Şimdi Ara

Klima Sorusu (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
266
Cevap
0
Favori
57.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Oyle dusunuyorum ki, degisik tip kompresorlere ve degisik tip hava kosullarina gore, klimanin yakit tuketimine olan etkisi de degisken olacaktir. Evvela klima hakkinda fikir yuruturken, oncelikle piyasada mevcut farkli cesit klima sistemleri uzerinde dusunmemiz gerektigi kanaatindeyim.

Oncelikle bir konuya deginmekte siddetle fayda goruyorum. Bahsi gecen konu literaturde HVAC (heating-ventilation- air conditionning) yani; isitma-havalandirma-iklimlendirme diye anilir ve temel bilimlerde termodinamik dalina aittir. HVAC / IHI konusu çok derin bir mevzudur. Burada farkli kabullere gore kendimce uzun uzun aciklamalar yapmaya zamanim musait degil ancak elimden geldigince aciklamaya calisacagim ilerleyen satirlarda.

Oncelikle, binalarda kullanilan sistemlerde giris yapalim. Eskiden kullanilan geleneksel klimalar ON/OFF, yani AÇ/KAPA kontrollu idi. Yani sogutulan/isitilan hacim belirli bir sicakliga eristigi zaman, kompresor kapanir, referans deger mevcut degerden belirli miktar saptiginda, kompresor tekrar devreye girerdi. Bu durum, sistemin kendi kendini kotrolu anlaminda, degisikliklere geç cevap vermesinden dolayi - sistemin kararliligini saglamak amaciyla karsilasilan kisitlamalar nedeniyle- gorece fazla enerji tuketen bir duzenekti. Mesela 20 C sicakligina sogutulan bir odada, sicaklik 25 C degerine ulasmadan kopresor devreye girmezdi.

Ardindan, mucitler dusunduler ve invertorlu (evirteç) klima kompresoru kontrol duzenegi icad ettiler. Nedir bunun mantigi?? Bu invertorlu (evirteçli) duzenekte, klimanin kontrolu, akimin dalga boyunun siddeti ile saglaniyordu. Iste bu sayede daha hassas ve degisikliklere daha hizli yanit verebilen ve kararliligini muhafaza edebilen bir sistem hayata gecirilebildi. Bu durumda, 20 C ye sogutulan bir odada, sicaklik 21 C oldugunda devreye girebilen ve kararliligini kaybetmeyen bir kontrol birimi ortaya cikti. Bu hadiseyi merak edenler hemen bu sayfaya gidebilirler:

http://www.daikin.com.hk/function/index.htm

Iste AÇ/KAPA ve DALGA BOYU AYARLAMA (pulse amplitude modulation) arasindaki fark bile, onemli enerji tasarruflarinin saglanmasini mumkun kildi.

Peki otomobillerde uygulamalar nasildir?

Burada en basit sekliyle ozetlemek gerekirse,

Tahrik ayrimina gore,

1-en eski tip sadece motordan kayisla tahrik alan mekanik kavramali kompresorler: bu tipler en çok enerji tuketen ve sistem açikken surekli devrede kalan modellerdir. Kavrama kuru tip bir gobek mekanizmasiyla gerceklestirilir (clutch). Aracin içinden klima butonuna basilir ve kompresor kavramaya basladigi andan itibaren sogutma gazini cevrimde dondurmeye baslar. Sistemdeki cevrim surekli olarak devam eder, siz klimayi butondan kapatincaya kadar.

2-sonraki nesil elektronik kontrollu klimalar. Bu sistemlerde de aracin iç sicakligi surekli referans sicakliga gore karsilastirilir ve hedefe ulasilinca hem fan hizi azaltilir hem de klima bir sure devre disi kalabilir. Buna kontrol sisteminin elektronik beyni onceden yapilan programlamaya gore karar verir. Surucu isterse kendisi mudahale ederek sistemin surekli ayni sabit kosulda -fan hizi, sicaklik- calismasina da karar verebilir. Burada elektronik beynin yapmaya calistigi olay, aracin optimize bir sekilde sogutulmasi/isitilmasidir.

3-cin fikirli mucitler yerinde duramaz ve bir cinlik daha yaparlar. Bu da kompresor govdesine bir stator yerlestirerek sargilardan akim gecirmek suretiyle kompresorun tork ihtiyacini elektrik motoru ile desteklemektir. Buradaki en onemli hadise, kayisla tahrik veriminin , elektriksel tahrike gore daha verimsiz oldugudur. Buradaki en temel sebep de mekanik surtunme ve kayisin deformasyon enerjisi kayiplaridir. Elektrik kompresorleri hibrid araçlarda çok buyuk oneme sahiptir. Prius, Accord modelleri elektrik kompresorleri kullanirlar. Elektrik kompresorleri tamamen motor devrinden bagimsiz olmalari sayesinde 7500 rpm de calistirilip ihtiyac duyulan debi elde edilirken, kendi hacimleri de kucultulerek hem daha hafif hem de daha ufak boyutlarda uretilirler.

