Şimdi Ara

Makine mühendisi araba tamirinden anlarmı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
125
Cevap
7
Favori
13.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • geçen gün fabrikada başımıza gelen olay.

- bir yuk konteyneri kaldıralacak. dört tane kanca lazım.
    - bir formen der ki eski kancalar vardı. onlarla yaparız.
    - kancalar bulunur ama ne var ki emniyet mandalları olmadığı için kimse kullanmasın diye bağlantı halkaları kesilmiş.
    - diğer formen biz bunu kaynatırız der.
    - kaynak ustası bir güzel kaynak yapar. kendince çok güzel bir işçilik yapmıştır. iyi de emek sarfetmiştir.
    - mühendis bunu görür ve kancaları çöpe atar.

sebep: kural ve kanun bellidir. yuk kaldırma ataşmanları sonradan kaynak yapılarak kullanılamaz. mühendisin görevi de kural ve kanunlara uygun hareket etmektir. teknisyen, usta ve formen daha tecrübeli daha yetenekli olabilir. ama yaptığı işin sorumluluğu çok azdır. bir mühendis altında çalıştırdığı tüm personelden sorumludur. ve bu sorumlulukla hareket eder. Allah göstermesin bir kaza olduğunda savcıya ve müfettişe hesabı muhendis verir. ceza alınacaksa da mühendis alır. çünkü yetkili kişi odur. kimse sen niye kaynak bilmiyorsun demez.

ayrıca kaynak yapmasını iyi biliyorsun diye hiçbir iş yeri mühendis seçmez. adam yönetimi, iyileştirme,geliştirme ve bütçe kontrolü gibi verimliliği ve üretimi etkileyen faktörlere bakılır.

örnek: 3 işçi bir kağıt masura kaldırarak bir işi yapıyor. ve bu iş zaman kaybettiriyor. sen burada daha basit bir çözüm bularak tek işçi ile daha kısa sürede aynı işi yaparsan takdir görürsün.

• üniversitede verilen mühendislik eğitimi temel altyapı üzerinedir.ben elektrik-elektornik müh. öğrencisiyim,kimse size herşeyi detaylı şekilde öğretmez ama size alanınızla ilgili herşeyi öğrenme kapasitesini verir.Yani "öğrenme becerisi" ni öğretir.Zaten önemli olanda budur.Gerisi size kalmış bir şey , ister her konuda bilgili olmak adına çalışırsınız ister tek bir dal seçip onun üzerine yoğunlaşır ben parama bakarım dersiniz.Ama bölümünün bütün dallarında gelişecek alt yapısı vardır iyi bir mühendis olarak mezun olduysa.
    Bizim bölümde durum bu makinede de farklı olduğunu sanmıyorum.Ha yukarıda saydığım niteliklerle mezun olan %30 falandır Türkiyede ve bu diploma notuyla da alakalı değildir.adam labaratuarda daha ne yaptığını bilmiyor ama bölümde ilk 10 da

• Yahu ben 2 defa motor söküp, komple dağıtıp ( birinde çatlak piston, diğerinde segmanlar, krank yatakları değiştim ) toplamış bir makine mühendisiyim.

Motorun mekaniğini de elektroniğini de iyi bilirim.

Kendim aracıma LPG takabilirim.

Bunun haricinde sayısız alternatör-marş dinamosu söktüm yaptım.

Akü imalatının tüm kademelerinde elime şalamo alıp, imalat yaptım.

Demir olsun, ağaç olsun, çizer, keser,büker kaynatırım. İstediğim herşeyi yaparım.

Su borusu tesisatı döşeyebilirim.

Alternatif akım nedir, doğru akım nedir bilirim. Kare dalga nedir, sinüs nedir bilirim. Yıldız, üçgen bağlama bilirim. Lazım olan devreyi bulur, asit ile baskı devresini hazırlar, elemanları üzerine lehimler devreyi çalıştırırım.

Laptopu söker, işlemcisini, ekranını, fleks kablosunu değiştirebilirim.

Bozuk LCD TV nin arızasının anakartında olduğunu tesbit edip, ebaydan alıp takıp çalıştırabilirim.

Duvar kağıdı döşeyebilirim.

Domates yetiştirebilirim. Koltuk budamasını yaparım, Suni gübresini sulandırır veririm. Üzerinde beyaz çukurlar oluşursa kalsiyum vermek gerek diyebilirim.

Kombiyi 5 dakika izleyip, kontrol edip pompasını, üç yollu vanasını kontrol eder, değiştirebilirim. Diyaframı yırtılmışsa değişebilirim.

Torna, freze, taşlama yapabilirim. CNC programlayabilirim.

Yani sizin bahsettiğiniz pratik bilen mühendis kelimesinin uç bir örneğiyim.

