Şimdi Ara

Kürtçe Konuşan Türkmenler(Belgesel)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
0
Favori
752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Asimile olmuş Türkmenleri anlatan bir video.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kürtçe Konuşan Türkmenler

Kürtçe konuşan Türkmenler, Türkiye'nin Niğde ilinde yaşayan ve kendilerini hem Türkmen hem de Kürt olarak tanımlayan bir topluluktur. Niğdeliler olarak da bilinirler.

Kürtçe konuşan Türkmenlerin kökenleri, 16. yüzyılda Anadolu'ya göç eden Oğuz Türklerine dayanmaktadır. Bu Türkmenler, yüzyıllar boyunca Kürt halkıyla iç içe yaşamışlar ve zamanla Kürtçe'yi benimsemişlerdir.

Kürtçe konuşan Türkmenler, bugün Niğde'nin Ulukışla, Çamardı ve Altunhisar ilçelerinde yoğunlaşmaktadırlar. Hem Türkçeyi hem de Kürtçeyi akıcı bir şekilde konuşabilirler. Ancak aralarında Kürtçenin daha baskın olduğu gruplar da bulunmaktadır.

Bu topluluk, kendilerini hem Türkmen hem de Kürt olarak tanımlamaktadır. Türk kimliklerini vurgulayanlar, Türk kültürüne ve geleneklerine bağlılıklarını ifade ederler. Kürt kimliklerini vurgulayanlar ise Kürt dili, kültürü ve tarihiyle olan bağlarına dikkat çekerler.

Kürtçe konuşan Türkmenler, Türkiye'deki farklı etnik gruplar arasında bir köprü görevi görmektedirler. Hem Türk hem de Kürt kültürünü temsil ederek, iki halk arasındaki anlayış ve iş birliğine katkıda bulunurlar.

Niğdeliler Kürt mü?

Yukarıda belirtildiği üzere, Kürtçe konuşan Türkmenler kendilerini hem Türkmen hem de Kürt olarak tanımlamaktadırlar. Dolayısıyla, "Niğdeliler Kürt müdür?" sorusuna kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bu bir kimlik meselesidir ve bireyin kendi kendini nasıl tanımladığına bağlıdır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Paylaşım için teşekkürler kısaca bilgi verseydin iyi olurdu, nasıl asimile olmuşlar,nerede yaşıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 18 Ekim 2015; 17:38:05 >
  • Yaşadıkları yerler doğu,güneydoğu bölgesi.Nasıl asimile olduklarına ilk önce kendimden örnek vereyim.Bizim anne tarafının soyu(baba,dedem de öyle ama hangi şehirlerden nereye göç ettiklerini bilmiyorum)aslen çoğumuzun olduğu gibi Orta Asya'ya dayanır.Annane tarafı soyu Kahraman Maraş'lı aslında.Fakat sonra bilmem hangi nedenlerden ordan göç etmişler ordan sonra Niğde en son Bursa.Dediğim şeyi iyi anlamanız için yazdım bunu.Asimile olan Türkmenler doğu,güneydoğu taraflarında yaşar.Bu insanların asimile olmasının nedeni batı'da yaşayan Türkler'de bizzat kendim duydum otobüs durağında annem bir kadına "aslen niğdeliyiz" dedi kadın "Niğdeliler Kürt olmuyor mu?" dedi.Bu batı'daki Türkler Karadenizin %90'ı Çepni(Oğuzların bir boyudur)olmasına rağmen laz demiş.Akkoyunlu,Karakoyunlu devletleri doğu'da kurulmuş Türk devletleri bu sefer de halk doğu'dan batıya göç edenlere Kürt demiş.Annem söylerdi Bursa'ya geldiklerinde insanlar Kürt falan sanmışlar.Yani bu Türkmenlerinde asimile olmalarının sebebi cahillik.O yüzden o bölge de yaşayanlar "8 bin yıllık tarihimiz var" diyerek geçiniyorlar.8 Bin yıllık Anadolu Kürt tarihi mi?Kısacası ordaki halk eğitimsiz bırakıldı orda yaşayanlar kendilerine Kürt dedikçe diğerleride öyle demeye başladı.

Orda asimile olmamış Türkmenlerin toprakları da ellerinden zorla alınıyorlar.

http://webtv.hurriyet.com.tr/haber/diyarbakirli-turkmenler-topraklarimizi-zorla-elimizden-aldilar_80439

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sezar312 -- 18 Ekim 2015; 18:05:45 >

• Birine sen Kürtsün diyerek Kürtçeyi anadil olark kullanması bana komik geldi.Ben bilmem kaç nesildir Van'da yaşıyorum daha baba tarafında Kürtçe iki kelime söyleyebileni görmedim ve anne tarfım Kürt olmasına rağmen Kürtçe bir kelime bile bilmiyorum.Öyle olsa doğudaki herkesin Kürtçe konuşması lazımdı.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.