Şimdi Ara

Kuran'ın kağıda geçirilişi ve hakikat nedir? (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
151
Cevap
1
Favori
6.622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Her insan peygamber olabilirmi?
    Birakin peygamberligi, her insan her meslegi bile yapamiyor. Ustelik senelerce egitimini almis olsa bile..

Kanaat getirmek, dogruluna inanmak, ikna olmaktir. Ben Allah in varligina bana bir melek geldide onu gorup ikna olmadim. Aklimla, mantigimla sorguladim. Bu evren hersey kendiliginden var olamaz. Hicbirsey yoktan varolamaz. Cok uzun meseleler bunlar. Forumda da uzun uzun tartisildi o yuzden tekrarlamayacagim. Benim mantigim Allah in varligina kanaat getiriyor. Bu yuzden inaniyorum. Bir baskasi kendince baska bir nedenle buna inanmista olabilir. Ortak noktamiz Allah in varligina inanmak.

Allah var diyen birisi O"nun eseri olan Kuran uzerinde sorgulama yapamaz. Fakat allah i sorgulayan birisi icinde hicbir engel teskil etmez. Zaten inanc, inanmak gibi meselelerde sorgulamak, bilmek, farkina varmak gibi durumlarin sonunda meydana gelir. Inandim diyen birisinin hala soru sormasi sencede enteresan degilmidir?
  • mahmudhudavendi kullanıcısına yanıt
    Her insan peygamber olabilir mi? Güzel soru...

Evet olabilir. Dininiz islam hepiniz eşitsiniz, birinizin diğerine üstünlüğü yok demiyor mu? Dininiz bile doğruluyor.(Gerçi o Allah katında idi fazla karıştırmayalım. :) )

Yahu hocam peygamberler bizden(yani insan) oldukları için insanlar arasından olmuyor muydu? (Yoksa peygamberler yaratılışları itibariyle üstünlerde bizim mi haberimiz yok?)

Kişi işinde istediği kadar eğitim alsın önemli değil. Başarı kişinin kendisine bağlıdır. Usta olmak ya da olmamak onun tercihidir. ;)

--------

-Bu evren, her şey kendiliğinden oluşamaz.

Hmm.
    Forumda uzun uzun tartışmalar oldu demek. O tartışmalarda kesin bir sonuç çıktı sanırım, bu kesinlikte olduğunuza göre. :)

İnandım diyen birisinin sorgulaması ilginç değildir çünkü sorgulama, şüphelenme bir içgüdüdür ve insanoğlunu ileri götürmüştür, götürüyor ki bu konumuz olan İslam'ın sorgusuz itaat beklemesini daha da ilginç kılıyor... :) Görüyorum ki sizde aşmışsınız o dediğinizi fazla uzatmayalım bence.

İnsanı insan yapan yaptığı sorgulamadır!

Ben kendim buna inandım diyorsunuz. Güzel, saygı duyuyorum buna. Sizi yoldan çıkarmak gibi bir niyetim yok. :) Tartıştığımız konular sizin ikna olduğunuzu söylediğiniz yollarla benim ve benim gibilerin ikna olmamasından kaynaklanıyor.(Rahatsız ettiysem sonlandıralım.)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

quote:

Allah > Hz.Muhammed > Kuran... Gunumuzde peygamberimiz hayatta olmadigi icin: Allah > Kuran > Hz.Muhammed

Peygamber vefat edince inanc sirasini kaybetti diyorsun ? Ya da yasarken peygamberin Kuran ile celisen bir sey soylemesi durumunda peygamberin sozu daha gecerlidir diyorsun ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 3 Aralık 2015; 18:52:52 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

Allah > Hz.Muhammed > Kuran... Gunumuzde peygamberimiz hayatta olmadigi icin: Allah > Kuran > Hz.Muhammed

Peygamber vefat edince inanc sirasini kaybetti diyorsun ? Ya da yasarken peygamberin Kuran ile celisen bir sey soylemesi durumunda peygamberin sozu daha gecerlidir diyorsun ?