Peki iş hayatımda bunların hangilerini kullandım, kullanıyorum...

Kesinlikle hiç birini kullanmıyorum.

Önüme bir proje geliyor, daha önce yaptığım elimde olan bir hesap ise yapabiliyorsam, güvenebiliyorsam el ile analitik hesap yapıyorum,
    Emin olmak istersem, kontrol etmek istersem, bilgisayar modeli oluşturuyorum. Sonlu eleman metoduyla analizlerini yapıyorum.

Daha önce yapmadığım bir iş ise, önce çalışma prensibini düşünüyor, araştırıyorum. Bunu oturtunca, neleri hesaplamak gerekir, nereden nasıl doğrulamasını yapabilirim. bunları düşünüyorum.

Tamam oldu bu dediğimde de imza atıyorum.

Yaptığınız bir projede diyelim 4500 ton çelik kullanılması gerekiyor. İş veren bunu gidip başka bir mühendise de hesaplatıyor. Eğer başkası bunu eksik, fazla hesaplar ise tekrar size dönüyor. bir yanlışlıkmı var diyor.

İmza atmak öyle kolay iş değildir. 4500 ton çelik hesapladığınız iş, 4000 ton çelik ile de sağlıklı bir şekilde çalışabilecek ise, siz adama 500 ton çelik zarar vermiş olursunuz. Bunun da piyasa maliyeti 1,5-2 milyon dolardır.
    Eksik hesaplarsanız da kötüdür, fazla hesaplarsanız da kötüdür.

Burada imza atıp para kazanıyorsunuz diyen arkadaşlar, eminim bu bahsettiğim hesaplara imza atsalar, günlerce uyuyamazlar. Bazen kitap kurcalamak, düşünmekten çıldırırsınız. Benim sigara bağımlılığım yok ama bazen elimde sigara buluyorum.

Mühendis olan patronumuzun da dediği gibi, mühendisin mesaisi tatili olmaz. Mühendis adam tatile gider, orada gemi görür yine düşünür.. Gece yatarken aklına birşey gelir yine düşünür.

Hesap hatalarında insanlar ölür. Asansör hatasında 3-5 kişi ölür, teleferikde 80 kişi ölür, otobüste 50 kişi ölür, barajda falan belki bir kaç köy nufüsü yok olur gider.

İmza atmak dediğiniz şey, her zaman otomobildeki LPG projesine imza atmak, evin doğalgaz projesine imza atmak değildir. Bu işler bile sorumluluk ister..

Teknisyenden mühendis tabiki birşeyler öğrenebilir, insan yeri gelir 5 yaşında çocuktan birşey öğrenebilir. bilgi her an heryerdedir.
    Okullarda mühendislik okuyanlar hesap kitap dil öğreneceklerine, diplomayı alıp çıkmaktalar. Bugün askerliği kısa dönem yapmak için bile gelip mühendislik fakültesinde okuyan, hasbel kader de diploma alan insanlar vardır.
    Nasıl ortalıkta gezen boş beleş erkekler, her gördüğü hatun kişiye takılmakta, onların egolarını tatmin etmekte, onların burunlarını kaldırmaktaysa...
    Her mezun olan kişide mühendisim diye piyasaya çıkmakta, kendini akıllı sanan ustanın, teknisyenin kişisel tatminine fayda sağlamaktadır.

Mühendislik kelimesi altında pratik içermez. Kelime anlamı zaten, kafa yormak, düşünmek, çözmek demektir.

Eğer pratik ile bir alakası olsaydı, matematik mühendisleri ne yapacaktıi, abaküsmü yapacaktı...
    Toplum mühendisliği diye bir meslek yoktur ama deyim vardır. Bu insanlar tornavida çekiç ile toplummu tamir edeceklerdi..

Mühendis olan ile, mühendislik diploması olanı ayırmanız lazım.

Tanjevic basketbol oynamaz, ama hayatı antrenörlük ile geçmiştir.. Baksetbolun tekniğini bilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Yahu ben 2 defa motor söküp, komple dağıtıp ( birinde çatlak piston, diğerinde segmanlar, krank yatakları değiştim ) toplamış bir makine mühendisiyim.

Motorun mekaniğini de elektroniğini de iyi bilirim.

Kendim aracıma LPG takabilirim.

Bunun haricinde sayısız alternatör-marş dinamosu söktüm yaptım.

Akü imalatının tüm kademelerinde elime şalamo alıp, imalat yaptım.

Demir olsun, ağaç olsun, çizer, keser,büker kaynatırım. İstediğim herşeyi yaparım.

Su borusu tesisatı döşeyebilirim.

