Şimdi Ara

kuru aküyü nasıl şarj ederim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
28.793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • şimdiye kadar hiç akü şarjı ile ilgilenmemiştim.şu sıralar dükkana bir alarm sistemi kuruyorum.devre tamam herşey tamam.ama elektrik kesintilerinde devreye akünün girmesini istediğimden dolayı elektrik olduğunda akünün şarj olmasını sağlamak istiyorum.

huanyu marka 12v 1.3 ah bir akü aldım.
    bu işi nasıl yapabilirim?
    bir adaptör yoluyla direkt şarj edersem olur mu?
    akünün şarj olduğunda aküye giden beslemenin kesilmesi gerekir mi?
    kesilmezse problem ne olur?
    kesilmesi gerekiyorsa bunu nasıl bir devreyle halledebilirim?
    soruların cevabını aşağı yukarı kestirebiliyorum ama yine de tecrübeli arkadaşların görüşünü alayım dedim.

ilgilenip de cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

SAYGILAR...

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kuru Aküyü Nasıl Şarj Edersiniz?

Kuru aküler, bakım gerektirmeyen, sızdırmaz akülerdir. Sık sık, "kuru aku şarj olur mu" sorusu sorulur. Cevap evet, kuru aküler şarj edilebilir, ancak belirli yönergeler izlenmelidir.

12 Volt Kuru Akü Nasıl Şarj Edilir

12 volt kuru aküleri şarj etmek için bir 12 volt akü şarj cihazı kullanılmalıdır. Şarj cihazını akünün pozitif (+) ve negatif (-) terminallerine bağlayın.

Bakımsız Kuru Akü Nasıl Şarj Edilir

Bakımsız kuru aküler, geleneksel akülerden farklıdır ve özel bir şarj cihazı gerektirir. Bu şarj cihazları, aküyü aşırı şarj etmekten korunmak için tasarlanmıştır. Bakımsız kuru akülerin şarj edilmesiyle ilgili talimatları dikkatlice izleyin.

Bitmiş Kuru Akü Nasıl Şarj Edilir

Bitmiş kuru aküler normale göre daha uzun süre şarj edebilir. Akünün tamamen şarj olup olmadığını kontrol etmek için bir voltmetre kullanın. Voltaj 12,6 volt veya daha fazla olmalıdır.

Kuru Akü Şarj İşlemi

Şarj işlemi sırasında, akünün aşırı ısınmadığından emin olun. Aküyü iyi havalandırılan bir alanda şarj edin. Şarj cihazını üreticinin talimatlarına göre kullanın.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

• Aküyü aşırı şarj etmeyin.
    • Akünün terminallerini temiz ve korozyonsuz tutun.
    • Aküyü patlamaya karşı koruyun.
    • Kuru aküleri asla seri olarak bağlamayın.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • yok mu bişeyler diyecek bu konu hakkında?

SAYGILAR...
  • basitce 12 voltluk bir aküyü şarj etmek için 13.5..14 volt'luk bir gerilim kaynağı yeterlidir.bunun için 12 voltluk bir trafo alınarak köprü diotla düzeltilerek (doğru akıma çevrilerek)eksisi eksiye,artısı artıya gelecek şekilde bağlanır.
    aslında aşırı şarj etmeninde sakıncası olduğu unutulmamalıdır.eğer (firmalar tarafından belirtilmiştir devamlı şarj voltajı)siz sabit 13.5..14 arası gerilim verecek bir adaptöre sahip olursanız bu işinizi görecektir..(1.3 A lik bir akü için 4 watlık trafo yeterlidir derim).
  • tam dogrultulmuş voltajla şarj olmaz.

yarım dalga dogrultmayla şarj edilmeli.bunun içinde tek diyot ile dogrultucan kısacası yani.
  • teşekkürler...
    peki sürekli şarjı nasıl engellerim?
    yani akü dolduğunda şarjı otomatik olarak nasıl keserim?

