Şimdi Ara

Linux'un pazar payı 30 yıl sonra ilk kez %3'ü geçti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
286
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Linux'un pazar payı 30 yıl sonra ilk kez %3'ü geçti
    StatCounter tarafından paylaşılan verilere göre Haziran 2023 itibariyle Linux'un masaüstü işletim sistemleri arasındaki pazar payı ilk kez %3'ü geçti. Bu her ne kadar küçük bir rakam gibi görünse de eğilim, son birkaç yıldır Linux'un popülaritesinde istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Bkz.Alibaba, Midjourney'ye rakip yapay zeka tabanlı görüntü oluşturucusunu tanıttı

Söz konusu veriler yalnızca geleneksel Linux ve dağıtımlarını kapsıyor. Yani bu rakama Linux tabanlı ChromeOS işletim sistemi dahil değil. Linux pazar payının 30 yılın ardından ilk kez %3'ü geçmesi pazar segmentindeki şiddetli rekabet göz önüne alındığında önemli bir gelişme.

Sunucularda tercih ediliyor

Hatırı sayılır geçmişine rağmen Linux normal masaüstü bilgisayar sahipleri arasında hiçbir zaman popüler olmadı. Bu kullanıcılar hala Windows ve macOS'u tercih ediyor. Linux yüksek performansı, kararlılığı, güvenilirliği ve güvenliği nedeniyle bir sunucu işletim sistemi olarak değerlendirildi.

İşte masaüstü işetim sistemi pazarında son durum:

• Windows – %68.15

• macOS – %21.38

• Chrome OS – %4.15

• Bilinmeyen – %3.23

• Linux – %3.08

• FreeBSD – %0.01

Kaynak:https://www.techpowerup.com/311132/linux-breaks-3-pc-market-share-after-30-years
    Kaynak:
    statcounter global stats
    Desktop Operating System Market Share Worldwide | Statcounter Global Stats
    https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide

• 2-3 yıldır ana sistemimde kullanıyorum. Başta uyku modu, klavye ışık hatası, masaüstü simgeleri gibi ilginç sorunlarla baş etmem gerekti ama uğraşınca çözülüyor. Günümüzde bir çok popüler programın Linux desteği var. İmkanı olanın kesinlikle denemesi lazım. Microsoft'un Windows 11'deki büyük hataları beni Linux'e itti. Herkesin kullandığı programları baştan tek tek araştırıp, Linux'te kendileri veya alternatifleri varsa en azından 1 hafta denemelerini tavsiye ederim. Tamamen bambaşka bir ekosistem, başka bir hissiyat.
    10 yıl önce güncelleme gelince çöken hata veren linuxtan, güncelleme gelmesin diye dua edilen Windows 11'e...

Normal değil mi sizce de?

Aynı oyun Windows'ta alev atarken Linux Mint ve Pop Os'ta serin oynanıyor.

Steam proton ve steam deck desteği, Windows'un yavaş çalışan ssd'si, arka planda kendi kendine alıp satan Windows, onaysız gelen güncellemeler, güncellemeleri mühendisler yerine yapay zekaya yaptıran Windows, dayatılan yerine diğer seçenekleri yoklayan genç nesil, Android kullanıcıları, Ticari ürün kullanan işletmeler haricinde bireysel tüketicileri Windows a bağlayan yazılımların azalması vs vs derken Linux'ta baya gelişme ve seçeneğin artması. Windows'un fahiş fiyatı.

Örneğin eski bir oyun var steam'da Windows 7 de çalışırken, Windows 11 de sorun veriyor. Windows 7 destek almazken bu oyunu oynayacağın eski PC'nin calistiracagi hafif sürümler var...
  • Linuxdan server hariç bir halt olmaz. Her dağıtımı ayrı bir çeşit. hepsinin keninde göre olmamış yerleri var. Microsoft, adobe ve oyunların eksikliği de yazılım tarafındaki en önemli eksiklikleri.

• Ah şu Adobe'un programları Linux'da mükemmel çalışsa idi taa 10 yıl öncesinden ben tamamen Linux kullanıyor olacaktım, hali ile Iphone ve Ipad de kullanmak zorunda kalmayacaktım.

Adobe'a o kadar aylık para ödüyoruz bari en sorunsuzu ile kullanalım.

• Hobar kullanıcısına yanıt
    Ben kullanıyorum yaklaşık 10 senedir oyunda oynuyorum yazılım da geliştiriyorum bana yetiyor.
    Hatta forza horizon 4 oyunda atıyordu dizüstü bilgisayarda masaüstü linux makinama kurdum çatır çatır oynuyorum.
    Hayatımda adobe yazılımı kullanmadım ps yerine gimp kullanıyorum.
    Video kesme biçme içinde Kdenlive.

• Steam Deck sağ olsun bir %10 u görürüz.

• Cachy os tavsiye ediyorum. Discord sunucularındaki desteği para verseniz alamazsınız. Sistemi yazanlar resmen sizinle sohbet ediyor yardımcı oluyor.

Cachy os'un farklarını linux bilen bilmeyen herkes biraz araştırarak görebilir.

Deneyin mutlaka.

