Şimdi Ara

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ YAZANLARA TAVSİYE KONUSU (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
212
Cevap
19
Favori
17.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Lapsekili_Big_Smoke kullanıcısına yanıt

başkan sen ne işi yapıyorsun bilmiyorum ama solid, autocad, catia vs. gereksiz demişsiniz. ayrıca yazılım öğrenin diyen arkadaşa da çıkışmışsınız. yazılımdan kastı elektronik yazılımdır, otomasyondur diye düşünüyorum.

onun dışında solidworks, autocad bilmeden tasarım yapacak mühendis 50 yaşında aşmış bir mühendistir. ben de 10 senelik iş hayatımda böyle 1 kişi gördüm, adam hiçbir tasarım programını bilmiyordu ama teknik ressamlara anlatıp on numara makinalar yapıyordu. onun haricinde nereden baksan 200 tane mühendis tanımışımdır, bu programları bilmeyen adama iş vermezler.

burdan tavsiyem şudur, eğer orta düzey kobilerde çalışayım diyorsanız solidworks ü kesin öğrenin. autocad i orta şeker bilin yeter. otomotiv için catia, proengineer, siemens nx öğrenin. hatta öğrenci iken bunları ne kadar öğreniyorsanız öğrenin zararı olmaz.

otomasyon iyi bir makinacının öğrenmesi gereken birşey. makinayı otomasyonu bilmeden canlandıramazsınız. en iyi ihtimalle otomasyona uygun makina yapmazsınız. makinanın çalışma senaryosunu, sensörlerin nereye konulacağını makinacının otomasyoncuya anlatabiliyor olması lazım. az buçuk da hangi sensör nerede kullanılır, basit plc programı nasıl yazılır bilirseniz, otomasyoncunun size bok atmasının önüne geçersiniz.

son sözüm, makina seçmeyin. yazılım ya da bilgisayar seçin. ben 10 senelik mühendis olarak kiramı nasıl ödeyeceğim onun hesabını yapıyorum. piyasa makinacı için bombok. şu an birçok arkadaşım ikinci ek iş yapıyor ben de dahil. yurtdışı olanakları da bilgisayar ve yazılıma göre kısıtlı. en kötü mekatronik seçin.

ingilizce ne yaparsanız yapın öğrenin, yoksa her türlü hem iş bulmada hem bilgi bulmada zorluk çekersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Odysseus348 -- 9 Ağustos 2022; 9:24:15 >

• Odysseus348 O kullanıcısına yanıt

siz nereden mezun olmuştunuz

şu an plastik enjeksiyon hattında imalat mühendisi olarak çalışıyorum. yaptığımız iş kalıp hatalarını ve ürünlerdeki hataları analiz edip iyileştirmek ve cycle süresini kısaltmak. kalıp tasarımını tekniker yapıyor, biz sadece parametreleri veriyoruz. yani kısacası işimiz optimizasyon. kalıpçı teknikerler bizim parametrelerimize göre kalıp tasarımını creo'dan yapıyor. biz katı tasarım programları değil excel kullanıyoruz ki optimizasyonu yapabilelim. otomasyonu ufak bi miktar bilmeniz yeterli, zaten büyük ve kurumsal firmaların fabrikalarında otomasyon ekipleri olur, bu makinacıların işi değil.

Hocam maaşlar konusunda net durumlar nasıl

Örneğin ortalama başlangıç ücreti

Ortalama(5-10 yıllık deneyim)ücreti

Cidden iyi adamın alacağı miktar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ferdışçenko F kullanıcısına yanıt

ortalamasını kendi çevreme göre koyarsam başlangıç maaşları dediğim gibi 15-20k arası. 5-10 yıllık deneyimde çok bi fikrim yok ancak her sene 2k koysan üstüne 30-40k falan olur diye tahmin ediyorum. cidden iyi adamlar baya maaş alıyor. arkadaştan sorumlu bi mühendis 5k dolar maaş alıyodu türkiyede. bırak türkiyeyi, almanyada bile 5k dolar çok iyi para.