Alternatif akım nedir, doğru akım nedir bilirim. Kare dalga nedir, sinüs nedir bilirim. Yıldız, üçgen bağlama bilirim. Lazım olan devreyi bulur, asit ile baskı devresini hazırlar, elemanları üzerine lehimler devreyi çalıştırırım.

Laptopu söker, işlemcisini, ekranını, fleks kablosunu değiştirebilirim.

Bozuk LCD TV nin arızasının anakartında olduğunu tesbit edip, ebaydan alıp takıp çalıştırabilirim.

Duvar kağıdı döşeyebilirim.

Domates yetiştirebilirim. Koltuk budamasını yaparım, Suni gübresini sulandırır veririm. Üzerinde beyaz çukurlar oluşursa kalsiyum vermek gerek diyebilirim.

Kombiyi 5 dakika izleyip, kontrol edip pompasını, üç yollu vanasını kontrol eder, değiştirebilirim. Diyaframı yırtılmışsa değişebilirim.

Torna, freze, taşlama yapabilirim. CNC programlayabilirim.

Yani sizin bahsettiğiniz pratik bilen mühendis kelimesinin uç bir örneğiyim.

Peki iş hayatımda bunların hangilerini kullandım, kullanıyorum...

Kesinlikle hiç birini kullanmıyorum.

Önüme bir proje geliyor, daha önce yaptığım elimde olan bir hesap ise yapabiliyorsam, güvenebiliyorsam el ile analitik hesap yapıyorum,
    Emin olmak istersem, kontrol etmek istersem, bilgisayar modeli oluşturuyorum. Sonlu eleman metoduyla analizlerini yapıyorum.

Daha önce yapmadığım bir iş ise, önce çalışma prensibini düşünüyor, araştırıyorum. Bunu oturtunca, neleri hesaplamak gerekir, nereden nasıl doğrulamasını yapabilirim. bunları düşünüyorum.

Tamam oldu bu dediğimde de imza atıyorum.

Yaptığınız bir projede diyelim 4500 ton çelik kullanılması gerekiyor. İş veren bunu gidip başka bir mühendise de hesaplatıyor. Eğer başkası bunu eksik, fazla hesaplar ise tekrar size dönüyor. bir yanlışlıkmı var diyor.

İmza atmak öyle kolay iş değildir. 4500 ton çelik hesapladığınız iş, 4000 ton çelik ile de sağlıklı bir şekilde çalışabilecek ise, siz adama 500 ton çelik zarar vermiş olursunuz. Bunun da piyasa maliyeti 1,5-2 milyon dolardır.
    Eksik hesaplarsanız da kötüdür, fazla hesaplarsanız da kötüdür.

Burada imza atıp para kazanıyorsunuz diyen arkadaşlar, eminim bu bahsettiğim hesaplara imza atsalar, günlerce uyuyamazlar. Bazen kitap kurcalamak, düşünmekten çıldırırsınız. Benim sigara bağımlılığım yok ama bazen elimde sigara buluyorum.

Mühendis olan patronumuzun da dediği gibi, mühendisin mesaisi tatili olmaz. Mühendis adam tatile gider, orada gemi görür yine düşünür.. Gece yatarken aklına birşey gelir yine düşünür.

Hesap hatalarında insanlar ölür. Asansör hatasında 3-5 kişi ölür, teleferikde 80 kişi ölür, otobüste 50 kişi ölür, barajda falan belki bir kaç köy nufüsü yok olur gider.

İmza atmak dediğiniz şey, her zaman otomobildeki LPG projesine imza atmak, evin doğalgaz projesine imza atmak değildir. Bu işler bile sorumluluk ister..

Teknisyenden mühendis tabiki birşeyler öğrenebilir, insan yeri gelir 5 yaşında çocuktan birşey öğrenebilir. bilgi her an heryerdedir.
    Okullarda mühendislik okuyanlar hesap kitap dil öğreneceklerine, diplomayı alıp çıkmaktalar. Bugün askerliği kısa dönem yapmak için bile gelip mühendislik fakültesinde okuyan, hasbel kader de diploma alan insanlar vardır.
    Nasıl ortalıkta gezen boş beleş erkekler, her gördüğü hatun kişiye takılmakta, onların egolarını tatmin etmekte, onların burunlarını kaldırmaktaysa...
    Her mezun olan kişide mühendisim diye piyasaya çıkmakta, kendini akıllı sanan ustanın, teknisyenin kişisel tatminine fayda sağlamaktadır.

Mühendislik kelimesi altında pratik içermez. Kelime anlamı zaten, kafa yormak, düşünmek, çözmek demektir.

Eğer pratik ile bir alakası olsaydı, matematik mühendisleri ne yapacaktıi, abaküsmü yapacaktı...
    Toplum mühendisliği diye bir meslek yoktur ama deyim vardır. Bu insanlar tornavida çekiç ile toplummu tamir edeceklerdi..

