Şimdi Ara

Bir insan neden tıp ister anlamıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
102
Cevap
4
Favori
8.047
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
61 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Amacım kimsenin hedefini değiştirmek veya motivasyon bozmak falan değil, niye tıp isteyen bu kadar kişi var gerçekten merak ediyorum

Kazanması zor
    Okuması zor
    4 yerine 6 sene
    Okumayı başardın bir sınava daha giriyorsun (tus)
    İş hayatı zor
    Sorumluluk çok fazla
    özellikle cerrahlar için her zaman risk var diyebiliriz, bir hatayla can alabilirsiniz, vicdan azabı ayrı alacağınız ceza ayrı dert
    Nöbetler (yılbaşında bütün aileniz / arkadaşlarınız birlikteyken sizin hastanede nöbet tuttuğunuzu hayal edin)
    Uykusuz geceler
    Sıraya girmeyi beceremeyen insanlarla uğraşma
    40 iq insanlardan dayak yeme riski
    Girişimcilik veya bir şey yaratma imkanı yok
    Okuduğun ülke dışında iş bulma şansın mühendisliklere vs göre çok az

Maaşları fazla diyoruz ama o parayı başka şekilde kazanmanın da milyon türlü yolu var

İnsanlara yardım etme isteği desen, sen doktor olmazsan başkası olacak her türlü o insana yardım edecek biri var yani, başka bir yandan o yardım etmek için ömrünüzü harcadığınız insanlar son kalan 7 beyin hücresiyle sizi dövmeye çalışıyor falan

Tüm bunları göze alıp doktor olanlara gerçekten büyük saygı duyuyorum

Not: her bölümün zorluğu var evet ama bence bu kadar zorluk olan başka bir alan yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Patates çuvalı -- 10 Mart 2021; 16:26:53 >

• başlığı açan arkadaş son maddeyi göz ardı ediyor. tamamen aile baskısıyla tıp yazdım, kafam matematikten başka bi şeye basmaz sanıyordum. dinozor kalmış insanların tavsiyesiyle tercih yapmak istemiyor insan ama önyargısız olarak gerçekten tıp eğitiminin iyi incelenmesi gerekiyor. maalesef piyasa iş garantisi ve saygınlığını öne sunup duruyor. başta ben yaraya bile bakamam napıcam stressiyle girdim fakülteye fakat eğitimini almaya başladıkça merak edip kendiniz görmek istiyorsunuz klinik kendine çekiyor sizi. ekstra olarak herhangi bir bölümde iyi bir yerlere gelmek için en az tıp kadar çalışmanız gerekiyor, tıpın ders yükü çok fazla olsa da gelecekten beklentisi olan herkesin zaten çok çalışması lazım. herkes tıp hakkında çok dışarıdan konuşuyor kendini geliştirme ihtiyacı olmama falan gülüp geçiyorum bunlara. hayata bakış açısını değiştirmek için mesleki kaygısıyla hareket eden bir insan zaten bir yere gelemez.

Çoğunluk (güya) parası için ve prestiji için giriyor tıpa. Sonra ne oluyor biliyormusunuz?

1)Duyduğu parayla aldığı paranın alakası olmadığını görüyor çıldırıyor sinirden. Bugün en kötü 0 arabayı almak için bile ortalama uzman 20 ayda anca ödeyebiliyor parasını. O da yemeden içmeden :)

2)Dayak görünce de prestijinin de olmadığını görüyor.

Sonuç olarak köle gibi yaşamaya devam ediyor. Gerçeklerle değil duyduklarıyla hareket ettiği için.

haklısın ben de tam bu saydığın nedenlerden ötürü mühendislik istiyorum

ülkede kalmak isteyen birinin işsiz kalamayacağı bir bölüm tıp

insanlar üniversite okuyor kendilerini geliştirmek için çaba sarfediyor ve buna rağmen iş bulamıyor

tıpta böyle bir durum söz konusu değil hem bu açıdan isteniyor hem de genel olarak gözlemlediğim bir şey var ki ebeveynlerin çoğu çocuklarının tıp okumasını istiyor aile baskısı da işin içine giriyor yani

mühendis zekasına sahip olup da tıpa giden çok kişi oluyo sırf ailelerinin baskısı yüzünden

Maalesef yaniliyorsunuz hocam.Nüfus artış hızı yavaşladı.Doktorları bir kenara bıraktim ayni şey ögretmenler icinde geçerli demeniz hele tamamen yanlış çünkü daha 2gün önce Ziya Selcuk Cnn de sadece 50bin ögretmen acigimiz kaldı onu da ücretlilerle dolduracagız dedi.Bu yaz TTK başkani Burhanettin Donmez artik sadece emekli okan ögretmen sayisi kadar alım yapacagız bu sayı da 10.000dedi.2020KPSS ye 450.000ogretmen adayi girdi alim 20bin oldu bundan sonrada giderek azalacakmis çunku ogretmen doluluk oranimiz yuzde 93dedi Ziya Selcuk.