hocam sen üretim mühendisisin, tasarım değil. ayrıca yaptığın iş aslında makina mühendisi değil endüstri mühendisi işi. senin çizim yapmaman gayet normal. ancak plastik enjeksiyon dediğin makinayı çizen adam da makina mühendisi ve tasarım programı kullanıyor, kullanmak zorunda. kalıp çizmek için mühendis olmaya gerek yok. aslında makina çizmek için de mühendis olmaya gerek yok ama bakış açısı ve vizyon farkı oluyor.

bahsettiğin maaşlara ulaşabilen mühendis kim çok merak ediyorum bu arada. az önce makina teknikeri bir arkadaşı lazercide işe soktum, 6500tl ye başladı arkadaş. ben 10 senelik mühendisim ve tasarım olarak alanımda iyiyim, piyasa değerim sektörüne göre 20-25 ama belli sektörler için geçerli. şu anki maaşım ise 16500. aynı benzer ayarımda arkadaş 14bin alıyor başka firmada. şu an iş başvurularında 20-25 aralığı hala yüksek kalıyor.

ilk başlayacak makina mühendisi ise 10bin falan unutun o rakamları. 7-8bin en fazla. 3 senelik yeni mühendis arkadaşım, eski çalıştığım 300kişilik firmada çalışıyor ve hakkaten kafası çalışan bir arkadaş, aldığı maaş 9500, belki son zamdan sonra 11bin falan olmuştur.

bu dediğim rakamlar ikitelli sanayi ortalaması. daha ben müdür vs. ya da iş yeri sahibi olmayıp 20-30k alan görmedim. toyota, ford falan belki. oralara da biraz zor girersiniz.

• pandie kullanıcısına yanıt

sakarya üniversitesi. üniversiteye çok takılmayın, boğaziçi, itü, odtü değilse hepsi aynı. benim çalıştığım yerde itü mezunu olup bi bok bilmeyen adam da var, karabük üniversitesi okuyup on numara tasarım yapan adam da var. maaşı da diğerinden daha yüksek.

borusanda arkadaşım başladı, başlangıcı 16k. tübitakta 14k. taide 21k. arçelik globalde 15k. otosanda 15k. genel olarak hepsi bu civarlara yeni başladı, ben de mezun olunca asgarinin 3 katını aladağım, yani 16.5k. bu sayılar hayal falan değil, sektörün geneli böyle.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

hocam bu yazdığın firmalara girebilen mühendis oranı %5' tir maksimum. hayaller bu firmalar ama hayatlar sanayi maalesef. gene diyorum itü, odtü, boğaziçi harici buralara torpilsiz girecek adam hem de yeni mezun maşallah derim ona. benim de siemens'te, ford'da, mercedes'te çalışan arkadaşlarım var. biri babası, biri üniversite hocası, biri de bir tanıdığı vasıtasıyla girdi. geri kalanlar sanayiye dağıldı benim gibi. yine parası olan firma açtı onu işletiyor. bir kısmı da kpss ile devlete girdi.

• Lazarus1456 kullanıcısına yanıt

Makine mühendisliği anlamsız biçimde çok genişletilmiş bir alana hükmediyor.

Şimdi aslında mekanik yani maddelerin statik ve dinamik davranışlarını analiz eden ve aslında tamamen fizik bilimi üzerine inşa edilmiş bir bölüm.

Yaptığın şey aslında dediğim zımbırtı ama öyleki lojistikte varsın imalatta varsın uçak ve otomotivde varsın muhasebe müdür her türlü enerji dönüşüm işlerinde varsın bu jeotermal olur rüzgar enerjisi olur kömür işletmesi olur diğer yönü ile tasarımada çok kapsamlı kayan bir bölüm.Sonuçta bir dizayn ve hata belirleyicisin.Yani tasarımda yapıyorsun.