Mühendis olan ile, mühendislik diploması olanı ayırmanız lazım.

Tanjevic basketbol oynamaz, ama hayatı antrenörlük ile geçmiştir.. Baksetbolun tekniğini bilir.

• quote:

Kusursuz bir yazı olmuş gerçekten.
  • quote:

İnşaat mühendisi sıva yapabilirmi, donatı bükebilirmi, kalıp çakabilirmi..
    Elektronik mühendisinin görevi lehim yapmakmıdır..
    Bilgisayar mühendisleri bilgisayar montajı ya da tamirimi yaparlar..
    Tarla süren, çapalayan ziraat mühendisi gördünüzmü..
    Kazma kürek takılan bir maden mühendisinin o işin piri olduğunumu düşünmeliyiz..

Teknisyen debriyajı sökmeyi takmayı bilir, sorununu teşhis edebilir ama neden o çapta balata kullanıldığını bilmez.
    Teknisyen volan üzerindeki marş dişlilerinin kırık olduğunu tesbit edebilir, onarabilir ama neden o boyutta dişler seçildiğini bilmez, volan çapının-ağırlığının neye göre seçildiğini bilmez.
    Radyatöründe delik olduğunu bilir ama radyatör boyutunun neye göre belirlendiğini bilmez.
    Alternatör rulmanını değiştirir ama onun ne kadar yüke maruz kaldığını, kaç tur sorunsuz döneceğini bilmez..

Farklı şeylerdir yani.

Bir oto tamircisinin araçtaki problemleri teşhis ederken kullandığı mantığı kağıda döksek 1 sayfa anca çıkar.

Marş basmıyor? kutupbaşlarına bak, aküye bak, marş dinamosuna bak..
    Dönüyor çalışmıyor? yakıt geliyormu, ateşleme varmı, krank sensör kablosuna bir bakalım..
    Gaza yüklenince araç silkeleniyor? Yakıt filtresine bak, akislere bak, motor kulaklarına bak...
    Gibi..

çok güzel bir cevap olmuş elinize sağlık

• @Aktuz
    Abi saygılarımı sunuyorum sana, ilerde senin gibi mühendis oluruz inş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söylenildiği gibi alanımız çok geniş. Makine mühendisliğinin belki tıptan bile daha fazla iş alanı vardır. Nasıl K.B.B. ci cilt hastalıklarından pek anlamıyosa mesela iklimlendirme üzerine kendini geliştirmiş birisi de otomobil motorundan anlamayabilir.

Asıl sorun türkiyede makine mühendisine pek ihtiyaç olmamasıdır. Belki itirazlar gelecek ama makine mühendisi %95 kendi alanı dışında çalışır. Ya teknikerin işini yapar, ya imalat mühendisinin işini yapar, ya işletmecinin ya da başka birinin. Ben aldığım eğitime baktığımda herşeyin tasarım yapmak üzerine olduğunu görüyorum. Yani mesela bir "menteşe" tasarlamak. Gözünüze basit gelen bu parça bile aslında hesap ister ve bu hesabı makina mühendisi yapar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: edec

quote:

Orijinalden alıntı: A380

quote:

quote:

quote:

quote:

bizim işyerine yabancı mühendisler geliyor adamlar amele gibi çalışıyor türk olanlarda elleri ceplerinde onları izliyorlar

yabancıları görseniz sanarsınızki vasıfsız işçi filan ama hepside kendini geliştirmiş işinde iyi mühendisler

biz bu ülkedeki mühendislerle ne araba yapabiliriz nede uzaya çıkabiliriz adamlar ben bu işi yapacaksam teknisyen ne yapacak diye düşünüyor

sanane kardeşim bırak kim ne yaparsa yapsın

sen evrensel küme ol altındaki bütün teknik adamların yaptığını yapmasını bil o adam sana iş öğretmesin senin hatanı bulmasın

teknisyenlerin mühendislerle çok t.şak geçtiğini biliyorum

iyi mühendis yokmu tabiki var onlarda iyi şirketlerde yüksek maaşlarla çalışıyorlar yada yurtdışında bmw de mercedeste çalışıyorlar

Valla cok yabanci makine muhendisi tanidigim var hicbiri anlattiginiz gibi degil

Sizin anlattiginiz daha cok "teknolog" kategorisine giriyor.

Size cok somut bir ornek vereyim. Siz arkadasinizin Focus'unu keserek yakit pompasini cikartan kisisiniz. Bir muhendis olarak o konuyu unutamam.

Otomobilden anlayan hicbir muhendis monokok sasenin tabani uzerinde boyle bir delik acilmasina izin vermez.

Ama siz actiniz.