Donel tablalarina gore,

1-Sabit donel tablali kompresorler: bu tipler sabit iç hazneye sahip yapidadirlar. Devir arttikça akiskani pompalama debisi de artar.

2-Degisken donel tablali kompresorler: bu tipler degisken iç hazneye sahip yapidadirlar. İçerisinde donel (rotary valf) bir valf bulunur. Bu sayede akiskan gaz basincinin istenmeyen degerlere dusmesi onelenerek %10 civari verim artisi saglanir.

--------------------------------------------------------------------------

Ornegin Honda Accord hibrid modelinde, hem mekanik hem de elektrik olmak uzere iki kompresor kullanilmistir. Bu sistemde, mekanik kompresor benzinli motora, elektrik kompresor de elektrik motoruna baglidir. Çok sicak havalarda her ikisi de devrede iken, belirli bir sogutma noktasina erisilince, kompresorlerde birisi devrede olan motor tipine gore calismasina devam etmektedir. Burada mekanik kopresor debisi 75 cc/r iken, elektrik kompresor debisi 15 cc/r dir. Elektrik kompresorun gorevi daha ziyade sogutulmus kabini ayni sicaklikta muhafaza etmeye calismaktir.
    http://automobiles.honda.com/info/news/article.asp?ArticleID=2004091737214

http://www.caranddriver.com/roadtests/8779/honda-accord-hybrid.html

-----------------------------------------------------------------------------

Toyota prius
    http://www.autospectator.com/modules/wfsection/print.php?articleid=80

http://www.denso.co.jp/motorshow/2003/en/presskit/product_electric/index.html

-----------------------------------------------------------------------------

Valeo / Ricardo tarafindan gelistirilen bir dizel hibrid motor ve HVAC uygulamasi hakkinda

http://www.sae.org/automag/electronics/11-2001/

------------------------------------------------------------------------------

FCHV (fuel cell hibrid vehicle) için gelistirilmis dunyanin ilk CO2 li iklimlendirme sistemi

http://www.denso.co.jp/motorshow/2003/en/presskit/product_world/index.html

-------------------------------------------------------------------------------

Elektrikli kompresor sürücüsü, teknik makale

http://delphi.com/pdf/techpapers/2005-01-1318.pdf

--------------------------------------------------------------------------------Kompresor teknolojileri hakkinda bilgi icerikli sayfalar:

http://www.globaldensoproducts.com/hvc/electric_compressor.html

http://www.globaldensoproducts.com/cc/cacs/c/index.html

http://www.globaldensoproducts.com/cc/cacs/c/sfd_compressor.html

http://tzdayin.en.alibaba.com/product/50040664/50949193/Car_A_C_Compressors/Auto_A_C_Compressor.html

http://www.chinadyne.com/products-15.htm

http://www.chinadyne.com/products-7.htm

http://www.visteon.com/products/climate.shtml

http://www.visteon.com/products/automotive/compressors.shtml

http://www.visteon.com/products/automotive/co2_system.shtml

----------------------------------------------------------------------------------

Uzun lafin kisasi, farkli sistemler farkli presiplerle calisirlar. Bazi araçlarda kompresor surekli devrededir, bazilarinda degildir. Oncelikle aracinizda ne tip bir kompresor ve kontrol sistemi oldugunu ogrenip ondan sonra sistemin davranisini yorumlamak daha saglikli olacaktir.

• Vezir bugün dediğini yaptım, tam 10 dakika bekledim kesinlikle aracın radyatöründe çalışan fan durmadı, sürekli çalıştı. Kompresör hakkında ise yorum yapamıyorum, onu anlayamadım. Klimayla ilgili şikayetim de polen filtresinden kaynaklanıyordu, değiştirilmesiyle eski performansına kavuştu. Bu arada aklınızda olsun klima soğutmamaya başlarsa öncelikle polen filtresini değiştirin, büyük ihtimalle sorun oradan kaynaklanıyordur.

Bu konuda ben de türbülans gibi düşünüyorum, fanın en hızlı ya da en yavaşta çalıştırılması yakıt tüketimini etkilemez, (tabii buradan kastımız ciddi anlamda etkilememesi yoksa açtığımız park lambası bile yakıt tüketiminde minimal de olsa etkilidir) önemli olan kompresörün devreye girip girmemesidir.