Bence vefat ettikten sonrasında ki Hz. Muhammet'ten kastı Hadisler'dir.

Kuran onun sözleri ile indiği, şekillendiği için Kuran'la çelişen bir şey demesi mümkün olmayacaktır düşüncesinde muhtemelen.

Elçilik vazifesi dolayısı ile ölümüne kadar olan süreç içinde(23 yıllık süreyi kastediyorum.) Kuran tam olmadığı için peygamberi öne almış.

Aslında tam olmadığı için Kuran'ı sıralamaya alması bile garip. Dahası Farz kabul edilen 5 şeyden(İman'ın Şarları) 3'ünű sıralamaya tabi tutmasıda garip.

Fazla karıştırma bence. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emc2xy -- 3 Aralık 2015; 20:12:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

sözlerini okudum.makaslamadım.şimdi bir daha okuyorum.bu da sıvama kısmıydı sanırım.bence yanlış yorumlamışsın.tüm peygamberler aynı dini getirmiştir.allah o olmadı bunu vereyim bu olmadı onu vereiym gibi bi mantık mı yaptı bizlere?isa musa peygamberler yusuf peygamberler nerede bu dinde?objektif oalrak bakarsan insanlar halen ,büyük çoğunluğu, maddi şeylere inanıyor.bakınız muhammed peygamberin aşırı yüceltilmesi.bakınız muska kullanımı,bakınız sağa sola arapça bişeyler yazımı,bakınız sakal.

Zaten imanin sartlarinda bu siralama var.
    3.peygamberlere inanmak

peygamberlere inanmak diyorsun çoğul konuşuyorsun ancak muhammed peygamber bekliyor diyorsun.diğerlerine ne oldu?emekli mi oldular?
  • emc2xy kullanıcısına yanıt
    Beni bir tek sen anladin.. Hem mutlu oldum hemde huzunlendim..
    Her insan esittir evet.. Ama Allah katinda ustunluk takva iledir.
    Peygamberler insanlar arasindan secilirken bu ise en layik olanlara bu vazife verilir. Allah zaten herseyi ezelden beridir bildigi icin kimin bu yuku tasiyabileceginide bilir.

Evrende hicbirsey kendiliginden var olamaz. Enistein ve termodinamik yasasi hakkindaki gorusleri butun bilim cevresince kesin dogru kabul edilir. Zaten bu yuzden yasa deniyor.

Inandim diyen birisi hala soru soruyorsa suphe icindedir. Bu da tam inanmadigi anlamina gelir. Dinde suphe demek, iman eksikligi demektir. Fakat kuran da soyle bir sorgulama olabilir. Felanca ayetde dunya ve evren hakkinda birseyler anlatiyor. bugunku bilimin isiginda acaba ne demek isteniyor seklinde bir arastirma yapilabilir. Fakat bahsi gecen ayet hakkinda: olmaz, yanlis ifade eksik bilgi var denemez. Bu, ayeti dolayisiyla Allah i yalanlamaya girer..

Rahatsiz olmadim.
  • Az daha kurcalayip sorgularsan dogru yolu bulursun.

bosbosuna araplarin kulturuyle yasayip kendi gecmisinize ihanet etmeyin.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    "iman eden zaten sorgulamaz"
    ozeti budur..

İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kuran'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.

Yukarida da dedigim gibi: Kuran-i kerim deki felanca ayetde soyle birsey deniyor... Bugun ku bilim isiginda da acaba su manaya gelirmi diye sorgulamak, islama aykiri degildir. Fakat felanca ayetde bahsi gecen konu bugunku bilim gozunden bakildiginda eksik, hatali gibi bir hukme varmak: Allah i yalanlamak, ayeti yok sayma veya hukmunu degistirme anlamina gelir. Bu da dinden cikmaya kadar goturur insani...