Bu isten anlayan hicbir muhendis matkapla delinen sasenin uzerinde korozyona acik bir yuzey kalmasina izin vermez.

Ama siz antipas bile uygulamadiniz.

Ve de forumda pratik zekanizla ovunurken muhendislerin para tuzagi icin bu pompayi boyle gizli bir yere dizayn ettigini iddia ettiniz.

İste muhendis ustanin el maharetine sahip olmak zorunda degil. Ustanin dusunemedigi seyleri dusunmesi yetiyor.

Calstigim firmada ufak bir dokunusla isletmeyi her ay 5000 lira kara gecirdim. Bizimki gibi buyuk firmalarda bu pek bir sey gibi gorunmese de yilda 60 bin lira odenek fazlam benim baska seyleri de arastirip gelistirmem icin muazzam bir kaynak oluyor. Ve yakinda yuzlerce bin lira maaliyeti olan bir sistemi %20 daha fazla efektif hale getirecegim.

işte zaten mühendis olarak o konuyu unutmazsın fakat gel yap desep aynı işlemi yapamazsın

fark burada bizim mühendislerde uygulama becerisi diye bişey yok

bunuda normal gibi karşılayanlar var

halbuki anormal bi durum bu

Matkapla delik delmek maharet mi olmus

El elden ustundur unutuyorsunuz.

evet kesinlikle marifet hatta büyük bi marifet

çünkü tornavida tutmasını bilmeyen mühendisler var bu ülkede

eline matkap versen bu ne derler

Bilmesine de gerek yok zaten.
    Sen matkap bilirsin, o adam matlab bilir, senin aklinin sinirlarinin yetemeyecegi bir seyi modeller, dizayn eder, calisabilirligini omrunu denetler.

O muhendis 50 kere matkap kullansa senin kadar kullanmayi ogrenir. Sen 100 kere matlab basina otursan matlab deryasindan cikamazsin.

İnsanlara cok kiziyorum. Tamamiyle cekememezlik halo var halkimizda. Birde yabanci hayranliginiz yerin dibine batsin.

Tarih boyunca yenemediniz el huneri kibirinizi usta adamlar...

Bu konuya son kez yaziyorum. Meslegimi cekemeyen insanlara kelimelerim fazla gelir. Herkesin kiymeti kadar...

olayı sen boyutuna niye getirdin onu anlamadım buradaki özne niye sen oluyor

ben teknisyen değilim bu kadar kine nefrete gerek yok

boşa kendini yorma memleketteki içi boş mühendisleri herkes biliyor

matlab biliyorda ne yapıyor neyin tasarımını yapıyor

akşama kadar internetin başında forumlarda laf yetiştiriyorlar

mühendis zaten her bişiyi yapabilirde yapmaz çünkü gerek yok

külahıma anlat bunları

adam tornavida tutmayı bilmiyor ülkedeki 28 şubat krizinden faydalanıp imam hatiplerin meslek liselilerin önünün kesildiği zamanda düşük puanlar alıp kalkmış es kaza mühendis olmuş

yok bilmem ne tasarlarmış bilmem ne yaparmış

yahu böyle adamlar koyun bile güdemez ne tasarımdan bahsediyosun sen

• Konuyu açan arkadaşa helal olsun hem sorguya çekmiş hemde gazlamış. Ama cevaplayan arkadaşların hepsi güzel güzel, örnekli, sabırla anlatmaya çalışmışlar. Bu forumdaki son dönemdeki seviye durumuna bakınca; tebrik ederim arkadaşlar
  • quote:

Çünkü mühendisten teknisyenin işini yapmasını istemişsinizdir. Mühendis tasarımı yapar teknik resmi çizer. Teknisyende o resmi alır ustalara anlatır ustalar da geçer tezgahın başına parçayı imal ederler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bal974

quote:

Orijinalden alıntı: Gorod

quote:

Orijinalden alıntı: *President*

quote:

Orijinalden alıntı: etnaxy

Makina mühendisi herşeyden anlar,ancak tamirci değildir.

Senin bahsettiğin Türk mühendisi kardeşim. Mühendis dediğin, düşünür, tasarlar, çizer, kafasına bareti takar, eline anahtarı alır sahaya çıkar. Söker, takar, çalıştırır.

Bizim memlekette teknisyen ve tekniker adında iki adet mühendisin işini yapan alt sektör vardır, bunlar çizimleri yaparlar, her türlü saha operasyonunu yaparlar. Mühendis takım elbisesiyle sadece imza atar maaş alır.

Ayrıca yıllardır işin içindeyim, her şeyden anlayan makina mühendisi görmedim niye ki?

