anlayabilseler!
Size katılıyorum kesinlikle daha ağır yaptırımlar olmalı! Ben şimdi bunları şikayet etsem ne olacak? Haklı çıksam bile bunca zaman çektiğimiz sıkıntı, üzüntü adamların yanına kar kalacak! Dediğiniz gibi insanların üzerlerine kara bulut gibi çöküp hayatını kabusa çevirmeye, aile içi sıkıntılara sebep olmaya, eşkıyalık yapmaya kimsenin hakkı yok, olmamalı!
-
Maalesef ülkede ki adaletin geldiği nokta malum. Ne yapalım? Kendi adaletimimizi sağlayalım. Adam siteye dışardan yönetim veya güvenlik firması alıyor, siteyi bşrlşjte soyuyorlar. Sıkıntı şu ki, bunlara hertürlü haddini bildirsin! Ancak inanın komşularınızdan bunların yanında yer alacak karaktersizler olacaktır! En ağırı bunların hergün suratlarını görmek!
Kısa yanıt: Kurbağayı ürkütmeye değmez.
Uzun yanıt: Hala içeriden birileri yöneticilik yapıyorsa lehinize, aracı firma olsa daha kötü olabilirdi. Emekli askerler o alanda çalışıyor, geçinemeyen komşular sayesinde ev geçindiriyorlar. Bazı büyük sitelerde başka türlüsü de olanaklı olmayabilir. Yönetimin maliyeti çoğa bölünce iyice düşer, hissedilmez.
Anlattıklarınız çoğu apartmanda, sitede yaşanır. Sadece 8 daireyiz, anlaşamıyoruz. 10 seneye yakın ben; bir o kadar da komşum yaptı yöneticilik. Elektrik arızalarını bedavaya giderdik, arabamızla gidip usta getirdik, malzeme aldık, asansörden adam kurtardık, hidrofora hava takviye ettik, bahçe suladık, budama yaptık, otopark tentesi kurdurduk, üstelik aidat da ödedik. Üçüncü bir yönetici adayı çıkmadı, bir de "biz enayi miyiz yönetici olacak" dediler. Biz pes edince, elektrik faturaları ödenmeyip dışarıdan yönetici ayarlayınca, 75 yaşında bir komşu işi üstüne almaya razı oldu, çünkü dıştan adam tutmak daha tuzlu.
Zemin kata aidat indirimini biz de verdik ve karar defterine yazdık. Yazmasak ödemek zorunda. Bu kararı hatırlamayanlar sonra mızırdandı. Karar nasıl alındı ise öyle uygulanır. Toplantı şart değil, kapı kapı gezilerek imza toplanmış olabilir. Oturmayandan aidat almamak olmaz, yöneticinin işine de gelmez, yanlış bilgi mi kontrol edin. Asansör sahipsizlikten bozulsa, kırmızı etiketten mühürlense en çok zararı yaşlılar görür.
Birileri hala sahip çıkıyorken empati yapmayı denemek lazım.
not: iki çeyrek yy yaşadım ülkede, çok bloklu sitelerde yöneticilerin suistimalleri yoktur demiyorum, hak aramak eğitimle direkt ilgili.
Benzer içerikler
- tecil dosyası ihlal edilmiştir. nedeni : takvim yılı içerisinde vadesinde ödenmeyen 3 den fazla taksit bulunmaktadır.
- bağış yoluyla tapu devri bozulur mu
- denetimli serbestlik sürpriz idrar pozitif çıkarsa ne olur
- eve tasinmadan önce kira sözleşmesi iptali
- danıştay karar verildi yazıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X