Bölüm çok geniş biraz daha sadeleştirilse ve kişi bu sadeleştirilmiş bölüm üzerinden mesela metalurji olur imalat mühendisliği otomotiv ve uçak mühendisliği olur enerji mühendisliği olur yani bölümün müfredatını yetkinliğini azaltsan daha iyi olur.

Hali hazırda bu dediklerim açılmış varda şöyle baktığımda bir reform lazım bu bölüme.

Şimdi onca gereksiz ıvır zıvırı dayıyorsun sonra inanılmaz bir yetki veriyorsun tabi bu yetkilendirmeyide herkese vermezler geçmişte kaldı o dönemler.Şimdi kime pratik sunma şansı verilecek.Önüne ne şans gelirse oradan ilerliyor gördüğüm kadarı ile mezunlar.Şimdi bu nedenlede kişiler mesleklerini sevmiyor.

Makine mühendisliğinin net bir tanımı yok.Mesela.Başlık sahibi arkadaşın alanı makne mühendisliği değil aslında imalat mühendisliği veya endüstriyel tasarım arası birşey.Makine mühendisliği dediği tanım olmuyor.

Makine mühendisi özünde tasarımcıdır dizayn edendir.Mekanik aksamları en küçükten en büyük şekle ulaşana dek hesaplama, analiz ve doğru şekilde hemide cüzi olarak boyutlandıran kişilerdir.Bu yoldan çıkarsak aslında çoğu kişi ne kadar mezun olduğu yer bu olsada aslında makine mühendisliği yapmıyor.

Bazı kişiler alıntılamış nerede eğitim gördüler bilmiyorum ama kendine bir odtü boğaziçi veya itü hadi ytüde diyelim günümüzde Türkiye'de 12-15 Bini reva görüyorsa bu acınasıdır.Bu mesleğin karşılığı bu değil.Tabi hakkı ile gerektiği gibi icra edenlr için diyorum.Yoksa yeni açılan ve birçok zamazingo yer için asgari bile fazla.

dayı mı ha ha dayı olamadık 33 yaşındayız ama işimde uzman konumundayım.Sen okulunu bir bitir adam akıllı piyasada bir süre geçir ondan sonra dediğime geleceksin.Mühendislik yaptığını sanıyorsun ama yanılıyorsun.Yaptığın iş mühendislik değil.

Tabi Okullardaki eğitim tırt olduğundan her diploma verilen mühendisim sanıyor okul denilen yerler yetki verir.Mühendis ise sonrasında bir ürün icad ederek oluşturarak yapmış olursun.Analiz ve aralık belirleme mühendislik değil arkadaşım.Senin yaptığın işi başkasıda yapabilir.

• M3lank0lik kullanıcısına yanıt
    Hocam sorun olmazsa özelden bir şey sorabilir miyim?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • M3lank0lik kullanıcısına yanıt
    Bana da seçtirceklerdi metlauruji ve makine yapamadım nedense elim gitmedi bir bölüm sectim bakalım patlamayız umarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sebastianoldusivas -- 8 Ağustos 2022; 19:3:35 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sebastianoldusivas S kullanıcısına yanıt
    ne seçtiniz hocam

• adamkararsız kullanıcısına yanıt
    Ytü istatistik

hayırlısı olsun hocam

• hocam bende koü makinadayım program bilgisi kısmına katılmıyorum program bilmiyorsan okul takımlarına bile alınmazsın öğrenciyken en azından solid bilmen gerek ayrıca maaş kısmını çok abartı buldum şu anda başlangıç maaşlarının 7-8k old kaanatindeyim ayrıca ben kendini geliştiren bir öğrenciyim okul takımında yarış aracı yapıyorum 3 tane çizim programı 1 tane analiz programı biliyorum ona rağmen bazı şirketler (siemens general,electric gibi) staja bile almıyorlar mezun oluncada 10k üzerinde maaşla işe başlayacağımı hiç sanmıyorum

• adamkararsız kullanıcısına yanıt
    Umarım hocam

Doğru demişsin.Ayrıca bu işi para gözü ile yapmayın.Yani parası için seçmeyin.

