Şimdi Ara

Madem kader varsa madem yaratıcı her şeyi biliyorsa bizi neden sınava tutuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar madem Tanrı varsa bizi neden sınava tutsun ki zaten önceden her şeyi biliyor yani değiştirmek bizim elimizde değil kader inancına göre neden bizi yargılasın ?

• Benim düşünceme göre yaratıcı sadece herşeyi bilmekle kalmayıp bu evreni ve seni önceden tasarladı(seçimlerinide). Yani senin seçimin gibi gözükebilir bazı şeyler ama sana bunu yaratıcı yaptırıyor sen sadece yaratıcının görevini yerine getiriyorsun bu satırları yazarken bile. Özgür irade sadece bir yanılsamadır

Eğer yaratıcı varsa o zaman özgür irade yoktur.sadece yanılsamadır. Eğer yaratıcı yoksa o zaman özgür irade vardır.

Yargılama,cennet,cehennem falan olmuyacak bana göre eğer öyle bir şey olursa bu yaratıcıyı küçültür, yaratıcıyı ego sahibi yapar insanlaştırır. Bu evren ve bizler büyük bir projenin sadece bir parçalarıyız. O zaman diyeceksinki buradaki amacımız ne bizim. bilemiyorum, belkide amacımız hayatta kalıp genlerimizi bir sonraki nesle aktarmaktır. yada bilemediğimiz başka bir şey.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi **Nightmare** -- 24 Temmuz 2017; 7:24:55 >
  • Arkadaşlar madem Tanrı varsa bizi neden sınava tutsun ki

mülk 2 Hanginizin daha güzel işler yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, Üstündür, Bağışlayandır.

zaten önceden her şeyi biliyor yani değiştirmek bizim elimizde değil

bak burda dediğinle çelişiyorsun.bilmek ile kontrol etmek yada başka seçenek bırakmayacak şekilde var etmek ayrı şeyler.tıpkı dinciler gibi olmuş cümlen.söylediğin söz ile demek istediğin başka şeyler,anlam kaydırmışsın.cevap ise üstteki ayeti verebilirim.

neden bizi yargılasın

yaptıklarımızın karşılığını almak için.kısaca mahkememiz görülecek ki buna yine yukardaki ayeti verebilirim.eğer özgür irade yoksa dünyada yaptıklarımızdan dolayı hesaba çekilmememiz gerekir.zaten kendimiz yapmış olmuyoruz.kurşun askerler alıp kırmızı olanlar bunlar kötü öldürün demek gibi bişey oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ONY86 -- 24 Temmuz 2017; 8:54:57 >

• quote:

Orijinalden alıntı: **Nightmare**

Benim düşünceme göre yaratıcı sadece herşeyi bilmekle kalmayıp bu evreni ve seni önceden tasarladı(seçimlerinide). Yani senin seçimin gibi gözükebilir bazı şeyler ama sana bunu yaratıcı yaptırıyor sen sadece yaratıcının görevini yerine getiriyorsun bu satırları yazarken bile. Özgür irade sadece bir yanılsamadır

Eğer yaratıcı varsa o zaman özgür irade yoktur.sadece yanılsamadır. Eğer yaratıcı yoksa o zaman özgür irade vardır.

Yargılama,cennet,cehennem falan olmuyacak bana göre eğer öyle bir şey olursa bu yaratıcıyı küçültür, yaratıcıyı ego sahibi yapar insanlaştırır. Bu evren ve bizler büyük bir projenin sadece bir parçalarıyız. O zaman diyeceksinki buradaki amacımız ne bizim. bilemiyorum, belkide amacımız hayatta kalıp genlerimizi bir sonraki nesle aktarmaktır. yada bilemediğimiz başka bir şey.

