Şimdi Ara

⏩ Lumia 950 Aldım ve Görüşlerim (1 haftalık deneyim içerir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
0
Favori
2.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Not: Her türlü tartışmaya açığım, kırıcı olmadığı sürece.
    Not2: Bir haftayı geçen kullanım tecrübemi içerir.
    Not3: Yurtdışından alındı, Türkiye veya TL ile herhangi bir bağlantısı yok.

Lumia 950 ve İlk Hafta Görüşlerim

Özet/İlk Görüşler

Açıkçası resimlerde ve videolarda çok daha değişik duruyor. Ele alınıp bakıldığında resim ve videolardan kat ve kat daha iyi. Beyaz renk telefona aşırı iyi yakışıyor. Ekranin koyuluğu ciddiyetı, arka kapağın beyazlığı ise güncelliği çok iyi yansıtıyor. İlk başta bende sarı, kırmızı, mavi gibi renkleri olmasını istiyordum ama telefonun genel tasarımına pek uymaz diye düşünüyorum. WP8.1'den geçmeme rağmen şunu söyleyebilirim, Windows 10 Mobile ile WP'nin alakası yok. Forumda sistemin Windows 10 değil de, Windows 8.2 olarak isimlendirilmesi gerektiğini savunan bir kesim var. Bu kesinlikle yanlış. Sistem baştan sona değişmiş, görünümden tutun, aşağı yukarı kaydırması bile farklı. Bambaşka bir sistem olmuş. Değişimi hissetmem diye düşünüyordum ama açıkçası değişmeyen hiçbir şey yok Ekran siyah renkleri çok iyi gösteriyor. Sanal tuşlar belli bile olmuyor, kapasitif gibi gözüküyorlar. Kamera beni benden aldı, çok başarılı. Sağlam bir uygulama desteği olsa aslında herkese hitap eden bir telefon.

Neden Windows ?

İlk önceliğim telefonun yapabilecekleri. Genel anlamda e-mail, tarayıcı, multimedya, kamera, hız, stabilite, ve birkaç sosyal ağ uygulaması. Daha sonra tasarım geliyor. Ekran büyüklüğü, kalınlığı, ağırlığı, üzerindeki tuşlar ve sağlamlığı. Son olaraksa mağaza. Bu sıralamaya göre, yapılabilecekler dendiğinde ilk sırada neredeyse sınırsız özgürlük vaadeden Android geliyor. Bundan ötürü LG V10, G4, Xperia Z5 Compact gibi cihazlar dikkatimi çekti. Tasarım olarak birbirinden güzel hepsi. Mağaza da iyi durumda. Gelgelelim önceden Android ile yaşadığım stabilite sorunları, ne yaparsam yapayım bir süre sonra sıkması, uygulamaların iyi optimize edilmemiş olmaları(hak veriyorum binlerce model var piyasada), virüs bulaşma ihtimali, tüm bilgilerin Google'da olması gibi sebepler bu telefonları listemden sildirtti. iPhone'u listeye eklemeye bile gerek duymadım şayet yapılabilecek neredeyse hiçbir şey yok uygulamalar hariç(Dosya yöneticisi, kişiselleştirme vs.). Tasarım olarak 6S bence Apple içinde 4'ten sonra gelen en iyi tasarım.

Listenin zaten en başında olan Lumia 950 kaldı diğerlerini çıkarınca. Yapılabilecekler, donanım, iris tarayıcı, Continuum, QHD ekran, 5.1 mikrofon, batarya vs. saymaya gerek yok, fazlasıyla tatmin ediyor. Tasarım olarak 150gr ağırlığı ile hafif bir cihaz, 5.2" ekran ideal boyutta, ek olarak kamera tuşu, USB TYPE-C(3.1) bağlantısı ve çıkarılabilir arka kapak mevcut. Mağaza durumu ise 3 platformun en az uygulamaya sahip olanı. Var olan uygulamalar ise zaten en son ne zaman güncellendiği belli değil. Burada şanslı olduğum durum fazla uygulama(günümüzde Snapchat, Periscope, Instagram vs.) ve oyun meraklısı olmamam. Zaten mağaza görmezden gelindiğinde Windows 10 Mobile'in görünürde bir eksiği kalmıyor.

