Şimdi Ara

KİRA BEYANNAMESİ İNDİRİMİ HAKKINDA

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
1.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, geçen sene götürü gider şeklinde kira geliri vergisini ödemiştik. Bu sene kira beyannamesinde "indirim bölümü"yle karşılaştım. Eğitim harcamaları kaleminde faturalı harcamalarımız mevcut.Bu bölümü doldurunca 100 lira kadar indirim yapılıyor. Daha önce indirim bölümünü kullanan var mı? Götürü usulüne göre oluyor mu? Belgeleri nereye ibraz ediyoruz?

• Gecen sene evi alim tarihinden henuz 5 yili gecmemis oldugu icin %5 gider gosterebilmistim ve goturu secmistim. bu sene goturu de bu sekmeyi kabul etmedi. mecburen gercek usulu sectim. oysa goturu yada gercek usulu secenlerin 2 sene degistiremeyeceklerine dair yazi var... vergi sifir bile olsa tahakkuk tutari (beyanname damga vergisi) cikiyor.. gecen sene bumeblag yanlis hatirlamiyorsam 36 lira gibi bir miktardi. bu sene 39,5 lira cikiyor...

Yapacak bir sey yok... verecegiz vermesine de, vergilerimi barzolara harcayan yonetimi affetmiyor, bunca senedir sirtimizdan asalak gibi gecinenlere verilen tavizlere kiziyorum. Hatta 3 cocuk 5 cocuk laflarinin dolastigi bir ulkede en az yapani 5-6 cocuk yapan bir grubun ulkenin vergilerimizle yapilmis yollarindan sebekelerinden okullarindan hastanelerinden kullanma oranlari da dusunuldugunde amortisman acisindan bizi somurduklerini dusunuyorum. Yani vergiyi ben veriyorum hizmeti barzolar aliyor..

Gerek yetistirilme tarzimiz, gerekse vatan sevgimiz nedeniyle bu gune dek devlete vermem gereken vergiden tek bir kurus calma, haksiz azaltma yoluna gitmedim. Ama vergilerimin, mevcut uygulamalardaki asalaklari desteklenmesi ve vatan hainlerini turlu yol ve yontemlerle finanse edilmesi zoruma gidiyor.

• bu ne oluyor tam olarak. Benim ismime de zarf geldi fakat üzerime ev filan yok. Dikkate almasam bir sorun olur mu ?
  • İLütfen konuyu alakasız yorumunuzla bir daha kirletmeyin. Sorumuza cevap alamıyoruz sonra.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Trual

bu ne oluyor tam olarak. Benim ismime de zarf geldi fakat üzerime ev filan yok. Dikkate almasam bir sorun olur mu ?

Üzerinize ev yoksa ve gelen kağıt kira geliriyle ilgiliyse yanlışlık vardır elbet. Düzelttirin sonra başınız ağrımasın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bkarat

Arkadaşlar, geçen sene götürü gider şeklinde kira geliri vergisini ödemiştik. Bu sene kira beyannamesinde "indirim bölümü"yle karşılaştım. Eğitim harcamaları kaleminde faturalı harcamalarımız mevcut.Bu bölümü doldurunca 100 lira kadar indirim yapılıyor. Daha önce indirim bölümünü kullanan var mı? Götürü usulüne göre oluyor mu? Belgeleri nereye ibraz ediyoruz?

Gerçek gider seçerseniz bahsettiğiniz giderleri yazabilirsiniz.Faturalı veya ödeme dekontlu kira ödemeleri gibi.Ama şu var geçen sene ilk defa beyanname verdiyseniz ve götürü gider seçtiyseniz bu sene gerçek gidere geçme sansınız yok ancak seneye olabilir.Bence 50-100 fazla takılmayın götürü üzerinden verin.Gerçek giderde aynı zamanda indirim konusu olan evrakların 10 sene boyunca muhafaza ve istendiğinde ibraz edilmesi lazım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Trual

bu ne oluyor tam olarak. Benim ismime de zarf geldi fakat üzerime ev filan yok. Dikkate almasam bir sorun olur mu ?

Yüksek ihtimalle size gelen bir banka havalesinin seçeneklerinde bulunan kira seçeneği tıklandı gönderici tarafından.Ee tabi hesap hareketlerinizde kira gelirini görüncxe yazıyı göndermişlerdir.
    Önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemine girererek size yapılan hangi havalenin kira olarak gönderildiğini görebilirsiniz.
    Herhangi bir kira geliriniz yoksa sıkıntı etmeniz gereken bir durum yok Ancak içim rahat etsin derseniz bağlı bulunduğunuz vergi dairesine kira gelirinizin olmadığına dair bir beyan dilekçesi yazarak kayıtlara aldırabilirsiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Vekalet Ücreti Hakkında
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba arkadaşlar, iyi sabahlar,

ben de ilk defa bu sene beyanname dolduracağım ama pek bir şey anlamadım , yardımınızı rica ediyorum.

