Şimdi Ara

Kitap Okumak ve Kitap Okuduğunu Sanmak !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Eder de her kitap bir midir?
    Bir dükkana giriyorum "Bilim" kitabı olarak "Popüler Bilim" kitapları gözüme çarpıyor.
    "Edebiyat" kitapları arıyorum vampir kitapları karşıma çıkıyor.
    Dini kitap arıyorum "Aşk" temalı kitaplar karşıma çıkıyor.
    Kısacası öğretmekten çok "eğlendirmek" üzerine yazılmış kitaplar.
    Film, dizi, tiyatro izler gibi kitap okuyoruz.
    Sonuçta ne oluyor? Okunan kitap onlarca ama elde var sıfır.

Roman okumayın demiyorum ama okuduğunuz roman edebi değer taşımalı ve dilinizi zenginleştirmeli. Günümüzde böyle roman var mı bilmiyorum.
    Popüler bilim kitabı okumayın demiyorum ama popüler bilim kitapları okumakla haber sitelerinden bilim öğrenmek birbirine çok yakın. Ayrıca bilimi değil yazarın kendi görüşünü bilim diye aktarmasını da okuyorsunuz.
    Dini kitap okumak istiyorsanız temel kaynaklara başvurun.
    Şu an aklıma fazla kategori gelmedi ama örnek olarak bunlar yeterli diye düşünüyorum.

Zamanınıza yazık...

Eğer amacınız birşeyler öğrenmek değil de sadece boş zaman geçirmekse orası ayrı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arcatera -- 22 Aralık 2016; 16:10:19 >

• Bazen bende instagramda felan kütüphane paylaşımalrı görüyorum. Yav arkadaş bakıyorsun okuduğu 100 kitaba aralarında bir tane Rus edebiyatından kitap olmaz mı. Türk klasiklerinin şansını biraz daha iyi gibi. Saolsun sosyal mecralarda birşeyler paylaşmak için Sebahattin Ali okumayan kalmadı. Buna seviniyoruz en azından.

Dini kitaplar konusunu güzel değinmişin hocam.

Ne yazık ki wattpad çılgınlığı çıktığından beri bırak edebi değeri olan kitapları lügatlarına yeni bir kelime katacak kitapları bulmaları bile çok zor.
  • Okuyacak yazarlar belli aslında bunların dışında kimseyi okuyacağımı sanmıyorum. Yıllardır bu piyasayı araştıran biri olarak şu ana kadar adını duymadığım yazarı okumam.
  • Kesinlikle katılıyorum. Ben de aynı süreci yaşadım çünkü. Bu nedenle yeter ki okuyun diyorum. Bugün vampir okuyan yarın klasikleri okur. Bu süreç belki 5 yıl belki de 10 yıl olur ama olur diye düşünüyorum.
    Aslında hiç kitap okumayanları nasıl kitap okumasını sağlarız, bunları konuşup tartışmamız lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zevk için okuyorum, eğlenmek için okuyorum, keyif için okuyorum. Kitap okumak beni mutlu ediyorsa gerisi pek önemli değil. Bazen klasiklerden bir şeyler okuyorum, bazen popüler kültür, bazen popüler bilim, bazen dini kitaplar, bazen felsefi şeyler okuyorum canım ne isterse onu okuyorum ve bu beni mutlu ediyor. Hani şu "Buz ve Ateşin Şarkısı" serisi var ya edebi değeri belki yok bilemiyorum ama o kitap bana çok şey kattı.
    Bırakın insanlar neyi okuyorsa okusun, okumasak ne yapacağız? Atom mu çarpıştıracağız sanki, şu dünyada mutlu ve huzurlu olmaktan başka amaç yok...
  • metroya ,otobüse biniyorum herkesin elinde telefon kulaklarda kulaklık, yolda yürüyorum yolda bile insanlar telefon ellerinde önlerine bile bakmıyorlar .inanılmaz bir çağa geldik artık .bu devirde kim ne okursa okusun ister klasik ister uyduruk popüler betseller kitap olsun büyük saygı duyarım .sanki milletimiz çok okuyor da bir de okuduğu kitap türlerine göre milleti eleştiricez.
  • İsteyen istediğini okur tabi ama bana göre insan ömrü niteliksiz kitapları okuyacak kadar uzun değildir. Kitabı eğlenceli vakit geçirme aracı olarak görenler dilediği kadar niteliksiz kitabı, edebi değeri olmayan Bestsellerleri, teknik direktör biyografilerini vb okuyabilir, bir şey diyemeyiz. Fakat kitap okumayı ciddi bir eylem olarak görenler, kitap okumuş olmak için değil okumak için okuyanlar, isteseler bile niteliksiz kitapları okumaz veya yarıda bırakırlar.

Bacon'a göre edebi eserlerin eskilerini, bilimsel kitapların yenilerini okumak makbuldur. İkisine de katılıyorum, bilim sürekli bir deviniim ve değişme içinde olduğu için dönemimize yakın ve bilhassa yetkin isimlerce kaleme alınmış kitapları okumak gerekir.

Edebiyat ve özellikle roman konusunda da kaliteyi belirleyen en önemli süzgeç ve en büyük eleştirmen kesinlikle zamandır. Zamanın içinden geçmiş, onlarca yılı hatta yüz yılı aşmayı başarmış ve evrensel boyutlara ulaşıp tüm insanlığa tüm zamanlara hitap edebilmiş yapıtlar yıllanmış şarap gibi değerlidir. Nasıl ki şarap ilk üretildiğinde yıllanmış şarap olmaz, o yapıtlar da ilk yazıldığında değil zamanın süzgeçinden geçtikten sonra klasik olmaz şerefine erişir.

