Şimdi Ara

Kürtaj Yasaklanmalıdır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
2.978
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kürtajın etik olup olmadığı oldukça tartışmalı bir konu. Kürtaj tartışmalarında konu kişisel özdeşlik problemi, bilincin fizikselliği, aile sorumluluğu, negatif ve pozitif haklar, çift etki doktrini gibi birçok konuyu kapsıyor. Tüm tartışma iki soru üzerine kurulu: 1.Fetüslerin yaşama hakkı var mı? 2.Fetüslerin yaşama hakkı olsa bile kürtaj etik midir?

2. soru tecavüze uğrayan kadının kürtaj yapabileceğini söyleyenler var ama burada konu negatif ve pozitif haklara kayıyor.

1. soru çok tartışmalı. Fetüsün bilinç kazanması durumunda ahlaken alakalı olduğu söyleniyor genelde. O zaman bilinç fetüste mevcut değilse kürtaj etik oluyor. Marquis fetüslerde bilinç olmasa dahi potansiyel olarak kişi olduklarını vurgular. Ona göre fetüs gelecekte bilinç kazanıp kişi olacağı için kürtaj etik değildir. Bunun üzerine birçok tartışma var ve kamu politikası bence kürtajı yasaklama olmalı. Çünkü, bir eylemde insan öldürme oranı yüksekse o eylemden kaçınmamız gerekir.

• Şayet her bir spremden insan çıksaydı dünya biterdi dünya

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 3 Eylül 2019; 1:56:43 >
  • Zodion Z kullanıcısına yanıt
    Kürtaj oranları dünyayı bitirecek kadar fazla değil. Ayrıca dünyayı bitirecek insan sayısını kim belirliyor? Dahası dünya bir gün bitecekse ahlaken yanlış yapmayıp erken bitirmek daha iyi değil midir? Eğer nüfus fazlalılığı dünyayı bitiriyorsa neden çocuk yapılıyor? Korunma yöntemleri mevcut.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-8A8E5C90D

Kürtaj oranları dünyayı bitirecek kadar fazla değil. Ayrıca dünyayı bitirecek insan sayısını kim belirliyor? Dahası dünya bir gün bitecekse ahlaken yanlış yapmayıp erken bitirmek daha iyi değil midir? Eğer nüfus fazlalılığı dünyayı bitiriyorsa neden çocuk yapılıyor? Korunma yöntemleri mevcut.
    Ahlak rölatiftir(belirlenebilirdir ancak kaypaktır) Mutlak ahlak istiyorsan dünya üzerinde hiçbir insanın yaşamadığı duruma ulaşmak gerek

Hem kürtajın ahlaken yanlış olduğunu kim söyledi.Olay annenin/babanın özgürlüğü.Hamileliğin tespitinin zor olduğu ilk 2 ay serbest olmalı
    Kürtaj ahlaken yanlıştır demiyorum. Bu oldukça tartışmalı. Genelde taraflar; fetüsün bilinçlendiği ana kadar kürtajın normal olduğunu savunanlar ve fetüsün potansiyel olarak kişi -yani gelecekte kişi olmaya ulaşacak bir organizma- olmasından dolayı yanlış olduğunu savunanlar olarak ikiye ayrılır.

Durumlara göre ahlaki değerler değişebilir ama bu ahlakın nesnel olmadığını göstermez. Ülkemi işgal eden teröristleri öldürürsem bir insanı öldürmüş olurum ama ahlaken yanlış olmaz. Fakat suçsuz bir insanı öldürürsem ahlaken yanlış olur bu her zaman böyledir. Adam öldürmeme gibi nesnel bir kuralımız yok yani.
  • quote:

Kürtaj ahlaken yanlıştır demiyorum. Bu oldukça tartışmalı. Genelde taraflar; fetüsün bilinçlendiği ana kadar kürtajın normal olduğunu savunanlar ve fetüsün potansiyel olarak kişi -yani gelecekte kişi olmaya ulaşacak bir organizma- olmasından dolayı yanlış olduğunu savunanlar olarak ikiye ayrılır.

Durumlara göre ahlaki değerler değişebilir ama bu ahlakın nesnel olmadığını göstermez. Ülkemi işgal eden teröristleri öldürürsem bir insanı öldürmüş olurum ama ahlaken yanlış olmaz. Fakat suçsuz bir insanı öldürürsem ahlaken yanlış olur bu her zaman böyledir. Adam öldürmeme gibi nesnel bir kuralımız yok yani.
    Dediğinin epistemelojik/ontolojik sağlaması var mı ? Safi tarihe ve koşullara hapsedilmişler üzerinden konuşmak sağduyu gibi görünse de tatmin edici değil

Nesnellikler ve prensipler alanı insanın bütün yapma etmelerine sirayet etmiyor.Bazı davranış ve tavırlar tamamıyla keyfi ve hayvani