SAYGILAR...
  • arkadaşım elindeki batarya lead-acid tip bir batarya.bu bataryaya eğer 14,4V regule bir gerilim verirsen (,5ohm watlı direnç üzerinden)bu batarya dolduktan sonra güç kaynağından akım çekmez.dolayısıyla şarj kesiciye ihtiyacın yok.şarj devrenin 14,4V regule olduğuna eminsen eğer bırak bağlı kalsın.hiçbişey olmaz.yapacağın en basit şarj devresi ise klasik 7815 entegresinden aldığın 15V'luk çıkışa seri bir 1N4007 ile bağlayarak çıkışı 14,4V'a düşürmek ve direk bataryanın üzerine uygulamak.bahsettiğin batarya kapasitesi için 500mA yeterli.yani 7815 entegresine devam.kolay gele eyvallah.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Regülasyon kısmını bir şekilde halletmek kolay. Önemli olan şarjı kesmek ve enerji kesildiğinde devrenin otomatikman aküden beslenmesini sağlamak.

Ancak, anladığım kadarıyla arkadaş kurşun-asit değil kuru tip batarya kullanacak. Değerlerde ve akü davranışlarında farklılık olabilir.

Tam şarjlı bir akünün gerilimi 14.4 volttur. Bu gerilim şarj esnasında daha da yükselir. Çünkü akü uçlarında okunan gerilim akü gerilimi ile şarj nedeniyle akünün iç direnci üzerinde düşen gerilimlerin toplamıdır. 12V ve 1,3A akünün iç direnci yaklaşık 10 ohm alınabilir. Hesap buradan çıkacaktır. Buna göre 15V besleme ile şarj çok uzun sürecek, daha yüksek gerilimlerde ise akımla birlikte ısınma artacak ve akünün ömrü kısalacaktır. Peki ya çözüm?

İdeal şarj cihazı aküyü akımla şarj eder, bu arada gerilimi de gözler. Buna göre, aküyü bir gerilim kaynağı değil de akım kaynağı ile yaklaşık 1A sabit akımla şarj eder ve bu esnada akünün geriliminin 14,4 Voltu geçmemesini sağlarsak işimiz büyük oranda hallolur.
    (Gerilim kaynağı yüksten bağımsız olarak gerilimi sabit tutar, akım kaynağı da akımı. Bu nedenle gerilim kaynakları kısa devre edilmez, akım kaynakları da yüksüz bırakılmaz. Bilim bakalım neden?)

Ama burada amacımız şarj cihazı yapmak değil, aküyü zaman içinde doldurmak. O nedenle sabit gerilim kaynağından besleme yaparız. Yalnız yukarıda bahsedilen diyot regülatör çıkışına değil akü çıkışına bağlanmalı. Sonuçta aküden beslemede gerilim bir miktar düşerse de enerji kesintilerinde akünün devreye girmede gecikme yaşaması önlenmiş olur.

Akünün anoduna diyodun anodu, diyodun katoduna regülatörün pozitif çıkışı ve buraya beslenecek devrenin + girişi bağlanır. Diyoda paralel olarak da yaklaşık 250 ohm luk 1W gücünde direnç bağlanırsa akünün de zamanla dolması, kendi kendine boşalmaması, regüle devresinin yüklenmemesi sağlanır.

.oO°Oo.

• merhaba arkadaşlar.bende 12v 1.3 a akü için şarj devresi arıyorum.şuan elimde 1 tane var 7805 li.
    akü dolum esnasında 13.5-14.5 voltta 200-300 ma lik bir akım çekiyo.akü dolduğunda tamponda kalması için voltajı 13.5 akımı 20 ma indiriyo.ama hala test ediyorum.akünün ömrünü kısalltmak istemiyorum.konuyla ilgili arkadaşlar varsa ve yardımcı olursa sevinirim.
  • Türkiyede akü konusu tam bir muamma anladığım kadarıyla.

Saatlerdir araştırıyorum kimsenin tam manasıyla bir bilgisi yok...

Voltaj, akım, v.s. den önce akünün adı ne onu araştıralım.

vaktim kısıtlı kısaca yazmak isterim.

LEAD ACID = KURŞUN ASİT

ARABALARDAKİ DE KURŞUN ASİT AKÜ, IŞILDAK, UPS, ALARM SİSTEMLERİNDE KULLANILAN DA...

