Şimdi Ara

Klima Sorusu (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
266
Cevap
0
Favori
57.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bence polen filtrene baktır. benim araba 30.000 de. daha 20.000 de polen filtresi değişti diye haramidere carrefour içindeki servise gittim (avcılar çevresinde klima gazı dolduran yer soran arkadaşa da cevap vermiş oldum). öncelikle polen filtresini değiştir dedi ordaki arkadaş. ben daha yeni değiştirdim dedim. o zaman tamam dedi. gaz yalnız burda bazı arkadaşların yazdığı gibi ekleme şeklinde değilmiş. önce tüm gazı çekiyorlarmış. sonra da yeni gaz dolduruyorlarmış.
    arabam daha çok yeni neden gazı biter ki dedim. o zaman sen bir yetkili servise git başka bir problem olabilir dedi. problem polen filtresinden çıktı.
    kışın da bu yüzden ısıtmıyordu bu yüzden değiştirmiştim. eğer araban soğutmuyorsa veya ısıtmıyorsa önce polen filtresine baktırmak lazım ben bunu anladım. alt tarafı uyduruk bir kağıt parçası ama filtre (15 ytl) + işçilik (17 ytl) KDV si falan filan derken 35 YTL gidiyor.

servisten bana söyledikleri öyle gaz durup dururken gitmez. aynı evdeki buzdolapları gibi kapalı bir ortamdaymış. o yüzden her zaman ilk önce polen filtresine bakmak lazım.

quote:

Orjinalden alıntı: selmanla1

ARABAMIN KLİMASININ GAZI BİTTİ.KAÇA DOLDURUYORLAR.BİLGİSİ OLAN YARDIMCI OLABİLİR Mİ ACABA.

ARAÇ FİAT DOBLO.VE KLİMANIN NASIL BİR SİSTEM OLDUĞUNU BİLMİYORUM.BİRAZ ÖNCE BURALARDA BİR YERLERDE OKUMUŞTUM.İŞTE OPSİYONEL Mİ YOKSA SONRADAN TAKMA MI VEYA GUCUNU MOTORDAN MI YADA AKÜDEN Mİ ALDIĞINI.GAZININ BITTIĞINI DUSUNUYORUM.YETERİ KADARSOĞUTMUYOR.BAZEN BIRAZ ÇOK AZ SOĞUK GELİYOR.BELKİ DE GAZI BITMEMIŞTE OLABILIR AMA BITIP BITMEDİĞİNİ NASIL ANLAYACAĞIZ.BANA UCUZ BIR ŞEY LAZIM.HEM SERVİSİN HEMDE DIŞARI FİYATLARINI BILEN VARSA ÖĞRENEBİLİRMİYİM.

• tabiki %15 daha fazla tüketir araba rolentide klimayı açınca devir sattinde 2-3 devir yükselme oluyor deneyin sizin arabadada olucaktır
  • @selmanla1

http://www.allchemi.com/eng/car/begin/full.html
    bu linkten bilgi alabilirsiniz...

AC Compressor (klima kompresörü)
     Klima Sorusu

Klima Sorusu

Klima Sorusu

Klima Sorusu

---------------
    ---------------

Klima Sorusu

Klima Sorusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkes -- 7 Haziran 2006; 14:58:31 >

• Serkes arkadaşımız çok güzel resimler koymuş ben de biraz anlatarak katkıda bulunayım:
    Soğutma çemberi şu şekilde çalışıyor, Kompresör düşük basınçlı ve soğuk gazı emiyor ve sıkıştırarak hem basıncını hem de sıcaklığını arttırıyor(yaklaşık 70 derece 10 atm). Sıkışan gaz condenser'e gelince burdaki radyatörde ısı enerjisini fan yardımıyla dışarı vererek sıvı faza geçiyor. COndenser çıkışında receiver denen dengeleme tankında depolanıyor ve ihtiyaç oldukça buradan throttling valve'e pompalanıyor (Türkçesini bilmiyorum üzgünüm). Throttling valve gelen basınçlı sıvıyı basıncını düşürerek evaporatöre püskürtüyor. Basıncı düşen sıvı buharlaşmaya başlıyor ve soğuyor (yaklaşık 5 derece 3 atm). Evaporatörde bu soğuk sıvı-gaz yine aynı radyatör vasıtasıyla dışardan aldığı havayı soğutarak kabin içine veriyor. Evaporatörden çıkan düşük basınçlı soğuk gaz tekrar kompresör tarafından emiliyor.

