Şimdi Ara

Kiz istemeye gidiyorum aracim ile (bugün nişan attik) (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
105
Cevap
0
Favori
6.622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hayırlı olsun kardeş. Normalde cevap vermeyecektim de inandırıcı geldi bana.

Bu tür işlerde cebin dolu olacak, her yörenin kendine has örf ve âdetleri var, saygı duyup dereyi geçene kadar "He" diyeceksin. Yukarıda bi arkadaşın dediği gibi mantık aramayıp sabırlı olacaksın.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kız mı alınıyor. Kuruyemişçiye ortak mı olunuyor belli değil.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hayırlı olsun diyelim önce. Bu şekilde "maddi" gelenek ve görenekler açıkçası bana oldukça itici geliyor. Elbette ki memleketin her bir yanı farklı ve değişik "kültürel zenginliklerimiz" var. Müstakbel eşinize yapacağınız masrafı ayrı tutmakla beraber kardeş/amca/dayı/hala/teyze vs. gibi kişilere istenenler bence yanlış.

Bizim oradaki adet o günlerde/aylarda askere gidecek mahalle delikanlıları düğün arabasının önünü keser, ortaya biraz bira ve istenirse yiyecek bir şeyler konur. Orada bir tur oynarlar. Akşam da düğün salonuna gelip bir tur orada oynarlar. Eğer düğün yemekli vs. bir salonda yapılıyorsa 2. kısmı olmuyor zaten.

Bazen forumda bazen dışarıdan çok ağır evlenme şartları ve istenen takı, hediye vs. konularını görüyorum. Yazık gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 5 Ekim 2018; 12:36:17 >
  • Bu anne babalardaki huysuzlugu hic anlamiyorum

Cocuklariniz evlenecek iste ne mutlu size

Benim esimin tarafi bize hicbir koşul şart altin falan hicbisey i su kadar alcaksiniz cart curt demedi

Olmasi gereken bu aslinda

• Ben bir yıllık evliyim. Kız isteme + Nişan 'a giderken sadece çiçek, çikolata, nişanlılık elbise ve ayakkabı dan başka hiçbir harcama yapmadım. Benden hiçbirşey istemediler. Ben adetten diye kendim almak istedim. Çerez ve yemek bana çok saçma geldi. Zaten sen oraya misafir gibi gidiyorsun. Onların sana ikram yapması gerekir. Yemek vermek sana düşmez. Onların seni ağırlaması lazım. Gerçekten adet diye saçma sapan şartlar koyuluyor.
  • Öncelikle hayırlı olsun. Allah tamamına erdirsin.

Söz için bir kutu çikolata + güzel çiçek yaptırır gidersin. Bence bagajı boşalt.

Nişanı kız tarafı yapar : ister evde,ister kafede gençlerle, isterse mekan tutar. Düğünü erkek Yapar.

Söz kesmeye yani kızı istemeye gidiyorsun: bu kadar hediye ile gidilmez. Ya kızı vermezlerse?

Konuşulmaz ama oldu ki konuşuldu: kız tarafı nişan ve düğünde altın ister. Kesene göre sevgilinle anlaşırsın. Altın için borçlanma. Bu gereksiz şov olur. Bürçene göre. Anlaşmazlık çıkarsa ilerde hep hatırlanır.

Akrabalara ise kesinlikle tek iğne alma. Alırlar bi de arkandan enayi derler.

Kıza alacağın tek şey: nişanda 1—3 bilezik (gramına göre) ve düğünde gelinlik kuaför + bilezik ve kolye vs. Ayrıca çiçekler tabi. Hepsi bütçenle orantılı. Tavsiyem borca girme.

Mutluluklar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle hayırlı olsun. Aslen Erzurum'luyuz lakin 30 yıldır Antep'de yaşıyoruz. Artık Antep'li olduk denilebilir. Yılda iki kere mutlaka Erzurum'a gider geliriz 15 yıldır. Aklına gelebilecek bütün yollardan ve rotalardan araba sürmüşümdür. Şimdi sana bütün yolları alternatifleri güzelce anlatacağım.

---- Öncelikle Terör bilmem ne diyecekler olur. Sakın aldırma. O karanlık yıllar 20-30 yıllar önce idi. İnsanlar tek başına seyahat edemezdi. Konvoy yaparlardı. Bilmem ne vsvs. Yurdumuzun her karış toprağı artık güvenli. Rotaları kısadan uzunluğa anlatacağım.