Bu arada vezir'in dediklerini denerken şunu da denedim. Normal şekilde klima çalışırken AC düğmesine basarak klima kompresörünü kapattım ama üfleme aynen devam etti, yaklaşık 7-8 saniye sonra üflenen hava ısınmaya, 30 saniye sonra ciddi anlamda yakmaya başlıyor. 1 dakika sonra kaloriferi açmışsınız gibi sıcak üflemeye başlıyor. Yani kompresör dediğiniz gibi termostatlı olsa en fazla 10 saniye kapalı kalırdı. 10 saniye kapalı kalacağına sürekli çalışması daha mantıklı, kapa aç yapa yapa hem motor eskiyecek hem de içeriyi soğutmak daha uzun zaman alacaktır.

• Yanlız burda birşeyi atlıyorsunuz. Eğer klimanız receiver'lı sistem ise klima düğmesini kapatınca bütün sistemi kapatıyor. Yani klima soğutma çemberinde hala soğuk gaz olabilir ama siz onun da pompalarını kapattığınızdan soğuk gaz condenser'e gelmediği için araba kabin içine gelen hava 10 saniyede artık sıcak gelmeye başlar.
    Sadece bir düşünce

quote:

Bu arada vezir'in dediklerini denerken şunu da denedim. Normal şekilde klima çalışırken AC düğmesine basarak klima kompresörünü kapattım ama üfleme aynen devam etti, yaklaşık 7-8 saniye sonra üflenen hava ısınmaya, 30 saniye sonra ciddi anlamda yakmaya başlıyor. 1 dakika sonra kaloriferi açmışsınız gibi sıcak üflemeye başlıyor. Yani kompresör dediğiniz gibi termostatlı olsa en fazla 10 saniye kapalı kalırdı. 10 saniye kapalı kalacağına sürekli çalışması daha mantıklı, kapa aç yapa yapa hem motor eskiyecek hem de içeriyi soğutmak daha uzun zaman alacaktır.

• kisin arablarin klimalari isitma gorevide yaparmi...
  • Ufak bir ekleme daha yapmak istiyorum.
    Çoğumuzun başına gelmiştir. Klimayı açarız ve kötü bir koku gelir. Bunun sebebini kısaca anlatayım.
    Klimanın soğutma ünitesinin (condenser) içinden geçen hava soğuduğu zaman sıcak havanın içinedeki nemin bir kısmı yoğunlaşarak sıvı faza geçiyor. Bu sıvı faza geçen su polen filtresine takılıyor ve filtre ıslanıyor. klimayı ve motoru hemen kapatırsanız bu su filtrede kalıyor ve bakteri ürüyor. Sonuç olarak da kötü koku ve daha da önemlisi bakteri yüklü bir filtreniz oluyor. Aslında klimaların hasta etmesinin en önemli sebebi!!!
    Bir dahaki isefer siz klimayı açınca gelsin bol bakterili soğuk hava
    Bunu engellemek için gideceğiniz yere varmadan 1-2 km önceden klimanın düğmesine basın ve kapatın ama klima fanı üflemeye devam etsin böylece polen filtresindeki nemi kurutur.

• quote:

Orjinalden alıntı: burakcal2

kisin arablarin klimalari isitma gorevide yaparmi...

fan sıcak üflerken de klima çalıştırılabilir..özellikle buğu çözme maksadıyla klima kullanılır..
  • Yukarıda bir çok kişi rölantide klimayı açınca devirin yükseldiğini (veya yükseleceğini) söylüyor.

Dün benim araçta denedim (1.5 dizel Getz). Rölantide klimayı açınca devir 100 devir/dak kadar DÜŞÜYOR !

1 ve 4 kademe arasında devir saatinde herhangi bir oynama da olmuyor.
  • çok doğru bir konudan bahsetmiş erenuz ben bahsetmeyi unutmuştum.Bu filtre kuru kalmalı arkadaşlar belki duymuşunuzdur lejyoner virusu diye bir virus bu klimadaki nemli ortamı çok seviyormuş .Burada yaşayıp bize ciddi hastalıklar bulaştırıyor diye duymuştum .Tıp konusunda bilgisi olanlar varsa bizi de aydınlatırlarsa seviniriz.

quote:

Orjinalden alıntı: erenuz

Ufak bir ekleme daha yapmak istiyorum.
    Çoğumuzun başına gelmiştir. Klimayı açarız ve kötü bir koku gelir. Bunun sebebini kısaca anlatayım.
    Klimanın soğutma ünitesinin (condenser) içinden geçen hava soğuduğu zaman sıcak havanın içinedeki nemin bir kısmı yoğunlaşarak sıvı faza geçiyor. Bu sıvı faza geçen su polen filtresine takılıyor ve filtre ıslanıyor. klimayı ve motoru hemen kapatırsanız bu su filtrede kalıyor ve bakteri ürüyor. Sonuç olarak da kötü koku ve daha da önemlisi bakteri yüklü bir filtreniz oluyor. Aslında klimaların hasta etmesinin en önemli sebebi!!!
    Bir dahaki isefer siz klimayı açınca gelsin bol bakterili soğuk hava
    Bunu engellemek için gideceğiniz yere varmadan 1-2 km önceden klimanın düğmesine basın ve kapatın ama klima fanı üflemeye devam etsin böylece polen filtresindeki nemi kurutur.

