Şimdi Ara

Küçük esnaf olarak halimiz içler acısı, sizde durumlar nasıl? (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
378
Cevap
2
Favori
29.888
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
362 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben herkes böyle yapıyor demedim ama senin gibilerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Her alışverişimde fiş isterim ve hala o küfür dolu bakış tepkisini alırım esnaftan hiç şaşmaz. Öyle ücra biyerde de yaşamıyorum istanbulun göbeğindeyim. Sizin dükkan ne üzerine ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mugetsuga

Küçük esnaf falan karıştırmayın şimdi.

Önce suçlular cezaevinden çıksın, konut kredisi peşinatı %10'a düşsün, uçak biletlerine kdv %1 olsun ondan sonra.

Pardon bir de Afrika için kalkınma bütçesi ayırmıştık onlara da bakmamız lazım.

Ülke vatandaşına yardım mı?

Otel mi? Trivago.
    elmas pırlanta yat mazotundaki ve futbol kulüplerinin vergilerinin sıfırlanmasına da unutma
  • 7 Yıl boyunca bildiğiniz cep telefoncu olarak esnaflık yaptım 20 metre kare dükkanda aldım sattım ilkeli davrandım insan kandırmamaya özen gösterdim (telefoncuların nerdeyse tamamı yalan söyler) bir yandan da çok memleket aşığıyım...

7 yıl boyunca bir kez bile bağkurumu yatırmadım , ulan dedim yerine her sattığım ürünün kdv'sini öder bu devlete olan vefa'mı sadakatimi gösteririm (kendi çapımda)

Her yaptığım kazancı belgeledim çok çok nadir fiş kesmediğim zaman oluyordu sıfır cihaza zaten fatura kesmek zorundayım , ikinci el cep telefonu satarken bile nasıl vergilendiririm diye araştırdım buldum vergilendirdim (forumda yıllar önce bu şekilde sattığım cihazlar ve alıcılar var )...

Neyse 7 yıl kazancıma devletimi de ortak ettim sonra zorunlu askerlik görevim nedeni ile ekmek teknemi devrettim aldım defteri kalemi ve kazanç zabıt belgelerimi bir hesap kitap ; devlete vergi öderken insanlıktan çıkmışım kendi hayat statümü düşürmüşüm ulan diyosun ki bu devlet varolsunda varsın bi insanının refahı düşük olsun...

Sonuç ; ben ekmeğimi çocuğumun rızkını bölmüşüm vermişim vicdanım tertemiz ama devletin başındaki ler ne yapmış ? benim kazancımı har vurup harman savurmuş yemiş içmiş doymamış lüks araba almış lüks düğün davet vermiş saraylar yaptırmış...

Bir daha esnaf olursam tek bir kuruş vergi vermemek için bende 40 takla atarım...

• quote:

Orijinalden alıntı: Kassady

Ben herkes böyle yapıyor demedim ama senin gibilerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Her alışverişimde fiş isterim ve hala o küfür dolu bakış tepkisini alırım esnaftan hiç şaşmaz. Öyle ücra biyerde de yaşamıyorum istanbulun göbeğindeyim. Sizin dükkan ne üzerine ?
    bazı esnaflar derseniz daha iyi yada hangi esnaf kötüyse ismini söyleyin bazıları kötü diye hepsi kötü değil.ben kabul ediyorum nasıl esnaflarda kötü varsa çalışanlarda kötüler var.
  • Bence herkes tuttuğunu dövmeye çalışıyor şu anki sohbette.

Şu bir gerçek ki zurnanın son deliği maaşlı çalışan vatandaştır. Hem maaşından vergi kesilir hem de kazancını harcarken vergi ödemeye devam eder. Gazete okumak yerine twitter'dan birkaç vergi uzmanını okursanız gerçekleri daha iyi görürsünüz.

Zurnanın bir üst deliği de esnaftır. Cirosu genel giderini ancak karşılar, tüm kazancını kendininmiş gibi algılar. Aslında esnafın şirketi yoktur, sadece işi vardır. O yüzden kasasına giren her kuruşu kendi cebine girmiş gibi yorumlar. Şirketinde sermaye biriktirmediği için de her krizden üst düzeyde etkilenir.