Bu konuda Tanrı'ya inanan ve dinlere inanmayan birisi olarak ben de kendi fikirlerimi paylaşmak isterim.
    Bence;
    Aslında bir imtihan yok sadece iyi ve kötü ayrımı var. Yaratıcı her insanı önceden tasarlamış değil çün ki her türlü kombinasyon oluşamaz mantık kuralları izin vermez. Yani senden embriyona dışarıdan bir müdahale olmadıkça daima anne ve babanın genleri karışımı olan kombinasyonlardan birisi oluşmak zorundadır. Ayrı bir kombinasyon kendiliğinden çıkamaz. Ama sanırım Tanrı istediği takdirde kısmen de olsa müdahale edebilir zannediyorum orası ayrı. Yani Tanrı her birimize anamızın karnında özel ayar çekmiyor. Hayat öyle işlemiyor.
    Yani özgür irade var. Olacaklar Tanrı tarafından tıpkı bir matematik işleminin veya fonksiyonun sonucu gibi önceden bilinebiliyor. Tanrı olaylara kısmen ve mantık kurallarının mümkün kıldığı ölçüde müdahale edebiliyor.
    İyi insanların hayatta çeşitli görevleri var. ve görevler yerine geliyor.
    Özgür irade var. Zaten özgür irade var olduğu için kötülük diye bir şey var. İrade,duygular,düşünceler,mantık kuralları vs. tüm özellikler büyük ihtimalle Tanrı'nın özelliklerini insana zühur ettirmesinden geliyor. ve insana irade bahşedilmesi mantık kurallarından dolayı ister istemez kötü iradeli insanların yani kötü iradelerin de var olmasına neden oluyor.
    İşte bu durumda sonsuz bir hayat söz konusu olunca kötü iradelere sahip olanlar(fetö gibiler) herşeyi yalanla dolanla ele geçiriyorlar. Bu yüzden insanın belli bir süre içerisinde ölmesi gerekiyor ki kötüler herşeyi ele geçiremesin diğerlerine de yaşama şansı kalsın. İşte tam burada yaşlanma mekanizması devreye giriyor ve insanın mümkün olan belli bir süre içerisinde ölmesini garantiliyor.Yaşlanma mekanizması devreye girince her şey iyileşmiyor(yaralar,hastalıklar,sakatlıklar vs).
    Bu şekilde geri kafalı yalancılar öldükçe yerlerine gelen çocukları biraz daha hoşgörülü oluyor ve baskı azalıyor.Bu sayede insanlık kısmen yaşayabiliyor ve gelişebiliyor.Teknoloji vs. herşey bu sayede var.
    İyiler ve kötüler bu Dünya'da var oluyor ve ayrılıyor. Ölünce iyiler öteki dünya'ya gidecek.ve öteki Dünya'da herşey iyileşelecek.
    Kötülere ne olacağını ben de bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5966A6FE1 -- 24 Temmuz 2017; 23:54:8 >

• Islam inancina göre Allah sen dogumadan önce senin hakkinda herseyi, yapacagin her eylemi önceden biliyor. Türkcesi cennetlikmisin, cehennemlikmisin önceden biliniyor zaten.

Bu demek oluyor ki, senin hayatin önceden belli zaten, ne yaparsan yap, Allah ne yapacagini biliyor önceden. Bu yüzden özgür irade diye birsey yoktur, sinav diye birsey yoktur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Acepi

Islam inancina göre Allah sen dogumadan önce senin hakkinda herseyi, yapacagin her eylemi önceden biliyor. Türkcesi cennetlikmisin, cehennemlikmisin önceden biliniyor zaten.

Bu demek oluyor ki, senin hayatin önceden belli zaten, ne yaparsan yap, Allah ne yapacagini biliyor önceden. Bu yüzden özgür irade diye birsey yoktur, sinav diye birsey yoktur.

çok doğru. dinleri özellikle de islamı neresinden tutarsanız tutun insanın elinde kalıyor.
  • Kuranda bir çok ayette kalplerin mühürlenmesi geçer, kalbin yaratıcı tarafından mühürlenmiş olması inanç bazlı (yani önce inan sonra ahlaklı ol) bir sistemde sınav olgusuyla tamamen çelişen bir durum. O yüzden sınav olduğunu falan düşünmüyorum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu ne kardeşim heryerde.siyaset
    3 yıl önce açıldı
    Bir insan niye sevgili yapar?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Allah ne yapacagini biliyor önceden. Bu yüzden özgür irade diye birsey yoktur

bilmek , müdehale etmek/zorunda bırakmak değildir.buna şartlanmışsınız.dinleri sorgulayıp mantıksız dedikten sonra bunu söylemek son derece saçma

@lawbreaker kalp mühürlenmesine bir örnek 20 temmuz gecesi belgelendi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ONY86

