Şimdi Ara

Kaza sonucu karşı taraf %100 kusurlu fakat aracımı yaptırmıyor (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
1
Favori
8.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Böyle birşey olduğunu bilmiyordum. Karşı taraf işi yokuşa sürmekte ısrarcı. Pazartesi günü noterden böyle bir ihtarname çektireyim.

Ayrıca sanayide yaptır diyen arkadaşlar da görüyorum, servia etik değil vs. Saçmalık. Adamın sigortasız araç kullanması etik ama benim aracımı yetkili bayiide yaptırmak istemem etik değilmiş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mxxa

Böyle birşey olduğunu bilmiyordum. Karşı taraf işi yokuşa sürmekte ısrarcı. Pazartesi günü noterden böyle bir ihtarname çektireyim.

Ayrıca sanayide yaptır diyen arkadaşlar da görüyorum, servia etik değil vs. Saçmalık. Adamın sigortasız araç kullanması etik ama benim aracımı yetkili bayiide yaptırmak istemem etik değilmiş.

Lafı çevire çevire ne hale getirdiniz maşallah diyeyim. Sen adamı cezalandırırsan etik değil dedim, sanayi de yaptır diye bir şey de yazmadım, adamın sigortasız gezmesi etik diye bir şey de yazmadım. Yardımcı olmaya çalıştım ama çok lazım değil miş ilk soruyu soran siz değil başkası idi sanırım. Okuduğunuzu anlamadığınız için bundan sonra yazdıklarınıza da cevap vermeyi düşünmüyorum.

İyi forumlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: adam_ıssız

Ben olaya şu açıdan bakıyorum. Adamın sigortası olsa idi sizin kaskonuz olmadığı için yine karşı tarafın trafik sigortasından dosya açılacak ve yetkili serviste bile yaptırsanız karşı tarafın trafik sigortasından yapıldığı için servis orijinal parça kullanamayacaktı. Çünkü eksper böyle bir durumda parçayı yan sanayi (eşdeğer) kullanmasını söyleyecekti ve servis bunu kabul etmez ise zaten siz dışarda yaptırmak zorunda kalacaktınız yada orijinal parça ile yapılmasını isteyip aradaki farkı cebinizden verecektiniz. Trafik sigortasından açılan dosyalarda orijinal parça kullanma zorunluluğu yok eşdeğer parça kullanabilirler. Aslında servisler buna alışık olduğu için yan sanayi parça ile yapmayı kabul ediyorlar. Siz en iyisi adamla konuşun servis orijinal parça kullanmadan eşdeğer parça ile yapsın karşı taraf için masraf düşük olsun sizin de gönlünüz olur serviste yapıldığı için. Yan sanayi parça ile serviste yapılınca en azından işçilik garantiniz ve ne yapıldığına dair serviste kaydınız olur. Sonuç böyle olursa zaten karşı tarafın trafik sigortasından yapılması ile bir farkı kalmıyor.

Adamın trafik sigortası olmadığı için ben onu cezalandırıyorum ve bunu avantaja çeviriyorum ille de orijinal parça ile serviste yaptırsın yoksa mahkeme ile söke söke alırım diyorsanız ne kadar etik olur bilemem, ayrıca mahkeme de olaya bu açıdan bakarsa hesaplama yöntemini orijinal parça ile değil eşdeğer parça ile hesaplayacaktır.

Bu konuyu ikili tartışmaya çevirmeye gerek yok. Sadece şurada adamın sigortası olmadığı için onu cezalandırmak çok yanlış bir düşünce bence. Ben kimseyi cezalandırmıyorum. Hiçbir hatam olmadığı halde bir kişi gelip aracıma yaklaşık 10 bin tl lik bir hasar veriyor. Ben sadece kaza öncesi aracım ne durumdaysa ona geri dönsün istedim. Bu kimseyi cezalandırmak olmamalı. Avantaja çevirilen bir durumda yok sadece hasar onarılsın istiyorum cebime para konulsun istemiyorum ki.

Bu gerçekten ciddi bir mevzu ve sigorta şirketi bile net bir bilgi veremedi bana. Çözülürse belki ilerde aynı sorunu yaşayan pek çok kişi faydalanır. Yanıtın için çok teşekkür ederim. Aynı fikirde olmayabiliriz elbette.