10:5 - O Allah'dır ki, senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye güneşi bir ışık, ayı da bir nur yaptı. Ve aya menziller tayin etti. Allah bunu hak olarak yarattı. O, bilecek olan bir kavim için âyetlerini ayrıntılı olarak açıklar.

Eski bilim tarihi ile bu ayeti sorgulasaydik: dunya kaplumbaganin sirtindadir. Dolayisiyla dunya, gunesin etrafinda donmuyor diyebilirdik. Iste boyle bir hukum islama aykiridir.
    Yine ayni tarihde bu ayeti sorgularken, elimizdeki bilim veya kanaklarla: dunya kaplumbaganin sirtinda diye biliyoruz ama kuran-i kerim dunyanin gunesinin etrafinda dondugunden bahsediyor... dedikten sonra; suphesiz Allah en dogrusunu bilir deyip, bilim ilerleyene , insano[lu uzaya cikip dunya ya bakana kadar imanimiza sahip cikmamiz gerekir. Islama uygun olanda budur.

Sorgula fakat hukme varirken, ilmimizin yetmedigi konularda veya kesin bulgulara sahip olmadigimiz seyler hakkinda Kuran-i kerime ters dusen hukumlerde bulunma... Sanirim konu daha net aciklanmistir..

Termodinamik ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır.

Kâinat evvela dev bir atom şeklinde yaratılmış; sonra bu atom patlayarak bütün uzay serbest atom ve elektron tozları ile dolmuştur. Sonra da bunların sıkıştırılarak ve yoğunlaştırılarak bir araya getirilmesiyle kâinattaki cisimler teşekkül etmiştir.

Burada su soru gelebilir? Oyle olsa bile yaraticinin parmagi oldugunu nereden biliyoruz?
    Mantik tutarliligi burada devreye giriyor. Bilimde bazi konular nasilki neden nasil oldugu kesin olarak bilinemesede sonuc tutarliligi mantikli oldugu icin dogru kabul edilir. Burada da ayni kural gercerlidir. Tabii inananlar icin.. Aksi bir onerme gelene kadar, birinci onerme mantik tutarliligi yuksek oldugundan kabul gorur..

Bu ancak bir şekilde mümkündür: Bir kısım molekülün, rastgele hareketleri esnasında hepsinin birden bir merkeze doğru hareket etmesi hali... Böyle bir hadisenin içinde bulunduğumuz odada vukua geldiğini düşünürsek, hava molekülleri bir noktaya toplanacak, bir araya gelecek ve odanın geri kalan kısmı havasız bir boşluk olacaktır.

Bir odada havanın bir noktada toplanması ne derece imkansız ise Kainatta yayılmış eloktronların yahut esir maddesinin de kendi kendine toplanıp kümeleşmesi, yıldızlar ve nebulalar meydana getirmesi 0 derecede imkansızdır. Ama madem görüyoruz ki bu imkansız olay meydana gelmiş, o zaman bunu, ezeli ilim ve kudretin dışında, hangi maddi ve sınırlı güce ve gelişigüzelliği içinde bocalayan hangi kör kuvvete bağlayabiliriz?

• WapTRyphoon kullanıcısına yanıt
    Islam, arap kulturu degildir... Bilgisiz insanlar bunu surekli kucuk gorme yada saldiri maksatli kullaniyor. Halbu ki bu ancak onlarin konuya olan cahilligini ve on yargilarini gosterir.
    Arap kulturu dedigimiz sey zaten cok buyuk olcude etrafindaki diger toplumlarla: sumer, misir, yunan vs etkilesim icerisinde bulunmus birikimlerdi. Elbette kendi gecmislerinden gelen adetleri de vardi... Iste islam dini bu kultur karmasasini, cirkin adetleri vs ortadan kaldirmak uzere gelmistir. Basarilida olmustur... Dolayisiyla bugun bolgeye hakim olan islam kulturudur. Islamin arabin kulturu degildir. Cunku arabin urettigi gelenekler, orfler, adetler degildir. Aksine onlara savas acmis, ortadan kaldirip yoketmistir. Tabii ki yobaz ve geri kafalilar herzaman olacagindan, insanlarin bir kismi islam kulturunden uzaklasmis ve yasantilarina eski adetlerini sokmaya devam etmistir. Fakat bu islamin onlarin eseri oldugu anlamina gelmez. Tam aksine, islam onlarin kulturune dusman olarak gelmistir.