Aynen öyle hocam.Abimin çalıştığı fabrikada teknikerler mühendislere ders veriyor resmen. :)

Eğer mühendis kendi yaşındaki ve tecrübesindeki bir teknikerden ders alıyorsa mesleği bıraksın, odadan kaydını sildirsin.

Eğer tekniker 20 yıllık bir tekniker ise ve mühendis yeni mezun ise, teknikerin tecrübesinden ögreneceği pratik bilgiler vardır.
    Ben ilk makina mühendisliğine başladığımda bir parçanın tasarımını yaparken ustabaşından çok şey ögrenmiştim, bunda ayıp bir şey yok.

Ayrıca herşeyi bilen makina mühendisi diye birşey yoktur.
    Her hastalığı bilen doktor var mı? Her branşın uzmanına gideriz.

Ben de aynı şeyi diyorum işte.

• Yahu herşeye eyvallah ta şu teknisyenlerle kıyaslanması çok komik. Yok ayar alıyormuş yok bilmemne. Makine mühendisi sadece o teknisyenin işine bulaştığında teknisyenle kıyaslanabilir.

Bende çıkıp teknisyene mohr çemberi, otto çevrimi, entropi,izantropik hal değişimi, serbestlik derecesi, euler denklemi, colebrook denklemi, akma-kopma mukavemeti, moody diyagramı, viskozite, mach, reynolds vs dersem o da trene bakar gibi yüzüme bakar.

Mühendis;
    -"akışkanlar dinamiği" ile silindire gönderilen karışım miktarını, motor içi sürtünmeleri hesaplar,
    -"termodinamik" ile karışım yanınca çıkan gazların yapacağı basıncı, verimi hesaplar,
    -"mukavemet" ile bu basıncın pistonu kırıp kırmayacağını hesaplar,
    -"mekanizma" ve "makina dinamiği" ile oluşan hareket ve kuvvetleri inceler,
    -"makina elemanları" ile motorda kullanılacak civata sayısını, boyutunu hesaplar,
    -tasarladığı parçaların teknik tesmini çizer vs vs.

Bütün hesapları optimuma çeker ve size çalışan bir motor tasarlar. Makina mühendisinin işi budur . Çünkü buna göre eğitim alıyoruz. Nasıl teknisyenden mühendisin işini yapmasını beklemiyorsak mühendistende teknisyenin işini yapmasını beklemek saçma olur. Tabiki çoğu zaman yapabilmesi gerekir çünkü basittir ama alanı bu değildir ve eğitimini almamıştır yada uygulama eksiği vardır.

Asıl sorun ülkemizde ar-ge çok az yada hiç olduğundan kendi işimizi yapma olasılığımız yoktur.

Bu arada makine mühendisliği okuldan çok kişisel ilgi alakaya daha çok bağlıdır. Sırf okulu bitirmek için okumuş bir insan odtü de bitirse birşey değişmez. Makine mühendisliği gerçekten zeka, hayalgücü ve merak gerektiren bir iştir ve bu yüzden herkes bu işte başarılı olamaz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

Türkiyede hep soruyu yanlış sorduğumuz için cevaplarda hatalı oluyor...

Neden anlasın kardeşim, varmı bir zorunluluk ?

İmzayı atıp cukkayı aldımı ? aldı

O parayla son model arabaya bindimi? bindi...

Arabadan anlaması için bir sebep varmı ? yok...

Ha kişisel olarak kendini geliştirmiştir. O ayrı mevzu...

Öğrencilerimiz ülkemizdeki yüksek okullardan dünyayı kurtaran adam olarak değil kendini kurtaran adam olarak mezun olur...

İşte biz bu mühendislerle yerli otomobil üreteceğiz
  • quote:

Orijinalden alıntı: k2fg9

quote:

Çünkü mühendisten teknisyenin işini yapmasını istemişsinizdir. Mühendis tasarımı yapar teknik resmi çizer. Teknisyende o resmi alır ustalara anlatır ustalar da geçer tezgahın başına parçayı imal ederler.

mühendisin işi sadece oturup proje çizmekmidir bu iş sınırını kim belirledi bunun yasal dayanağı nedir böyle bişey yok

elin yabancı mühendisleri fabrikalarda üretim yapıyor oturup proje çizmeyle mühendis olunmaz

mühendis dediğin adam teknisyenliğide bilecek hatta teknisyene işini öğretecek o düzey bilgisi becerisi olacak

yeri gelecek ustanın elinden parçayı alacak bak usta bu böyle olmaz bunun burasını şöyle yapacak diyecek kendisi imalat yapacak iş öğretecek

yeni nesil mühendisler benim işim proje çizmek gerisine karışmam diye kendilerini avutsunlar dursunlar

ne varsa eskilerde var

• quote:

mühendisin işi sadece oturup proje çizmekmidir bu iş sınırını kim belirledi bunun yasal dayanağı nedir böyle bişey yok