Kutu İçeriği

Boş denilebilecek bir kutu içeriği var. Şarj aleti, USB kablosu, kitapçık ve telefondan oluşuyor kutu. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım diyebilirim. Continuum'u geçtim, ekstra arka kapak, kulaklık hadi hiç olmadı ekran koruyucu vs. beklerdim.

Tasarım

Şimdi göz var nizam var, bu telefon bir S6 Edge değil, LG V10 değil, iPhone 6S değil, Xperia da değil. Kavisli ekran, metal kasa, su geçirmezlik, incelik vs. önceliğiniz ise Lumia 950 size göre değil. Telefonu elime aldığımda işte bu dedim. Beklediğimden çok daha iyi derecede işçilik var üstünde. Plastik arka kapak ve siyah ön cam bekliyordum fakat telefonun ele oturuşu, hafifliği, çerçevelerin oranı çok iyi. Arkasını çevirdiğimde ise ne kadar doğru bir seçim yaptığımı anladım. Kamera, LED, hoparlör ve logolar beyazın üstünde çok şık duruyor. Dikkat çekmeyi sevenler varsa haberler iyi, şimdiye kadar görenlerin hepsi telefonu sordular, incelemek istediler :) Gerçekten o plastiğin yumuşaklığı, hafifliği(aşırı hafif olmaması), ekranın siyah oranı vs. amiral gemisi olduğunu fazlasıyla hissettiriyor. Kamera tuşunun basma hissi Lumia 920'ye göre daha iyi fakat diğer tuşlar çok boşta duruyor gibi, basmak için daha fazla güç sarfetmek gerekiyor ve ses çıkarıyorlar. Arka kapak çıkarılabiliyor, bu sayede opsiyonel olarak metal çerçeve, deri kaplama kapaklar temin edilebiliyor ve telefon çok daha şık bir görünüme kavuşabiliyor.

Kurulum

Kolay bir kurulum bizleri bekliyor. Birkaç adımda dil, tarih, internet ayarlarını yapıyoruz. İstersek Microsoft hesabımız ile oturum açıyoruz. Bu sayede ajandamızı, Skype hesabımızı, e-mail vs. birçok şeyi senkronize halde kullanabiliyoruz ki oturum açmanızı tavsiye ederim. kurulumdan sonra Windows 10'u PC'ye kurmuşuz gibi son rütuşları yapıyor, 2-3 dakika telefonu kullanamıyoruz. Ana ekran açıldığında QHD ekran bizleri büyülemeye hazır vaziyette.

Ekran

5,2" sayı olarak büyük gibi gözükse de şimdiye kadar iki elle kullanma ihtiyacı duymadım. Özel bir durum olduğunda Başlat butonuna basılı tutunca ekran yarıya kadar aşağıya iniyor zaten ki dediğim gibi hiç kullanma gereği duymadım. Sistem QHD ekrana göre mükemmel ölçeklendirilmiş. Herhangi bir kalitesiz görsel bulamazsınız. Parlaklığın yetmediği durum olmadı şimdiye kadar. Nadiren fazla geliyor, kısmak durumunda kalıyorum. QHD ekranda çekilen fotoğrafları ve videoları izlemek ayrı bir zevkli. Göz atma ekranı telefona apayrı bir hava katıyor. Gelen bildirimleri, tarihi, saati görmek çok kolaylık sağlıyor.