Ve onlara: “Allah’ın indirdiği şeye tâbî olun!” denildiğinde; “Hayır! Biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye (yola) tâbî oluruz.” dediler. Ve eğer, onların ataları hiçbir şeyi akıl etmiyor ve hidayete ermemiş olsalar bile mi?

Islam, bir milletin, irkin, kavmin dini veya kulturu degildir, Islam evrenseldir. Butun kulturlerin uzerinde dir. Cunku insan eliyle olusturulmamistir.

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmudhudavendi

"iman eden zaten sorgulamaz"
    ozeti budur..

İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kuran'da sadece bir olan Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.

Yukarida da dedigim gibi: Kuran-i kerim deki felanca ayetde soyle birsey deniyor... Bugun ku bilim isiginda da acaba su manaya gelirmi diye sorgulamak, islama aykiri degildir. Fakat felanca ayetde bahsi gecen konu bugunku bilim gozunden bakildiginda eksik, hatali gibi bir hukme varmak: Allah i yalanlamak, ayeti yok sayma veya hukmunu degistirme anlamina gelir. Bu da dinden cikmaya kadar goturur insani...

10:5 - O Allah'dır ki, senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye güneşi bir ışık, ayı da bir nur yaptı. Ve aya menziller tayin etti. Allah bunu hak olarak yarattı. O, bilecek olan bir kavim için âyetlerini ayrıntılı olarak açıklar.

Eski bilim tarihi ile bu ayeti sorgulasaydik: dunya kaplumbaganin sirtindadir. Dolayisiyla dunya, gunesin etrafinda donmuyor diyebilirdik. Iste boyle bir hukum islama aykiridir.
    Yine ayni tarihde bu ayeti sorgularken, elimizdeki bilim veya kanaklarla: dunya kaplumbaganin sirtinda diye biliyoruz ama kuran-i kerim dunyanin gunesinin etrafinda dondugunden bahsediyor... dedikten sonra; suphesiz Allah en dogrusunu bilir deyip, bilim ilerleyene , insano[lu uzaya cikip dunya ya bakana kadar imanimiza sahip cikmamiz gerekir. Islama uygun olanda budur.

Sorgula fakat hukme varirken, ilmimizin yetmedigi konularda veya kesin bulgulara sahip olmadigimiz seyler hakkinda Kuran-i kerime ters dusen hukumlerde bulunma... Sanirim konu daha net aciklanmistir..

Termodinamik ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır.

Kâinat evvela dev bir atom şeklinde yaratılmış; sonra bu atom patlayarak bütün uzay serbest atom ve elektron tozları ile dolmuştur. Sonra da bunların sıkıştırılarak ve yoğunlaştırılarak bir araya getirilmesiyle kâinattaki cisimler teşekkül etmiştir.

Burada su soru gelebilir? Oyle olsa bile yaraticinin parmagi oldugunu nereden biliyoruz?
    Mantik tutarliligi burada devreye giriyor. Bilimde bazi konular nasilki neden nasil oldugu kesin olarak bilinemesede sonuc tutarliligi mantikli oldugu icin dogru kabul edilir. Burada da ayni kural gercerlidir. Tabii inananlar icin.. Aksi bir onerme gelene kadar, birinci onerme mantik tutarliligi yuksek oldugundan kabul gorur..

Bu ancak bir şekilde mümkündür: Bir kısım molekülün, rastgele hareketleri esnasında hepsinin birden bir merkeze doğru hareket etmesi hali... Böyle bir hadisenin içinde bulunduğumuz odada vukua geldiğini düşünürsek, hava molekülleri bir noktaya toplanacak, bir araya gelecek ve odanın geri kalan kısmı havasız bir boşluk olacaktır.