Ek olarak

Aracım hala serviste. Onarıma başlanması için belirli bir kapora isteniyor. Ben bu kaporayı mecburen borç alıp kendim ödeyeceğim.

Umarım noterden çekeceğim ihtar ile bu sorunu halledebilirim.

Aksi halde dilekçe ile ilerleyen günlerdeki gelişmeleri yazacağım. Lütfen daha önce bu tip olay tecrübesi yaşayanlar varsa yanıtlamaya devam etsin.

İyi forumlar

• quote:

Orijinalden alıntı: Du Hast

Guvence hesabini arastirin. Mahkemede guvence hesabina, arac sahibine dava acacaksiniz.

Güvence hesabı okuduğum kadarıyla bedensel zararları içeriyor

• O kadar çalış, yeme, biriktir, araba al sonra biri gelip %100 suçlu olarak çarpsın ve ucuza hallettirmeye çalışsın. Sonuna kadar masraf yapın ve adama ödetin. Zor kazanılmıyor para.

• Mahkeme kağıdı da gelince başlar bu sefer de kardeş gel sen davadan vazgeç biz aramızda halledelim der.. Ahh bunlar yok mu bunlar.. Başları sıkışınca U dönüşü denilen kuralı çok iyi uyguluyorlar..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle geçmiş olsun. Arkadaşlar şu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
    Arkadaşımız 1. Mesajda aracın yaşını yazmamış.
    Biz diyelim ki bir araç sigortasız bir araç ile kaza yapması halinde. Kanun bize diyor ki 3 yaşa kadar orijinal parça, peki 3 yaşından sonra muadil ya da ömrünü tamamlamış araçtan alınan parça.
    Yani 3 yaş üzeri muadil parça kullanma hakkı var, lakin bu kanun sigorta şirketlerine yönelik.
    Şimdi burada soru şu, sigortası olmayan ( 3 yaş üstü ) araç sahibini de kapsar mı?
    Şahsi düşüncem kapsayacağı yönünde, bilgisi olan arkadaşımız cevaplar ise sevinirim.
    Arkadaşımızın aracı 3 yaşını geçmiş ve mahkemelik olması halinde, karşı taraf ilgili kanun ile ben muadil parça yada falanca yerden aldığım onarım ücreti budur ve onarım ücretinin şu kadarını öderim diyebilirmi. Veyahut karşı taraf araç falanca yaştadır bu onarım aracı yenilemiştir, şu kadar bedelden düşmesini talep ediyorum diyebilirmi.

• Karşı tarafın hukuk yolu olmaksızın ödeme yaptığını var sayalım, iki gün sonra karşı taraf ilgili kanun gereğince şöyle bir ihtarname çekebilir mi. Keşideci taraf olarak görüp, aracın 3 yaş üstü olması nedeni ile orijinal parça kullanıldığı ve falanca yerden alınan onarım ücretlerinin üzerinde kendisinden olması gerekenden fazla ücret talep edildiği, yönünde. Ayrıca bu yönde uzlaşma talebinde bulunması halinde, ya da uzlaşma talep etmesi halinde, süreç nasıl işler. O noktada karşı taraf hukuk yoluna gidip, Karşı taraf ile uzlaşmak istedim, hasarını da ödedim, lakin aracın 3 yaş üstü olması ve teklif ettiğim onarım yeri ve ücretinden daha yüksek bir ödeme talep etmiş ve ödemeyi tarafımdan almıştır. Lakin araç 3 yaş üstüdür, derse haklı bulunma ihtimali var mı.
    Yada şöyle düşünelim, bir araç sigortalı olsa dahi ödeme dışı kalan haller içerisinde kazaya karıştı, bu durum aslında yukarıdaki durumla uyuşuyor. Karşı taraf aracımın yaşı ne olursa olsun dilediğim gibi hareket ederim diyebilir mi.