• benim bildiğim kadarıyla bu olay araçlarda yok daha ,Isı pompası denilen düzeneğin olması gerekmekte.Neden koymadıklarını bende uzun süredir merak edip dururum.Çünkü 2 dakika içinde sistemden sıcak hava almak mümkün.Bunun olabilmesi için sistemde 3 yollu vana diye birşeyin olması gerekli ki tersine gaz çevirimi yapılabilsin.
    Bu klima ile ısınma olmayaşının kendimce teknik olarak birkaç nedenini sayayım,
    1- Sistemde sıcak su varken klima ile ısıtma yapmak israftan başka birşey olamaz (nasıl olsa bedava)
    2- Sistemde motorun ısınmasına kadar geçecek süreye kadar bu ısı pompası kullanılabilir.Ancak bazı teknik problemler mevcut.
    Birkere ,dış ortam sıcaklığı çok fazla soğuk olmamalı ve çiğ noktası denilen nemli ortam olmamalı .Çünkü bu durumda dısarıdaki ünite kondenser donma durumuna geçer.Bu buzları eritmeden klima çalışmaz.Ev kliması olup da soğuk yerlerde kullananlar bu durumu iyi bilirler.Sistem kapalıp defroz yapmak zorunda kalır.

3- bu işi webasto ısıtıcıları kullanarak birçok firma çözmüştür.Eski çorum kalorifer sistemlerine yerine bu yakıtla çalışan webasto ısıtıcıları kullanarak 2-3 dakika içince hem arabanın içini hem de motor suyunu ısıtmak mümkün.

Bu da 2 tipe ayrılır
    a- kamyoncuların veya yeni nesil minibüslerin kullandığı direk sıcak hava üfleyen sistem.Mazot veya benzin yakarak içeriye sıcak hava üflüyor.
    b- sistemin kalbine bağlanarak radyatör suyunu ısıtan sistem .Siz aracın fanını açık bırakıp anında sıcak hava alabiliyorsunuz.Ayrıca motor da sıcak olduğu için sistemin birçok yararları mevcut .Şöyleki:
    b1- Soğuk havada aracınız sizi sıcacık şekilde bekliyor oluyor.Sistem elektronik saat bağlantısı yapılarak da belli saatte devreye alınabiliyor veya uzaktan kumanda ile evden çalıştırılabiliyor.
    b2- motor ve sistemde sıcak su bulunduğu için aracın ilk ısınmadaki fazla benzin yakma olayı bitiyor .Araç en ekonomik benzin tüketimini sergiliyor.
    b3- Motor yağı değiştirme süresi uzuyor.
    b4- lk çalıştırmada olan motor aşınmaları yok oluyor motor ömrü ciddi bir şekilde uzuyor.Burada kısa mesafe kullanıcıları ve soğuk iklimde yaşayanlar için ben ciddi bir artış olacagını sanıyorum.(erzurum ,van ,kars vb soğuk iklimde yaşayanlar)
    b5- Yine çok soğuk yerde yaşayanların mazot donma sorunu ortadan kalkıyor.Motor sıcak olduğu için anında ilk çalıştırma yapılabiliyor.

Tabii en önemli şeyi sona sakladım.Bu webasto ısıtıcılarda yakıt tüketiyor.Benim duyduğum kadarıyla bu yakıt miktarı oldukça azmış .Hatta kayağa falan gidenler , soğukta tipiye çakalanabilecek olanlar için vazgeçilmez bir sistem .Çünkü donmamak için devamlı aracınızı çalıştırmak yerine bu sistemi çalıştırıp depodaki benzininizle 3-4 misli süre araçta hayatta kalabilmek mümkün.Tam bir survivor kiti denilebilinir.

Ben bu sistemi van ,karavan ,minibus ve dizel aracı olup da kışın problem yaşayanlar için tavsiye ediyorum .Aracınızın motor hacmi ne kadar büyükse , rölantide o kadar çok yakıt harca ancak webasto ısıtıcı ile bu sabit bir miktardır.

quote:

Orjinalden alıntı: burakcal2

kisin arablarin klimalari isitma gorevide yaparmi...