Bir odada havanın bir noktada toplanması ne derece imkansız ise Kainatta yayılmış eloktronların yahut esir maddesinin de kendi kendine toplanıp kümeleşmesi, yıldızlar ve nebulalar meydana getirmesi 0 derecede imkansızdır. Ama madem görüyoruz ki bu imkansız olay meydana gelmiş, o zaman bunu, ezeli ilim ve kudretin dışında, hangi maddi ve sınırlı güce ve gelişigüzelliği içinde bocalayan hangi kör kuvvete bağlayabiliriz?

big bang patlaması kuranda vardır diyorsun değil mi? öyleyse 1000 yıldan fazladır kuranı hatim etmekte olan müslümanlar neden big bangi 'gavur'lardan önce bulamadı
    o ayetin neresinde dünya güneşin etrafında dönüyor diyor ?
    belkide müslümanlar bu yüzden geride kaldı: "Fakat felanca ayetde bahsi gecen konu bugunku bilim gozunden bakildiginda eksik, hatali gibi bir hukme varmak: Allah i yalanlamak, ayeti yok sayma veya hukmunu degistirme anlamina gelir. Bu da dinden cikmaya kadar goturur insani... "

• Bigbang kuran da vardir veya yoktur demiyorum..
    bigbang in evreleri, olusumu ve sonucu; mantikla dusundugumuzde bizi hicbirseyin yoktan var olamayacagi fikrine goturuyor dedim. Bugun bilimin kabul ettigide budur. Yarin ne olur bilemem.

ilkokul bilgilerine donersen bir yilin 365 gun oldugunu ve gece ile gunduzun meydana gelebilmesi icin dunyanin gunes etrafinde donmesi gerektigini bilirsin..

senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye güneşi bir ışık, ayı da bir nur yaptı. Ve aya menziller tayin etti... den ne anladin merakettim gercekten...?

Muslumanlar bilimde geri kalmadi.. Allah in ayetleri uzerinde kesin hukme elinizdeki ilimle varmadan once, onu gelistirip dogrusunu bulmayi uygun gorur..

İnkar edenler, evren(gökler) ve dünya(yer) birbirleriyle bitişikken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmüyorlar mı? Yine de onlar inanmayacaklar mı?
    (21-Enbiya Suresi, 30)

İlk bitkilerin karada yetişmeyip, denizaltında geliştiğini biliyoruz. Denizdeki ilk canlılar olan kamçılı, mikroskobik organizmalar çok küçük ve peltemsi yapıları nedeniyle kayalarda iz bırakmadılar.

Ve evreni(göğü) kuvvetimizle kurduk. Muhakkak ki onu genişletmekteyiz.
    (51-Zariyat Suresi, 47)

İçinde bulunduğumuz Evrenin sürekli olarak genişlediği gözlenmektedir

Kuran'ın kağıda geçirilişi ve hakikat nedir?

ibni heysem hakkinda birseyler ogrensen yine yeter..

latince camera obscura. fotoğraf makinesinin çok eskilere dayanan bir türü. dört tarafı kapalı bir karanlık odanın, bir duvarının tam ortasına bir delik açıldığında; delikten giren güneş ışığı, deliğin karşısındaki duvara yansır böylece deliğin önündeki nesnelerin görüntüsü, sağ-sol ve alt-üst ters olarak duvara yansır. karanlık kutu diye adlandırılan bu basit aygıt, on birinci yüzyılda arap astronomi bilginlerince, güneş ve ay tutulmalarını izlemek için kullanılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmudhudavendi -- 7 Aralık 2015; 15:20:06 >

• quote:

Bigbang kuran da vardir veya yoktur demiyorum..
    bigbang in evreleri, olusumu ve sonucu; mantikla dusundugumuzde bizi hicbirseyin yoktan var olamayacagi fikrine goturuyor dedim. Bugun bilimin kabul ettigide budur. Yarin ne olur bilemem.

ilkokul bilgilerine donersen bir yilin 365 gun oldugunu ve gece ile gunduzun meydana gelebilmesi icin dunyanin gunes etrafinde donmesi gerektigini bilirsin..

senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye güneşi bir ışık, ayı da bir nur yaptı. Ve aya menziller tayin etti... den ne anladin merakettim gercekten...?

