Şimdi Ara

Dostoyevski ve Nietzsche okumak istiyorum ama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
2.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bana ağır geleceğini düşünüyorum. Kitaplara uzak bir insanım. Ama artık feksefik kitaplar okumak istiyorum. Aradığım kitap türü aslında biraz kaotik olmalı, insanları derin düşüncelere iten ve dünyanın toz pembe olmadığını gösteren kitaplar. Yazdığım yazarlar bunu iyi anlatır diye düşünüyorum lakin onları direkt okumaya başlayarak soğumak istemiyorum. Değerli dh halkının bana kitap önermesi için konu açıyorum. Sizce başlangıç için ne okumalıyım? Bir kitaptan beklentim okuduktan sonra uzun süre etkisinden çıkamamak. Pesimist bir insanım yani şeker kaplı dünyalardan bahsedenleri okumak istemiyorum, en azından şimdilik. Umarım anlatabilmişimdir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Nietzsche ağladığında - İrvin Yalom öneririm. Kurgusal olarak Nietzsche'nin hayatını anlatıyor kesin beğenirsin.
    Dostoyevski'nin suç ve cezası çok iyi bir kitaptır fakat okumaya yeni başlayan bir pat diye 900 sayfalık kitabı okuyamaz.
    Dostoyevski'nin Kumbarbaz ve Yeraltından notlar kitaplarını öneririm uzun değiller fakat dostoyevski tarzını anlamanın sağlarlar.

• Türk klasiklerini seviyorsanız okuyabilirsiniz hocam.

Mizancı Murat- Turfanda mı Turfa mı
    Namık Kemal- Gülnihal
    Ahmet Mithat- Esrar-ı Cinayat

gibi.

Türk Klasikleri sevmiyorsanız.

Jack London, Salinger, Amin Maloouf, Philip Roth, Hemingway, Steinbeck gibi isimleri tavsiye ederim.

Not: Ayrıca pesimistim demişsiniz. Zola, Jack London, Balzac gibi Natüralistleri tavsiye ederim. Hayatın gerçeklerini,acımasızlığını bilimselliği önemseyerek anlatıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ED6D34AAB -- 12 Şubat 2020; 17:36:24 >
  • Ufak bir up

• Yeraltından Notlar - Dostoyevski ileride kurgusal olarak bir anlatıma sahip olsa da ilk bölümde derin düşünceler felsefi sorgulamalar mevcut.

Nietzsche Ağladığın'da yukarıda ki üyelerin belirttiği gibi başlangıç kitabı için ideal. Onda da kurgusal bir anlatım mevcut ama Dr.Bruer ve Nietzsche diyalogları ciddi anlamda değerlidir ve felsefidir.

Nietzsche kitaplarına başlamak... Tam olarak nasıl bir öneri verebilirim bilemiyorum. Putların Alacakaranlığı'nı okumaya çalıştım anlamayınca yarısından bırakmak zorunda kaldım ama şunu anladım ki az da olsa -biraz az olmus olabilir- bir felsefe bilgisi şart. Nietzsche filozoflara atiflarda bulunurken atifta bulunan filozofun gorusunu yuzeysel olarak bilmek gerekiyor. Tabi Nietszche'yi anlamak hiç kolay değil anladıysanız bile anladığınızdan şüphe etmelisiniz.

Nietszche hakkında bir biyografi okursanız anlamanız kolaylaşabilir diye dusunuyorum.

• Utopia ve platon- devlet kitabını okumadan başka hiçbir felsefe kitap okunmaz diye düşünüyorum.
    onlardan sonra machiavelli-hükümdar, platon-sokratesin savunması öneririm.

bunlardan sonra nietsche ve dostoyevski okursan daha iyi anlarsın ne demek istediklerini.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 22 Şubat 2020; 14:54:35 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Distopik bilim kurgularla başla okumaya.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dostoyevski okuyacaksan Beyaz Geceler ve Budala okumanı öneririm.
    Karamazov Kardeşler de var ama bayağı ağır bir kitap.