• türbülans senin soruna çok net olarak roverci açıklamada bulunmuş .Ancak ben bir kere daha vurgu yapmak için açıklıyorum.

yakıt tüketimindeki artış veya azalış kompresörün devrede bulunduğu süre zarfındadır. Eğer siz fanı 4 getirir ve hava da yeterince sıcak ise.Göreceksinizki kompresör devamlı devrede kalmaya başlıyor.Kompresörün devrede kaldığı süre ne kadar uzunsa yakıt tüketimin o kadar uzun olur.

yani eğer kompresör devamlı olarka devrede ise ve siz fan konumunu 1 de dahi tutsanız veya 4 e tutsanız benzin tüketiminiz aynıdır.

ancak işin doğası gereği fan hızını artırdığınız zaman kompresör daha uzun süre devrede kalır.(saat tutun)
    Böylece daha fazla yakıt tüketimi yaparsınız.Fikir vermsi açısından örenek veriyim

fan ortalama 50-100 watt elektrik veya güç tüketirse , kompresör büyüklügüne ve gücüne bağlı olarak 2000-3000 watt enerji tüketir.Komresör devrede iken mesela,
    2000w+100w=2100 watt olur

devrede değil iken sadece 100 watt olur.siz eğer fanı maksimum olan hızda çalıştırırsanız maksimum atıyorum 100 watt tüketir.Eğer hız 1 de çalıştırıyorsanız 25 watt tüketir. Demek ki asıl mesele kompresörün çalıştığı andaki çektiği güçtür.

işallah anlatabilmişimdir.

quote:

Orjinalden alıntı: türbülans

şu konuda yapılmış olan açıklamaların benim konunun başında yaptığım açıklama ile bir farkını göremedim...sonuç aynı yani..tek fark var...hala cevap bekliyorum..neden klima açılıp 1 konumuna getirildiğinde motor 900 devir çeviriyor?ve ben fanı 2-3-4 diye arttırdığımda devir yükselmiyor..(benzin tüketimi değişmiyor)

• sayın trcapital

sizden kompresörün çalışıp çalışmadığına bakmanızı istemiştim.Klima fanı klima düğmesine baslığınız andan itibaren sürekli çalışır.Kompresör kayışı da devamlı dönüyor gibidir.Ancak şak diye bir sesle birlikte devreye girip çıkması gerekir.burada avare dönen bir kısmı vardır.kilmanın esas şaftı be parçanın arkasındaki kasnaktır.Beraber dönerlerse soğutma olur. Bunu anlamanın bir başka yolu da aliminyum borulardan birisi kompresör çalışınca buz gibi olur.
    Yanlzı kafama mühendis 06 açıklama yapınca birşey takıldı .O yüzden bizim focuslar elektrik kompresörü mü yoksa klasik kompreör mü araştırmam lazım.

quote:

Orjinalden alıntı: TRCaPiTaL

Vezir bugün dediğini yaptım, tam 10 dakika bekledim kesinlikle aracın radyatöründe çalışan fan durmadı, sürekli çalıştı. Kompresör hakkında ise yorum yapamıyorum, onu anlayamadım. Klimayla ilgili şikayetim de polen filtresinden kaynaklanıyordu, değiştirilmesiyle eski performansına kavuştu. Bu arada aklınızda olsun klima soğutmamaya başlarsa öncelikle polen filtresini değiştirin, büyük ihtimalle sorun oradan kaynaklanıyordur.

Bu konuda ben de türbülans gibi düşünüyorum, fanın en hızlı ya da en yavaşta çalıştırılması yakıt tüketimini etkilemez, (tabii buradan kastımız ciddi anlamda etkilememesi yoksa açtığımız park lambası bile yakıt tüketiminde minimal de olsa etkilidir) önemli olan kompresörün devreye girip girmemesidir.

• quote:

Orjinalden alıntı: türbülans

şu konuda yapılmış olan açıklamaların benim konunun başında yaptığım açıklama ile bir farkını göremedim...sonuç aynı yani..tek fark var...hala cevap bekliyorum..neden klima açılıp 1 konumuna getirildiğinde motor 900 devir çeviriyor?ve ben fanı 2-3-4 diye arttırdığımda devir yükselmiyor..(benzin tüketimi değişmiyor)

Bildiğim kadarıyla arabanın ECU'su enjektörlerin açma kapama sürelerini kontrol ederek klima çalışması (veya başka herhangi bir güç gerekmesi) durumunda bile motor rölanti devrinin sabit kalmasını sağlıyor. motor rölantisinin aynı kalması yakıt tüketiminin artmadığı anlamına gelmez.
    MPI enjeksiyonlu araçlarda benzin ECU'su herbir enjektörü ve sistemin genel çalışma şartlarını sürekli olarak kontrol ettiği için örneğin, düz bir satıhta gaza basmadan rölanti devrinde ilerleyen bir araç yol yokuş olmaya başladığında da o yokuşu gaza basmadan rölanti devriyle stop etmeden çıkabilir. düz gitmeyle yokuş çıkma arasındaki güç farkı ECU'nun enjektörlere daha fazla benzin püskürtmesi suretiyle sağlanır.
    Aynı mantık klima için de geçerlidir. belki klima devreye girdiğinde bir miktar titreme yapabilir ama ECU hemen bu ani güç ihtiyacını dengeleyerek devri rölanti devrine sabitler. yani kompresörün devreye girip çıkmasıyla bağlantılı bir rölanti devir değişikliği beklenmemelidir.
    Benim arabamda klima devreye girip çıktığında rölanti devrinde bir değişiklik olmuyor. Ama birileri çıkıp da enjektörler ne kadar benzin püskürtür diye soracak olsa kompresörün devreye girip çıkmasıyla enjektörlerin püskürttüğü benzin miktarlarının cidden değiştiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

