bir kondansatör e 4mA lik sabit doğrı akım uygulanmış ve uçları arasındaki gerilim 10 saniye sonunda 100V değere ulaşmıştır. Kondansatör ün kapasitesi nedir ?
bu sorunun çözümünü formüller le anlatabilirmisiniz acaba ? belki çok basit bi soru ama nasıl bulacağımı bilmiyorum teşekkürler.
quote:
Orijinalden alıntı: FrknGZ
bir kondansatör e 4mA lik sabit doğrı akım uygulanmış ve uçları arasındaki gerilim 10 saniye sonunda 100V değere ulaşmıştır. Kondansatör ün kapasitesi nedir ?
bu sorunun çözümünü formüller le anlatabilirmisiniz acaba ? belki çok basit bi soru ama nasıl bulacağımı bilmiyorum teşekkürler.
Şimdi kondansatöre 4mA'lık sabit bir akım uygulanırsa, tabi kondansatörün başlangıçta boş olduğunu kabul edeyim.
Uçlarında Q = I*t gibi bir yük oluşur. 40mC lik bir yük oluştu.
Q = C*V dedim.
40*10^-3 = C*100
0.4*10^-3 = C
C = 0.4mF = 400uF buldum ben. Cevap nedir?
Not: Sabit dediği için formülleri integral kullanmadan yazabildim. Yoksa integral gerekecekti.
cevap doğru kardeim çok teşekkür ederim. bişey daha sorabilrmiyim ? bu farad milifarad ve micofarad dönüşümlerini tam yazarmısı acaba sansa zahmet olucak ama .
FrknGZF
kullanıcısına yanıt
p (pico) 10-12 - n (nano) 10-9 - µ (micro) 10-6 - m (milli) 10-3 - k (kilo) 10 üzeri 3