Ses

Arka hoparlör güçlü ve temiz ses veriyor. Bozulmalar yok, günümüzde stereo hoparlörlü telefonlar hariç monolar zaten aşağı yukarı aynı performansı vermeye başladı. Hoparlörün konumlandırılması çok enteresan olmuş, oyun oynarken, genel kullanımda vs. ne yaparsam yapayım kapatamadım :) Hoparlörü altta olan telefonlarda yatay konumda sağ el genelde hoparlörü kapatır. Lumia 950'deki diğer avantaj ise hoparlörün kameranın hemen yanında olması. Bu sayede altta kalsa bile yüzeye temas etmediği için telefon ne konumda olursa olsun hoparlör kapanmıyor ve ses kaybı yaşanmıyor.

Batarya

Kapağın altında 3000mAh bu telefona güç veriyor. Hızlı şarj sayesinde yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık bir saatte doluyor telefon. Günlük kullanımda L920'den çokta fazla bir fark yok. 3G, WiFi, NFC, konum ne varsa açık, ortalama kullanımda akşamı çıkarıyor. Her şey açık 1,5-2 gün beklerdim aslında. Batarya ömrüne QHD ekranda etki ediyordur büyük ihtimalle.

Windows 10

PC sürümünden farklı olarak .exe çalıştırmıyor sistem. Geri kalan özellikler PC ile aynı. Ekstra olarak telefon ve mesajlaşma bölümleri var mobil sürümde. Anlatılacak çok şey var aslında, önceki sürümlere ek olarak telefon görüşmelerini kayıt edebilme özelliği var, Skype müthiş bir şekilde entegre edilmiş. Kişiler arasında çok kolay bir şekilde ister Skype araması, ister normal arama, ister Skype mesajı, ister SMS 2 dokunuşla atılabiliyor, en hoşuma giden özelliklerden biri bu.

Performans

WP'ye göre hız artmış, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Eskiden bana işkence gibi gelen Whatsapp'ı şuan büyük bir zevkle kullanıyorum. Uygulamalar arası geçişlerde Sürdürülüyor.. yazardı, W10'da rastlamadım şimdiye kadar.

Kişiselleştirme

Şuan rahatlıkla söyleyebilirim ki piyasada kutudan çıktığı haliyle en fazla kişiselleştirmeyi sağlayan sistem Windows 10. Tema, karo rengi, arkaplan, kilit ekranı, sesler, ana ekran vs. ortaya bambaşka tasarımlar çıkarılabilen bir sistem var karşımızda.

İris Tarama / Windows Hello

Parmak izine olabilecek en iyi alternatif sanırım göz taraması, lakin çok hızlı bir şekilde çalışıyor. Maalesef biraz bile uzak tutsanız tanımıyor sizi. Ayakta dururken cepten çıkarıldığında göbek seviyesinde veya biraz üstünde tutmak gerekiyor telefonu. Bu vaziyette 2 saniye falan sürüyor. Alıştıktan sonra tabi daha da azaltılabilir bu süre. Uzaktan tanıyamama durumunu beta olduğuna veriyorum, umarım Microsoft bu sistemden vazgeçmez, parmak izi her durumda kullanılmıyor ama iris tarama gece gündüz, gözlüklü gözlüksüz her durumda tarıyor gözü. Bu sayede eldivenle, ıslak elle vs. telefonun kilidini açamazken, atkıyla gözlükle rahatça giriş yapılabiliyor.

Kamera

Henüz fazla test etme şansım olmadı, birkaç fotoğraf atayım, çok çok iyi sonuçlar verdi. Bunlar ayaküstü çektiğim fotoğraflar, bir gün zaman ayırıpta özellikle fotoğraf çekmeye çıkarsam eklerim buraya.
    (Upload edince boyutlar 7-8MB'den, 2-3MB'a düştü, iyi bir resim upload sitesi bile varsa oraya yükleyebilirim)
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151202_12_57_13_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_13_17_58_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_13_18_03_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_15_30_06_Rich.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_15_35_14_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_15_35_18_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_15_36_55_Rich_LI.jpg
    http://img.webme.com/pic/o/onsrcom/WP_20151204_15_42_00_Rich_LI.jpg

