malumunuz sokaklarımızın afrika savannasını aratmayacak bir durumda. orada bile aslan saldırısında ölen çok fazla insan yok ama burada her an köpeklerin saldırısına uğrayıp can ve uzuv kaybı yaşamanız, acı çekmeniz, hastanelerde süründürülmeniz, para kaybetmeniz, sinir stres sahibi olmanız olası. özellikle motorcular ve bisiklet sürücüleri için büyük tehlike arz eden bu saldırılara karşı bireysel olarak alabileceğimiz tedbirleri ve savunmaları düşündüm, kitaplar okudum, araştırma yaptım. öncelikle bilmemiz gerekenler şunlar: 1) köpekten kaçarak kurtulunmaz. mümkünse bir arabanın üstüne, ağaca, duvara çıkın. 2) köpekle teke tek vs atmak hiçbir zaman olumlu sonuçlar doğurmaz. ısıran kedi bile olsa etlerinizi (kaslarınızı) kolayca koparır, sinirleriniz zarar görür. bilhassa boyun bölgesinden, koldaki ve bacaklardaki arterlerden yakalanırsanız dakikalar içinde vefat etmeniz olası. 3) köpeğe bağırmak etkili bir çözüm olabilir. 4) köpekten kaçmak yerine hızla yaklaşan köpeğin kafasına tekme atmak etkili bir çözümdür (çelik burunlu ayakkabılar için +10 puan) 5) kafaya denk getiremediğiniz tekmeleri göğüs kafesine denk getirin. taşlar ve sopalar dostunuzdur. 6) köpeğin gözüne biber gazı sıkmak etkili bir çözüm olacaktır (normal insanalara sıkmanız adam yaralamaya girer, hem de silahlı) 7) sıkılacak biber gazının cinsi, uzun mesafeye hızlı bir şekilde giden, etrafa dağılmayan cinsten olmalı (aeorosol gibi havaya dağılanlar işe yaramayabilir) 8) köpek sizi ısırdığında sizi çektiği yöne doğru gidin. bu daha az zarar almanıza sebep olacağı gibi köpeğin ne oluyoruz lan diyip bırakmasına da neden olabilir. 9) üst bölgelerinizden mesela kolunuzdan, yakalayan köpeklerin gözlerini, ellerinizi yumruk haline getirip, baş parmağınızı kanca haline sokup oyun. 10) köpeğin hareket etmesini engelleyecek hasarlar bırakın (mesela bacaklarını kırmak gibi) teşekkürler. |
Bildirim