Yani toplamda soğutma sistemi içerden aldığı ısıyı dışarı atmış olur.

• ben daha önce de demiştim bir resim bin kelimeden iyidir, diye. Serkes arkadaşımız süper resimler koymuş ,özellikle kompresör kesitinize dikkatinizi çekerim.Piston hareketinin nasıl sağlandığına dikkat edin ,krank yok ama güzel bir sistem var.

Bu arada kara kalem ile yapılmış bir resim var , bu araya karışmış herhalde evaporative cooling denen su ile çalışan sogutma sistemi .Herkez bu soğutma sistemini kullansa elektrikten ço k para kazanırlar .Çünkü sistemde gaz değil ,SU kullanılmakta.Detaylarına girmemyeyim ancak bu sistem en temel prensipte çalışan suyun buharlaşması ile çalışan sistemdir.Tek şartı kuru iklimde performans alınabilinir.(ankara, iç anadolu vb)
  • serkes erenur ve vezir.EDİT:teşekkür yazmayı unutmuşum.dün internette aramadığım yer kalmadı.tam aradığım resım. vezir arkadaşımızın dediği gibi bir resim bin kelimeden iyidir.şimdi arabaya gidip bakabılırım.belki de klimanın gazı bitmemiştir.bir kontrol edeyim burda yazılan bilgileri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selmanla1 -- 7 Haziran 2006; 21:42:00 >
  • selam ben bir şey sormak istiyorum. aracımda klima dış ortamdan hava alırken ızgaralardan ütü buharı gibi hava üflüyor soğutmada problem yok servis hava nemlı vesıcak oldugu için böyle yaptıgını söylüyor. bu normalmidir. bu arada antalyada yasıyorum nem oranı yüzde seksenlerde teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: kultigin3000

selam ben bir şey sormak istiyorum. aracımda klima dış ortamdan hava alırken ızgaralardan ütü buharı gibi hava üflüyor soğutmada problem yok servis hava nemlı vesıcak oldugu için böyle yaptıgını söylüyor. bu normalmidir. bu arada antalyada yasıyorum nem oranı yüzde seksenlerde teşekkürler

O sorun benim aracımdada var, artık sorun mudur değilmidir bilemem ama normal sanırım.

AC butonuna bastığımda, bi 10 sn kadar sıcak hava geliyor sonra yavaş yavaş soğuyor.. 2 - 3 dk sonra buz gibi üflüyor..

Herhalde devreye geç giriyor..
  • Sistem ilk çalıştığında daha basınç oluşanmasığından sıcak hava üflemesi normal kompresör sıkıştırmaya başladığında sistem yavaş yavaş yaklaşık 1-2 dakika içersinde oturur. Daha önceden de söylemiştim polen filtresi ıslanıyor diye işte bu ilk dakikalarda polen filtresindeki nemi de buharlaştıran sıcak havayı içeri verir gayet normaldir. Bu yüzden klimayı çalıştırdığın ilk 1-2 dakika camları açık tutun, soğuk hava gelmeye başladığında kapatırsınız. Sorun yok yani.

Edit:yazım hatası

quote:

selam ben bir şey sormak istiyorum. aracımda klima dış ortamdan hava alırken ızgaralardan ütü buharı gibi hava üflüyor soğutmada problem yok servis hava nemlı vesıcak oldugu için böyle yaptıgını söylüyor. bu normalmidir. bu arada antalyada yasıyorum nem oranı yüzde seksenlerde teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erenuz -- 8 Haziran 2006; 9:52:52 >

• ben kis ayinda arabayi calistirip klimayi sicaga ayarladigim zaman hemen sicak hava vermeye basliyor.Motorun isinmasina gerek kalmiyor

quote:

Orjinalden alıntı: vezir

benim bildiğim kadarıyla bu olay araçlarda yok daha ,Isı pompası denilen düzeneğin olması gerekmekte.Neden koymadıklarını bende uzun süredir merak edip dururum.Çünkü 2 dakika içinde sistemden sıcak hava almak mümkün.Bunun olabilmesi için sistemde 3 yollu vana diye birşeyin olması gerekli ki tersine gaz çevirimi yapılabilsin.
    Bu klima ile ısınma olmayaşının kendimce teknik olarak birkaç nedenini sayayım,
    1- Sistemde sıcak su varken klima ile ısıtma yapmak israftan başka birşey olamaz (nasıl olsa bedava)
    2- Sistemde motorun ısınmasına kadar geçecek süreye kadar bu ısı pompası kullanılabilir.Ancak bazı teknik problemler mevcut.
    Birkere ,dış ortam sıcaklığı çok fazla soğuk olmamalı ve çiğ noktası denilen nemli ortam olmamalı .Çünkü bu durumda dısarıdaki ünite kondenser donma durumuna geçer.Bu buzları eritmeden klima çalışmaz.Ev kliması olup da soğuk yerlerde kullananlar bu durumu iyi bilirler.Sistem kapalıp defroz yapmak zorunda kalır.

