Şimdi Ara

MacBook Air için Linux Dağıtımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
0
Favori
2.455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • MacBook Air 2017 var 8 gb 128 gb ssd olan en giriş versiyonu.
    Malum 2017 nin işlemcisi vs eski, 5. Nesil. MacOS Mojave yüklü son sürüm, sıkıntı yok ama yoğun işlemde çok ısınıyor, Android Studio için vs bayağı CPU harcıyor.

Daha öncesinde Manjaro kurmuştum, sürücü problemi vs yok tek sıkıntı batarya biraz daha hızlı azalıyordu.

Benim için arayüz kalitesi önemli değil, stabil az sistem ve özellikle CPU yiyen ve batarya performansı yüksek olan bir Linux dağıtımı lazım. Ne önerirsiniz? Programlama vs için kullanacağım, dışarda olduğum zaman. Evde zaten masaüstü kullanıyorum.

Mojave nin yanına başlatılabilir olarak kuracağım 40 gb lik bi yer ayırıp.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hocam şu yazıya bir gözatın:https://www.maketecheasier.com/best-linux-distributions-for-mac-users/

Bir de hafiflik olayının temelinde yatan şey masaüstü ortamıdır, bunu da unutmadan ekleyeyim. XFCE ya da LXDE masaüstü ortamları en hafifidir.

Ben PC makinemde LXDE'li bir dağıtım kullanıyorum. Boşta sistem kullanımı 120-180MB civarında. XFCE'de bu değer 300MB'ler seviyesine çıkabilmekte.

Karar sizin. Daha fazla bilgi lazımsa yardımcı oluruz arkadaşlarla.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Hocam şu yazıya bir gözatın:https://www.maketecheasier.com/best-linux-distributions-for-mac-users/

Bir de hafiflik olayının temelinde yatan şey masaüstü ortamıdır, bunu da unutmadan ekleyeyim. XFCE ya da LXDE masaüstü ortamları en hafifidir.

Ben PC makinemde LXDE'li bir dağıtım kullanıyorum. Boşta sistem kullanımı 120-180MB civarında. XFCE'de bu değer 300MB'ler seviyesine çıkabilmekte.

Karar sizin. Daha fazla bilgi lazımsa yardımcı oluruz arkadaşlarla.
    Peki hocam, batarya olarak fark olur mu distrolar arası?

• Hocam o işler biraz garışık. Kimisine göre linux daha az batarya tüketir deniyor. Kimisi de mesela ben, değişir diyorum. Bir sisteme ne kadar yük bindirirsen, o kadar kaynak kullanımı ve paralelinde batarya tüketimi olur. Fakat linux içerisinde birşeyler iyi yazılmamıştır, o sürümde öyle olur, bunda böyle olur bilemeyiz. Şu anda aramızda pek MAC kullanan yok sanırım. MAC sistemim olsaydı muhakkak dener tecrübe edinirdim.

Şu anda kesin olan tek birşey var; hafif sürüm kurarsanız daha iyi olur. Hız olsun, ısı olsun, batarya süresi olsun farkeder gibime geliyor.

"arayüz kalitesi önemli değil, stabil az sistem ve özellikle CPU yiyen ve batarya performansı yüksek olan bir Linux dağıtımı lazım." demişsiniz, o halde Lubuntu deneyebilirsiniz diyorum ben. Xubuntu da olabilir. İnternetten videolarına bakın, hangisini isterseniz onu kurun. Lubuntu'nun arayüzünü beğenmeyebilirsiniz; ayrıca iki dağıtım da çok fazla uygulama yazılımı ile gelmez. Siz kurulumdan sonra kendiniz kurarsınız. Ancak hız konusunda son derece etkindirler.

• Batarya ömrü öncelikliyse Macosde kalmanı tavsiye ederim ayrıca ısınma konusunda da Macos da daha iyi performans alacağını tahmin ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gen2

Batarya ömrü öncelikliyse Macosde kalmanı tavsiye ederim ayrıca ısınma konusunda da Macos da daha iyi performans alacağını tahmin ediyorum.
    Yoğun işlemde sıcaklık 90 dereceye kadar çıkıyor illa manuel fan ayarı yapmak için program kurdum fan çok sesli çalışıyor o zamanda.

Yoğun işlemde dediğim android studio proje açmak.

