Şimdi Ara

Makine mühendisliği hakkında bilgili olanlar içeri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
8
Favori
1.277
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba makine mühendisliği okuyanlar, mezunlar ve bu alanda çalışanlar yanıtlayabilirse çok hoş olur benim için. Düzgün araştırmış ve yorum yapmak isteyenler de hoşgeldiler.

Sorum şu, elektrik/elektrik elektronik ve makine arasında hangisine daha çok ilgim var diye düşünüyordum bir süredir ve her ne kadar ee çok daha fazla övülen ve yükselen trwnd olarak görülen bir bölüm olsa da sanırım makine benim daha çok ilgimi çekiyor.

Fakat internette okuduklarımdan yola çıkarak makine mühendisliği giderek gözden düşüyor, hatta birkaç seneye iyice gözden düşecek gibi bir izlenim oluştu bende.

Sizce bu doğru mu? Biraz konuşabilir miyiz bu konuda bilgisi olanlarla

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben de senle aynı durumdayım. İlk tercihe sıralamamdan biraz daha iyi bir makine yazdım ikinciye rahat girabileceğim ee yazdım. Bakalım hangisi gelirse artık.

Makine öğrencilerin gözünden düşüyor olsa da gerçek hayatta asla gözden düşmez. Hayatımızın her yerinde makineler var ve bunları geliştirecek veya başka makineler tasarlayacak mühendisler her zaman lazım.
  • 100 bin bandıysan makine okumamanı öneririm. ben de bu banddayım, sıralama beklediğimden kötü geldi.
    sebebi mezun çokluğu ve it'nin makineyi daraltması.

koü ehm,elektrik falan araştırabilirsin.

• Teşekkürler

• Up

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • sadbuttrue0 kullanıcısına yanıt

Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-295C65AEC -- 9 Ağustos 2021; 9:46:6 >
  • Up

• Ben de senle aynı durumdayım. İlk tercihe sıralamamdan biraz daha iyi bir makine yazdım ikinciye rahat girabileceğim ee yazdım. Bakalım hangisi gelirse artık.

Makine öğrencilerin gözünden düşüyor olsa da gerçek hayatta asla gözden düşmez. Hayatımızın her yerinde makineler var ve bunları geliştirecek veya başka makineler tasarlayacak mühendisler her zaman lazım.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ravbin R kullanıcısına yanıt

Çok doğru dediniz bence... Yorumunuz için teşekkürler. Dediğiniz gibi öğrenciler arasında düşüş var ama zaten etraf makine dolu, bir şey tasarlansa bunun için makine mühendisi lazım. Teşekkürler tekrardan

• buyur yeğenim sorun varsa alayım

ayrıca makina forumda ya da liseliler arasında gözden düşüyor olabilir, bu asla ve asla sektörde nitelikli (master ya da doktora yapmış) makina mühendisinin gözden düştüğü anlamına gelmez. makinacılar her yerde iş yapar. yazılım ve donanımın ağırlıklı olduğu şirketlerde bile makina konstrüksiyonu çok önemlidir.

örnek olarak apple'ın iphone 12 pro'sunu alalım mesela:

bu telefonun rijitliğini, ele düzgün oturmasını, ağırlık merkezinin ortada olmasını ve ısı geçişinin yeterli miktarda olmasını sağlayacak kişi makinacıdır. apple ne kadar yazılım ve donanım ağırlıklı bi şirket olsa bile gördüğün üzere makinacıya da ihtiyacı vardır.

• Makine mühendisiyim sorularınızı alabilirim.

• Lapsekili_Big_Smoke kullanıcısına yanıt

Teşekkürler Hocam haklısınız, siz öğrenci misiniz mezun musunuz ona göre bazı soruları da ekleyeyim

• 4.sınıfa geçtim

• fluox kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim şimdiden

1. Makine okurken derslere nasıl çalıştınız? Kendinizi geliştirmek için ekstra neler yaptınız? Neleri takip ettiniz neleri araştırdınız ders dışında?

2. Çalışma koşullarınızdan biraz bahseder misiniz? Tek tip çalışma ortamı olmayabilir ama siz şu ana kadarki deneyimlerinizi anlatırsanız çok hoş olur.

