Şimdi Ara

'LPG'li Araç Yandı' haberleriyle ilgili olarak Kanal D'ye Mesaj attım (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
3
Favori
6.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • İyide sadece mail yazmışsınız herkes her yere her şeyi yazabiliyor bilişim cagindayiz bunu burada aktarma sebebiniz ne ayrıca ben haberleri kanal d de izlerim hiç gözüme bile çarpmadı LPG haberi algıda secicilik bı olsa gerek sizin gözünüze çok görünmüş ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: daturkishulan

quote:

Orijinalden alıntı: Johnnn

Simdi aklima bir soru takildi.. bu araclarla bu test lpgnin kaynama noktasondan asagida yani -10 gibi sicaklikta yapilsaydi nolurdu?? Yani her ikisinin de sivi oldugu?

Edit:mobil oldgm icin alintilari duzwltemedm.. kirlilik icin pardon

aslında tüpün içinde lpg basınç altında saklandığı için büyük bir bölümü sıvı haldedir. ama tüpten dışarı çıktığı anda oda koşullarındaki sıcaklık ve basınçta daha fazla sıvı halde kalamaz ve ortamdan ısı çekerek bi anda buharlaşır. lpgli arabaları ilk çalıştırmada benzin kullanmanın mantığı da lpgnin bu yukarda sözettiğim mesele yüzünden donma yapmasını engellemektir.

lpgnin kaynama noktası altında sıcaklıklarda yangın çıksa ki bu durumda arabada çıkan yangın gene yaydığı ısı ile lpgyi kaynama noktası üzerine çıkaracaktır ama biz gene de lpgnin bi şekilde kaynama noktası altında kaldığını düşünelim çok da değişen bişi olmazdı çünkü eğer güvenlik valfi sökülmüş bir lpg tankı varsa elimizde , benzin deposu gibi yüzeyi yanan ya da sağlıklı lpg tüpü gibi kontrollü yanmaya izin veren bir depo yerine yangın süresince bekleyip bekleyip tüm depoyu bi anda patlatıp büyük bir enerji boşalmasına neden olan bir depo olurdu. aynı 100km/h hızdan frene basarak 100metre mesafede enerjiyi fren balataları ile çevreye dağıtan bir arabanın hiç zarar görmemesi ile 100km/h hızla duvara gömen bi aracın darmaduman olması arasındaki fark gibi. iki durumda da araçlar üzerindeki kinetik enerji aynıdır biri arabaya hiç zarar vermez ama diğeri arabayı kullanılamaz hale getirir.

Teşekkürler cevabınız için, ben daha böyle teorik ders bigisi gibi sormuştum ve siz de hem pratikte ve teorik olarak kabul etseydik şeklinde cevaplamışsınız gerçekten tatmin edici bir cevaptı ve sanırım atmosfere çıkan gazın bir anda buharlaşması da sanrıım kaynama noktasından çok yüksek bir sıcaklığa çıkmasıyla açıklanabilecek birşey :) vay be lise yıllarından bu kalmış ya da petrucci kimyasından

Bu arada arkadaşlara söylemek istiyorum.. Kapalı otoparklarda LPG'li araçların girememesi için şöyle biliyorum..

LPG yani bütan ve propan karışımı olan sıvılaştırılmış petrol gazı havadan ağır bir gaz ve kapalı otoparklar ise bodrum katlarında olduğundan içerideki bir LPG gazının kendine çıkış yolu bulamamasından kaynaklanıyor yani gazın dibe çökmesi ve bunun da havalandırılmasının zorl olmasından dolayı diye bilmekteyim

• quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

İyide sadece mail yazmışsınız herkes her yere her şeyi yazabiliyor bilişim cagindayiz bunu burada aktarma sebebiniz ne ayrıca ben haberleri kanal d de izlerim hiç gözüme bile çarpmadı LPG haberi algıda secicilik bı olsa gerek sizin gözünüze çok görünmüş ?

Evet, sadece mail attim. Daha fazlasini iddia eden oldu mu?

Forumda daha once de pek cok kisi bu konudaki rahatsizligini dile getirmisti. Tek rahatsiz olan ben degilim yani.

Eger bu haberlrleri hic farketmediyseniz, haber izlerken akliniz baska yerde olmali.