---- Bütün rotalar BİNGÖL'de kesişir. Bingöl ortak varış noktasıdır. Bingöl'e gitmek içinde 2 ana rotan bulunmakta.

1- Şanlıurfa - Diyarbakır - Lice - Bingöl -

- Gaziantep Şanlıurfa arası full otobandır.
    - Şanlıurfa'da otobandan biter. Diyarbakır yoluna girilir. Yol üzerindeki ana ilçe HİLVAN'dır.
    - Şanlıurfa- Diyarbakır yolundan bahsetmem gerekirse. Yol gidişli ve gelişli olmak üzere çift şerittir. Tek şeritli yol bulunmamaktadır. Yol fena değil lakin asfaltı eski olduğu için çok fazla yama var ve oldukça ses ve sarsıntı yapıyor. Fakat diyarbakıra yaklaştıkca yolun kalitesi artıyor otoban gibi bir 50 kilometre bölüm var.
    - Diyarbakır merkez direk geçilir ve LİCE- BİNGÖL yoluna girilir.
    - Yol Lice'ye kadar çift şerittir. Yine bol bol yama ve asfalt kalitesinden dolayı gürültülü geçer.
    - Lice geçildikten sonra Bingöl yoluna girersiniz ve asıl macera burada başlar. Çünkü yol Bingöl'e kadar tek şerittir. Yolun bir kısmı genel manada dağlıktır. Fakat korkulcak bir durum yok. Sollamalara dikkat edildiği sürece hiç bir sıkıntı olmaz. Korkutucu bir yol değil.

2- Kahramanmaraş (Pazarcık) - Gölbaşı - Malatya - Elazığ - Bingöl -

Bir alternatif rotanızda bu. Bu rotanın dezavantajı diğer yola göre daha uzun olması fakat dağlık alan barındırmadığı için daha rahat ve hızlı bir yolculuk yapabilirsiniz. Ve yol diğer rotaya göre bölüm bölüm daha iyidir ve hız yapmanıza olanak sağlar. Tek şerit yol yoktur. Bütün rota gelişli gidişli duble yoldur.
    - Antep'den ayrıldığınız zaman Pazarcık üzerinden Malatya'ya kadar yol yine urfa-dbakır yolunda olduğu gibi asfaltı eski ve yamalardan kaynaklı sarsıntılı ve gürültülüdür. Lakin yolun durumu urfa-dbakır yoluna kıyaslarsanız daha iyidir.
    Malatya- Elazığ arası kaymak gibi duble yoldur. Basın basabildiğiniz kadar.
    Elazığ - Bingöl arasıda aynı şekilde yol güzeldir. Basın basabildiğiniz kadar.

-- Benim şahsi fikrimi soracak olursan iki yolunda birbirine göre avantajları ve dezavantajları var. Fakat Elazığ üzerinden giderseniz daha rahat yolculuk sağlarsınız. Ben her halükarda hızlı araba kullandığım için urfa üzerinden gidiyorum ve oldukça yol kısalıyor.

---- BİNGÖL'den sonra Karlıova - Çat ve Erzurum

• Muhtemelen benzer yaslardayiz evlilik olayi egitim hayatindan bile onemli bir konu sahsi olarak su an evlenmeyi dusunmuyorum.

Sadece gozlemsel olarak sana hayat gorusumden tavsiye vereyim.

Bir kizi seviyorsun yoksa 7 yil iliski yurumez tahminen o da seni ancak is sevgiyle yurumez saygida gorgude onemli guneydogu nispeten dogu illeri literaturunde olsada antep ozellikle nitelikli ailelerin oldugu bir sehir batidaki ailelerde boyle ilkel adetlerin gorulme olasiligi cok daha dusuktur. Yani sizin tarafiniz gorgu ve egitim dunya bakisi olarak cok daha ileridedir ortalamaya bakarsak.

