Şimdi Ara

Led ampullerin amper degerleri kafami karistirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
1
Favori
8.543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bugün bir yapı markette led ampulleri inceledim. Ampullerin amper degerleri kafamı karıştırdı. Örneğin ayni markanın iki farklı model led spotunda da aynı watt değeri yazılıyken amper değerleri farklıydı. Benzer durumlar ampullerde de karşıma çıktı.

Üzerinde yazan amper değerini 220 ile çarptığımda ise hepsinde üzerinde yazan watt değerinin üzerinde sonuçlar elde ettim. Ancak farklılıklar arasında bir orantı da yoktu. Kimisinde %15-%20 daha yüksek sonuç varken kimisinde ise bu fark %100'e dayanmıştı.

Hepsini tam hatırlamamakla beraber, örneğin bir ampul için durum şöyleydi:
    Philips 5 wattlık Led ampul:
    0.044A×220=9.68

Kafam karıştı... Sizlerin de görüşünü almak isterim...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ledler lümenine göre farklı değerlerde üretilir örneğin bir led 3.5v 350ma de çalışırken aynı özelliklerde 3,5v 700ma de çalışanı var ,

Ancak ma artığında Wat değeride o oranda artacaktır .

ege
  • Verdigim ornege bir daha bakabilirseniz Volt degeri ile amper degerini verdigim 5 wattlik ampulden 9.68 wattlik bir hesap cikiyor.

Aynı markanın aynı watt degerine sahip iki spotu arasinda da mA degerleri farkliydi, biri dusuk digeri yuksek mA. Ancak Watt degerleri ayniydi. Eee Voltaj da 220.

Mesela hesabini verdigim ampul elektrik sayacina 5 Watt olarak mi 9.68 Watt olarak mi yansir? ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: hamkaya

Verdigim ornege bir daha bakabilirseniz Volt degeri ile amper degerini verdigim 5 wattlik ampulden 9.68 wattlik bir hesap cikiyor.

Aynı markanın aynı watt degerine sahip iki spotu arasinda da mA degerleri farkliydi, biri dusuk digeri yuksek mA. Ancak Watt degerleri ayniydi. Eee Voltaj da 220.

Mesela hesabini verdigim ampul elektrik sayacina 5 Watt olarak mi 9.68 Watt olarak mi yansir? ;)
    öncelikle AC de hesap biraz daha farklı. P=U.I.cos-fi şeklinde olmalıdır. kimi firma fi yi hesaba katmamış olabilir, kimi firma tüm ampülün çektiği akımı yazarken kimi firma sadece ledin çektiği akımı yazmış olabilir, ya da tam tersi kimi firma toplam watt ı yazarken kimi firma sadece ledin harcadığı enerjiyi watt olarak kimisi de yaydığı ışık enerjisini watt olarak yazmış olabilir.
    ayrıca led ampullerin içinde bir led driver devresi(bi nevi adaptör) olduğunu bilmekte ve bunun da azımsanmayacak enerji harcadığını görmekte fayda var.. en azından 2-3w da o harcar her zaman. bu yüzden asıl yüksek güçlü led aydınlatmalar asıl tasarruflu olanlar olabilir..

• quote:

Verdigim ornege bir daha bakabilirseniz Volt degeri ile amper degerini verdigim 5 wattlik ampulden 9.68 wattlik bir hesap cikiyor.

Ledlerin Watı 220v ile hesaplanmaz ledlerin çalışma voltajı ve çektiği ma degeri ile hesaplanır bir önceki arkadaşın dediği gibi ledler kendi başına direk 220 volt ile çalışmazlar içinde akım korumalı driver vardır ,

Birisi seri bağlanmıştır diğeri hem seri hem parelel bağlanmıştır bunlar kendi aralarında farklık gösterirler,

Örnek vermek gerekirse,

2 adet led seri bağlarsak çalışma voltajı 3.5v x2=7 volt ile çalışır çektigi akım 350ma dir 2.45wat
    2 ad led parelel bağlanır çalışma voltajı 3.5 volt çektigi akım 700ma dir watı ise 2.45 wat

burada dikkat edilirse birisi 7.0volt 350ma wat 2.45
    diğeri ise 3.5volt 700ma wat 2.45
    şimdi bunları 220v sürücü ile çalıştırırsak wat değerini aynı yazacaklardır çünkü sürücü otomatik olarak ledlerin voltajını ve akımını ayarlar ama üzerinde 220v yazar

ege

• Led ampullerin icinde bir ac-dc cevrim devresi oldugunu da biliyorum. Benim derdim su, ledleri ayri, ac-dc cevrim devresini ayri satmiyorlar, birlestirip ampul olarak satiyorlar. Uzerine de watt degeri yaziyorlar. Ve bu bahsettiklerim Philips ve Osram gibi iki dunya devi firma... Burada da sanki tuketici yaniltiliyormus gibi bir hisse kapildim, bir de sizlerin gorusunu alayim dedim... Sonucta herkes wattina lumenine bakip aliyor ancak uzerinde yazan guc degeri urunun ampul olarak toplam tuketim degeri olmalidir haksiz miyim?