3. Çalışma alanlarınızı briaz detaylandırır mısınız? Nereye yöneldiniz ve 1 gününüz çalışırken nasıl geçiyor mesela?

4. Elektrik ve makinenin nasıl ayrıldığını bana biraz anlatır mısınız? Hem çok benzer gibiler hem de hiç benzemiyor gibiler, çalışma alanlarına baktığımızda baya örtüşüyorlar ama iş yaparken pek değil sanırım, kim napıyor?

5. Sizin makine seçme sebepleriniz neydi? Makinede karar kılmadan önceki süreçte neler düşündünüz?

6. Sizce kimler makine seçmeli, yani ne yapmayı seven nelerden hoşlanan vb

7. Mesleğin yurt içi ve dışı olanaklarından bahseder misiniz?

8. Maaşlardan bahseder misiniz?

9. Makine mühendisleri genelde araba aşığı diye bir izlenim oluştu bende ama araba hayranı olmadan da iş vs bulabilir miyiz?

10. Makineyle ilgili birkaç proje örneği verir misiniz? Alanı daha iyi kavrarım böylelikle diye düşünüyorum.

11. Gelecekte bu bölümün yurt içi ve dışı ne olacağına dair tahminleriniz varsa paylaşır mısınız? Talep olarak vb.

12. Benim sormadığım ama sizin genel olarak öğrenciler veya makine mühendisliği öğrencileri için öğüdünüz var mıdır?

• Lapsekili_Big_Smoke kullanıcısına yanıt

1. Bölüm zor diyorlar bundna kasıt sizce ne? Ne gibi zor?

2. Derslere nasıl çalışıyorsunuz? Ders dışında kendinizi alanda geliştirmek için neler yapıyorsunuz hangi kaynakları kullanıyorsunuz?

3. Derslerden ve bölümle ilgili aktivitelerden kendinize zaman ayırıyor musunuz?

4. Hangi Üni sormayı unuttum.

5. Proje örneği verir misiniz?

6. Neden başka bir bölüm yerine makine mühendisliği? Seçmeden önce başka bölümlerde ısrar ettiniz mi?

7. Sizce kimler makine mühendisliği seçmeli?

8. Takip ettiğiniz neler var bölümle ilgili?

9. Hangi sektöre yönelmeyi düşünüyorsunuz?

10. Staj yaptınız mı veya staj değil de yine bölümle ilgiki bir yerde çalışma? Deneyimleriniz neler, neyle uğraştınız?

11. Lisede fiziği bir süre boşladım o yüzden fizik dersim şu anda pek iyi değil ama sizce üniversitede halledilir mi bu?

12. Matematik-Fizik-Kimya bu derslerin makine mühendisliğinde ağırlığı nasıl? Yani en çok hangisine ağırlık veriliyor?

13. Teşekkürler

• Hocam çok güzel sorular sormussunuz oturdum bekliyorum cevap ben de.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-295C65AEC

Teşekkür ederim şimdiden

1. Makine okurken derslere nasıl çalıştınız? Kendinizi geliştirmek için ekstra neler yaptınız? Neleri takip ettiniz neleri araştırdınız ders dışında?

2. Çalışma koşullarınızdan biraz bahseder misiniz? Tek tip çalışma ortamı olmayabilir ama siz şu ana kadarki deneyimlerinizi anlatırsanız çok hoş olur.

3. Çalışma alanlarınızı briaz detaylandırır mısınız? Nereye yöneldiniz ve 1 gününüz çalışırken nasıl geçiyor mesela?

4. Elektrik ve makinenin nasıl ayrıldığını bana biraz anlatır mısınız? Hem çok benzer gibiler hem de hiç benzemiyor gibiler, çalışma alanlarına baktığımızda baya örtüşüyorlar ama iş yaparken pek değil sanırım, kim napıyor?

5. Sizin makine seçme sebepleriniz neydi? Makinede karar kılmadan önceki süreçte neler düşündünüz?

6. Sizce kimler makine seçmeli, yani ne yapmayı seven nelerden hoşlanan vb

7. Mesleğin yurt içi ve dışı olanaklarından bahseder misiniz?

8. Maaşlardan bahseder misiniz?

9. Makine mühendisleri genelde araba aşığı diye bir izlenim oluştu bende ama araba hayranı olmadan da iş vs bulabilir miyiz?