Mağaza

Telefonu tam performanslı kullanabilmek için Windows 10 uygulamalarına ihtiyaç var. Yüklü gelen uygulamalar bunu en iyi şekilde gösteriyorlar. WP8 uygulamaları çalışıyor ama dediğim gibi Sürdürülüyor.. Yükleniyor.. görebilirsiniz. Bu aralar popüler olan Snapchat, Periscope, Clash of Clans Windows 10'da şuan yok, benzerleri de diğer platformlarda ki kadar performanslı çalışmıyor. En basitinden Facebook yine kullanılabilecek düzeyde fakat fotoğrafta kişi etiketleme bile yok. Ne kadar düzelirler bilinmez. Acaba şu uygulama Windows 10'da var mı diyorsanız
    www.microsoft.com
    Microsoft: Bulut, Uygulamalar ve Oyun
    http://www.microsoft.com
    adresine gidin, arama kutucuğuna yazın, varsa uygulamalar yada oyunların altında çıkacaktır uygulama resmi ile çıkacaktır.

Fiyat

Diğer firmaların amiral gemilerinden daha fazla özellik sunuyor doğru, ama Windows'un pazar payı ortada(düşük) olduğu için daha uygun bir fiyattan piyasaya çıkmalıydı. Çevremdekiler gördüklerinde o fiyata neden iPhone almadın, neden S6 almadın vs. diyorlar. Bu kadar para verip tabi adam gibi Instagram, Facebook, Snapchat vb. uygulamaları kullanamamak oldukça can sıkıcı bir durum. Etkinlikte Continuum'un üstünde çok fazla duruldu ama kutudan bir Display Dock çıkmadı, daha da kötüsü şuan hiçbir yerde satılmıyor. Tamam miracast aparatı ile televizyona kablosuz bağlanılabiliyor ama oda kutudan çıkmadı :) Uzun lafın kısası telefonun donanımı, yapabildikleri bu fiyatı hakettiriyor ama mağazanın durumu buyken, kutu içeriği böyleyken üstünede fiyat bu kadar yüksek olunca rakipleri yerine Lumia 950 tercih eden kaç kişi olur bilmiyorum.

Beğendiğim;
    - Yeni Windows 10 Mobile
    - Ekran
    - Kamera
    - Tasarım, özellikle arka taraf
    - Xbox uygulaması
    - Müthiş PC/telefon ve Skype entegrasyonu
    - Yüklü gelen uygulamalar çok iyi durumda

Beğenmediğim;
    - Kutu içeriği neredeyse bomboş
    - Bazı popüler sosyal ağ uygulamaları ya yok, yada çoğu kullanılması zor düzeyde.
    - Kimi özellikleri kullanmak için bölgeyi Amerika seçmek gerekiyor(Groove Music'e buluttan müzik atma ve Cortana)

Tavsiye Ediyor muyum ?

Evet, samimiyetle tavsiye ediyorum. Kesinlikle pişman etmeyecek bir telefon. Gerek kamerası, gerek Windows 10 entegrasyonu, çıkarılabilir batarya, microSD desteği, metal-deri kapak takabilme, iris tarama vs. özellikleriyle diğer amiral gemisi telefonlarından farkını ortaya koyuyor. Eğer yeni bir uygulama çıktığında ilk ben denerim, bana oyun yetmiyor, hergün yeni oyun indiririm, telefonun içini dışını yazı fontuna kadar değiştiririm, yılda bir format atarım, müzik atmak için bile bilgisayara bağlayıp program açarım, piyasadaki en iyi kamera lazım değil diyorsanız size göre değil bu telefon.