Neden boyle savunmaya gectiniz onu da anlayamadim. Kanal D'de falan mi calisiyorsunuz; ya da lpg'ye ezelden kil olanlardan misiiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Utku -- 2 Ocak 2012; 13:44:32 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Utku

quote:

Orijinalden alıntı: hard_hacker

İyide sadece mail yazmışsınız herkes her yere her şeyi yazabiliyor bilişim cagindayiz bunu burada aktarma sebebiniz ne ayrıca ben haberleri kanal d de izlerim hiç gözüme bile çarpmadı LPG haberi algıda secicilik bı olsa gerek sizin gözünüze çok görünmüş ?

Evet, sadece mail attim. Daha fazlasini iddia eden oldu mu?

Forumda daha once de pek cok kisi bu konudaki rahatsizligini dile getirmisti. Tek rahatsiz olan ben degilim yani.

Eger bu haberlrleri hic farketmediyseniz, haber izlerken akliniz baska yerde olmali.

Neden boyle savunmaya gectiniz onu da anlayamadim. Kanal D'de falan mi calisiyorsunuz; ya da lpg'ye ezelden kil olanlardan misiiz?

sakin

savunmaya gecmedım psikolojik bı olaydan bahsettım algıda secıcılık kendı ılgınızle ılgılı bı konuya daha hassas olmanız lpg ıle ılgılı konu benım ılgımı dahı cekmezken sızın sıkca dıle getırıldıgını dusunmenızın algıda secıcılık oldugunu ve olayın abartıldıgı kadar cok dıle getırılmedıgını soylemey calıstım...
    iyi forumlar...

• TV deki haber yayınları,özellikle ulusal kanalların vermiş olduğu haber yayınları hiç bir zaman doğruyu yansıtmaz,istisnalar dışında...

Kanal D nin LPG li araçlara karşı önyargısını bende kınıyorum ama şöyle bişey var.

LPG,gerekli güvenlik önlemleri alındığı taktirde güvenli bi sistem.İlk sayfalarda videolar ve fotoğraflar ile konu desteklenmiş zaten.Ama şöyle bişey var.Türkiyede kaç LPG li araç güvenli bir LPG sistemine sahip?İstatistiksel bilgisi olan varsa buyursun paylaşsın.

Haber kanallarının LPG li araçları sürekli yanan araç olarak göstermeleri kanaatimce daha önce güvenli olmayan lpg sistemlerinden kaynaklanan haberlerden oluşan acı bir tecrübeden kaynaklanıyordur.Şimdi ise geçmişteki LPG haberlerini,şimdiki araç yangın haberleriyle bağdaşlaştırarak,araştırmadan ''geçmişte lpg güvensizdi,şimdi de güvensizdir'' önyargısına dayanarak yayınladıklarına inanıyorum.

• quote:

Simdi sigaradan derin bir nefes cekerken cakmak gazini sigaraya tuttum ama degisen bir sey olmadi. tutusmuyor.

bu deneyden cikardigim sonuc; "gaz kacagi olabilir, sigara icmeyin" uyarilari bosa yapiliyor.

bunu ciddi ciddi yazmadın değil mi? gaz kaçağı varsa ışıkları da yakmayın derler ama gaz kaçağı olan bir yerde yanan bir sürü ışık vardır ve patlama olmaz senin deney(!)e göre bu da boşa...

kıvılcım akaryakıtı tutuşturmaz da lpg'yi patlatır
  • quote:

Orijinalden alıntı: crazyarif

quote:

Simdi sigaradan derin bir nefes cekerken cakmak gazini sigaraya tuttum ama degisen bir sey olmadi. tutusmuyor.

bu deneyden cikardigim sonuc; "gaz kacagi olabilir, sigara icmeyin" uyarilari bosa yapiliyor.

bunu ciddi ciddi yazmadın değil mi? gaz kaçağı varsa ışıkları da yakmayın derler ama gaz kaçağı olan bir yerde yanan bir sürü ışık vardır ve patlama olmaz senin deney(!)e göre bu da boşa...

Şimdi sesli düşünüyorum;

Doğrudan alev gazı tutuşturuyor; ama yanan sigaraya doğru tuttuğum gaz alev almadı. Demek ki gaz kaçağı olan bir yerde, daha önce yaktığım sigarayı içmenin bir tehlikesi yok; fakat yeni sigara yakmak için doğrudan alev ortaya çıkarmamalı; yani çakmak ateşlememeliyim.