Hocam bence önce bir avukat ile görüşün şayet aracınız 3 yaş üzeri ise.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baranel -- 10 Mart 2018; 5:35:5 >

• İmzamdaki araç pert olduğunda bana çarpan öküzün de ne sigortası ne de muayenesi vardı. Adamın çarptıktan sonra sorduğu ikinci soru kaskonuz var mı şeklindeydi. Kaskom olduğundan çok sıkıntı olmadı, şirket söke söke aldı tüm masrafları. Kasko bizim ülke için elzem arkadaşlar.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: TSY

quote:

Ben olaya şu açıdan bakıyorum. Adamın sigortası olsa idi sizin kaskonuz olmadığı için yine karşı tarafın trafik sigortasından dosya açılacak ve yetkili serviste bile yaptırsanız karşı tarafın trafik sigortasından yapıldığı için servis orijinal parça kullanamayacaktı. Çünkü eksper böyle bir durumda parçayı yan sanayi (eşdeğer) kullanmasını söyleyecekti ve servis bunu kabul etmez ise zaten siz dışarda yaptırmak zorunda kalacaktınız yada orijinal parça ile yapılmasını isteyip aradaki farkı cebinizden verecektiniz. Trafik sigortasından açılan dosyalarda orijinal parça kullanma zorunluluğu yok eşdeğer parça kullanabilirler. Aslında servisler buna alışık olduğu için yan sanayi parça ile yapmayı kabul ediyorlar. Siz en iyisi adamla konuşun servis orijinal parça kullanmadan eşdeğer parça ile yapsın karşı taraf için masraf düşük olsun sizin de gönlünüz olur serviste yapıldığı için. Yan sanayi parça ile serviste yapılınca en azından işçilik garantiniz ve ne yapıldığına dair serviste kaydınız olur. Sonuç böyle olursa zaten karşı tarafın trafik sigortasından yapılması ile bir farkı kalmıyor.

Adamın trafik sigortası olmadığı için ben onu cezalandırıyorum ve bunu avantaja çeviriyorum ille de orijinal parça ile serviste yaptırsın yoksa mahkeme ile söke söke alırım diyorsanız ne kadar etik olur bilemem, ayrıca mahkeme de olaya bu açıdan bakarsa hesaplama yöntemini orijinal parça ile değil eşdeğer parça ile hesaplayacaktır.

ne çok kahve muhabbeti ile konuşuyorsunuz. açarsınız sigorta kapsamına okursunuz sonra konuşursunuz! öyle bunun yan sanayisi var ben bunu kullandırırım işi tamamen hikaye.

sizinkisi şöyle olmuş. araba orjinal ama ben zarar verdim aracın içine ettim ama sen kıyak geç en ucuza çin işiyle halledelim. olan sana olsun kazık sana girsin.

biri geliyor benim aracıma malıma zarar veriyor bunu tahsil edecek bir sürü kanun var hatta fazlasıyla.

https://www.tsb.org.tr/karayollari-motorlu-araclar-zorunlu-mali-sorumluluk-sigortasi-genel-sartlari.aspx?pageID=1080

Bu üslup ile konuşan birine cevap vermeye değmez normalde ama madem ortaya bir şey atıyor link yerine ilgili alanı paylaşsın da bizde bilmediklerinizi öğreniriz.

A2 tanımlar f bendi

• TSY kullanıcısına yanıt
    İlgili alan bu yani. Paragrafı yapıştırırsanız daha iyi olur herkes tek tek açıp bakmasın.

• quote:

Orijinalden alıntı: dr.aty

İmzamdaki araç pert olduğunda bana çarpan öküzün de ne sigortası ne de muayenesi vardı. Adamın çarptıktan sonra sorduğu ikinci soru kaskonuz var mı şeklindeydi. Kaskom olduğundan çok sıkıntı olmadı, şirket söke söke aldı tüm masrafları. Kasko bizim ülke için elzem arkadaşlar.

Son 1-2 yıldır sigorta yaptırmayan çok araç var, serseri mayın gibi dolaşıyorlar. Hiç birşey de umurlarında değil.