3- bu işi webasto ısıtıcıları kullanarak birçok firma çözmüştür.Eski çorum kalorifer sistemlerine yerine bu yakıtla çalışan webasto ısıtıcıları kullanarak 2-3 dakika içince hem arabanın içini hem de motor suyunu ısıtmak mümkün.

Bu da 2 tipe ayrılır
    a- kamyoncuların veya yeni nesil minibüslerin kullandığı direk sıcak hava üfleyen sistem.Mazot veya benzin yakarak içeriye sıcak hava üflüyor.
    b- sistemin kalbine bağlanarak radyatör suyunu ısıtan sistem .Siz aracın fanını açık bırakıp anında sıcak hava alabiliyorsunuz.Ayrıca motor da sıcak olduğu için sistemin birçok yararları mevcut .Şöyleki:
    b1- Soğuk havada aracınız sizi sıcacık şekilde bekliyor oluyor.Sistem elektronik saat bağlantısı yapılarak da belli saatte devreye alınabiliyor veya uzaktan kumanda ile evden çalıştırılabiliyor.
    b2- motor ve sistemde sıcak su bulunduğu için aracın ilk ısınmadaki fazla benzin yakma olayı bitiyor .Araç en ekonomik benzin tüketimini sergiliyor.
    b3- Motor yağı değiştirme süresi uzuyor.
    b4- lk çalıştırmada olan motor aşınmaları yok oluyor motor ömrü ciddi bir şekilde uzuyor.Burada kısa mesafe kullanıcıları ve soğuk iklimde yaşayanlar için ben ciddi bir artış olacagını sanıyorum.(erzurum ,van ,kars vb soğuk iklimde yaşayanlar)
    b5- Yine çok soğuk yerde yaşayanların mazot donma sorunu ortadan kalkıyor.Motor sıcak olduğu için anında ilk çalıştırma yapılabiliyor.

Tabii en önemli şeyi sona sakladım.Bu webasto ısıtıcılarda yakıt tüketiyor.Benim duyduğum kadarıyla bu yakıt miktarı oldukça azmış .Hatta kayağa falan gidenler , soğukta tipiye çakalanabilecek olanlar için vazgeçilmez bir sistem .Çünkü donmamak için devamlı aracınızı çalıştırmak yerine bu sistemi çalıştırıp depodaki benzininizle 3-4 misli süre araçta hayatta kalabilmek mümkün.Tam bir survivor kiti denilebilinir.

Ben bu sistemi van ,karavan ,minibus ve dizel aracı olup da kışın problem yaşayanlar için tavsiye ediyorum .Aracınızın motor hacmi ne kadar büyükse , rölantide o kadar çok yakıt harca ancak webasto ısıtıcı ile bu sabit bir miktardır.

quote:

Orjinalden alıntı: burakcal2

kisin arablarin klimalari isitma gorevide yaparmi...

• +1

sadece ek olarak motorunuzu stop ettirmeden 2-3 dakika önce klimanızı kapatırsanız ve fan modunda üflemesini sağlarsanız.Polen filtresi nemli olarak kalmayacaktır.nemli filtrese yaşayan bir viruz olduğunu biliyorum ama çok fazla detay yok.Çocuk falan varsa hasta edebilir..Lejyoner virüsü diye duymuştum .Bu konuya dikkat!!!

quote:

Orjinalden alıntı: erenuz

Sistem ilk çalıştığında daha basınç oluşanmasığından sıcak hava üflemesi normal kompresör sıkıştırmaya başladığında sistem yavaş yavaş yaklaşık 1-2 dakika içersinde oturur. Daha önceden de söylemiştim polen filtresi ıslanıyor diye işte bu ilk dakikalarda polen filtresindeki nemi de buharlaştıran sıcak havayı içeri verir gayet normaldir. Bu yüzden klimayı çalıştırdığın ilk 1-2 dakika camları açık tutun, soğuk hava gelmeye başladığında kapatırsınız. Sorun yok yani.