Lamba ile ilgili olan durumu bilmiyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: crazyarif

quote:

Şimdi sesli düşünüyorum;

Doğrudan alev gazı tutuşturuyor; ama yanan sigaraya doğru tuttuğum gaz alev almadı. Demek ki gaz kaçağı olan bir yerde, daha önce yaktığım sigarayı içmenin bir tehlikesi yok; fakat yeni sigara yakmak için doğrudan alev ortaya çıkarmamalı; yani çakmak ateşlememeliyim.

Lamba ile ilgili olan durumu bilmiyorum.

lambaları açıp kapatan anahtarlar da aynı kıvılcıma sebep olabilirler

• Cevap gelmedi.

Ayni mesaji tekrar gonderdim.
  • Ben bişey sormak istiyorum. LPG'li araçlar düzgün montajla gayet güvenilir olduğu kanıtlanmıştır ama kapalı garajlara LPG'li araçlar alınmıyor bunun sebebi nedir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: onurcandmt

Ben bişey sormak istiyorum. LPG'li araçlar düzgün montajla gayet güvenilir olduğu kanıtlanmıştır ama kapalı garajlara LPG'li araçlar alınmıyor bunun sebebi nedir?

Yukarıda buna cevap yazmıştım?

Türkiyede lpg'de kaçak yapma olasılığı olan bir çok araç var o yüzden ülkemizde uygulanan bir kural ve yurt dışında LPG'li araçlar giremez diye bir kural da mevcut değildir çünkü işler bizimki gibi tabiri caizse merdiven altlarında yürümüyor. Ve Lpg'nin de havadan ağır olması sebebiyle ve otoparkların da (-1) (-2) gibi katlarda yere çöken bir gazı yer yüzü seviyesine çıkarmak zor olduğu için böyle bir uygulama var, yani patlar diye değil, arabası başına gelen insanları boğmamak için çünkü LPG zehirlemez ama çevresindeki havayı tabiri caizse kovup bizi oksijenden yoksun bırakıp boğar. bu yüzden bu uygulama geliştirilmiş ama bunun da baş sebebi bizim sağda solda gezen lpgsi ruhsata işlenmemiş saatli bomba tofaşlardan kaynaklanan birşey, ve zaten bir ara şöyle bir uygulama geliştirilmeye çalışılıyordu, herşeyi tam olan araca Kapalı otopark vizesi verilecekti böylelikle onlar girebilecekti ama sonrasında o olaydan da bir ses çıkmadı. LPG hem çevreye daha duyarlı ve doğru uygulandığında da "en az" benzin kadar güvenli bir sistem o yüzden ben de anlamıyorum burdaki LPG karşıtlarını, kaç patlayan araba görmüşler? bi de şey diyenler var ya "altında son model araba var arkasına lpg koymuş 11 hava yastığı ESP ABS ASR o lpg patladığında koruyamaz seni " şeklinde. Neyse biz ucuz almaya devam edelim sayelerinde...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnnn -- 3 Ocak 2012; 23:49:20 >

• quote:

Orijinalden alıntı: beelzebub_be

quote:

Orijinalden alıntı: AIDS

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cihanair
    Utku birincisi kac yasindasin bilmiyorum ama senden baya bir buyuk oldugumu dusunuyorum

Azcik saygili olmani bekliyorum senden

Senin kanald attigin mailde bir kisminda iyi montaj yapildigi zaman lpg benzinli aractan daha guvenli yazmiyormu

Ben senin attigin maile yani yazina yorum yaziyorum

Benim gorusum lpg li arac benzinli aractan daha guvensiz

Bu konuda yanlis bilgi sahibi olabilirim
    Bildiklerini anlatirsin bende az cok senin yazdiklarini idrak edicek kapasite oldugunu dusunuyorum
    Hepsi bu niye bu kadar agresif davraniyorsun
    Tamam lpg benzinden daha guvenli asla patlamaz oldumu simdi

Cihan, yaşının önemi yok. Otomobiller ve onunla ilgili her konuda bilgisiz olduğun apaçık belli. Beni ilgilendiren şey bu.

Buna rağmen kesin ifadeler içeren mesajlar yazmaktan hiç geri durmuyorsun. Kesin bilgi sahibi değilsen kesinlik içeren mesajlar da yazma o zaman. Eğer yazıyorsan da böyle sert tepkilere hazırlıklı ol.