• Bana kalırsa bunlara geçmeden önce ufak ufak yüklemeler yap kendine... sonuçta ısınmadan, antreman yapmadan kimse maraton koşmuyor.
  • Nietzsche ağladığında -Dostoyevski'nin suç ve cezası ,Kumbarbaz ve Yeraltından notlar kitaplarını öneririm .
  • Hocam burada da önerildiği gibi bahsettiğiniz kadarıyla direkt Dostoyevski'nin kitaplarından, özellikle sayfa sayısı az olanlarından başlayabilirsiniz. "İnsancıklar" benim okuduğum ilk romanlardan biriydi ve uzun süre kronolojik olarak (Suç ve Ceza hariç) Dostoyevski'nin kitaplarını okudum. Çoğu da okuduğum ilk romanlardandı.

Zaten Dostoyevski'yi okumak hayata olumlu bakılan dönemlerde bence çekilmiyor. Sizin için tam sırası.

Edit: Şimdi düşündüm de ben sıfırdan okuyacak olsaydım "Yeraltından Notlar" ile başlardım. Bir de şehrinizde oynuyorsa devamında tiyatrosuna gidersiniz. Müthiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi panthy93 -- 30 Mart 2020; 23:41:9 >
  • Yeni başlayacaksan Dostoyevski'nin büyük baş yapıtları bayabilir. Nietzsche ise ciddi bir kültürel birikime sahip olmadan laf salatası yapıyor, anlamlı anlamsız bir yığın aforizma diziyor gibi görünür. Nietzsche için Antik Helen kültürüne, Helen felsefesine, Doğu dinleri ve felsefelerine, genel bir felsefe tarihine, 19.asrın Alman ve Avrupa kültürüne, ünlülerine hatta Nietzsche'den daha sonrasına düşen psikanalize vb aşinalık şart. Nietzsche de Dostoyevski de zaten psikoloji ağırlıklı. Helen kültürü dedim mesela Euripides'in Sophokles'in tragedyalarını veya Helen mitolojisinin orijinal hikayelerini okumadan Nietzsche fazla anlaşılmaz. Örnek.

• Dostoyevski suç ve cezayı oku piskolojik betimlemesi beni bu kadar tatmin eden bir kitap okumadım

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    İyi günler. Konuyu açtığım günden bu yana 2 adet Dostoyevski eseri bitirdim. Bunlar kumarbaz ve yeraltından notlar. Rus edebiyatına daha da aşina olmak için Gogol dan Petersburg öykülerine başladım. Açıkçası betimlemeye fazlasıyla yer veren, akıcı olmayan, yavaş ilerleyen eserler çıkmış karlar ülkesinden. Ama bir o kadar da kaotik ortam, sarkastik karakterler barındıroyor eserleri ki bu beni içine çekiyor. Okuduğum iki Dostoyevski eseri de beni benden aldı. Ağır gelme korkusunun ne kadar yersiz olduğunu anladım. O yüzden Dostoyevski nin İnsancıklar, beyaz geceler, ezilenler, budala ve Delikanlı eserlerini aldım. Bunlardan sonra suç ve ceza, Karamazov Kardeşler ve ecinniler okumayı düşünüyorum. Tam aradığım yazar olduğuna eminim dostonun. Özellikle yeraltından notlarda betimlediği karakter bana yeni bir perspektif kattı, kendimi biraz daha anlamamı sağladı. Yolun başındayım. Nietzsche okumak ve anlamak aslında yegane amacım. Çok güzel örnekler vermişsiniz. Rica etsem Dostoyevski den sonra nasıl bir yol izlemem gerektiği ile ilgili bana yardımcı olur musunuz?