10. Makineyle ilgili birkaç proje örneği verir misiniz? Alanı daha iyi kavrarım böylelikle diye düşünüyorum.

11. Gelecekte bu bölümün yurt içi ve dışı ne olacağına dair tahminleriniz varsa paylaşır mısınız? Talep olarak vb.

12. Benim sormadığım ama sizin genel olarak öğrenciler veya makine mühendisliği öğrencileri için öğüdünüz var mıdır?

Ne demek yardım etmekten mutluluk duyarım.

1.Makine diğer mühendislik bölümlerine göre içerik anlamında daha karmaşık ve zor bir bölüm.İlk sınıf çok zorlanmadım, zaten temel bilgilerin işlediği Mühendisliğe giriş bölümüydü.2. sınıfa geçtikten sonra evet Makine okumanın zorlukları ile karşılaştım diyebilirim.Alttan derslerle beraber 3. sınıfım gerçekten zorlayıcı geçti.Devlet Üniversitesinde olduğum için 2 öğretim tipi olduğu için 2 öğretimde de aynı derslere girdiğim çok oldu.Kendim not tutup onlara çalışmam da etkili faktör.Başkalarının notları ile çalıştığım sınavlar çok iyi geçmemişti 2. sınıfta.Çizim programları ve yabancı dil üzerinde çok durdum.Okulumda ana olarak Autocad ve Solidworks kullanılıyordu, iş hayatında tecrübe eklenince Üniversite zamanında öğrenmemin çok faydasını gördüm.

2.Ben ne yazık ki inşaat ekonomisi bir dönemde mezun oldum.İş hayatına Otomotiv sektöründe başladım ama maaş seviyesinin 2 belki 3 kat farkettiğini anladıktan sonra İnşaat Sektörüne geçtim.Bir üretim bandında olmak çoğu zaman haftada 5 gün mesai bilemedin cumartesi yarım gün olarak nitelendirilirse İnşaat Sektörü Haftada 7 gün çalışma olarak nitelendirebilirim.Fabrika'da üretim alanlarında çalışanlar 1500-2000 arası başlarken İnşaat 3000 liradan başlıyordu.

3.Çalışma alanlarım şantiyeler, günüm dolu dolu geçiyor.Eve geçtiğimde pestilim çıkmış halde yatağa yattığımı çok iyi hatırlarım.Şuan ise 3 sene önce bir ortağımla kendi firmamızı kurduğumdan beri şartlar beden yorgunluğu nezdinde daha rahat geçiyor.Makine Mühendisliğinden yöneticiliğe evrildim.Hala Makine Mühendisliği yapıyorum ama ana olarak koordinasyon, ihale dosyaları ve teklif hazırlama, iş programı çıkarma ve işi takip etme olarak geçiyor.Fiilen daha az yürüyorum ama zihnen daha doluyum.Misal dün tüm gün oturup proje keşfi çıkardım işim saat gece 1 gibi bitti.

4.Elektrik ile derslerimiz çok farklı yaptığımız işlerde çok farklı lakin birçok sektörde bir elmanın yarısıyız.İnşaat kısmından yine örnek verirsem, ben senin konfor şartlarını sağlamak için fancoil/klima tesisatı yapıyorum Elektrik grubu ise kendi hesaplamaları ile enerji kablosu ile hayat veriyor bu sisteme.

5.Annem YTÜ makine fakulte sekreterliği ve daha önce YTÜ rektörlüğü yapmış İsmail Yüksek'in özel kalemliğini yapmıştı.Bölüm onların telkini ile üzerime yapıştı.Hiç kitap bile almamıştım Üniversite'de hocaların yazdığı kitaplar imzalı şekilde anneme hediye olarak gelirdi.Aslında komik gelecek ama bürokrasi hedefim olduğu için Uluslararası İlişkiler veya Siyaset istiyordum.Lakin aile baskısı bunları engelledi.Pişman değilim ama onlarla da başarılı olabilirdim.

6.Bir kere Top bir üniversite okumaya puan yetiyorsa, çalışmaya eli yatkın kişilerin seçmesini öneririm.Bölüm zor ve çalışma hayatı boyunca da sanki Üniversite'de sınavlara çalışır gibi çalışmaya devam edeceksiniz.Ben Solidworks biliyorum, Pro Engineer biliyorum bana yeter derseniz bunları teknik ressamlarda biliyor ve asgeri ücretin 1 tık üzerine bu işi yapıyorlar.