• Klimanın soğutmamasından ötürü bugün Opel yetkili servisine gittim. Kompresör arızası olduğu ve değişmesinin gerektiği söylendi. Fiyatı da 1.800 YTL .... Kompresörün tamir edilmesi gibi bir şey olabilir mi? nerede yaptırılabilir? teşekkürler...
  • kompresör tamir mümkün ama hiçbir servis tamiri için uğraşmaz.
    onun yerine yenisini takmak işlerine gelir sanayide rahatlıkla ucuza yaptırırsın tabiki sorun fazla önemli bir şey değilse

quote:

Orjinalden alıntı: SyntaxError

Klimanın soğutmamasından ötürü bugün Opel yetkili servisine gittim. Kompresör arızası olduğu ve değişmesinin gerektiği söylendi. Fiyatı da 1.800 YTL .... Kompresörün tamir edilmesi gibi bir şey olabilir mi? nerede yaptırılabilir? teşekkürler...

• kompresörün nesinin arızalı olduğuna göre değişir.Bu kompresör motor kadar karışık birşeydir .Komple değişmesi israftan başka birşey değil.Eğer gaz kaçırıyorsa komple tamir kit ,contaları değişir.Yağ kaçırıyorsa, yağ kaçıran parça değiştirilir ve yağ basılır. Pistonlarda problem varsa bunlar değişir.Siz en iyisi nesinin arızalı olduğunu öğrenin ve çıkma kompresör için sanayi esnafına başvurun.Bazen segmanı falan aşınıyor basite 50-100 tl ye hallediliyor.bazen de çok problemli tamir olamayan dizayna sahip kompresörler oluyor.Araştırmak lazım.Değişmeyen tek şey var her tamirden sonra gaz basılıyor ve 50-60 ytl .Eğer usta hata yapmışsa ve tam toplayamamışsa tekrar gaz bastırma 50-60 tl bunu unutmayın.Garanti isteyin karşıdaki ustadan (her babayiğit veremez zaten ,kendine güvenen işin erbabı verir garantiyi)

quote:

Klimanın soğutmamasından ötürü bugün Opel yetkili servisine gittim. Kompresör arızası olduğu ve değişmesinin gerektiği söylendi. Fiyatı da 1.800 YTL .... Kompresörün tamir edilmesi gibi bir şey olabilir mi? nerede yaptırılabilir? teşekkürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 5 Haziran 2006; 16:04:04 >

• quote:

Orjinalden alıntı: vezir

kompresörün nesinin arızalı olduğuna göre değişir.Bu kompresör motor kadar karışık birşeydir .Komple değişmesi israftan başka birşey değil.Eğer gaz kaçırıyorsa komple tamir kit ,contaları değişir.Yağ kaçırıyorsa, yağ kaçıran parça değiştirilir ve yağ basılır. Pistonlarda problem varsa bunlar değişir.Siz en iyisi nesinin arızalı olduğunu öğrenin ve çıkma kompresör için sanayi esnafına başvurun.Bazen segmanı falan aşınıyor basite 50-100 tl ye hallediliyor.bazen de çok problemli tamir olamayan dizayna sahip kompresörler oluyor.Araştırmak lazım.Değişmeyen tek şey var her tamirden sonra gaz basılıyor ve 50-60 ytl .Eğer usta hata yapmışsa ve tam toplayamamışsa tekrar gaz bastırma 50-60 tl bunu unutmayın.Garanti isteyin karşıdaki ustadan (her babayiğit veremez zaten ,kendine güvenen işin erbabı verir garantiyi)

quote:

kompresördeki sorunu bilmeden gaz bastırdım zaten, kompresör devreye girmeyince gazı basan yer siz bunu yaptırın eğer yapılırken gaz kaçağı olursa tekrar bana gelin ücretsiz gaz ilave ederim dedi... haftasonu sanayide dolaşıp yapabilen birini arayacağım, teşekkürler...