Emek/verimlilik oranı en kötü mühendislik yaptığı kafa ağrısı ise cabası.Ben ilk iş başlangıcı 2500 $ alıyordum sonra 2019'da bu 3 ayda bir ikramiye olmasına rağmen 1600-1800$ arasında kaldı.Tecrübe arttıkça maaşın değeri düşer mi yahu.Konforun ve sağlanan imkanlarla birşey elde edememek ise cabası.

Şimdiye kıyasla bakıyorum dolar sizde 18 olmuş benim en son maaş kıyasımda ortalamada 33 bin ediyor var mı yahu bunu alabilen şuan.Bu arada tecrübende artıyor ama ona rağmen düşüyor kazancın.Bunu gören zaten ülkeden uçuyor.İstersen kendini parçala bir girişimci değilsen kazancın koca bir hiç.15-20 25 binle kendini zengin sanmasın kimse.

Şuan karşı çıkan çok oluyor ama Türkiye'de insan gibi bir yaşam maliyeti işin ben kendi mesleğim gözü ile bakarsak mminimum kazancın 30 bin olmalı üstü sana kalmış.

Şuan mezun inanılmaz fazla bizde bile 190 kişiydi e hali ile öyle afaki maaş vermezler.İstanbulda yeni mezun 8 bin filandır diğer metropollerde 6-7 bin filan.Çok uçmayın ayrıca savunma şirketleri o bu şu direk sizi almaz.Öyle hop kapıyorlar diye durum yok.Zaten bu tip şirketlerde uzunda durmak istemezsiniz ben mesela aselsan'da 1 sene var yok durmamıştım.

Siz sadece emredileni uygularsınız ben serbest takılayım rahatça işimi yapayım diye bir kuram yok.O kadar saçmalık var ki Türkiye'de insan delirir ki buda ayrı bir konu.

Bu mesleği seviyorsanız seçin parası için sevmeyin veya diğer dallarda parası için meslek seçmeyin size önerim.Metalurji daha hafif bir dal bana gör emek/karşılık bakımından ise tatmin edici düzeyde.Ama makine öyle değil.Sizi yeri gelince her halta atayabilirler.Çünkü makine mühendisi olunca her halta onay koyabilme gibi bir özellik var.Buda başa bela demektir.Joker eleman gibi olursunuz yani.Ben bu nedenle bu mesleğin kapsamının daraltılmasından yanayım.

Avrupada ne ise o işi yapıyorsun mesela ama Türkiye'de öyle olmuyor.Mühendislik bazında trendi yükselen şuan elektrik elektronik ve kimya var benim gözlemim bu yönde eğer bir emektar k makine mühendisi iseniz 10-15 yıllık iş bulursunuz.Zaten eğer yükselme hedefiniz varsa her haltı 40-45 yaşına bile gelseniz öğrenmek durumunda olacaksınız.Sınırlarınızı kendiniz belirlersiniz.Ha diğer noktada yalaka olup yükselenler ayrı tabi o yolda var.Ama kişi kendine yakıştırıyorsa onu bilemem.Fakat hakettiğin ölçüde çalışarak yükselmen çok zor.İstediğin işi yapman istediğin alanda çalışmak istemen çok zor eskiden daha rahattı ama şuan gerek teknolojinin çok gelişmesi gerek insan ihtiyacının azalması ile otomasyoan bağlandı çoğu şey.Ben hala neden seri üretim yapılır gibi bu kadar mezun veriliyor anlamış değilim zaten çinli ve hintliler dünyaya yetiyor yahu.Türkiye'de katliam yapılıyor insanlar farkında değil.Kaçanlar bunu erkenden görenler işte.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.