• quote:

Led ampullerin icinde bir ac-dc cevrim devresi oldugunu da biliyorum. Benim derdim su, ledleri ayri, ac-dc cevrim devresini ayri satmiyorlar, birlestirip ampul olarak satiyorlar. Uzerine de watt degeri yaziyorlar. Ve bu bahsettiklerim Philips ve Osram gibi iki dunya devi firma... Burada da sanki tuketici yaniltiliyormus gibi bir hisse kapildim, bir de sizlerin gorusunu alayim dedim... Sonucta herkes wattina lumenine bakip aliyor ancak uzerinde yazan guc degeri urunun ampul olarak toplam tuketim degeri olmalidir haksiz miyim?
    verimden dolayı olabilir..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hamkaya H kullanıcısına yanıt
    İşin teknik ile ilgili değil de küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum..Led veya CFL farketmez herhangi veya bilinen bir firmanın ürünün üzerinde yazdığı değeri elde ettiği ideal test ortamı ile özelliklede bizim gibi elektriği dalgalı sistemlerde tükettiği değer çoğu zaman farklıdır..Bu üründen ve elektriğin dalgalı olmasından kaynaklanmaktadır..
    Üretici firmaların yada çeşitli sitelerden daha gerçekçi değerlere ulaşmanız münkündür..
  • quote:

Orijinalden alıntı: sething

İşin teknik ile ilgili değil de küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum..Led veya CFL farketmez herhangi veya bilinen bir firmanın ürünün üzerinde yazdığı değeri elde ettiği ideal test ortamı ile özelliklede bizim gibi elektriği dalgalı sistemlerde tükettiği değer çoğu zaman farklıdır..Bu üründen ve elektriğin dalgalı olmasından kaynaklanmaktadır..
    Üretici firmaların yada çeşitli sitelerden daha gerçekçi değerlere ulaşmanız münkündür..
    1. durum: Lamba şebekeye bağlandığı anda anlık yüksek akım çeker sonra olması gereken akım değerine düşer. Etikette maks. çekebileceği akım yazılmıştır nominal yani normal işletme anındaki akım değil. Bu çok rastlanan bir durumdur. Böylelikle çoklu kullanımlarda elektrik projesi hazırlanırken yeterince dayanıklı sistem tasarlanır tabi evdeki 1-2 ampül de fark yaratmaz.

2. durum lamba 5 watttır ama güç devresi ile o kadar harcıyordur.

Örneğin aslında 18 watt harcar diye aldığınız flüoresan ampüller sadece 18 watt değil ek olarak balast üzerinde de ısı olarak ortaya çıkan güçle birlikte toplamda daha fazla güç harcarlar. Arabalarda da halojen ampüller 55 wattır ama yerine 35 watt harcar denilen xenon taktığınızda yaklaşık 10 watt kadar da kayıp güç harcayan balastların gücünü görmezler size lamba başına 20 watt ekonomik derler aslında 10 watt kadar ekonomi sağlar.

Kaliteli lambalar hem uzun ömür hem de daha yüksek ışık akısı sağlar o nedenle üç kuruş ucuz diye de markasız lamba almayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: Sozuak

1. durum: Lamba şebekeye bağlandığı anda anlık yüksek akım çeker sonra olması gereken akım değerine düşer. Etikette maks. çekebileceği akım yazılmıştır nominal yani normal işletme anındaki akım değil. Bu çok rastlanan bir durumdur. Böylelikle çoklu kullanımlarda elektrik projesi hazırlanırken yeterince dayanıklı sistem tasarlanır tabi evdeki 1-2 ampül de fark yaratmaz.

2. durum lamba 5 watttır ama güç devresi ile o kadar harcıyordur.