Allah ne yapacagini biliyor önceden. Bu yüzden özgür irade diye birsey yoktur

bilmek , müdehale etmek/zorunda bırakmak değildir.buna şartlanmışsınız.dinleri sorgulayıp mantıksız dedikten sonra bunu söylemek son derece saçma

ayetler var. dilediğini saptırır dilediğini doğru yola iletir diye ve sen buna rağmen islamı savunabiliyorsun. hadi kendini kandırıyorsun onu anladık ta bizi de kandırmaya çalışman komik.
  • bahsettiğin ayetlerdeki dilediğini fiili dileyeni anlamına da geliyor ve bazı mealciler farklı anlamlara gelen fiilleri "/" işareti ile birlikte veriyor.bahsettiğin ayetlerin anlamı bi anda kişinin kendi kararları haline dönüyor.ancak dediklerin bilmek ile zorunlu kılmak bağlamını desteklemiyor.dediğin gibi saçma bişey.senin 2+2=4 olduğunu bilmen onu kanıtlamıyor.
  • Kardesm sen su an kalkip gidip fakire yardim edebilecek durumdasin kalkip iki vakit namaz kilacakta ozgurluktesin kalkp bunlari yazcak durumdasin istedgni yapabilrsin bu senin elinde sanki elin kolun bagli gibi konusmussun cok sacmasiniz ya su sinirli aklimiz Allah'i anlamakta o kadar zorlqstiriyorki yoktan ver eden senin ezelinide geleceginide an ve an biliyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

bahsettiğin ayetlerdeki dilediğini fiili dileyeni anlamına da geliyor ve bazı mealciler farklı anlamlara gelen fiilleri "/" işareti ile birlikte veriyor.bahsettiğin ayetlerin anlamı bi anda kişinin kendi kararları haline dönüyor.ancak dediklerin bilmek ile zorunlu kılmak bağlamını desteklemiyor.dediğin gibi saçma bişey.senin 2+2=4 olduğunu bilmen onu kanıtlamıyor.

ya bırak işinize gelmeyince mealleri değiştirin.sonuçtara kurana göre saptıran da doğru yola ileten de Allah. Hatta başka ayetlerde kalpleri de mühürlüyor.yani sadece bu ayetler değil başka ayetler de var. gerçi sen şimdi tüm ayetlerin mealini değiştirirsin hatta gerekirse kuranın mealini tümden değiştirirsin. neyse

bakara6: Onlar muhakkak ki kâfirdirler. Onları ikaz etsen de etmesen de onlar için eşittir (birdir), mü’min olmazlar.
    bakara7: Allah onların kalplerinin üzerini ve işitme (sem’î) hassasının üzerini mühürledi ve görme (basar) hassasının üzerine gışavet (perde) çekti. Onlar için azîm (büyük) azap vardır.

örneğin bak bakara 6 ve 7de açık açık Allah mühürledi diyor.

• quote:

Allah ne yapacagini biliyor önceden. Bu yüzden özgür irade diye birsey yoktur

Ben kalp mühürlenmesi diye birşey yok demedim sınav olacak hemde ilk koşulu inanç olacak hemde kalp mühürlenecek ve ne yaparsan yap inanma şansın olmayacak. Bu 2 kavram çelişen bir durum benim mantığıma göre dedim sadece
    Cehaletime ver ne oldu 20 temmuzda
  • üslubun neden değişti?eleştirdiğin kesimde bir kaç cümle sonra aynı kıvama geliyor. açıklama da bulunsam dinleyeceğin yok.zaten bu yüzden "mühürlüsün".ancak bu durumda olan sadece ataistler değil.kendisine sonuna kadar müslüman diyen bi çok tanıdığım/gördüğüm kişi aynı kafada.içlerinde allah a meydan okuyanı bile var.ama ne yaptığından ,uyarıldığı halde, haberi yok.

nisa 155
    Sözlerini bozmalarından, Allah'ın ayet ve delillerini inkar etmelerinden, peygamberleri haksız yere öldürmelerinden ve "Sabit fikirliyiz," demelerinden ötürü, evet inkarlarından ötürü Allah onların anlayışlarını mühürledi. Bunun için pek azı inanırlar.

casiye 23

Egosunu tanrı edinen kimseye dikkat ettin mi? Nitekim Allah onu bilerek saptırmış, işitme duyusunu ve beynini mühürlemiş ve görüşüne perde koymuştur. Allah'tan başka kim onu doğruya iletebilir? Öğüt almaz mısınız?

hac 46
    Düşünen beyinlerle ve işiten kulaklarla yeryüzünü dolaşmadılar mı? Gerçek körlük, gözlerin körlüğü değil; göğüslerdeki gönüllerin körlüğüdür.