Türkiye'de vergi adaleti olmadığı aşikar, esnaf sistem açıklarını kullanma gücünü elinde bulundurduğu için bunu yapmayı tercih eder. Bugün maaşlı çalışan çoğu kişiye kredi çekme, kredi kartı limiti tanımlama gibi konularda problem oluşturmayacağını söyleseniz maaşının büyük bölümü açıktan alarak cebine girecek net kazancını arttırma teklifiyle giderseniz bunu kabul eder. Çünkü herkes çok iyi biliyor ki yüksekten prim ödenerek emekli olan bir kişinin bile bizim ülkede salt emekli maaşıyla geçinmesine imkan yok. Bu sebeple herkes çalışırken birikim yapmalı ki emekliyken hayatını sürdürebilsin. Yani aslında maaşlı çalışanlara da yeterince olanak sağlanırsa onlar da vergi kaçırma yollarını tercih eder.

Yanlış anlamayın ben esnaf değilim. A.Ş. yapısında bir firmada ortağım. Yaptığımız taahhütlü işler nedeniyle faturasız bir hizmet sunma şansımız yok. Kuruşu kuruşuna vergimizi ödüyoruz. KDV'nin benim olmadığının bilinciyle onu devlete ödenen bir vergi olarak saymıyorum, KDV özelinde şirketler sadece aracıdır, halktan tahsil eder devlete öder. Bunun dışında meşhur stopajı ödüyoruz. Stopaj ne derseniz vergi öncesi kazancınızın %22'sidir. 2020'de yapılan yeni değilikle iş için kullandığımız taşıt giderlerinin artık sadece %60'ını şirkete gider olarak gösterebiliriz. Kalan %40'ı bilançoya kanunen kabul edilemeyen gider olarak işleniyor. Bu sayılmayan pay nedeniyle ödenen stopaj yükseliyor. Sanırsınız yük taşımasında kullanılan kamyoneti alıp ben ailemi gezdiriyorum, sanki taşıtı ben %40 oranında şahsım için kullanıyorum. Neyse, bunun dışında firma ortağı olduğumuz için cebimize maaşın gelir vergisini ödüyoruz. Ticaret odasına munzam aidat, damga vergisi, ötv ödüyoruz.

Tüm bunlar dışında işimiz esnasında ticari bataklar veriyoruz. Tahsilat bataklarımız oluyor, bizdeki kanunlar gereği bu batakları tahsil edemiyoruz, tahsil edemediğimiz batağı mahkeme karar verene kadar sanki gelirmiş gibi bilançoya işleyip onun da vergisini ödüyoruz. Anaparanın gittiğine mi yanalım, gerçekte tahsil edemediğimiz ancak kağıt üstünde görünen karın vergisini ödediğimize mi yanalım. Tahsil yolunun mümkün olmadığı kesinleştiği zaman bu tutarı zarar olarak bilançoda gösteriyoruz. Bu sefer devlet bize vergiyi iade etmiyor. Sen para kazanmaya devam et, gelecekte ödeyeceğin vergilerden mahsup ederiz diyor.

Yani arkadaşlar, birbirinize giydirip durmayın. Kime dokunsanız bin ah işitirsiniz. Kapitalist düzen içinde hiçbirimiz birbirimizde daha iyi noktada değiliz. Bu ülkenin %99,9'u aynı dalgalarla boğuşuyor. Şanslı veya riyakar binde 1 içindeyseniz de her felaketten karlı çıkmanın bir yolunu buluyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oyyen -- 25 Mart 2020; 11:22:19 >

• Kimin sözüydü, hatırlamıyorum "aynı şeyleri deneyip farklı sonuç beklemek ahmaklıktır" her geçen gün biraz daha kötüye giderken ısrarla akpye oy veriliyorsa, üzülemiyorum maalesef.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biz taşıma sektöründeyiz petrolün bu olaylardan dip yapması bize kazanç olarak döndü. Aynı zamanda çoğu fabrika vardiyada ki işci sayılarını böldüğü için servis ihtiyaçları çoğaldı ekstra mesai olmasından kaynaklı daha çok gelir geliyor. Şu kriz ortamında daha fazla gelir kazanmaya başladık ama temennim eski halimize dönelim ne ise onu kazanalım bu durum çekilmiyor çünkü. Her gün ayrı stres. Tabi sokağa çıkma yasağı olduğu anda bizde duruşa geçeriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sheldon-Cooper

Bu mesaj silindi.
    -

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-31C666817 -- 18 Mart 2021; 20:51:22 >
  • 2 ay önce babam esnaf ve güzel gidiyor işleri, BilKentte yarı burslu üniyi bırakıp bende mi esnaf olsam demişsin.