• @Syntaxerror,

Geçmiste bu tip bir klima arizasi benim de basima geldi (fiat tipo slx). Yazin ortasinda en çok ihtiyacim oldugu donemde klima kompresoru devreye girmemeye basladi. Fan çalissa da kompresor tepki vermedigi için sistem dogal olarak sicak hava ufluyordu. Ayak ustu yetkili servise gosterdim, kompresoru yenilemeyi onerdiler onlar da, baktim arizayi soyleyemiyorlar ben de hiç ugrasmadan geri çiktim. Eve gelince sigortalari kontrol ettim, iç kabindeki sigortalarda bir sorun bulamadim hepsi saglamdi. Ancak aracin elektrik semasina bakinca kullanim katalogundan, motor bolmesinde de kompresor devresiyle ilgili röleler bulundugunu farkettim. Sonra bunlari yerinden sökünce de rölelerin yandigini gordum. Roleleri degistirince problem cozuldu ve klimami eskisi gibi hala kullaniyorum.

Bir baska sefer de, kompresore baglanan elektrik soketlerinde olusan gevseme ve korozyon nedeniyle ariza yasadim. Soketi temizleyip tekrar sıkılastırınca sorun yine halloldu. Benzer bir problem kabin içindeki klima butonunda da temassizlik yoluyla kendini gosterebilir. Bunu da arac calisir durumda iken klima butonuna basip kompresor devresini elektriksel olarak tamamlatmak ve kompresor soketlerinin uçlarindan avometre problarla gerilimi ölçmek suretiyle anlayabilirsiniz. Eger bunu beceremeyeceginizi dusunuyorsaniz hiç kurcalamayin, kisa devre yaptirip saglam röleleri de yakabilirsiniz.

Size tavsiyem once bu tip ufak tefek detaylari kontrol edin. Tum elektrik devresini denetleyin. Roleleri , sigortalari, soketleri.... Eger birsey bulamazsaniz, o zaman tamir yolu gorunmustur. Eger kafanizda bir fikir olmadan giderseniz, sanayide de serviste de kandirilabilirsiniz... Umarim bir fikir verebilmisimdir.

• ARKADAŞLAR FORD ESCORT ARACIMDA KLİMA ARIZASINI BİR TÜRLÜ ÇÖZEMADİM YARDIMLARINIZI VE TAVSİYELERİNİZİ BEKLİYORUM ARIZA ŞU : GAZ DOLDURDUĞUMUZ HALDE VE BÜTÜN KONTROLLERİ YAPILDIĞI HALDE 3 GÜN SONRA SOĞUTMUYOR (KAÇAK VARMI DİYE KONTROLLERİ YAPILDI BİR ŞEY BILUNAMADI)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi townend -- 5 Haziran 2006; 19:52:00 >
  • bu topikteki bilgileri yeni gördüm...

benim 5 sorum var.

1-klima 4 konumundayken;

a)rölantide mi daha çok yakıt tüketir?
    b)yoksa her devirde eşitmidir ?

kendi düşüncelerimi de söyleyeyim.

a için şunu diyebilirim.rölantide zengin karışım yapılmadıktadır.ve baya zengindir aslında.ve biz rölantide klimayı çalıştırarak daha da zenginleştiriyoruz.bir de rölanti devrinde motorun ürettiği güç düşüktür,yani motordan çekilen güç, yakıt tüketimine üretilen güç düşük olduğu için daha fazla etkir.
    aynı mantıkla özgül yakıt sarfiyatının en düşük olduğu 2800-3000d/dk civarlarında klimanın yakıt tüketimine etkisi minimumdur diyebiliriz.

b içinse durum şudur.klimanın çektiği güç bellidir.5kw ise bu her şartta aynı olduğundan yakıt tüketimine etkisi sabittir.

peki sizce hangi şık doğru?

2-manuel klimalarda klimanın kompresörü neye göre devreden çıkar,neden devreden çıkar?
    otomatik klimalarda iç ortam sıcaklığına göre ayarlıyor.fakat manuelde her zaman hava basmak zorunda olan kompresör neden devreden çıkar?

3-75bg lik bir turbo dizel motorla 75bg lik benzinli motoru ele alalım.klimanın yüzdesel olarak yakıt tüketimine etkisi bu iki motorda da aynımıdır?
    soruyu sormaktaki amacım : birinde güç sadece yanmayla öbüründe turbonun faktörüyle de güç üretiliyor.

4-1200motorlu bir araçla 1600motorlu (75-110bg olsun) br araçtaki aynı klimanın yakıt tüketimine yüzdesel olarak etkisi aynı mıdır?
    büyük ihtimal herkes aynı değil diyecek,bence de
    vezir 1200 motorlu araçlarda soğutmada sorun çıkıyor demiş ama soğutmada en ufak sorun yaşamıyorum.sadece kaybettiğimi gücü hissediyorum.

-yukarıda anlatılanlarla ilgili de bir sorum var.

5-fanın 1veya 4 teki yakıt tüketimi farkı için
    siz kliması olmayan sadece fanı olan bir araçta hangi kompresörden bahsediyorsunuz anlamadım.
    reno 9 da fanın bir pervanesi vardı o döndükçe hava veriyordu.o da normal olarak sürekli dönüyordu.kompresör hatırlamıyorum hiç.

biraz uzun oldu ama cevaplar için teşekkürler.