- Bu 5 sene önce alınmışsa %5 indirim olayı nedir tam olarak? Ben evi 2011'de aldım, henüz 2 sene dolmadı.

- Krediyle alınan evlerde bir şey farkediyor mu? Ben hala kredisini ödüyorum zira.

- Eve 2012 yılında dış cephe harcaması olarak yüklü bir yatırım yapıldı. Yüklü dediğim toplam kira gelirinin %40'ı civarı. Bende faturası yok, yönetim bankadan kredi çekmişti, bizler taksitle ödedik bankaya.
    Ama tüm ödemelerin dekontları mevcut. bunu gider olarak gösterebilir miyim? (illa fatura lazımsa sanırım yönetimden alırım kopyasını ama o da toplam bedeli gösterecek.)

- Başka nasıl ek gider kalemi olabilir? Emlak vergisi oluyor diye anladım ama...?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

• aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, tadilat, kredi faizleri, elde edilen yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin %5’i oranında indirim, emlak, vergi, resim, harç, şerefiye, amortisman, Kira ile oturulan konuta ait ödenen kira bedelleri
  • quote:

Orijinalden alıntı: rfssfr

aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, tadilat, kredi faizleri, elde edilen yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin %5’i oranında indirim, emlak, vergi, resim, harç, şerefiye, amortisman, Kira ile oturulan konuta ait ödenen kira bedelleri

Teşekkürler hocam. o zaman ben bu değerler nasıl giriliyor portal'da , ona bakayım...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nor

quote:

aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, tadilat, kredi faizleri, elde edilen yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin %5’i oranında indirim, emlak, vergi, resim, harç, şerefiye, amortisman, Kira ile oturulan konuta ait ödenen kira bedelleri

Teşekkürler hocam. o zaman ben bu değerler nasıl giriliyor portal'da , ona bakayım...

Beyanname sistemine girin orada zaten göreceksiniz herşeyi.Sistem basit.İlgili yıla ait düşen giderlerinizi yazınca hangisi sizin için uygunsa veya daha az vergi çıkacaksa onu seçer yaparsınız.
    Eviniz var ama kirada oturuyorsanız ödeme yaptığını banka dekontlarının aslınızın dosyada durması sartıyla onlarıda gider yazarsınız.25 Mart son gün unutmayınız.

• quote:

quote:

quote:

Beyanname sistemine girin orada zaten göreceksiniz herşeyi.Sistem basit.İlgili yıla ait düşen giderlerinizi yazınca hangisi sizin için uygunsa veya daha az vergi çıkacaksa onu seçer yaparsınız.
    Eviniz var ama kirada oturuyorsanız ödeme yaptığını banka dekontlarının aslınızın dosyada durması sartıyla onlarıda gider yazarsınız.25 Mart son gün unutmayınız.

Hocam tekrar bir şey danışabilir miyim?

Satın alma bedelinin %5'i oranında indirim, hangi tutardan yapılıyor?

Misal;

90.000 TL'lik bir evin %5'i 4.500 TL yapar. Yıllık kira gelirleri toplamı ise 6.600 TL civarı.

6.600 - 4.500 = 2.100 üzerinden mi vergi hesaplanacak?

Bunu girmek için sanırım götürü değil de, gerçek usulü seçmek lazım, doğru mu anlamışım?

• quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam tekrar bir şey danışabilir miyim?

Satın alma bedelinin %5'i oranında indirim, hangi tutardan yapılıyor?

Misal;

90.000 TL'lik bir evin %5'i 4.500 TL yapar. Yıllık kira gelirleri toplamı ise 6.600 TL civarı.

6.600 - 4.500 = 2.100 üzerinden mi vergi hesaplanacak?

Bunu girmek için sanırım götürü değil de, gerçek usulü seçmek lazım, doğru mu anlamışım?

Satın alma bedeli denilen rakam tapuda beyan etmiş olduğunuz satın alma bedelidir.
    Siz kaç liradan beyan etmiştiniz.
    Örnek vermek gerekirse genelde rayiç bedelden gösterilir bu rakam.
    Eğer öyle bir şey idi ise 40000 tl civarında bir şeye almışsınızdır.
    Tapunuza bakın bi kaç liradan satın almışsınız.