enam 110-111

İlk başta inanmamaya karar verdikleri için anlaklarını ve gözlerini çevirip azgınlıkları içinde bocalar durumda bırakırız.Onlara melekleri indirsek, kendileriyle ölüler konuşsa ve her şeyi getirip önlerine toplasak, Allah'ın diledikleri hariç, yine inanacak değillerdir. Fakat çoğu bu gerçeği bilmez.

yunus 96-97
    Rabbinin kararıyla mahkum edilenler inanmazlar. (burası senin argümanlarına kanıt gibi görünüyor)
    Onlara her çeşit mucize gelse bile, acı azabı görünceye kadar (inanmazlar). (burda ise en ilkel his,acı, ile inanacak olduğu ancak geç kaldığı anlatılıyor)

@lawbreaker 20 temmuzda gelenekselciler ile kurancılar arasında bir tartışma programı yapıldı.bu kadar uçacaklarını beklemiyordum açıkcası. 3,5 saat sürüyor ve gelenekselcilerin iddia ettikleri hadislerin tek tek uygulanması isteniyor canlı yayında.https://www.youtube.com/watch?v=tuN67dTV0tc

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ONY86 -- 25 Temmuz 2017; 11:1:51 >

• Acepi A kullanıcısına yanıt
    Allahın senin bir sonraki adımını bilmesi, senin özgür iraden olmadığın anlamına gelmez. İraden ile o yola giriyorsun. Örn: İlerde kırmızı ışık yanıyor. Sen bunu görüp kırmızı ışıkta duruyorsun. ve bende arkandan geliyorum. Ama ben biliyorum mesela o ışıkta duracağını, Bunu bilmeme rağmen özgür olmadğın anlamına gelmez bu istersen geçebilirsin. Seçim ve iraden senin.
  • **Nightmare** kullanıcısına yanıt
    Evet yaratıcı herşeyi önceden tasarladı. Yaratıcının herşeyi önceden tasarlaması onun görevini yerine getirdiğin anlamına gelmez. Sana akıl veriyor. o zaman git birini öldür. Mahkemeye de ki ben yapmadım. allah böyle olsun istedi. Sence mantıklı mı. Sende annen baban ilişkisi sonucu ortaya çıktın. onlar da bir nevi senin yaratıcın oluyor. Şuan özgür değil misin. Aklın var istediğini yapıyorsun. Ailen sana yanlışı doğruyu gösteriyor. Sen istedği yolu kendin seçiyorsun.
    Yargılama olayını bende düşündüm. Şuan namaz kılıyorum. Müslümanlık görevlerimi tam olmasada yerine getirmeye çalışıyordum.
    Bunları yapmadan önceki düşüncem ise. Eğer gerçekten yaratıcı yoksa, bu dünyada kim ne yaptıysa yanına kâr kalacak. Bir aralar bu düşünce ile hareket ediyordum. Sonra nolduysa kendimi namazda buldum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GoSHawk.

Evet yaratıcı herşeyi önceden tasarladı. Yaratıcının herşeyi önceden tasarlaması onun görevini yerine getirdiğin anlamına gelmez. Sana akıl veriyor. o zaman git birini öldür. Mahkemeye de ki ben yapmadım. allah böyle olsun istedi. Sence mantıklı mı. Sende annen baban ilişkisi sonucu ortaya çıktın. onlar da bir nevi senin yaratıcın oluyor. Şuan özgür değil misin. Aklın var istediğini yapıyorsun. Ailen sana yanlışı doğruyu gösteriyor. Sen istedği yolu kendin seçiyorsun.
    Yargılama olayını bende düşündüm. Şuan namaz kılıyorum. Müslümanlık görevlerimi tam olmasada yerine getirmeye çalışıyordum.
    Bunları yapmadan önceki düşüncem ise. Eğer gerçekten yaratıcı yoksa, bu dünyada kim ne yaptıysa yanına kâr kalacak. Bir aralar bu düşünce ile hareket ediyordum. Sonra nolduysa kendimi namazda buldum.

Burda tartışma çıkarmak istemiyorum kendi düşüncemi dile getirdim.Bana göre özgür iradenin olması için yaratıcının olmaması gerekiyor.Ben bir yaratıcıya inaniyorum ve bizi yaratıcı yarattığına göre bizim neler yapacağımızı biliyor zaten yaratıcıdan bahsediyoruz bilmesi gerekir.Bu evreni yaratmadan öncede benim neler yapacağımı biliyordu.beni atomlarıma kadar yaratıcı tasarladığına göre benim yaptıklarım yaratıcının beni öyle tasarlamasıdır. Kararı sen verdin sanırsın fakat sadece yanılsamadır.Daha derine inersek hücrelerin atomların seni yönetiyor ama farkında değilsin sen kendin karar verdin sanıyorsun.Ve yaratıcı evrene müdahale etmez eğer müdahale ederse yaptığı sistemde kusur var demektir.