• Uygulama olmazsa da windows telefonları bu fiyattan kimse almaz. Microsoft sistemle beraber en azından popüler uygulamaların tamamını kesinleştirmeliydi (sadece instagram facebook ile olmuyor). 950 almayı düşündüğüm bi telefon ama mağaza gelişmezse benim gibi mağaza ile pek işi olmayan adamlar dışında kalanların alacağı bi telefon değil. Uygulama dediğinin gelmesi kolay olsaydı 3 yıldır gelirdi. Üzülüyorum şu sistemin mağaza yüzünden yerin dibine sokulmasına
  • Biyturs_OnSr kullanıcısına yanıt
    Hayırlı uğurlu olsun hocam..Güzel bir inceleme olmuş..Sizde geçen sene 930u kutusundan çıkarıp elime aldığım andaki heyecanı gördüm..İnşallah Microsoft uzun vadede sizi de bizi de pişman etmez..Şahsen cesaret gösterip bu telefona o kadar para bağlamınızı takdir ettim..Aynı deliliği ben de geçen sene yapmıştım ama Nokia adı olduğu için..Şahsen birdaha wp almam ama yine de bir gözüm buralarda..Tekrar hayırlı olsun iyi günlerde kullanın..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle hayırlı olsun.

Gerçekten bir editör gibi incelemişsiniz cihazı.

Telefon şık fakat GSMArena'da da rastladığıma göre batarya süresi sıkıntı yaratacak bir faktör.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel inceleme. Güle güle kullanın.

• Hocam bu yeni tarayicidan memnunmusunuz? sekme acmak olsun sitelerle uyumu olsun basarilimi sizce?

Hep merak ettim,içindeki w10m sürümü nedir?950 serisi için bitmiş final sürüm olacak diyorlardı,yoksa insider mı var halen

• Tahoe_930, bende uyandırdığı his hakkında haklısın hocam, uzun zamandır takip ediyorum seni L930 konusunda, sağol tekrar. L920 ile donanımsal problemler yaşamaya başlamıştım, kamerası, iris tarama, ekran vs. övülünce uzun bir zaman düşünüp L950'ye geçme kararı aldım.

Night Rain, düşüncelerin için teşekkürler. Batarya konusunda kim ne diyor bilmiyorum ama 3000mAh, yaşadık diyordum, pekte öyle çıkmadı. Optimizasyon sıkıntı olabilir, belki de donanımdan kaynaklanıyordur ama 3G-Wi-Fi-Konum vb. şeyler çık vaziyette 1 günlük kullanım süresi veriyor. Batarya gitmesin diye dikkatli kullanmak yerine, kullanayımda bitsin şu batarya diyeceğim bir telefon bekliyordum, olmadı maalesef

JUSTMAXX, teşekkürler.

murat425, tarayıcı IE'ye göre daha hızlı, daha derli toplu, sekmeler arasında geçiş yaparken sayfaları kapatmıyor, hızlı bir kullanım sunuyor. Ama IE kullanırken, Youtube'dan müzik açtığımda kilit tuşuna basınca ekran kapanır, müzik devam ederdi, Edge'de olmuyor, önceki sayfaya dönülebiliyor ama bu sefer ileri gidilmiyor. Tespit ettiğim 2 eksik bunlar ve benim için bayağı önemliydi. Ama hızı olsun, sekmelerdeki geçişler olsun genel anlamda memnunum.

yoldagezen, 10.0.10586.0 var içinde, Insider yok. Zaten Insider koysalardı kendi çukurlarını kazmış olurlardı bence

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Madem kararlı sürüm hazır,ne diye meletiyorlar bu insider cıları ,hep hatalı sorunlu sürümleri itekleyip duruyorlar,herkes de bunu kullandıkça bu w10m dan bir cacık olmayacağı kaanatinde,neyse konuyu kirletmeyim sizede hayırlı olsun iyi günlerde kullanmanız dileğiyle :)

• Güle güle kullan. Getirttin mi, kendin mi aldın? Nereden? Garanti Türkiye'de geçerli mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: yoldagezen

Madem kararlı sürüm hazır,ne diye meletiyorlar bu insider cıları ,hep hatalı sorunlu sürümleri itekleyip duruyorlar,herkes de bunu kullandıkça bu w10m dan bir cacık olmayacağı kaanatinde,neyse konuyu kirletmeyim sizede hayırlı olsun iyi günlerde kullanmanız dileğiyle :)

Estağfurullah hocam yorumunuz değerli benim için, teşekkürler iyi dileklerin için. Microsoft'un hatası kesin bir tarih vermemesi oldu. Tüm Lumia cihazlar güncelleme alacak dedi, iyi güzel ama ne zaman ? İşte kullanıcı bunu bilse, ona göre Insider kuracak/kullanacak veya Windows 10 bekleyip ona göre yeni telefon alacak. Bu belli olmadığı için mecburen Insider sürümleri üzerinden yorum yapılıyor ve bu sefer işler daha da karışıyor dediğiniz gibi.