elin yabancı mühendisleri fabrikalarda üretim yapıyor oturup proje çizmeyle mühendis olunmaz

mühendis dediğin adam teknisyenliğide bilecek hatta teknisyene işini öğretecek o düzey bilgisi becerisi olacak

yeri gelecek ustanın elinden parçayı alacak bak usta bu böyle olmaz bunun burasını şöyle yapacak diyecek kendisi imalat yapacak iş öğretecek

yeni nesil mühendisler benim işim proje çizmek gerisine karışmam diye kendilerini avutsunlar dursunlar

ne varsa eskilerde var

Bu işin sınırlarını aldığımız eğitim belirler. Yukarıda ne yapabileceğimizi yazmıştım, umarım okumuşsundur. Yeri geldiğinde ustaya işi gösterecek olan teknisyendir mühendis değil.

• Sanayide çalışan işçi, ''ustaya bak, benim kadar çalışmıyor, benden fazla maaş alıyor'' der,

Usta ise ''müdüre bak, hiçbirşeyden anladığı yok, bütün gün ofiste oturuyor, benim iki katım maaş alıyor'' der,

Müdür ise ''genel müdüre bak, benim kadar şey bilmiyor, benim 4 katım maaş alıyor'' der...

Bu böyle sürüp gider.. Mühendis'in işinin sadece proje çizip onaylamak olduğunu zanneden aziz milletim ise dünyanın en eski mühendislik dallarından biri olan, her sene en fazla mezun verdiğimiz dallardan biri olan Makina Mühendisliği konusunda bolca atıp tutar. Neymiş, mühendis bir tekniker kadar şey bilmiyormuş...

Bir mühendisin gün içinde aldığı sorumlulukları bir teknisyene versek, mühendisin yaptığı işi teknikere yaptırmaya kalksak, emin olun o çok bildiklerini sanan teknikerleriniz kekelemekten konuşamazlar. Bırakın herkes kendi işini yapsın.

Her meslekte olduğu gibi içlerinden en yeteneksizlerini ve beceriksizlerini bir alt kategoride çalışan teknikerler ve hele hele ki mavi yakalar ile karşılaştırmaya hiç kalkmayın.

Bu konuda çok şey yazarım ama bunca yıldır ceza almadım, almaya niyetim yok.

@ Aktuz ve @ k2fg9 çok güzel şeyler yazmışlar. Tabii okuyana ve anlayana...

• quote:

İnşaat mühendisi sıva yapabilirmi, donatı bükebilirmi, kalıp çakabilirmi..
    Elektronik mühendisinin görevi lehim yapmakmıdır..
    Bilgisayar mühendisleri bilgisayar montajı ya da tamirimi yaparlar..
    Tarla süren, çapalayan ziraat mühendisi gördünüzmü..
    Kazma kürek takılan bir maden mühendisinin o işin piri olduğunumu düşünmeliyiz..

Teknisyen debriyajı sökmeyi takmayı bilir, sorununu teşhis edebilir ama neden o çapta balata kullanıldığını bilmez.
    Teknisyen volan üzerindeki marş dişlilerinin kırık olduğunu tesbit edebilir, onarabilir ama neden o boyutta dişler seçildiğini bilmez, volan çapının-ağırlığının neye göre seçildiğini bilmez.
    Radyatöründe delik olduğunu bilir ama radyatör boyutunun neye göre belirlendiğini bilmez.
    Alternatör rulmanını değiştirir ama onun ne kadar yüke maruz kaldığını, kaç tur sorunsuz döneceğini bilmez..

Farklı şeylerdir yani.

Bir oto tamircisinin araçtaki problemleri teşhis ederken kullandığı mantığı kağıda döksek 1 sayfa anca çıkar.

Marş basmıyor? kutupbaşlarına bak, aküye bak, marş dinamosuna bak..
    Dönüyor çalışmıyor? yakıt geliyormu, ateşleme varmı, krank sensör kablosuna bir bakalım..
    Gaza yüklenince araç silkeleniyor? Yakıt filtresine bak, akislere bak, motor kulaklarına bak...
    Gibi..

Dediğiniz gibi bu işler biraz karışık.

Mesela bilgisayarcı 0 dan toplayabilir çünkü bilgisayarcıdır ama arıza tamir edemez anakart bozuk der ekran kartı bozuk der ama tamir edemez değiştirir.bunu tamir eden elektronikçidir ama elektronik mühendisi değildir elektronik mühendiside tamir edemez teknisyen veya tekniker tamir eder çünkü bu işlerde olan teknisyenin el hassasiyeti mükemmeldir 1mm hata yapmaz eli asla titremez 1mm hata 3 pinin kısadevre olmasına neden olur.