Anne baba örneği vermişsin yaratıcıyla bir tutulacak bir örnek değil.

Yaratıcı var bana göre ama biz onun için önemli olduğumuzu sanmıyorum. Cennet cehnnem bence insan uydurması şeyler.Sen acı çekmişsin yada nebilim başına bir şey gelmiş bunun yaratıcı açısından hiç bir önemi yok. Bende isterim kötülük yapan cezasını bulsun fakat bunlar insanı şeyler yaratıcının umrunda değiliz.Yaratıcı açısından önemsiz olduğumuzu Dünyaya bakarak rahatlıkla görebilirsin.

O yüzden ben kurandaki insansı Allaha değilde daha mükemmel ve kusursuz bir yaratıcıya inanıyorum. Fakat inanıyorum diyede bana ödül vereceğini düşünmüyorum aynı şekilde inanmayanlarıda cehenneme atacağını.

• **Nightmare** kullanıcısına yanıt
    anne baba örneğime yaratıcı ile bir tutulacak bir örnek değil diyorsun. Kendin az aşağıda İnsansı allah diye dile getiriyorsun. Herkes düşüncesinde özgürdür birşey yapamayız.
  • quote:

Allahın senin bir sonraki adımını bilmesi, senin özgür iraden olmadığın anlamına gelmez. İraden ile o yola giriyorsun. Örn: İlerde kırmızı ışık yanıyor. Sen bunu görüp kırmızı ışıkta duruyorsun. ve bende arkandan geliyorum. Ama ben biliyorum mesela o ışıkta duracağını, Bunu bilmeme rağmen özgür olmadğın anlamına gelmez bu istersen geçebilirsin. Seçim ve iraden senin.

Hayir öyle degil iste. Sen benim o kirmizi isikta duracagimi düsünüyorsun, tahmin ediyorsun ama biliyorum diyemezsin cünkü icabinda durmaya bilirimde.

Allah ve insan iliskisinde ama bu böyle mi ? Allah yarratmadan önce birisi cehennemlik mi cennetlik mi biliyor. Yani sen ne yaparsan yap, allahin bildiginin disina cikamazsin yani Allahi yanilgiya düsültmen mümkün degil ozaman Allah, allah olmaktan cikar.

Allah bildikleri ile hicbir zaman yanilamadigi icin, kisilerin özgür iradeleri yoktur iste.

• quote:

Orijinalden alıntı: Acepi

quote:

Hayir öyle degil iste. Sen benim o kirmizi isikta duracagimi düsünüyorsun, tahmin ediyorsun ama biliyorum diyemezsin cünkü icabinda durmaya bilirimde.

Allah ve insan iliskisinde ama bu böyle mi ? Allah yarratmadan önce birisi cehennemlik mi cennetlik mi biliyor. Yani sen ne yaparsan yap, allahin bildiginin disina cikamazsin yani Allahi yanilgiya düsültmen mümkün degil ozaman Allah, allah olmaktan cikar.

Allah bildikleri ile hicbir zaman yanilamadigi icin, kisilerin özgür iradeleri yoktur iste.

Burda bana göre sadece iki seçenek kalıyor. Buda tamamiyle yaratıcı tanımıyla alakalı. Eğer yaratıcı için kusursuz tanımı yapıyorsak yaratıcının bizim gelecekte yapacağımız şeyleri bilmemesi kusursuzluğunu ortadan kaldırmaz mı? Kusursuz bir yaratıcı yarattığı varlığın gelecekteki hareketlerini bilmiyorsa yarattığı sistemde kusurlu olur. Çelişki durumu.

Diğer seçenek yaratıcı kendi güçlerinden(artık ne derseniz) ödün verdi. Sırf sınav yapabilmek için insanların geleceğini bilme özelliğini kapattı.

İkinci seçenek bana saçma geliyor açıkçası. Tanrı sınav yapmak için kusursuzluk modundan kusurlu moduna mı geçti?

İkinci seçenek doğru ise o zaman her sorunu tanrıya rahatlıkla atabiliriz. Eğer tanrı insanların geleceğini biliyor ise her sorunu yine tanrıya atabiliriz. Çünkü bunu bile bile yarattı. vs. vs. Kime ne mantıklı geliyorsa ona inansın bence.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.