Muslumanlar bilimde geri kalmadi.. Allah in ayetleri uzerinde kesin hukme elinizdeki ilimle varmadan once, onu gelistirip dogrusunu bulmayi uygun gorur..

İnkar edenler, evren(gökler) ve dünya(yer) birbirleriyle bitişikken onları ayırdığımızı ve her canlıyı sudan yarattığımızı görmüyorlar mı? Yine de onlar inanmayacaklar mı?
    (21-Enbiya Suresi, 30)

İlk bitkilerin karada yetişmeyip, denizaltında geliştiğini biliyoruz. Denizdeki ilk canlılar olan kamçılı, mikroskobik organizmalar çok küçük ve peltemsi yapıları nedeniyle kayalarda iz bırakmadılar.

(51-Zariyat Suresi, 47)

Modern kimyanın kurucusu olan ve bin yıl önce atomu bulan Müslüman bilim adamı: Cabir bin hayyam..
    Ornekleri cogaltabilirim...

allah senelerin sayısını ve hesabını bilesiniz diye bir "ışık" yarattı adını güneş koydu ayında ilahi bir güç tarafından gönderilmiş bir ışık olduğunu ve bunun da evrelerinin olduğunu anladım.
    sonra kuran-i kerim dunyanin gunesinin etrafinda dondugunden bahsediyor diyorsun
    yanlışım var mı ? yine soruyorum o ayetin neresinde dünya güneşin etrafında dönüyor diyor ?
    o ilkokul bilgisi kurandan mı çıktı da yazdın ? ne alaka ?

• quote:

Bigbang kuran da vardir veya yoktur demiyorum..

(21-Enbiya Suresi, 30)

(51-Zariyat Suresi, 47)

ibni heysem hakkinda birseyler ogrensen yine yeter..

latince camera obscura. fotoğraf makinesinin çok eskilere dayanan bir türü. dört tarafı kapalı bir karanlık odanın, bir duvarının tam ortasına bir delik açıldığında; delikten giren güneş ışığı, deliğin karşısındaki duvara yansır böylece deliğin önündeki nesnelerin görüntüsü, sağ-sol ve alt-üst ters olarak duvara yansır. karanlık kutu diye adlandırılan bu basit aygıt, on birinci yüzyılda arap astronomi bilginlerince, güneş ve ay tutulmalarını izlemek için kullanılmıştır.

sen bunu okusan yeter https://tr.wikipedia.org/wiki/Kamera_Obscura

• Alhazen (Ibn al-Haytham), ilk açık tanımlamayı ve erken analizini yapmış, kamera obscura ve iğne deliği kamerayı icat etmiştir.[6][7] DAha önce Mozi, Al-Kindi Theon ve Aristo iğne deliğinden geçen tek bir ışık hüzmesinin etkilerini açıklarken, hiçbiri ekrana yansıyanın aslında deliğin arkasında ki görüntü olduğunu ileri sürmemiştir. Alhazen bunu ilk defa geniş bir alanda konumlandırdığı birkaç ışık kaynağıyla yaptığı deneylerle göstermiştir. Sonuçta, o dışarıda ki tüm objeleri (nesneleri) içerideki perdeye yansıtmayı başaran ilk kişi olmuştur..

Bilim uzerine koyarak ilerler.. tipki bugun bati dunyasinin pek cok alanda musluman bilim insanlarinin buluslari ve deneylerinin uzerine koyarak ilerlemesi gibi...
  •  Kuran'ın kağıda geçirilişi ve hakikat nedir?