• quote:

İlgili alan bu yani. Paragrafı yapıştırırsanız daha iyi olur herkes tek tek açıp bakmasın.

buyrun birde burdan deneyin madem:

A.2. TANIMLAR

f) Orijinal Parça: i) Bir motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçalarla aynı kalitede olan ve söz konusu motorlu aracın üretiminde veya montajında kullanılan parçaların veya yedek parçaların üretiminde sağlayıcı tarafından getirilen ölçütlere ve üretim standartlarına göre üretilmiş yedek parçaları,

https://www.tsb.org.tr/karayollari-motorlu-araclar-zorunlu-mali-sorumluluk-sigortasi-genel-sartlari.aspx?pageID=1080

• TSY kullanıcısına yanıt
    Bir önceki madde de eş değer parça tanımı yapıyor değil mi? Peki siz bu maddelerin hangisinden "eksper orjinal parça kullandırmak zorunda" tanımını çıkartıyorsunuz? Yanı burada tanımlar var ama talimatlar yok.

Olmadı bence bir daha denemelisiniz.

• Gidin yetkili serviste yaptırın, elinizde tutanak var. Ücreti ödemesi için ihtarname çekin. Belirttiğiniz süre içinde ödemesini bekleyin. Adamı da tehdit edin, daha doğrusu yasal olan bir şey tehdit olmaz. Yetkilide yaptırıp mahkeme yoluyla alacağınızı, %100 kusurlu olup ücreti ödemeyip mahkemeye gitmeye mecbur bıraktığından bir de dava masraflarını ödemesi gerekeceğini belirtin. Daha fazla ödemek zorunda kalacağı için seve seve öder bence.

• Bence gec olmadan mahkemeye gidin ayrica aracinizin deger kaybinida talep edin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alobar -- 10 Mart 2018; 21:59:29 >
  • başımdan geçen daha kötü bir olayı anlatıyım

alkolden ehliyetini 2 kez kaptırmış birisi ..yine alkollü iken benim park halindeki aracıma çarptı trafik sigortası vardı ancak alkollü olduğu için yok hükmünde işlem yapıldı
    sizin trafik sigortanız masrafı karşılar ve bedelini karşı tarafdaki şahısa yansıtır
    kişi bu yüzden size sanayiye götürün diye baskı yapıyor

her ne yapıyorsanız çabuk yapın

• Bura da 17 yaşındaki araca kasko yapılır diyenler gitsin bakalım kaç tane şirket kaç paradan yapıyor. Atıyorum aracın değeri 15 bin tl ise adam yıllık 7 bin istiyor geçmişten gelen kaskonuz yoksa. Herşey tuzu kuruya kolay zaten.

Konu sahibi arkadaş tavsiyem bence düzgün bir serviste yaptırın sonra aracı satın gitsin. Yetkili servislerin hali içler acısı çok takılmayın yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: Panthér

quote:

Orijinalden alıntı: dr.aty

İmzamdaki araç pert olduğunda bana çarpan öküzün de ne sigortası ne de muayenesi vardı. Adamın çarptıktan sonra sorduğu ikinci soru kaskonuz var mı şeklindeydi. Kaskom olduğundan çok sıkıntı olmadı, şirket söke söke aldı tüm masrafları. Kasko bizim ülke için elzem arkadaşlar.

Son 1-2 yıldır sigorta yaptırmayan çok araç var, serseri mayın gibi dolaşıyorlar. Hiç birşey de umurlarında değil.

Sigorta ve kabak lastik

Sigorta fiyatları ve lastik fiyatlari arttı.asagilamak için demiyorum bı önceki arabamda dediğim Aralıktaydi.20 bin TL ve altı arabaların çoğu sigortasız ve kabak lastikle geziyor.dikkatli olmali

• quote:

Bir önceki madde de eş değer parça tanımı yapıyor değil mi? Peki siz bu maddelerin hangisinden "eksper orjinal parça kullandırmak zorunda" tanımını çıkartıyorsunuz? Yanı burada tanımlar var ama talimatlar yok.

Olmadı bence bir daha denemelisiniz.

Okuduğunuzu da anlamadığınızı düşünmeye başladım.

Üreticinin belirlediği ölçü, standart ve kalite de üretilen her parça orjinal değerini karşılar. Eşdeğer ile orjinal aynı şeyler değildir.

Bu işlerden anlayan aracını gayet temiz ve düzgün yaptırıyor. Anlamayansa sizin gibi muhabbetini yapıyor.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TSY -- 10 Mart 2018; 22:38:39 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.