ARAÇLARDAKİ SULU KURŞUN ASİT DİYE ADLANDIRILIR. HERKESİN BİLDİĞİ 6 DELİK VARDIR ÜZERLERİNDE. TIPALARI SAF SU İLAVE ETMEMİZ İÇİN İMAL EDİLDİYSE, KOLAYLIKLA AÇILIYORSA """"BAKIMLI (Bakım gerektiren)SULU KURŞUN ASİT""" AKÜDÜR.

TIPASINA ULAŞMAK İÇİN AKÜNÜN ÜSTÜNDEKİ PLASTİĞİ YAMULTARAK V.S. ZORLAYARAK açılması güç tıpalara ULAŞILIYORSA BU İSE """ BAKIMSIZ SULU KURŞUN ASİT """ AKÜ'DÜR. Hücrelerdeki saf su seviyesi kontrol edilmez.

Kısaca bu akülere sulu akü denir.

Halk dilinde
    Bakımlı sulu akü
    Bakımsız sulu akü denilmesi gerekirken onu bile diyemiyoruz.

Genelde otomobil gibi, kısa süreli akünün üzerinde yazan amper değerinden 4-5 kat fazla akımı sorunsuz verebilecek yerlerde kullanılır. Marş motorları anlık 200-300Amper çekerler.

Eğimli montaJ Yapılamazlar. Su hücre plakalarına tam temas etmelidir. Devamlı güç verebilmek için imal edimemişlerdir. Birazdan anlatmaya çalışacağım kuru aküler yerine kullanılmazlar, daha doğrusu kullanmak mantıklı değildir. Kullanıldığı takdirde ömürleri çok kısa olur ve kapalı alanda Zehirleme riskleri vardır v.s v.s

Gelelim KURU akülere.

Bu akülere de ""Lead acid"" akü denir. Yani Daha doğrusu SEALED (Sızdırmaz, mühürlü ) akü denir. SLA akü de denilmektrdir.

""""Bakımsız Kuru Kurşun Asit""" Akü denilmesi gerekmektedir.

Kısaca kuru akü denilir ama Jel akü ile karıştırılmamalıdır.

Kuru aküler Yukarıdaki sulu aküden tamamen farklı yapıda ve kullanım amacı için imal edilmişlerdir.

Lakabından anlaşılacağı gibi likid herhangibir sıvı yoktur. Amuda kalkık şekilde bile mıntaj yapılabilir...

Sürekli olarak güç vermek için tasarlanmştır. Sulu akü gibi anlık büyük akımlar veremez, bozulurlar.

Şarj ve kullanım esnasında sulu akü gibi asit buharı ile zehirleme riskleri yoktur. Kapalı ortamda kullanılabilirler...

Sulu aküden pahalıdırlar. Çoğu kişinin yaptığı hata ise, ucuz olduğu için kuru yerine sulu akü kullanmaktır.

Hele hele Solar sistemlerde yani güneş panellerinde kullanmak tam bir israftır.
    Akı hokunu kurtarmaz.

Sulu aküyü sonuna kadar bitirdiğimizde hayata döndürmek zordur, kurularda ise uzun zaman beklemediyse rahatlıkla eskiye döndürülebilir.

Birde bu kuru akülerin ""GEL"" (Jel) türü vardır. Şarj olayı srandart kuru aküden farklıdır. Pahalıdır, verimlidir, dayanıklıdır, kuru akü gibi bakımsızdır.

Sulu, kuru, jel akülerin ŞARJ gerilimleri ve AKIM ları farklıdır.

Sulu aküler otomobil, kamyon, traktör, tekne v.s. gibi marş sistemi olan veya kısa süreliğine çok fazla akım isteyen yerlerde kullanılır. Kurular ise sabit akım da uzun süre güç sağlamak için kullanılır.

Birbirlerinin şarj cihazları ile şarj edilmesi zararlıdır.

Kısaca isimlerini öğrendik ama daha büyük bir sorun internet ortamında dolaşmaktadır. O da şarj gerilimleri, Akımları, süreleri, adaptörle şarj edilir v.s. hurafeler. Vaktim olursa o konuya da değinmeyi düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi termometre -- 10 Temmuz 2016; 14:04:23 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.