@e-Militarist Teşekkürler hocam. Hollanda'dan kendim aldım, TR garantisi hakkında bilgim yok. Garantiyle ilgili bir sorun çıkarsa zaten gidip geldiğim için hallederiz, en fazla 1-2 hafta sürüyor genelde. Geçen hafta satışa çıktığı sabahı aldım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biyturs_OnSr -- 6 Aralık 2015; 21:41:10 >

• Ayıptır sorması kaç € muş Hollanda'da? XL ile arasında kaç € fark var?

Batarya değiştirilebiliyor mu bu arada ?

• @e-Militarist Lumia 950'nin fiyatı €599. €1 para üstü aldım Lumia 950 XL ise €699. Tabi ki yanında Continuum veriliyor. Gönlüm her ne kadar Continuum için Lumia 950 XL almak istese de boyutları çok büyük, Lumia 950 boyut olarak daha ideal.

@Night Rain Evet değişiyor

O zaman sıkıntı yok kafanıza göre kullanın istediği kadar yıpransa da olur.

• Hocam Sadece 3g -sadece 4g seçeneği var mı? Firmwareye göre değişebilir ondan sordum

• İyi güzel anlatmış da , mağazanın durumundan bi haber gibi sezimledim arkadaşı. Sosyal demirbaş uygulamaların halini wp ye uzaktan yakından dokunan herkes biliyor.Ben kesinlikle o kadar parayı vermezdim şahsen. Önümüzü görene kadar beklerdim.

• Hayırlı olsun.
    Windows Phone'ın kullanıcı kitlesi zaten belli.
    Sosyal entegrasyonu basit ve işlevsel, ciddi, tasarımı düzgün telefon arayan wp alır.
    Bu ciddiyet ios 6'da vardı. Şimdi Lumia 820'den iphone'a geçeyim diyorum, resmen çoluk çocuk arayüzü var telefonda. vazgeçiyorum.

Bütün gün elinde telefon clash of clans oynayan, snapchat instagramcı üniversite 1.sınıf grubu gitsin ne alıyorsa alsın.
  • Hocam kendisi zaten L920 kullanıyordu..Bu platformu en iyi bilenlerden biridir..Zaten bu doğrultuda bilinçli bir şekilde aldı cihazı..

• The dark lord, maalesef Seçenekler olarak 2G, 3G, 4G var, sadece olarak yok. Bildiğim kadarıyla gelmişti ama neden kaldırıldı anlamadım.

cambaz_blood, yorumun için teşekkürler. Yazı uzun geldiği için atlayarak okudun sanırım, neden Windows, mağaza ve beğenmediklerim kısımlarında mağazanın geride olduğunu, sosyal uygulamaların ya kötü yada hiç olmadıklarını belirttim :)

Halleluja, teşekkürler. Çok güzel açıklamışsın, bende isterdim iPhone'a geçmek ama iTunes bağımlılığı, tüm uygulamaların ana ekranda olması, Live Tile veya Widget benzeri öğelerin olmaması, dosya yöneticisi yok vs. daha çok sayarım, bunların olmadığı aklıma geldikçe bende vazgeçtim. Arayüz kötü değil ama iOS 6'daki ciddiyet yok.
    Sanırım bu seçenekler artık geri dönmeyecek. Bu arada hayırlı olsun telefonunuz.
    Aklıma bir şey takıldı hocam telefonunuz ne kadar yazılımsal destek alacak bir fikriniz var mı?

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.