Bilmiyorum de, bilen biri anlatsın.

bu konuda sana katılıyorum dostum. aynı bilgisizliği vw konusundada gösteriyor cihanair. örneğin 70bin e 2.el jetta almak gibi. gerçi o bilgisizliktende öte bişey ama neyse...

Burada bende utku arkadaşımızı destekliyorum fakat cihanair arkadaşımızıda 70 bine jetta aldı diyede bilgisiz diyemeyiz. Utkunun söylemek istediği tamamen şu

cihanair arkadaşın bir mesajı

"Lpg ile ilgili kafama bir konu takildi

Diyelim benzinli araba 10 litre benzin yakiyor 100 kmde

Lpg demi 10 litre yakiyor

Yoksa dahami az yakiyor "

Basitçe örnek vermek gerekirse daha konunun başında lpg öyle aman böyle almayın etmeyin diyen adamın lpgden haberi yok maalesef.. İki dakika araştırmaya yeltenmeyip hemen foruma kesin bilgiler dahilinde yazması can sıkıcı olan, kimseye bilgisiz diye kızamayız ama cahilliğini buralarda kesin bilgidir diye ilan edenler lütfen oturup araştırıp yazsınlar.

3-4 gün önce Taner Göde bey şunları yazmıştı alıntı yapıcam belki birilerine lazım olur..

"Söylemek istediğim bazı şeyler var. Sözlerim kendim dahil herkese. Rahatsız olacaksanız okumayın.

1. BİLMEYENLERE!
    - Sinirlenmeyin!
    - Biliyormuş gibi davranmayın
    - Bilmiyorsanız sorun
    - Bilmemek ayıp değil
    - Merak edin, araştırın
    - Körü körüne savunmayın
    - Bilmiyorsanız bunu kabul edin
    - Bilmemek yenilmek demek değil
    - Burada yarışma yapılmıyor, bilgi paylaşılıyor
    - Hiçkimse bildiklerini anasının karnında öğrenmedi

2. BİLENLERE
    - Böbürlenmeyin!
    - Bildiğinizi hem saklayın, hem paylaşın
    - Paylaşılmayan bilginin sizden başkasına faydası yok
    - Yanlış bilebileceğinizi de asla ve asla unutmayın
    - Hatalı bilgilerinizi mutlaka ayıklayın, düzeltin
    - Daima ve sürekli güncellenin, bilginizi yükseltin.
    - Bilginin sınırı yok, ayrıca kişiye de özgü değil
    - Bilmeyenlerle dalga geçmeyin, hiçbir zaman!
    - Birşey biliyorsanız onu öğretmenin zevkini tadın
    - % 100 su ve hava geçirmez bilgi dışında ısrar etmeyin
    - Öğrenmek, öğretmek ve hatırlamak beyin antremanıdır

Söylemek basit, herkes söyler. Ama burası söyleme ortamı değil, söylemek isteyen arzu ederse sahnede şarkı söyleyebilir, sınırlama yok, yasak yok, okumak isteyen uzun hava okuyabileceği gibi ansiklopedi, kitap, kaynak da okuyabilir."

ben çoğu insanın aracının kaç litre lpg yaktığını bildiğini sanmıyorum

sadece merak ettiğim için yazdım

başka bir arkdaş konuyu gene vw ve jettaya getirmiş o onu hakkında yorum yapmıyorum

gereksiz bir insan ve yorum için konu kirlenmesin

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: onurcandmt

Ben bişey sormak istiyorum. LPG'li araçlar düzgün montajla gayet güvenilir olduğu kanıtlanmıştır ama kapalı garajlara LPG'li araçlar alınmıyor bunun sebebi nedir?

Yukarıda buna cevap yazmıştım?