Edit:yazım hatası

quote:

• quote:

ben kis ayinda arabayi calistirip klimayi sicaga ayarladigim zaman hemen sicak hava vermeye basliyor.Motorun isinmasina gerek kalmiyor

İlginç, arabanın markasını yazarsan seviniriz çünkü klimaları ısıtma gibi bir sistemi yok, kışın klima açmak ancak arabanın içindeki nemi alıp camların buharını gidermek için uygun olur.
  • Bu lejyoner virüsü hakkında bir açıklama buldum ,okuyun lütfen .Bu virüs nemli yerleri çok seviyor.

özellikle Antalyada yaşayanlar için aman dikkat diyorum.

http://www.radikal.com.tr/veriler/2002/07/26/haber_44614.php

http://www.judo-online.de/judo/TR/Produktinfos/GebaeudeIndustrietechnik/Legionellen/index_Legionellen.php

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 8 Haziran 2006; 10:34:58 >

• ben de merak ettim şimdi .Aslında ısı pompası yapmak çok kolay arabalarda ama bazı nedenlerden dolayı yapmadıklarını daha önce yazmıştım.

quote:

Orjinalden alıntı: TRCaPiTaL

quote:

ben kis ayinda arabayi calistirip klimayi sicaga ayarladigim zaman hemen sicak hava vermeye basliyor.Motorun isinmasina gerek kalmiyor

İlginç, arabanın markasını yazarsan seviniriz çünkü klimaları ısıtma gibi bir sistemi yok, kışın klima açmak ancak arabanın içindeki nemi alıp camların buharını gidermek için uygun olur.

• Klima

Klimanın doğru kullanılması, aracın iç ortam konforunu arttırır ve dört mevsimde camların buğulanmaması sayesinde güvenli araç kullanımını sağlar.

1. DURUM

Güneşte arabanızı park ettiğinizde, aracın içi fazla ısınır. Hızlı bir şekilde soğutabilmek için aşağıdaki işlemleri yapınız.

Sıcaklık ayarını en soğuk konuma alınız
    Fanı en yüksek hızına alınız
    Pencereleri bir miktar açınız
    Hava kanalını ön göğüs konumuna getiriniz ve dış hava konumuna alınız.
    İç ortam istenilen sıcaklığa geldiği zaman pencereleri kapayın ve fanı istediğiniz hıza getirip, dış hava konumunda kullanmaya devam ediniz.

2. DURUM

Klima, havayı soğuturken nemide alır. Isıtıcıyla birlikte kullanıldığındai çeriyi sıcak ve kuru hale getirir

Ön göğüs ve zemin kanalları konumunu seçiniz ve Dış hava konumuna alınız
    Isınmış ve soğutulmuş hava karışımını istediğiniz sıcaklığı verecek şekilde sıcaklık ayarını yapınız
    Dışarıdaki hava sıcaklığı 0 °C üzerinde olduğu takdirde bu ayar tüm sürüş koşulları için uygundur

3. DURUM
    İç ve dış hava sıcaklıkları arasındaki farklılık camların içinde buğulanmaya neden olabilir. Tüm mevsimlerde camların iç tarafında buğulanmanyı çözmek için;

Buğu kanalları konumunu seçiniz ve dış hava konumuna alınız
    Buğu çözücü kanallarından gelen havayı sıcak konuma ayarlayınız

4.DURUM

Soğuk havalarda park edilmiş araçta oluşan dıştaki donmayı, aracın ön ve yan camlarında oluşan buzlanmayı çözmek için;

Buğu kanalları konumunu seçiniz ve Dış hava konumuna alınız.
    Fan ve sıcaklık ayarlarını en yüksek konuma getiriniz

Ek Bilgi: Klimadan Gelen Beyaz Duman

Bu, nemden kaynaklanmaktadır. Klimada herhangi bir arıza olduğunu göstermez ve aşağıdaki durumlarda oluşabilir.

İç ve Dış ortam arasındaki sıcaklık farkının fazla olmasında
    Yoğun yağmur (sağanak) sırasında
    Dışarıdan hava alındığında

alıntıdır.