• 90 derece normal bir sıcaklık sorun yapmana gerek yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Macbook Air M1 için USB Hub
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gen2

90 derece normal bir sıcaklık sorun yapmana gerek yok.

Normal olur mu len cayır cayır yanıyo ya
    Sen gentoo'da kahve pişiriyorsun galiba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 18 Mayıs 2019; 22:44:0 >

• Normal sıcaklıklar bilgisayarlar o sıcaklıklarda yıllarca çalışabilecek şekilde tasarlanıyor.
  • gen2 G kullanıcısına yanıt
    Hangi bilgisayarlar?

Masaüstü PClerde reset atma sınırı 90-95 derecelerde.

Laptop tipi seyyar bilgisayarların anakart ve diğer yapıları daha nazik, havalandırma tertibatları daha dezavantajlıdır. Bu nedenle bir laptobun 90 derecede yıllarca çalışacağını söyleyen bir firma, muhtemelen yalan söylüyordur. Gelişmiş soğutucu plaka ve ikili fanlara sahip ekran kartları sık bir şekilde yanmaktadır. Bunun en temel nedeni aşırı ısıdır. Bir elektronik devre kartı üzerinde "askeri tip komponentler" dahi kullanılmış olsa, çiplerin imalinde kullanılan silikon, bu sıcaklıklara dayanıklı değildir. Ayrıca lehim çatlaklarının oluşmasında da etkendir.

Şimdi başa dönelim. Bir harddiskin sağlıklı çalışma üst sınırı olarak bazı kaynaklarda 51 derece, bazılarında 55derece verilmiştir. Elektronik kartlar için gelişmiş soğutma önlemleri almak gerekiyor.

ÖZET:

Son yıllarda donanım firmaları, cep telefonları üreticileri de dahil, şizofrenik bir ince üretim yarışına girdiler. Bu ince üretim yarışı, laptop bilgisayarların daha da inceltilmesi neticesinde sağlıksız soğutma ile sonuçlandı. Sonra millete diyorlar ki bişi olmaz bişi olmaz, 90 derecelerde yıllarca dayanır. Sonuç, aşırı ısıdan cortlamış, ömrü kısalmış anakartlar.

Bilgisayarına iyi bak. Ne kadar dikkat edersen o kadar hizmet verir sana.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 18 Mayıs 2019; 22:57:6 >

• Muhtemelen doğru söylüyordur çünkü önceki laptopum 102 derece sınırlarında 2.5 yıl boyunca kapanmadan kendini resetlemeden çalıştı. Yeğenimin bilgisayarı 5 yıldır 7/24 açık bir şekilde 98 derece throttle sınırlarında çalışıyor daha bozulmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gen2 -- 18 Mayıs 2019; 23:12:37 >
    Tamam da 2.5 yıl sonra ne oldu işte?
    Elimde 10 Yıllık bilgisayarlar var. Daha 80dereceyi görmemişlerdir.
    Neyse. Enteresan işler bunlar.
  • 2.5 yıl sonra sattım laptopu. şu anda yeni sahibi kullanıyor. Bu konuda deneyimliyim baya 7. laptopum hiçbiri yanmadı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gen2 -- 18 Mayıs 2019; 23:20:7 >
  • Lubuntu kurdum şuan wifi driverını da hallettim şimdi lazım olan ıvır zıvırı kuruyorum.

• 85'ten yukarısı normal değildir hocam, dikkatli olun
  • Oyun gibi yük altında çalışırken 90-100 arasını görebilir. Dizüstü bilgisayarlar yüksek sıcaklığı kaldıracak şekilde dizayn ediliyor sorun olmaz. Kritik sıcaklık 100-110 üstü diye biliyorum dizüstü için

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Mate desktop tavsiye ederim hocam.
  • Alışman 1 haftadan ziyade sürecektir.

Sen kullanabiliyor musun, ısıdır bataryadır derhal onlara bir bak elden geldikçe. Mümkünse sana zahmet gel bi sonucu yaz, bize de geri-bildirim olur soran olursa elimizin altında belge olsun.
    LXDE ve XFCE'ye göre bir tık daha iyi bir masaüstü sistemi. Tabii kaynak tüketimi olarak da bir tık yüksek. Beğenmezse sistemi hiç kaldırmadan kurdurabiliriz olmazsa.
  • Çok stabil 10 yıldır kullanıyorum daha hiç hata vermedi :)
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.