• EMRE,
    1. VE 4. SORULARLA İLGİLİ AYNI DÜŞÜNCEDEYİM.

2. BENİM ARACIMDA KLİMA MANUEL. (DİJİTAL DEĞİL, ANCAK BELKİ DE OTOMATİKTİR BİLEMİYORUM).
    BEN DE KLİMA AÇILINCA, KOMPRESÖRÜN SÜREKLİ AÇIK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORDUM. BENİM TEYZE OĞLU TRABZON SANAYİDE OTO ELEKTRİKÇİSİ, AYNI ZAMANDA KLİMASIZ ARAÇLARA KLİMA MONTAJI (OTOBÜSLERE) VE KLİMA TAMİRATI YAPIYOR. TRABZONA GİDİNCE BU KONUDA NET BİLGİYE ULAŞIRIM. DÖNÜŞTE YAZARIM...GEÇEN YAZ, KLİMA GAZINI DEĞİŞTİRDİĞİMDE, (ESKİMİŞ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN ARIZA KAÇAK YOKTU) KLİMA AÇIK ARAÇ RÖLANTİDE ÇALIŞIRKEN, KOMPRESÖRÜN SÜREKLİ DEVREYE GİRİP ÇIKTIĞINI BİZZAT GÖRDÜM. KOMPRESÖRLE BİRLİKTE KLİMA FANI DA (ARAÇTA İKİ FAN VAR. MOTOR SUYU SOĞUTMA FANI DEĞİL. KLİMA RADYATÖRÜNÜN FANI) DEVREYE GİRİP ÇIKIYORDU. KOMPRESÖRÜN DEVREDEN ÇIKMA SÜRESİ (10-15 SN GİBİYDİ) SORDUĞUMDA BUNUN NORMAL OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ. BU SEFER DETAY İSTEYECEĞİM...

3. YÜZDESEL OLARAK AYNI GİBİDİR. (TAHMİN)

5. BURADA KLİMASIZ ARAÇLARDAN BAHSEDİLMİYOR.

quote:

Orjinalden alıntı: emre.

bu topikteki bilgileri yeni gördüm...

benim 5 sorum var.

1-klima 4 konumundayken;

a)rölantide mi daha çok yakıt tüketir?
    b)yoksa her devirde eşitmidir ?

kendi düşüncelerimi de söyleyeyim.

a için şunu diyebilirim.rölantide zengin karışım yapılmadıktadır.ve baya zengindir aslında.ve biz rölantide klimayı çalıştırarak daha da zenginleştiriyoruz.bir de rölanti devrinde motorun ürettiği güç düşüktür,yani motordan çekilen güç, yakıt tüketimine üretilen güç düşük olduğu için daha fazla etkir.
    aynı mantıkla özgül yakıt sarfiyatının en düşük olduğu 2800-3000d/dk civarlarında klimanın yakıt tüketimine etkisi minimumdur diyebiliriz.

b içinse durum şudur.klimanın çektiği güç bellidir.5kw ise bu her şartta aynı olduğundan yakıt tüketimine etkisi sabittir.

peki sizce hangi şık doğru?

2-manuel klimalarda klimanın kompresörü neye göre devreden çıkar,neden devreden çıkar?
    otomatik klimalarda iç ortam sıcaklığına göre ayarlıyor.fakat manuelde her zaman hava basmak zorunda olan kompresör neden devreden çıkar?

3-75bg lik bir turbo dizel motorla 75bg lik benzinli motoru ele alalım.klimanın yüzdesel olarak yakıt tüketimine etkisi bu iki motorda da aynımıdır?
    soruyu sormaktaki amacım : birinde güç sadece yanmayla öbüründe turbonun faktörüyle de güç üretiliyor.

4-1200motorlu bir araçla 1600motorlu (75-110bg olsun) br araçtaki aynı klimanın yakıt tüketimine yüzdesel olarak etkisi aynı mıdır?
    büyük ihtimal herkes aynı değil diyecek,bence de
    vezir 1200 motorlu araçlarda soğutmada sorun çıkıyor demiş ama soğutmada en ufak sorun yaşamıyorum.sadece kaybettiğimi gücü hissediyorum.

-yukarıda anlatılanlarla ilgili de bir sorum var.

5-fanın 1veya 4 teki yakıt tüketimi farkı için
    siz kliması olmayan sadece fanı olan bir araçta hangi kompresörden bahsediyorsunuz anlamadım.
    reno 9 da fanın bir pervanesi vardı o döndükçe hava veriyordu.o da normal olarak sürekli dönüyordu.kompresör hatırlamıyorum hiç.

biraz uzun oldu ama cevaplar için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi roverci -- 5 Haziran 2006; 23:00:56 >

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.