Doktorlara gelirsek çok kontenjan artimi yapildi 2018de YÖK başkani Yekta Sarac 2024te pratisyen ihtiyacimiz bitecek demisti araya pandemi girdi en son Fahrettin Koca pratisyen ihtiyaci bitis tarihini 2028olarak acikladi ama tıpta doygunluga ulasacak maalesef.Mantiken düsünun 10yil önce disin eczaciligin bitmesine imkan veriyor muydunuz asla derdiniz dimi ama ne oldu bitirdiler.6000kisilik dis kurasi da devlete 400kisi ataniyor kalan mezunlarda cok fazla oldugu icin ucuza özellerde calisiyorlar.Eczane acmak artik yasak.Kontenjan artimindan Tıpta nasibini alacak Tıp dokunulmaz değil.200kisilik amfilerde 400kisi okutmanin bir bedeli olacak ancak zamani belli degil umarim 2030dan önce olmazda biz mezun olup atanabiliriz.

• benim asıl merak ettiğim bir insan neden insanlara yardım etmek ister
  • haklısın ben de tam bu saydığın nedenlerden ötürü mühendislik istiyorum

ülkede kalmak isteyen birinin işsiz kalamayacağı bir bölüm tıp

insanlar üniversite okuyor kendilerini geliştirmek için çaba sarfediyor ve buna rağmen iş bulamıyor

tıpta böyle bir durum söz konusu değil hem bu açıdan isteniyor hem de genel olarak gözlemlediğim bir şey var ki ebeveynlerin çoğu çocuklarının tıp okumasını istiyor aile baskısı da işin içine giriyor yani

mühendis zekasına sahip olup da tıpa giden çok kişi oluyo sırf ailelerinin baskısı yüzünden

• iş garantisi, yüksek maaş ve prestij. bu kadar. isteyen çoğu kişi bunlardan ötürü istiyor.

prestiji kalmadı diyenler boş yapmasın. hastahane dışında nerde doktorum desen insanlar saygı duyuyor.

• tıp okumanın 4 farklı nedeni var;

1- türkiyede iş garantisinin olması

2- prestijli olması

3- mesleki tatmin

4- ilk 2 madde umurunda olmayıp gerçekten ilgisini çektiği için, araştırma yapmak için okuyanlar

benim gözlemleyebildiğim bunlar.

• Mostaff_Johan 123 kullanıcısına yanıt

Herkesin elde etmek istedigi kızı doktora gelene kadar çok kişi elde eder ama yine de sen bilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • köprüden önce son çıkış kullanıcısına yanıt

başlığı açan arkadaş son maddeyi göz ardı ediyor. tamamen aile baskısıyla tıp yazdım, kafam matematikten başka bi şeye basmaz sanıyordum. dinozor kalmış insanların tavsiyesiyle tercih yapmak istemiyor insan ama önyargısız olarak gerçekten tıp eğitiminin iyi incelenmesi gerekiyor. maalesef piyasa iş garantisi ve saygınlığını öne sunup duruyor. başta ben yaraya bile bakamam napıcam stressiyle girdim fakülteye fakat eğitimini almaya başladıkça merak edip kendiniz görmek istiyorsunuz klinik kendine çekiyor sizi. ekstra olarak herhangi bir bölümde iyi bir yerlere gelmek için en az tıp kadar çalışmanız gerekiyor, tıpın ders yükü çok fazla olsa da gelecekten beklentisi olan herkesin zaten çok çalışması lazım. herkes tıp hakkında çok dışarıdan konuşuyor kendini geliştirme ihtiyacı olmama falan gülüp geçiyorum bunlara. hayata bakış açısını değiştirmek için mesleki kaygısıyla hareket eden bir insan zaten bir yere gelemez.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ne kadar garip insanlar var
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de anlamıyorum ki zaten bırakmanın eşiğindeyim.
  • Altta tüm nedenler sıralanmış ama

"Maaşları fazla diyoruz ama o parayı başka şekilde kazanmanın da milyon türlü yolu var"

Mesela?Aileden zengin olmayan birinin bundan daha garanti yolu var mı?