• alın ben soğutma we iklimlendirme mezunuyum klima düğmeye bastığınız andan itibaren hareketi aracın motorundan alır, siz klimayı çalıştırsanızda çalıştırmasanızdaa klimanın dıştan tahrikli kayışı her zmn döner, siz klimayı en düşüğe aldığınızda motordan az güç aldığı için fazla farkedilmez kademeleri arttırdıkça motordaki güç kaybı daha fazla hissedilir, benden size tavsiye araba yüksek devirde iken klimayı devreye almamanızz klima aşırı zorlanacağı için piston weya valflerde zorlanma olabilir buda klimaya zarar werir, klimanın gazı bitmiş gaz werelim ali usta diye bşyde yoktur, elinizi kesmeden kan akmaz, klimada öyle birşey kapalı bi devre gaz eksikse kaçar war we siz bu kaçağı buldurun yoksa her 2 haftada bir bu klima neden soğutmuyo dersiniz, ayrıca arabanın camlar açık gitmektense klima açmanın benzinde daha tasarruf sağlanacağı kanıtlanmıştır(discovery channel)iyi we keyifli sürüşler...

• s_a_d_i_k_1989

herşey tamam da ;

"benden size tavsiye araba yüksek devirde iken klimayı devreye almamanızz klima aşırı zorlanacağı için piston weya valflerde zorlanma olabilir buda klimaya zarar werir,

bunu açabilirmisin ?

-yüksek devirde iken klima neden zorlanır ?

-yüksek devirde iken piston ve valflerde zorlanma olabilirden kastın nedir?
    yani bunun klima etkisi nedir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: emre.

s_a_d_i_k_1989

herşey tamam da ;

"benden size tavsiye araba yüksek devirde iken klimayı devreye almamanızz klima aşırı zorlanacağı için piston weya valflerde zorlanma olabilir buda klimaya zarar werir,

bunu açabilirmisin ?

-yüksek devirde iken klima neden zorlanır ?

-yüksek devirde iken piston ve valflerde zorlanma olabilirden kastın nedir?
    yani bunun klima etkisi nedir?

Sadık'a sormuşsun ama ben bu konunun nedenini biliyorum, müsadenizle cevaplayayım. Boşta dönen bir motora bir anda güç verirseniz o motor mutlaka zora binecektir. Bazı vites kutuları vardı zamanında (sanırım kara şanzıman deniyordu), vites değiştirmek için motorun devriyle vites kutusundaki devir birbirine yakın olmalıydı, bu yüzden vites değiştirmelerinde ara gaz verilip motor devri vites kutusuna yaklaştırılıp öyle vites değiştirilirdi. Mantık yine aynı, motor 4000 devir ile dönerken bir anda klima motoruna devir verilirse o motorun üzerinde ciddi bir atalet momenti oluşacaktır, bu da ekstradan zorlanma. Klima motorunun çalışırken güç çekmesinin anlamı burada ağırlık yaratmasıdır. Siz klimayı devreye sokarken araç rölantide ya da göreceli olarak düşük devirlerde olursa buradaki atalet de az olacaktır. Derseniz ki son zamanlarda modern klima motorlarında bunu önlemek için röleler, belli devirin altına düşmedikçe devreye girmesini engelleyen sistemler var, o zaman tamam derim, sorun olmaz hangi devirde açtığınız.

• />

quote:

Orjinalden alıntı: ihg70

quote:

Orjinalden alıntı: aykut119

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ama şu bir gercek eğer yüksek hızlarda (hızlanırken 3. vitese gectikten sonraki tüm hızlar) klima açmak yerine tüm camları açarsanız aracınız sürtünmeden dolayı daha fazla yakıt yakacaktır. Discovery Channel da Efsane Avcıları programında test edildi ve onaylandı.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

50-60 km'nin üzerinde hızlarda cam açmanın arabanın arkasına paraşüt bağlamaktan farkı yok. Bu şekilde bir serinletme(ne kadar serinletecekse artık) klima açmaktan çok daha fazla sarfiyata neden olur.

• arkadaşlar benim size bir sorum olacak bende tempra sx ak war 1600 motor 97 hp 6 yıldır tempra kullanıcısıyım. ve 6 yıldırda klimayı kullanıyom ama bu yaz klima çalışırken araba rölantide iken motor sarsıntı yapıyor ilk defa bu sene böyle bişey oluyor klimanın bakımını gazını falan baktırdım ama yinede motor rölantide sarsıntı yapıyor acaba ben bu kış arabama lpg taktırdım daha önce benzin kullanıyordum lpg den yapıyor klima sarsıntıyı rölantide acaba
  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.