Bu konuyu sana nasil aciklayayim onu dusunuyorum...

Eskiden bizim imkanlarimiza sahip olmadiklari icin farkli yontemlerle sene hesabi yapiliyordu. Ve en cok kullanilanida tabii ki ayin evreleriydi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmudhudavendi -- 7 Aralık 2015; 15:48:45 >

• quote:

bilim konusunda sana hak veririm ama bu mantık çok saçma " Fakat felanca ayetde bahsi gecen konu bugunku bilim gozunden bakildiginda eksik, hatali gibi bir hukme varmak: Allah i yalanlamak, ayeti yok sayma veya hukmunu degistirme anlamina gelir. Bu da dinden cikmaya kadar goturur insani... " daha önce bu konuda da tartışılmıştı http://forum.donanimhaber.com/m_109587790/tm.htm

"Ve aya menziller tayin etti. " derken ayın evrelerinden bahsetmiyor mu ? Peki ayette bunu güneş mi yapıyor diyor ? yoksa allah mı ? ayrıca aya nur diyor güneşe ışık
    bende ilk okul güneş sistemi bilgisi hakkında bir şeyler yazayım mı ? mesela ay bir nur değil güneş bir ışık değil...
    şimdi bilinen bilim ile baktın uymuyor zorlama yapıyorsun " heee kesin o zaman bunu demek istiyor" diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C36D8071F -- 7 Aralık 2015; 15:51:47 >

• Butun bilim ve astronomi birikimini buraya tasiyip sana gosteremem ki.. Belli bir alt yapinin da enazindan ilkokul bilgilerinin de sen var olmasi gerekir.. yoksa ben anlatsamda anlyamazsin..

Gece ile gunduzun olusabilmesi icin dunyanin gunesin etrafinda donmesi gerekir.. Bu evre tamamlandiginda 1 yil olur.. ayni zamanda her turda gece ve gunduz meydana gelir. Bu esnada dunyanin gunesi goren yuzu icin gunes isik, dunyanin karanlik yuzu icinse ay nurdur.. ay inda yine bu donus esnasinda kendi halleri vardir. astronomi takvimleride ay in bu evrelerine gore duzenlenir.

hicri takvim: 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmudhudavendi -- 7 Aralık 2015; 16:02:18 >

• quote:

Butun bilim ve astronomi birikimini buraya tasiyip sana gosteremem ki.. Belli bir alt yapinin da enazindan ilkokul bilgilerinin de sen var olmasi gerekir.. yoksa ben anlatsamda anlyamazsin..

Gece ile gunduzun olusabilmesi icin dunyanin gunesin etrafinda donmesi gerekir.. Bu evre tamamlandiginda 1 yil olur.. ayni zamanda her turda gece ve gunduz meydana gelir. Bu esnada dunyanin gunesi goren yuzu icin gunes isik, dunyanin karanlik yuzu icinse ay nurdur.. ay inda yine bu donus esnasinda kendi halleri vardir. astronomi takvimleride ay in bu evrelerine gore duzenlenir.

hicri takvim: 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı (1. yıl) kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir.

bak sen kimse bilmiyordu iyi ki açıkladınız "Gece ile gunduzun olusabilmesi icin dunyanin gunesin etrafinda donmesi gerekir."
    var mı daha daha başka süper bilim ve astronomi birikimini paylaş bizimle...

• ilkokul bilgilerine donersen bilirsin dedim... Sen dusunemeyince ben hatirlattim..

Bazi seyleri cizerek, 3d modellemeler yaparak anlatmaya gerek yok.. Dunya, gunes ve aydan bahsediyoruz. gunduz, gece ve senelerden. Ayin evrelerinden ve gunesin isik, ayin nur oldugundan.. bunlari birlestirince de herkesin daha ilkokuldan bilgi sahibi oldugu konuya geliyoruz..
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.