• yurtdışında yaşayan yakınım için beyanda bulunacağım önceki yıllarda iş yeri 20000 tl altı olduğu için ödememiş şimdi 7 iş yeri 34560 tl 2 konut 4740 tl toplamda 39300-3000 tl düşülüyor kalanına vergi hesaplanıyor biliyordum. bir arkadaş iş yerleri stopaj ödüyorlar o miktarları öğren belki vergi cıkmaz dedi doğrumudur?
    stopaj kesintilerini nereden öğrenebilirim? beyan verirken nasıl düşülüyor?
    birde gerçekle götürü arasında 2500 tl fark var hangini seçmeliyim?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: bkarat

Arkadaşlar, geçen sene götürü gider şeklinde kira geliri vergisini ödemiştik. Bu sene kira beyannamesinde "indirim bölümü"yle karşılaştım. Eğitim harcamaları kaleminde faturalı harcamalarımız mevcut.Bu bölümü doldurunca 100 lira kadar indirim yapılıyor. Daha önce indirim bölümünü kullanan var mı? Götürü usulüne göre oluyor mu? Belgeleri nereye ibraz ediyoruz?

Gerçek gider seçerseniz bahsettiğiniz giderleri yazabilirsiniz.Faturalı veya ödeme dekontlu kira ödemeleri gibi.Ama şu var geçen sene ilk defa beyanname verdiyseniz ve götürü gider seçtiyseniz bu sene gerçek gidere geçme sansınız yok ancak seneye olabilir.Bence 50-100 fazla takılmayın götürü üzerinden verin.Gerçek giderde aynı zamanda indirim konusu olan evrakların 10 sene boyunca muhafaza ve istendiğinde ibraz edilmesi lazım.

Cevabınız için teşekkür ederim. Aynen söylediğiniz gibi geçen sene götürüyü seçtiğim için bu sene de götürü usulündeyim. Ancak bu dediğim indirimler geçen sene götürü yönteminde çıkmıyordu, bu sene çıkıyor. Yani götürüyü seçtiğim halde eğitim, sağlık, bağış vs. kalemlerden indirim ekleme bölümü çıkıyor ve tutara yansıtılıyor. Bugün en sonunda vergi iletişim merkezinde hattı düşürebildim, sordum, olur dediler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bkarat -- 22 Mart 2013; 1:41:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: yazz

yurtdışında yaşayan yakınım için beyanda bulunacağım önceki yıllarda iş yeri 20000 tl altı olduğu için ödememiş şimdi 7 iş yeri 34560 tl 2 konut 4740 tl toplamda 39300-3000 tl düşülüyor kalanına vergi hesaplanıyor biliyordum. bir arkadaş iş yerleri stopaj ödüyorlar o miktarları öğren belki vergi cıkmaz dedi doğrumudur?
    stopaj kesintilerini nereden öğrenebilirim? beyan verirken nasıl düşülüyor?
    birde gerçekle götürü arasında 2500 tl fark var hangini seçmeliyim?

Biraz seri hareket etmeniz lazım zira son günler yaklaşıyor.

Evet işyeri olarak alınan kiralarda stopajlar kiralayana aittir.Siz tüm kiracılarınızı çıkmış dahi olsalarda 2012 yılı için bana kira stopaj dökümü gönderin diyeceksiniz.Onlarda gönderecekler ve bu durumda konut harici ödenen stopajlarınızı vergiden mahsup edebileceksiniz.İşyeri kiracısı firmaların ayrıca tüm bilgilerini alın.

Bugün acilen başlayın derim umarım yetiştirebilirisiniz.

• Vergi dairesinden ögrenemezmiyim adıma çıkmış stopajlari ?
    Herbirinin muhasebecisi farklı yerlerde inşallah yetisir. Cevap için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yazz -- 22 Mart 2013; 9:57:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Vergi dairesinden ögrenemezmiyim adıma çıkmış stopajlari ?
    Herbirinin muhasebecisi farklı yerlerde inşallah yetisir. Cevap için teşekkür ederim.

Önceden hazırlanmış vergi beyannamesi sistemine gir orda da olabilir.Vergi daireleri ana baba günüdür şimdi

https://intvd.gib.gov.tr/kirabeyan/

• Baktimda orada sadece banka bilgileri var kimin yatırdığı yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Baktimda orada sadece banka bilgileri var kimin yatırdığı yok

Sen ara kiracılarını.Kafadan girersin simdi eksik veya fazla yatırmıştır bu sefer sen veya kurumsal kiracın zararlı çıkarsın papaz olursunuz.
    Elbetteki yine de sen bilirsin.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.