Örneğin aslında 18 watt harcar diye aldığınız flüoresan ampüller sadece 18 watt değil ek olarak balast üzerinde de ısı olarak ortaya çıkan güçle birlikte toplamda daha fazla güç harcarlar. Arabalarda da halojen ampüller 55 wattır ama yerine 35 watt harcar denilen xenon taktığınızda yaklaşık 10 watt kadar da kayıp güç harcayan balastların gücünü görmezler size lamba başına 20 watt ekonomik derler aslında 10 watt kadar ekonomi sağlar.

Kaliteli lambalar hem uzun ömür hem de daha yüksek ışık akısı sağlar o nedenle üç kuruş ucuz diye de markasız lamba almayın.

Alıntıları Göster
    Genelde bilindik markaların ürünleri bu tarz yalan dolan işlere alet olmuyor !!! demiyorum..Her daim araştırlmasını tavsiye ediyorum..
    Ve bu konularda yıllardır çalıştığım General Electric firması kadar müşteriye karşı dürüst bir iki firma gördüm..
    Aşağıdaki resim 220 - 240 Volt bandında çalışabilecek, seri olarak yeni çıkmış ürünlerin teknik bilgilerini ve güç teketimi gibi bir çok konuda faydalanabileceğiniz bilgiler içermektedir..
    1 ile işaretlediğim alan ampulün harcaması gereken değer 2 ise test ortamında harcadığı gerçek rakam..

Led ampullerin amper degerleri kafami karistirdi

• quote:

Merhaba,
    Bugün bir yapı markette led ampulleri inceledim. Ampullerin amper degerleri kafamı karıştırdı. Örneğin ayni markanın iki farklı model led spotunda da aynı watt değeri yazılıyken amper değerleri farklıydı. Benzer durumlar ampullerde de karşıma çıktı.

Üzerinde yazan amper değerini 220 ile çarptığımda ise hepsinde üzerinde yazan watt değerinin üzerinde sonuçlar elde ettim. Ancak farklılıklar arasında bir orantı da yoktu. Kimisinde %15-%20 daha yüksek sonuç varken kimisinde ise bu fark %100'e dayanmıştı.

Hepsini tam hatırlamamakla beraber, örneğin bir ampul için durum şöyleydi:
    Philips 5 wattlık Led ampul:
    0.044A×220=9.68

Kafam karıştı... Sizlerin de görüşünü almak isterim...

Verilen tum cevapların dışında olarak firmaların pazarlama stratejıleri ile ilgili olarak %100 aynı olan iki ürünün uzerinde yazılı olan değerler farklılık gösterebilmekte

• Led ampullerin cosQ degeri hayret edilecek sekilde dusuktur. Ornegin ben 0.24 degerini olctum. Guc= gerilimxakimxcosQ olduguna gore led ampul sebekeden fazla akim cekse bile cosQ si dusuk oldugu icin ampul sarfiyati dusuk olacaktir. Evlerde cosQ den dolayi herhangi bir kompanzasyongeregi olmadigi gibi cezasida yoktur. Bu nedenle dusuk cosQ ye sahip led ampuller tasarruf icin idealdir

• Adkadaşlar şu sıruma cevap verebilecek cennetlik bir adam var mı merak ediyorum.

Aynı marka filamentli led ampul herşeyi aynı ama biri mA60 diğeri mA68 miliamperin yüksek mi düşük mü olması daha iyi? Kısaca hangi ampul daha kalitelidir?

• alperkurucu A kullanıcısına yanıt
    Bence marka seçmiş olmanız önemlidir,, marka kötü olur 68mA çeker,, 8 hafta sonra ısınır bozulur, gitti x TL çöpe.

Marka iyi olur, 72mA çeker, 36 hafta çalışır, belki uzun süre bozulmaz, ortalama 15w yapıyor verdiğiniz mA değeri.

• fırına bir tepsi börek atsan hepsi aynı kıvımda oluyormu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

fırına bir tepsi börek atsan hepsi aynı kıvımda oluyormu..
    Olmaz mı
  • Figo06 F kullanıcısına yanıt
    Pide fırınına bir küreğe üç pide atınca, hepsi ayni ayarda çıkıyormu, yookk, kimisi ortası kabarmış kimisi uçları kabarmış, birisi siyah birisi diğerine göre beyaz. Canım kEk çekti,,

• quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Pide fırınına bir küreğe üç pide atınca, hepsi ayni ayarda çıkıyormu, yookk, kimisi ortası kabarmış kimisi uçları kabarmış, birisi siyah birisi diğerine göre beyaz. Canım kEk çekti,,
  • yinede iyi düşünmek lazım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Figo06

yinede iyi düşünmek lazım
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.