• Türkiye de çok daha yüksek oranlara çıkmış

aşağıdaki linkten csv dosyasını indirip excel de grafiğini oluşturdum.
    statcounter global stats
    Desktop Operating System Market Share Turkey | Statcounter Global Stats
    https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/turkey/#monthly-201301-202306

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 12 Temmuz 2023; 21:08:42 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LordEvosis kullanıcısına yanıt

Yazılım geliştirici olarak kullanman normal. Yerine göre live usb olarak ben de kullanıyorum ama genele yayılamaası mümkün değil. Linux ile satılan laptoplarda ilk soru buna nasıl windows kurarız oluyor.

• 2-3 yıldır ana sistemimde kullanıyorum. Başta uyku modu, klavye ışık hatası, masaüstü simgeleri gibi ilginç sorunlarla baş etmem gerekti ama uğraşınca çözülüyor. Günümüzde bir çok popüler programın Linux desteği var. İmkanı olanın kesinlikle denemesi lazım. Microsoft'un Windows 11'deki büyük hataları beni Linux'e itti. Herkesin kullandığı programları baştan tek tek araştırıp, Linux'te kendileri veya alternatifleri varsa en azından 1 hafta denemelerini tavsiye ederim. Tamamen bambaşka bir ekosistem, başka bir hissiyat.

• özelleştirilebilir ve güvenli os olarak Chrome os flex der geçerim.Artik herseyim cloud

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Linux sistemleri sevemedim gitti

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Proton ve steam deck in büyük faydası oldu Linux'a bunun yanında libre office gimp inkscape gibi uygulamalar da çok hızlı gelişip Linux'a itici güç oldu bu arada Chrome OS de Linux' dur aslında. Yani yüzde 7 pazar payı.

• 10 yıl önce güncelleme gelince çöken hata veren linuxtan, güncelleme gelmesin diye dua edilen Windows 11'e...

Normal değil mi sizce de?

Aynı oyun Windows'ta alev atarken Linux Mint ve Pop Os'ta serin oynanıyor.

Steam proton ve steam deck desteği, Windows'un yavaş çalışan ssd'si, arka planda kendi kendine alıp satan Windows, onaysız gelen güncellemeler, güncellemeleri mühendisler yerine yapay zekaya yaptıran Windows, dayatılan yerine diğer seçenekleri yoklayan genç nesil, Android kullanıcıları, Ticari ürün kullanan işletmeler haricinde bireysel tüketicileri Windows a bağlayan yazılımların azalması vs vs derken Linux'ta baya gelişme ve seçeneğin artması. Windows'un fahiş fiyatı.

Örneğin eski bir oyun var steam'da Windows 7 de çalışırken, Windows 11 de sorun veriyor. Windows 7 destek almazken bu oyunu oynayacağın eski PC'nin calistiracagi hafif sürümler var...

• rakamlar aslında daha farklı
    faal olarak çalışan sistem bazında bakılsa
    zaten linux %60 ları götürüyor.
    ama işte son kullanıcı noktasında
    insanların cilalı kaporta hastalığı yüzünden
    gelde cahile quantum fiziğini anlat anlatabilirsen.

• teknik olarak ticari pazar garfiklerinde hiç bir zaman göremeyeceksiniz
    çünü linux = GNU yani ticari bir pazarlama yolu ve yöntemi olmayan seçenek
    bu açıdan para ile satılanlar bu ticari pazara girebiliyor.

donanım üreticileri açısından oran önemli çünkü sürücü desteği
    gerçek pazarı yönetiyor.

• bir kaç yıl içinde micropsoft windows 10 desteğini keseçek, window 11 minimum intel 9xxx serisi işlemciklere desktek veriyor, hali ile eski donanımlara linux yüklenecek buda pazar payını artıracak.

• Hobar kullanıcısına yanıt

Linux Candır. Yok securtiy update'i yok rollup update'i, kaçak isoyla kurarsın hertrafta malware. Performansa bakarsın sistem 6-8GB ram kullanır. yani velhasıl, şuanki linux distroları çok rahat standart bir PC kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılar ve bunun karşılığında senden hiç bir şey istemez.

• Steam Deck sağ olsun

• Dokunmatik ekranlar basta olmak uzere windows ta bulunan her turlu driver malesef Linux dagitimlarinda olmamasi ile Linux hicbir zaman romantizm hayallerinden oteye gidemeyecektir.

Linus Torvalds rezaleti serdi yillar once . Kurumsal hazir pc ureticileri filan haric tam uyumlu Linux e gecis halen zor ve anlamsiz... Windows ile tam uyumlu olmamasi ozelikle ofis dosyalari birinde hazirlanan otekinde acilsa duzgun gostermemesi halen cozulemedi ... Windows altinda Linux dagitimlarina gore formatli disklere belleklere erisimi de pratikte imkansiz... Microsoft Linux Kernel ini Windows a entegre etmeye baslamistir bu yuzden Android ( Linux turevi filan ) li Windows 11 ler yakinda daha da oturacaktir sanirim Windows 12 de varsayilan destekli olacaktir ...
    https://www.reddit.com/r/linux/comments/vbvxiv/10_years_ago_today_linus_torvalds_to_nvidia_fu_you/

Linux on yillardir niye yukselemiyorun cevabi basit. Arzi desen yarim yamalak talep oranlari da zaten ortada yok gibi ve birbiri ile ilintili bir gerceklik.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.