Evet, var. Ancak birini savunmak için Platonist olman gerekiyor. Diğeri ise sezgilerle uyumlu sağlam bir kanıt. Tabii şu an makalelere ulaşamıyorum yani ararsam bulurum ama uğraşmak istemiyorum konu ahlakın nesnelliği olmadığı için çokta sapmasını istemiyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Evet, var. Ancak birini savunmak için Platonist olman gerekiyor. Diğeri ise sezgilerle uyumlu sağlam bir kanıt. Tabii şu an makalelere ulaşamıyorum yani ararsam bulurum ama uğraşmak istemiyorum konu ahlakın nesnelliği olmadığı için çokta sapmasını istemiyorum.
    Ahlaki sezgiciliğe çok yüzeysel olsa da bakmıştım.Beğenmemiştim
  • Kural şudur. Eril dişile der ki, ben doğarım sen ölürsün.
    Yani annelik denen şey Özünde tek taraflı bir duygudur.
    Harf olarak j harfinden bahsedeyim. Teorik olarak bir kadın aslında bi duadır. Esasen cehennemin özelliği budur. Cehennem en büyük dua olduğu için var.

Dua olarak kadını düşünelim. Dünyanın bi cehennem olduğu yerde bu iki duanın hangisi büyük olur diye algılayalım. Bu duada en ufak bi hata olmamalı zira cehennem sönerken evlat olan da bu cehennemden kurtulmalı.

Bu açıdan kadının görüş açısı ile cehennemi bi haleti en büyükduası kesiştiğinde doğumu engellemek bu ateşi söndürüyorsa bu durum makul karşılanır.

Bu açıdan duacı İn eylemi ikisi de en büyük olma konusunda yarışan bu iki cehennemi tercihen birinin bu ateşi söndürmesine yönelik olacaktır.

Kürtaj çözüm olabilir ancak bi ateşi söndürüyor ise.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Ve konu sapmaz merak etme.Forumda adam gibi adam yok ki düzgün konulara cevap verecek
    https://philpapers.org/archive/HUEAOP.pdf
    www.academia.edu
    Indispensability Arguments in Metaethics: Even Better than in Mathematics?
    https://www.academia.edu/14927951/Indispensability_Arguments_in_Metaethics_Even_Better_than_in_Mathematics

• Bence suç unsuru dışında olacaklar için yasaklanmalı. Suç teşkil ederse olmalı.
  • miyudew kullanıcısına yanıt
    İlk öncelikle 5-6 yaşındaki bir kız çocuğu hamile kalamaz. Kürtaj tartışmaları tecavüzü ayrı tutuyor kardeşim konuyu açarken belirttim bunu. Tecavüze uğrayan birinin kürtaj yaptırabileceğini savunan kesimin oranı yüksek fakat gene de buna karşı çıkanlar oluyor ve bu karşı çıkışlar da değerlendiriliyor. Hiçbir şey okumadan ani bir karar verme derim. Kemancı düşünce deneyini araştırabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8A8E5C90D -- 3 Eylül 2019; 11:39:18 >

• Bi kavram ifade eden olsun. Bu beyanı meallendirmekte başka bi iş olsun. O halde en az iki kavramdan bahsedelim. 3. Bi kavram da bunu yazan olursa 3. Şahıs üzerinden cevap her daim o yazdı o söyledi o emretti şeklinde olur. Filmde hikayede tiyatroda bulunan kişilerin aynı sahnede aynı satırda biri ağlarken birinin gülmesi biri susarken diğerinin konuşması halinde özne hep o denen yazdığı emrettiği yaşadığı farz edilme 3. Kavramdır.

Hatta kutsal kitaplar dahi hep 'o' der. Yani emrin sujesi öznesi ve nesnesi bilinemezken özenin sujenin opposite(karşıtı zıttı) oluşturularak oluşan doğruluk değeri esasen uzayda asılı duran gezegenler yıldızlar gibidir.

Kürtaj denen şeyde 'o' denen nesnenin tutumu esasen karmaşık bir tutum olarak zıtlığı farz edilen bir duygunun olumlaması adına üretilen çözümler de aynı şekilde bi referans alır.

Yapıp da cehenneme mi atacağım veya fakirlik korkusu ile çocuklarınızı öldürmeyin. Buradaki zıtlık kavramsal olarak kutsal kitaba gönderme taşırken hakikaten fakirlik korkusu gökten inen bir şey mi?

Teorik olarak kürtajın gerçekleşmesi adına kişinin özneleşmediği bir zaman o çocuğu taşıyanın özne nesne konusundaki beyanı bana göre mümkündür. Bu şekilde Kürtaj özneleşmeden üretilen çözüme benzer.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.