Türkiyede lpg'de kaçak yapma olasılığı olan bir çok araç var o yüzden ülkemizde uygulanan bir kural ve yurt dışında LPG'li araçlar giremez diye bir kural da mevcut değildir çünkü işler bizimki gibi tabiri caizse merdiven altlarında yürümüyor. Ve Lpg'nin de havadan ağır olması sebebiyle ve otoparkların da (-1) (-2) gibi katlarda yere çöken bir gazı yer yüzü seviyesine çıkarmak zor olduğu için böyle bir uygulama var, yani patlar diye değil, arabası başına gelen insanları boğmamak için çünkü LPG zehirlemez ama çevresindeki havayı tabiri caizse kovup bizi oksijenden yoksun bırakıp boğar. bu yüzden bu uygulama geliştirilmiş ama bunun da baş sebebi bizim sağda solda gezen lpgsi ruhsata işlenmemiş saatli bomba tofaşlardan kaynaklanan birşey, ve zaten bir ara şöyle bir uygulama geliştirilmeye çalışılıyordu, herşeyi tam olan araca Kapalı otopark vizesi verilecekti böylelikle onlar girebilecekti ama sonrasında o olaydan da bir ses çıkmadı. LPG hem çevreye daha duyarlı ve doğru uygulandığında da "en az" benzin kadar güvenli bir sistem o yüzden ben de anlamıyorum burdaki LPG karşıtlarını, kaç patlayan araba görmüşler? bi de şey diyenler var ya "altında son model araba var arkasına lpg koymuş 11 hava yastığı ESP ABS ASR o lpg patladığında koruyamaz seni " şeklinde. Neyse biz ucuz almaya devam edelim sayelerinde...

cevapladığınız için teşekkür ederim

• quote:

başka bir arkdaş konuyu gene vw ve jettaya getirmiş o onu hakkında yorum yapmıyorum

Neden bilmeyelim hocam? Otogaz istasyonuna gidiyorum fullüyorum depoyu, ondan sonra araç benzine gidene kadar kaç km yaptı bakıyorum ve sonra oradaki litre değerinden hesaplıyorum.. Ve hatta sonrasında da aynı otogaza gelip fullüyorum çünkü her gaz tabancasının basıncı ufak farklarla da olsa farklı olabiliyor bu yüzden birinin doldurduğu depoyu diğeri o kadar dolduramayabiliyor..

Sonucunda bu hesabı yıllardır yapıyoruz 76 model ford'umuz vardı onda nasıl hesaplıcaktık peki yakışını yol bilgisayarları mı vardı düne kadar, bu mantık her zaman doğru çalışır sadece ama ortalama değer bulunur o ayrı konu.

Ve genelleme yapınca da yaklaşık olarak da benzinde yaktığının 1.2 katını yakar. Mesela bizde bora var, şehir içi 9 litre yakıyor ve 9x1.2=10.8 Litre LPG yakıyor desem yalan olmaz ve yaklaşık bir değer bulabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnnn -- 3 Ocak 2012; 23:57:31 >

• quote:

quote:

Neden bilmeyelim hocam? Otogaz istasyonuna gidiyorum fullüyorum depoyu, ondan sonra araç benzine gidene kadar kaç km yaptı bakıyorum ve sonra oradaki litre değerinden hesaplıyorum.. Ve hatta sonrasında da aynı otogaza gelip fullüyorum çünkü her gaz tabancasının basıncı ufak farklarla da olsa farklı olabiliyor bu yüzden birinin doldurduğu depoyu diğeri o kadar dolduramayabiliyor..

Ve genelleme yapınca da yaklaşık olarak da benzinde yaktığının 1.2 katını yakar. Mesela bizde bora var, şehir içi 9 litre yakıyor ve 9x1.2=10.8 Litre LPG yakıyor desem yalan olmaz ve yaklaşık bir değer bulabilirim.

bilen illa vardır ama herkes litre hesabı yapmıyor

klasik hesap 100 tl gaz aldım 400 km yol yaptım 0.25 kuruş yaktı hatta 250.000 diyende var

• quote:

Orijinalden alıntı: BARRACUDAY

http://www.ankarahaber.com/haber/Ankara-da-faciadan-donuldu/100717

Kendi yaptigim benzer bir kazanin fotografini da yukarilarda paylastim. tank bagajdan disari firlamisti.
  • lpg li araçlarda yanmayı önleyecek bir sistemi italyanlar yapmış şunda türkiyedede mevcutmuş alıp taktıran var mı?

http://argebeyin.blogspot.com/2013/02/lpgli-araclarda-yangina-aninda-mudahale.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: yenpa

lpg li araçlarda yanmayı önleyecek bir sistemi italyanlar yapmış şunda türkiyedede mevcutmuş alıp taktıran var mı?

http://argebeyin.blogspot.com/2013/02/lpgli-araclarda-yangina-aninda-mudahale.html

Yangın riski altında bulunan denmiş bi de utanmadan..

Biz (lpg'li araç kullanıcıları) yanacak diye en ufak bir korkumuz yok ki böyle birşeye sahip olmak isteyelim

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.