Kısacası makine mühendisi kağıt üstünde motoruda açar parçalara ayırır ama pratikte bakar kalır ama şu neden böyle dersen fizik kullanarak açıklar ama ustaya nasıl açılacağını sorsan çatır çatır anlatır ama usta bunun neden çapı bu kadar neden şekli böyle dersen saçma saçma sorular sorma s.git çay koy der

Son olarak mühendis ve teknisyen voltran oluşturur mühendis teoride canavardır teknisyen ise fazla teo bilmez ama pratiği canavardır.

Forumda o kadar makine mühendisi var ama çoğunu forumda görmüyoruz.Benim bu adam işi biliyor dediğim bir mühendis var.

@daturkishulan

Adam konuya çok hakim ben makineden anlamam ben elektronikçiyim ama bu adam konuyu benim anlayabileceğim bir biçimde ezber mühendislik terimi kullanmadan basitçe konuyu anlatabiliyor ben kendi mesleğimdede görüyorum bir konuyu o konuda cahil olan bir adama anlatırken karışık terimlerle anlatan adam birşey bilmiyordur kitabı ezberlemiştir mantık kuramaz kavrayamaz konuyu kavranmayan birşeyide basite indirgeyemez.

Siz kendinizi gerçekten geliştirmişsiniz ama öyle meslektaşlarınız varki 1 avometre ile sigortanın sağlamlık kontrolünü yapamıyor ve teknisyenlere bunlar diye hitap edebiliyor tabi sadece 1 gün durabildi işyerinde mühendis arkadaşım kendinden utandı resmen kıpkırmızı oldu çünkü o adamı buraya akrabası olduğu için kefil olarak getirdi.

Son olarak malesef ülkemizde üretmek gibi bir kaygı yok önüne gelen para çarpma peşinde mühendisinde teknisyeninde iyisi kötüsü var ama malesef kötüler çoğunlukta eğitim seviyese düşüyor cıvıkık aldı başını gitti.Elini kağıttan başka yere sürmeye korkan mühendisler dolu ya kardeşim yapma mühendis olarak yapma ama kendini geliştir ne zararı olur ben elektronikçiyim ama torna makinesini kullanabiliyorum sepet yapabiliyorum küçük bir tekne yapabiliyorum 2 zamanlı motorları ve rc araç motorlarını parçalayabiliyorum matbaa makinesi kullanabiliyorum taş fırın yapabiliyorum

Ama hiçbirini günlük hayatta kullanmıyorum ama merak işte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 18 Ağustos 2012; 23:07:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: k2fg9

quote:

ne varsa eskilerde var

Bu işin sınırlarını aldığımız eğitim belirler. Yukarıda ne yapabileceğimizi yazmıştım, umarım okumuşsundur. Yeri geldiğinde ustaya işi gösterecek olan teknisyendir mühendis değil.

eğitim verilirken hocalar ne diyorlar siz okul bitince sadece proje çizeceksiniz elinize sakın ha tornavida almayın bu işler teknisyen işidir mi diyorlar yada ders kitaplarında öylemi yazıyor? kendinizi avutmayı bırakında geliştirmeye bakın. kaliteli mühendisler yok değil tanıdığım bikaç tane adam var gerçekten çok kaliteli. dikkat ettim işini iyi yapan mühendislerin hepside meslek lisesi çıkışlılar. adamların lisedeki aldığı pratik eğitimin üstüne üniversitedeli aldıkları teorik eğitimle işlerinde uzman olmuşlar. kaliteli mühendis hem teknisyenlik yapan hemde mühendsilik yapandır. ben proje çizerim tornavidayla penseyle işim olmaz diyende o işi bilmediği için kılıf uydurandır. elinde tornavida pense oturup otomasyon panosu yapan mühendis bilirim. başka mühendise sorsan panonun içindeki rölenin ne iş yaptığını bilmez o benim işim değil teknisyenin işi der. arıza çıkıncada teknisyenin eline malzeme olur. teknisyene ukala tavırla arızalı sigortayı değiştiren mühendise teknisyen o sigorta değil kaçak akım rölesi deyince mühendis cevabını alıp yerine oturur.

• quote:

Ben kendi adıma konuşursam, ustanın yada teknisyenin yaptığı her işi yapabilirim. Bunu kendim için yazmadım. Senin iyi mühendis olarak gördüğün insanlar aslında iyi mühendis olamamış insanlar malesef. Ustanın işini yapmakla iyi mühendis olunduğunu düşünmen bile komik.

Şöyle bir ayrıntı vereyim tekniker ve ustaların yaptığı bütün işi öğrenmem 15 günümü aldı stajda. Akışkanları öğrenmem 2 dönemimi. Bilmem anlatabildim mi...
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.