O yüzden roman alanında okunmaya değer en prestijli en güvenilir tür klasiklerdir. Fakat sadece +50 yıllık klasikleri okumak, 19.yy Rusyasında Fransasında kalmak da kişiyi güncel yaşamdan koparacağı için faydalı değildir. O yüzden yakın tarihte çıkmış ancak Bestseller olup olmamasına bakmaksızın, konusu ve özellikle yazarın üslubu hakkında yapılan yorumlara, eleştirilere bakarak, eleştirmenlerin sözlerine kulak vererek kitap seçmek bence alçakgönüllüce ve doğru bir harekettir, her şeyi ben bilirim havasından ziyade işin uzmanlarının fikirlerini almaktan zarar gelmez. Söz gelimi Uçurtma Avcısı, yakın tarihte çıkmış olmasına karşın okumaya değer nitelikli bir kitaptır. Önemli olan iyi kitap bulana kadar önüme gelen kitabı okumak değil, iyi kitap bulana kadar hangisinin daha iyi olduğunu araştırmaktır. İlginizi özellikle çekiyorsa bu da okumak neden olabilir tabi.

Kafka der ki:

Eğer okuduğumuz bir kitap bizi kafamıza vurulan bir darbe gibi sarsmıyorsa, niye okumaya zahmet edelim ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi J.Valjean -- 23 Aralık 2016; 23:13:24 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Forum Hangi Kitapları Okuyor?
    21 sa. önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gandalff

hocam dediklerinize katılıyorum da şöyle oluyo genelde:

kişisel gelişim kitabı alınıyor, okunuyor. alınıyor, okunuyor. saçma roman alınıyor, oknuyor...10-15 kez oluyor bu. sonra noluyo oluyo bir klasik alıyor insan, okuyor... oha oluyor. şaşırıyor ve hayran kalıyor.. ulan klasik ne biçim bişey ya diyor ve bidaha klasik alıyor. bidahabidahabidaha ve puff adam klasikçi olup çıkıyor. bir süre sonra biyografi, deneme gibi alanlara yöneliyor. sonra bir felsefe klasiğine rastlamyagörsün AMANFİYUUUUUU insan kafayı yiyor. çok süper oluyor ve konu açıyor, saçmasapan kitaplar okumayın zamanınıza yazık diye. artık herkesi eleştiriyor.. bu 1-2 yıl sürebiliyor. sonra başlıbaşına okuma eyleminin güzel bişey olduğunu, kendisinin de onu bu okumalara hazırlayan dandik kitaplar olmasa, gerçek kitapların anlamına varamayacağını ve gerekli alışkanlığı kazanmamış olacağını görüp okuma eylemine bir bütün olarak saygı duyuyor. okuyun da ne okursanız okuyun diyor. sonra yine bakıyor ulan ama boş işten de öte bazı kitaplar zarar veriyor insana ya diyor. ve bu kez sadece bikaç yazar, yayınevine falan gıcık kapıyor ve yalnızca onları dışlıyor. vampir kitabı okuyan kuzeni için kafasında diyor ki: ulan ben buna şimdi tolstoy'un şeytan'ını okutsam aşkı ordan dayasam, bram stokerla da vampirlik olarak draculadan versem ayarı çok kolay klasikçi olur bu. ama şu dingil kardeşine versem sıyırır atar, alışmamış çocuk çünkü... sonra da kuzenine dingil dediği için manevi bir çöküntü yaşıyor falan fistan öyle böyle şöyle yani bi şekilde akıyo gidiyo hayat

Hocam bazı konularda yorumlarınız gerçekten cuk diye oturuyor, buna da imzamı atarım biraz da çalarım.

• Çok yerinde bir yorum olmuş ama süreç bende böyle işlemedi.
    Çok küçükken eğlenceli bilgi serisi vardı çocuklar için bilim kitapları vardı bu seride onları okumayı çok seviyodum. İlkokulda ödev olarak kitap vermiyodu sınıf öğretmeni o yüzden istediğim kitabı okuyodum. Sonra 5. Sınıf oldum ödev olarak kitap vermeye başladılar ben de eskiden her gün kitap okurken artık sadece ödev olarak verilen kitapları okumaya başladım. Bu böyle devam etti sonra 8. Sınıfta 1984 çok ilgimi çekti ve sınav yılı olduğu için tüm sene sadece 1984 ü okumuştum. Liseye geçince klasiklerden az çok okumaya başladım zaten bi süre sonra deli gibi edebi/felsefi kitaplar okumaya başladım.
    Kısaca hiç vampirli falan fantastik kitaplara bulaşmamış oldum. İlkokulda saftirik falan okuyodum bi ara onu saymazsak öyle çok gereksiz kitap okumuşluğum yok.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Mr.Prestige kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle aslında. Bahsettiğiniz yöntem icinde bulunduğumuz durumdan kurtulmanın yollarından biridir.Okumamız gereken yazarları belirleyip o çizgide ilerlemek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bende elime bir kitap alınca begenmesem bile bitirme ihtiyacı duyuyorum, iyimi yapıyorum kötümü yapıyorum bulmıyorum ama içim rahat etmiyor yarıda bırakmayı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ali.kose -- 30 Aralık 2016; 17:49:33 >
  • Zaten azıcık bir okuma yüzdemiz var.
    Onu da eleştirmek ne kadar doğru bilemiyorum.
    Nitelikli okuma elbette güzel elbette faydası daha çok
    ama; cep telefonu, bilgisayar, tv. ve xbox gibi eğlence aletleri varken
    okuyan birine "kardeş al şunu da fantastik şeyler okuyacağına birşeyler öğren" demek
    zamanın ihtiyacı değil bence. Önce okumaya başlayalım sonra nitelikli
    okumayı da yaparız inşaallah.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.