Arkadaşlar önce geçmiş bayramınız mübarek olsun...Bayramda akraba ziyareti için şehir dışına çıktık ve focus arabam yarım depo benzinle (sözde 97 oktan ama sanırım kazık yedim,performans artmak bir yana dahada düştü sanırım) 300 km anca gitti.100km falan şehir içi,kalanı bozuk,virajlı ve kasisli şehir dışı yollar..Normalde ilk yarıda daha çok km gidiyor.Yani tam depo devam etsem 500 km falan gidecek.Babamdada 2006 Corolla var,oda soğuklar başladığından beri fazla yaktığından şikayetçi...
Yakıt mevzunu araştırırken 2. el aldığım arabamın ojinal jantları ve lastiklerinin değişmiş olduğunu anladım .Sanırım orj. 99 focus 185/55R14,benimki 195/60R15.Acaba fazla yakmasının sebebi bumudur dicem,daha önce 620 km sehir içi ağırlıklı gidiyodum..Hem bu ebetta lastikle daha az yakması gerekmezmi?
Sizce lastik ebadının ve soğukların yakıta etkisi ne kadardır, ve benim tosun neden bu kadar çok yakıyor olabilir.
Öncelikle senin de geçmiş bayramın mübarek olsun.. Kardeş lastik ebadının değişmesi elbette bir miktar daha çok yakmasına sebep olacaktır. Çünkü lastik genişledikçe yol ile sürtünme artar ve daha çok güç üretmen gerekir. Aynı zamanda jant büyüdükçe de yakıt tüketimi bi nebze artar (14" den 15" e pek fark etmez gibi ama), bunun sebebi fizikteki momentum ile açıklanabilir. Yani kısaca şöyle söyleyeyim. Tekerin yerle temas eden kısmı ne kadar jant merkezinden uzaklaşırsa, oraya aktarılan güç azalır Ayrıca soğuklar yakıt tüketimini bi nebze azaltır. Çünkü soğuk havalarda oksijen yoğunluğu daha fazladır (hoş bu hava kirliliğinde nerdeee ). Motor daha çok oksijenle daha performanslı çalışır, gaza biraz daha az basarsın o da eşittir yakıt ekonomisi
Lastik çapı,lastik modeli(yaz/kış veya kendi içlerinde model farkı),yük durumu,hava sıcaklığı,lastik basıncı,rakım,motor yağı,vs. bunlar yakıt tüketimini doğrudan etkiliyor..Az yakmasıyla çok övündüğüm 1.4 Fiat Palio'm (şehir içi 100 km de 7.3-8.5 lt arası tüketiyordu) bayramda çok fazla yakıt tüketti..Sıklıkla kısa mesafe soğuk motor yol aldım ve bayram trafiğinde felç olmuş bir trafikte saatlerce cebelleştim ailem de sıkıldı haliyle ve benim Palio 10.7 litre/100 km yakıt tüketti..Gerçi kış lastiklerimin,yıpranan motor yağının,soğuk havanın,kısa mesafede ısınamayan motorun yakıt tüketimini artırdığını çok iyi biliyorum ama bu kadarını da beklemiyordum..O kadar çok dur kalk trafikte kaldım ki anlatamam..İşte bu şartların bir araya gelmesiyle tutumlu tabir edilen bir araç bile çok tüketebiliyor ama şartları düşününce yine de normal karşılıyorum..Bu arada aracım uzun yolda 800,şehiriçinde 550 km yi rahatça yapıyordu yazın 45 litre benzinle..