"İnsanlara yardım etme isteği desen, sen doktor olmazsan başkası olacak her türlü o insana yardım edecek biri var yani "

bu mantık da sacma herhangi bi şeyi yapmak istesek onu yapacak olan bir sürü insan var zaten diyip yapmayalım mı

• heatcan kullanıcısına yanıt

ne yazık ki bu son maddede saydığım insanlar türkiye'de çok azınlık kısım hocam. bölüme girince işler değişebilir ama isteyenlerin çok büyük kısmı seviye atlamak ve geleceğini sağlama almak için istiyor.

• Bu arada maaş yüksekliği kişiye göre değişir ama şuan sözleşmesiz pratisyen hekim her şey dahil doğuda 6.5 alabiliyor bence bu çok az miktar 2küsur asgari maaş eder. Yani her meslekte olduğu gibi verilen emeğin karşılığı yok. Uzman olsun o zaman demeyin asistanken de yaklaşık böyle alıyorlar o yüzden pek bir değişmiyor zaten uzman olmak için çok daha fazla emek gerekiyor. Yani sürün babam sürün

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi garipbiroğlan -- 10 Mart 2021; 16:36:16 >
  • köprüden önce son çıkış kullanıcısına yanıt

Birinci madde birçok ebeveyinin bakış açısı

• fridabaci kullanıcısına yanıt

2 de öyle

çoğu aile millete oğlum/kızım tıp okuyor demek için çocuğuna tıp yazdırıyor. yalan yok ben de baba olursam böyle söylemek isterim.

• Bence Tıpın en büyük avantaji is garantisidir.Şu an ülkede is garantisi olan tek bölüm Tıp kalmistir ancak biz mezun olana kadar 2028-2029 gibi pratisyen ihtiyaci bitecek diyorlar eğer diş gibi her tıpı bitiren atanamayıp kuraya girerse tıp okumak kerizliktir net.O yüzden ben gelecek adina endiseliyim tıp okusakta hepimiz atanabilecez mi bakalim 6yil sonra?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Mart 2021; 18:17:32 >
  • Oyle bakarsan top muhendislikleri de kazanmasi ve okumasi zor, kendine gore baska zorluklari var o zaman onlara da bi insan neden top muhendislik ister diye baslik mi acalim.

• Prestije gelirsek evet hastahane disinda biri mesleginizi sordugunda havali oluyorsunuz tıp okuyorum dediginizde bile insanlar tıpı kazanmanin zor oldugunu bildigi icin size saygi duyuyorlar.Ancak hastahane disinda zaman gecirmeye 4.siniftan itibaren pek vaktiniz kalmadigi icin hava atacak insanlarla bulusmaya cok zamaniniz kalmayacak Para kismina gelirsek evet doktorlar ülke ortalamasina göre iyi kazaniyorlar ama şoyle bir gercek var ki herkesden de cok calisiyorlar yani aslinda bir öğretmenin 1saatlik ücreti doktorun 1saatinden daha fazla hemen örnek vereyim=

Haftalık minimum 15 saat çalışması zorunlu olan öğretmen haftalık 30 saat çalışırsa Aylık 120 saat oluyor ve 6000 alıyor böldüğünde saatlik 50 ₺ oluyor aylık 160 saat çalışan pratisyen hekim 7000 ₺ alıyor bölünce saatlik 43₺ ediyor. Aylık 15 nöbet tutan beyin cerrahi asistanı 8 nöbet parası alabiliyor o da aylık 400 saat çalışıyor aldığı para 11.000 bölünce saat başı 27 ₺ Saat başı ücret öğretmenden düşük . Üstüne üstlük bazı bölümlerde milyarlarca liralık malpraktis riski var.Ancak uzman doktor olunca duzlüge çikıp devlette 8-5mesai ile 15milyar civari kazanmaya basliyorsunuz bu da hic sene kaybetmezseniz bile 18yasindan 29yasina kadar yogun calisma sonucu elde edebiliyorsunuz.

Ha tüm bu olumsuzluklara ragmen benim fikrim bu ulkede kalacaksak tip okunmali cunku is garantisi bu ulkedeki en onemli sey ama 7yil sonra Tipin is garantisi kalir mi bilemiyorum ancaksu anlik tek garanti meslek Tıp.Ögretmen alimlari daha da azalacakmis sadece emekli olan kadar ogretmen alimi yapiacakmis onumuzdeki yillarda Ziya Selcuk acikladi,muhendislerden issiz cok,disciler kurayla ataniyo,eczane acamiyosun artik.Tek kale Tip kaldi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2021TytAytYolcusu -- 10 Mart 2021; 18:30:40 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.