Gelelim asil konuya kizi sen taniyorsun ailesi ile arasindaki iliski ne boyutta buna sen karar vereceksin? Evlilik sonrasi nerede yasayacaksiniz? Bunlar onemli cunku kiz ailesine her bi halti sorup mudahil edip kendinden ote seninle ailesini muhattap ediyorsa orada problem olacaktir. Kiz kendini ailesinden soyutlayabilecek bir uzviyete sahip mi? Boyle bir mefhumun varligindan bile bi haberse ? Sozu yap ama nisani biraz daha uzat iyice aileesini gor maalesef gunumuzde evlenecek kisiler birbirinden cok aileleriyle sanki evleniyorlar bu mesafeyi hem sen ailenle korumalisin hem de o bunu onunla konus ayibi gaybi yok ama su an soz durumundasin git bi tanis nasil aileler zaten iki saatte kendini belli eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 5 Ekim 2018; 16:57:48 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Kendi evlilik sürecimi hatırlıyorum da söz, nişan, düğün vesaire aşırı zorluk çektim. eşim göçmen olduğu için adetlerine ailem ve akrabalarım hiç alışık değildi ve biz de çok yadırgayıp zorlandık. Olan eşimle bana oldu. Halen daha o dönemlerin sancısı evliliğimiz de sürmekte. bak 5 yıllık evliyim halen diyorum. Benim tavsiyem eğer ki ailen bu konulardan çok yıpranıyorsa ve sen de bu durumdan etkileniyorsan kararını bir kez daha gözden geçir.
  • Hayırlı olsun :)
    Ya çok saçma geliyor şu "adet" olayları. Neyin adeti bu? Yok şuna kıyafet alacaksın, yok şunu alacaksın. Ee arkadaş , bu adam kızınla evlenecek aile kuracaklar , bu harcama sonuçta yine kızının bütçesinden çıkacak.
    İlla bir şey istiyorsan, kızına 5-10bin liralık takı iste , zor zamanlarda kullanmak için kenara koysun. Boşanma durumunda da kadında kalsın.
  • Altı üstü çerez kıyafet almışsın ya büyütülecek ne var ki, günü geldiğinde hiç tanımadığın fakirin karınını da doyuruyorsun kıyafette alıyorsun. Aileni çok kafaya takma sonucta evlenip 1 ömür geçirecek olan sensin onlar değil. Ne gerekiyorsa da yap tek sen değilsin bunları yapan rahat ol biraz :) ha para altın isterlerse onun dozajını kendin belirlersin bi yerde dur dersin ama yiyecek kıyafet gibi şeylerde kısma rahat davran.

• Erzurum'dan kız mı alıyorsun yoksa komple Erzurum'u mu alıyorsun kardeş? Bu nedir ya, bu kadar eski kafalılığı bünyem kaldırmıyor arkadaş. Nasıl bir kültür bu ya.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vatikanli Mumin

Vallahada billahada biktim abi biktim ciddi sorunumu paylasiyorum yeter vallaha yeter yapmayin su civikligi

Alıntıları Göster
    ilk defa böyle bir adet duydum çerez meselesini bizim burda baklava alınır
  • Yemin ederim anlamıyorum bu adetleri. Belli ürünler karşılığı kız vermek nedir yahu? Nakit verselerdi bari veya bonusa taksit falan yapıyorlar mı? Sen o yöreden değilsen seni ilgilendirmez oranın adetleri falan. Kızın gelesi varsa çıksın gelsin kardeşim. Bu nedir böyle? Bari iade şartları, garanti vs. var mı bari? Kvk falan ( Kuruyemişe Verilen Kız) var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Vatikanli Mumin

Tesekkurler hocam aldik artik cerezi lakin 450 kiyafete ve 140da ayakkabiya vermek biraz abarti mi acaba simdide buna takildim
    350 400 lira normal bi kiyafet için. Ayakkabida normal. Yenge çalışıyormu ev hanimimi

• Bugün nişan attik arkadaşlar okadar koşturma boşaymış

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vatikanli Mumin kullanıcısına yanıt

Hayatta yaşanılan her şey birer tecrübe.

bir şişe rakı al, rahatlarsın.

• Vatikanli Mumin kullanıcısına yanıt

ne oldu hiç mi gitmediniz?

• Nişanın maksimum 10-12 ay olması lazım uzadıkça sorunlar artıyor ve taraflar soğuyor.

Bu ekonomide zaten evlenmek çok zor bir de saçma isteklerle erkek kredi çekmek zorunda kalıyor ve sistemin kölesi oluyor. Daha borçlar bitmeden bir de boşanıyor insanlar.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.