• Ağır ilerleyen ve betimlemeye fazlasıyla yer veren Rus edebiyat ürünlerinden sıkılmıyorsanız zevk alıyorsanız o zaman gayet iyi Dostoyevski'nin herhangi bir kitabını okuyabilirsiniz demektir bu sayfa sayısına kitap hacmine takılmaksınız. Nietzsche için daha sistemli bir öneri vermemi mi istiyorsunuz?

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle bunu istiyorum. Sıfırdan Nietzsche yi anlamak bana çok şey katacak, buna eminim.

• Angry Man kullanıcısına yanıt
    Nietzsche Dionysosçuluktan, neşe, içgüdüler ve yaşamın yüceltilerek içselleştirilmesinden bahsederken Şarap Tanrısı Bacchus adına kırlarda koşturan, sarmaşık veya mersini taç olarak takan ve önlerine çıkan hayvanları parçalayan o neşeli kadınları görmelisin, Dionysos ve coşkulu kutlayıcılarına Pentheus karakterinin ne denli yaşam ve hakikat düşmanı davranarak Dionysos'a karşı kendi sonunu hazırladığını anlamalısın. Dionysos Pentheus'u öldürdüğünde bunu anlamamıştı bile. Pentheus ise yaşama direncini göremeyecek kadar kördü. Direnç, amansız yaşam nefreti sesini dolduruyordu.

Herakleitos ise insan olan bir tanrıydı. Demirden dövülmüş gibi, darbelere dayanıklı. Artık her şeyi birbirine karıştırma raddesine gelmişti ateşi, akli yargısı ve derin mağrur sezgisi hemen her şeyi yargılayıp mahkum ediyordu hiç kimse kaçamıyordu buna rağmen Herakleitos erimiyordu orada öylece duruyor gibiydi. Ama durmak, durağan şey, varlık bir sanrı olmasın? Tanrılar şerefine yakılmış bir sunak ateşi gibi yanıyordu o. Akan suya da bir daha girilemiyordu. Dönüşüm esastı.

Bir aslan olarak saldırdık, bir deve olarak yüklendik, Ubermensch yani üstün insan zaten yarı tanrı tanrı soylu insanda inşa edilmeliydi yeni bir peygamber ufukta sahte peygamberlere savaş açtı tıpkı Zerdüşt gibi. Ama bu peygamber dengesizdi bir Alkibiades gibi. Dünyanın kaosu, vurdum duymazlığı, kudreti, derinden ahlak - sızlığı onda vücut bulmuştu çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 5 Nisan 2020; 0:44:45 >

• Yazdıklarımdan ne anladınız? Az, çok, orta şeker? Nietzsche de işte budur. Aforizmik, fenomenal ve metaforik sezgi ağırlıklı bir yaklaşımla dikkatli bir eleştirmen, bilim insanı anlayışının karışımı gerekiyor. Zaten kendisi de bir filolog ve felsefe öğretmeniydi.

Nietzsche ile ilgili anlayışı geliştirmenin en etkili ve kısa yollarından birisi politeist ve putperest, şekillere adeta tapan Antik Helen kültürünü öğrenmek ve tanımak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 5 Nisan 2020; 0:36:49 >
  • Bir yerde mesela atıyorum Nietzsche Platon'a gömüp Thukidides'e pas atıyor. Platon'un "korkakça" diye tabir ettiği idealizmine karşı Thukidides'in gerçekçiliğini ve kapsamını övüyor. Eğer hiçbir Platoncu diyaloğu veya Peloponez Harbleri'ni okumadıysanız söyledikleri epeyce havada kalıyor doğal olarak.

• Anladığım kadarıyla, kitap okuma alışkanlığınız yok. Şayet böyle ise, önce Türk Edebiyatından başlayın, Çalıkuşu başlamak için iyi olabilir. Okudukça, daha farklı kitaplara yönelebilirsiniz. Bu aşamada bahsettiğiniz kitaplara başlamanız hem o kitabı anlamanızı zorlaştırır, hem de kitap okuma alışkanlığınızı törpülemiş olur.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.