Gerçekten ihtiyacın varsa bankaların esnafa destek paketine bak, devletin esnafı ayakta tutmak için ötelediği ödemelere bak. Forumda siyaset yapmaya kalkarsan 2 ay önce yazdıklarını gözüne sokarlar.
  • Esnaf kardeşlerim bence sessizce adabınızla batın ve bu ülkede bir daha üretime,ekonomiye katkıda bulunmak için şahsi bir işe girmeyin.

Şuan ülke yönetimi üç maymunu oynuyor esnafa ve taban halka yapılması gerekenlerle ilgili, çünkü hazinede tek kuruş yok destek verebilecekleri.
  • Şu an Kamu Personeli hariç, herkesin durumu muallakta.

Sadece Esnaf değil yani...

• Devlet yetkilileri çalışan sağlık personelleri yerine esnafa destek yapmalı. Esnafı görmezden geliyor. Sırf esnafa destek vermemek için sokağa çıkma yasağı koyamıyorlar. Çevremde esnaflık yapan ve çok zor durumda kalan insanlar var. Yeni işletmeler özellikle.
  • Benim kime oy verdiğimi bilmiyorsun. Daha geçenlerde baş örtüsü konusu açmıştı dangalığın biri. Uzaktan eğitimde öğretmen baş örtülü diye havlıyordu bir başkasıda.
    Lan yıl 2020 adamlar Dünya'yı değiştirmeye çalışıyor, insanları evlerine hapis ettiler. Yarı biyonik insanlardan bahsediyorlar. Bizim aptal sürüsüde hala baş örtüsü otun bokun derdinde.

Aynen öyle bunların başa gelmesinin sorumlusu zihniyeti bozuk kişiler. Anca basit insanlar böyle salak saçma şeylerle uğraşır.
    Sonra bu cahil dedikleri kesim, kameralarla cuma namazına giden, Allah'ın adını azından düşürmeyen ama her haltı yiyen ilk partiye oy verir. Ve bu kendini aydın sanan zır cahiller hala aynı kafadalar.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Beyaz yaka çalışanım, daha yılın başındayız, ama geçen ay brüt maaşımdan yapılan vergi, vb kesinti 4000 TL. Bu sadece 1 ay için. Yıl ilerledikçe, kümülatif vergi matrahına göre artıyor iyice.

"çok kazanan çok vergi versin arkadaşım", zaten öyle. zaten vergi dilimleri % olarak, çok kazanınca direkt çok vergi veriyoruz, bir de vergi dilimi % artıyor.

Vermeyelim demiyorum, elbette verelim, ama sonuç ne? En ufak bir şeyde vatandaş tek başına.

Avrupa'da sosyal devlet bize biraz benzer, görece yüksek vergi ama iyi sosyal devlet.

Amerika'da görece vergiler düşüktür, ama hasta olunca bile kendi başının çaresine bakarsın.

Bizde ne öyle, ne böyle.

Zorunlu BES çıkarttılar, neden? Çünkü emeklilik fonları yetersiz geliyor, işsizlik sigortası fonunda 100+ milyar TL olması lazım, nerede? Yandan müteahhitlere yedirmekten, yerli ve milli diye geçinip hesap kitap yapmadan dolarla ihale verince paralar yetişmiyor tabii..

Şu an herkes can derdinde olduğun için fark etmiyor ama, dolar olmuş 6,5 TL. Daha doğrusu Türk Lirası bi 10% daha değer kaybetti son 2 haftada.

Yine oraya geleceğim, peki benim vergiler nereye gitti?

• ıbm türkiye 100 kişi çıkarmış.
  • halil altın H kullanıcısına yanıt
    Ahahaha Bak hemen hain ilan etmiş insanları

Yazık, tek kelimeyle yazık senin ve senin gibilere.

• kimse para kazanırken sormuyor ne oluyor ne bitiyor diye, o yüzden para kaybedildiğinde de ağlamanın faydası yok, kârla zarar kardeştir.

Ağlama zamanı şimdi değil, zamanında bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılar; azıcık garibanın, açın, düşmüşün hakkını korusaydı hiç kimse bu sıkıntıları yaşamayacaktı. Hak demek Allah demektir. Ya Allah'ın yanında olursun ya da karşısında olursun. Hakkı savunmayan ; her türlü belayı kendi kendine getirir.
  • Geçmiş olsun kardeşim, 2-3 aya düzelecektir hersey.
    Bu sadece bize has bir durum değil, Corona ile mücadele eden tüm ülkelerle aynı durumdayız.
    Bu dünya ne badireler atlamış, ekonomi yoluna girmiş, bu 2-3 aylık süre çok kısa sayılır aslında.
    bize düşen daha temkinli olmak bu ara.
    umudunuz kaybetme düzelecektir....
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.