Şimdi Ara

-== KILOMETRE TELI SES YAPIYOR.. NE YAPAYIM ? ==-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
23.189
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Renault 19 arabam var ve kilometre telinden gelen ''tır tır tır'' sesi beni sinir ediyor. Özellikle sabah soğukta çok belirgin şekilde duyuluyor bu ses. Bu haftasonu, patlayan lambaları değiştirmek üzere aracın gösterge panelini sökeceğim. Kilometre kablosuna ulaşabilirim yani. Ucunu yağlasam vs. etkisi olurmu? Ses o noktadan geliyor sanırım o yüzden. Teşekkürler.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kilometre Telinin Ses Yapmasının Nedenleri ve Çözümleri

Kilometre teli, aracın hızını ve mesafeyi gösteren bir bileşendir. Ses yapmaya başlaması, çeşitli sorunların bir göstergesi olabilir.

Kilometre Telinin Ses Yapmasının Nedenleri:

• Aşınma: Km teli, zamanla aşınır ve gevşer, rüzgar sesi veya titreşimlere neden olur.
    • Kirlilik: Km teline biriken kir ve pas, ses yapmasına neden olabilir.
    • Kopukluk: Km teli koparsa veya bağlantıları gevşerse, sürüş sırasında sesler duyabilirsiniz.
    • Arıza: Km teli arızaları da ses yapmasına neden olabilir. Örneğin, tahrik dişlisi hasar görebilir.

Kilometre Telinin Sesini Giderme Yolları:

• Kontrol Et: Km telini gevşeklik, aşınma veya kopukluk açısından kontrol et.
    • Temizle: Km teline biriken kir ve pası temizle.
    • Sık: Gevşek bağlantıları sıkılaştır.
    • Değiştir: Aşınmış veya kopmuş km tellerini değiştir.
    • Uzman Yardımı Al: Arızalı bir km telini onarmak veya değiştirmek için bir oto tamircisine başvur.

Kilometre Telinin Kopmasının Sonuçları:

Km telinin kopması, aşağıdakiler gibi sorunlara yol açabilir:

• Hızölçerin çalışmaması
    • Geçerli olmayan kilometre verileri
    • Araç muayenesinden geçememe

Km Telinin Çeşitli Araçlarda Değiştirilmesi:

Km teli değişimi, araç modeline bağlı olarak değişir. Örneğin:

• Lada Samara: Km teli, gösterge panelinden çıkarılarak değiştirilir.
    • Toros: Km teli, vites kutusundan sökülerek değiştirilir.

Km telini güvenli ve doğru şekilde değiştirmek için bir oto tamircisinden profesyonel yardım alman önerilir. Bu sayede, kilometre telinden kaynaklanan ses sorunlarını giderebilir ve aracının güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • kilometre telinin ucuna gres yağı sürerseniz problem biter..
  • Gerçektenmi? Süpermiş. Zarar falan vermeyiz dimi . Çünkü çok hassas bir bölge.

--

Yani o ses tam o noktadan geliyor....Tahmin ettiğim gibi.
  • Merhaba,

ben sesten kurtulmak için vazelin sürmeni öneririm.. bunu yaparsan o sesi bir daha asla duymazsın..
  • Hmmm..

Bende pas giderici & yağlayıcı bir sprey var. Onu kullansam verim alırmıyım?
  • kilometre telinin tipik sorunudur bu ,çünkü gerçekten de kilometre teli denilen şey sonuçta kabaca teldir.Birbirine sarılmış burgu tellerden oluşur çünkü onun da kendine göre bir tork değeri ve burkulmaya karşı direnci vardır.İşte zamanla km yaptıkça telin plastik kablo içinde döne döne yatak yapması ve içine pislikleri alması olasıdır bu nedenle sürtünme artar ve dönmeme isteği oluşur.Bu isteksizlik klometre telinin uç nokta bağlantısında max olur .nedeni uç kımı kare haline getirilmiş ve dövülmüş telin bir uzantısıdır.Bu işi ayak bacaklarınız ve ayağınız gibi düşünebilirsiniz.Aslında problem bacaklardadır ancak ayak bu işin sonucuna katlanmak zorunda kalır.

yapılacak şey nedir.

1. seviye bakım;
    Gösterge paneli sökülür ve kare bağlantı noktasının kilometre saatine bağlantısı gözden geçirilir.Kare ucun karşı tarafa verdiği hasar var mı gözlenir.Eğer karşıda genişleme veya kare (hep kare diyorum ama başka bir geometrik şekilde olabilir) dişi soketi bozmuşsa dişi yatak için gereken yapılır.Bu konuda şu yapılır demeden önce görmek lazım.Bazen silikon dolgu ile yapanlar var bazen erkek kısmına daha büyük yüzük geçirenler var.Orası işin ehline kalmış bir olay.En sonunda uç kısım kalın gres ile yağlanır.İnce yağ kullanılmaması gerekir.

2.seviye bakım;
    Burada olayı oluşturan ve telin plastik kılıf içinde rahatça dönmemesini sağlayan tel üstüne yoğunlaşılır.Çünkü asıl sese neden olan olay bu direnç ve sonuçlarından kaynaklanmaktadır.
    bu durum için telin 2 ucu A veB diye söyleyeyim, sökülmesi gereklidir.A kısdmı gösterge panelinde olan B ucu ise şanzıman tarafından gelendir.Şanzıman tarafında küçük plastik (genelde bakım olmaması için sert plastik yapıyorlar ama birgün tükeniyor , çelik dişli olsa evladiyelik olur) dişli düzeneğinden kurtarılır.
    sonra plastik kılıfıyla birlikte aracın içinden veya tersine şanzıman tarafından çekilerek komple kablo çıkarılır.Benim tavsiyem eğer sökerseniz ve yedeği varsa komple kabloyu değiştirmenizdir, eğer dişi yatakları bozmamışsa.Eğer ben nerden bulayım eski arabamın kilometre kablosunu derseniz, o zman tel çekilerek plastik kablodan çokarılır , kimyasal temizleme ile üzerinde ki tozlu siyahlaşmış yağ ve kir sökülür ,hava ile kurutulur ve tekrar greslenerek yerine takılır.Gresi çok kaçırmayın.Fazla yağ plastiğin diğer cucndan atılacağı için bağlantı ucundaki kare parçaya fazla yağ bulaşması iyi değildir.

Bu kadar anlattıktan sonra bu işler zor diye düşünmeyin ben b,iraz detaycıyımdır ince noktalarına değindim.Ancak 2. seviye bakımda eğer kabloyu sökerken nerden çıktığını iyi bilmwezseniz elinizde kablo ile dolaşırsınız bu yüzden ilk bakımda uztanın yanında işe bakarak aracınızı tanımanızı öneririm.Her araçta kablo farklı yerlerden dolaşır.Bu yüzden şöyledir demek için bir kere söktürmek lazımdır.

1. seviye bakım için eğer elinizdn geliyorsa ustaya falan gerek yok , biryeri sökerken diğer tarafı bouyorlar sonra abi bu arıza vardır zaten deyip adamı hasta ediyorlar

• Arkadaşlar teşekkür ederim.

@ Vezir , hocam çok teşekkür ederim. Çok güzel anlatmışsın.

Şimdilik Vezir'in anlattığı ilk çözümü deneyeceğim. Sonuçtan haber veririm.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.