7.Yurt içi olanakları yüksek dersem yalan atmış olurum, ben asgari ücretin bir tık üstüne iş bulan adama hala işsiz diyorum.En çok Makine Mühendisi bulunduran sektör üretim sektörüdür bunu İnşaat ve Otomotiv takip eder.İnşaat ekonomisinin batması neticesi ile otomotiv çok büyük oranda geçmiştir.Diğer mühendislik kalemlerine göre Yazılım ile beraber en çok istidhamı güçlü olan daldır.Yurt Dışına gelirsek, inanılmaz talep olduğu bir gerçek.Hiç girdin mi bilmiyorum yabancıların iş ilan siteleri var çokça talep olduğu orada da gözüküyor.Üstelik eğitmek için eleman arıyorlar.Bizim ülkede gibi 5 bin lira maaşa 10 senelik tecrübe aramıyorlar.Lakin orada iş bulabilmek için bazı şartlar olduğu gerçek.Misal Almanya için ingilizce bilmen yetersiz başvuruna direk red cevabı alırsın özellikle Almanca şartı arıyorlar.Fransa'da bu konuda daha rahat ilk dil olarak ingilizceyi kabul ediyorlar ama 1 senelik süreç içerisinde senden Fransızcayı öğrenmeni bekliyorlar.Amerika ve İngiltere ise Yazılım okumadığın sürece davet bulabilmen oldukça zor.Amerika'ya giden tanıdıklarım var, genelde Üniversite'de Araştırma görevlisi oldukları ve gerçekten sağlam projeleri olduğu için davet alabildiler.Özet geçeceksek, Dil ve geçerliliği olan bir üniversite ile avrupa ülkelerine gidebilmen oldukça yüksek ihtimal.

8.Firma sahibi olduğum için maaşım veya gelirim biraz ütopik.Ülke ortalamasına göre ütopik.Firmamda çalışan tek makine mühendiyim, mimarımız ve teknikerlerimiz var.Tekniker maaşları 4-5 bin arası değişiyor.Makine mühendisi alacak olursam da bunun bir tık üzerini veririm.3 senedirde firmam olduğu için çok maaş takip etmedim.Ne dersem yalan olur.Lakin maaş kafanıza takacağınız en son şey olmalı.Çünkü size net bir aralık kimse veremez.Koç Holding'de çalışan bir Mühendisde maaş alıyor, Trakya Döküm'de çalışan bir mühendisde maaş oluyor.İlk önce siz üzerinize düşenleri yapın ardından bu konulara yoğunlaşım.Ha bir başka öğüdüm ise, hiçbir firmada gönül bağı kurmayın.Daha iyisini bulduğunuz anda geçiş yapın.

9.Araba aşığı olmana gerek yok, ben araba aşığı değilim.Ama araba sürmeyi bilmiyorsan öğren.Birçok firma bunu zorunlu kılıyor.

10.Ben en zor alana yöneldim.Enerji kısmı daha zevkli olur diye düşünmüştüm ama bu kadar zor olduğunu bilmiyordum Üniversite zamanı.Bitirme Tezim'de Termik Santral çevrimleri ve karlılığı üzerine olmuştu.Herkes 4.sınıfın son döneminde laylaylom yaparken ben haftada 3 gün bitirme hocası ile toplantıda perişan olmuştum.İş hayatımda da hiçbir işime yaramadı.

11.İnşaat ekonomisi iflasını verdikten sonra mecburen üretim ekonomisine yöneldik.Bu birçok kafasız ülkenin başına gelecek bir süreçtir.Doların çok yükselmesi ve işçilik giderlerinin dolar bazında aşağı düşmesi üretim alanını uzak doğuya kurmakta tereddüt eden büyük firmaların şimdiden ağzını sulandırıyor.Biraz siyasi olacak ama bu iktidarın ömrü artık kalmadı.Piyasa kendini yeni gelecek hükümete fiyatlamaya başladı bile.Sadece kendi piyasamdan serbest bölge ve ayrıcalıklı serbest bölgelere etüt yapmaya gelen yabancı firmaların dedikoduları bana bile ulaştı.Bu anlamda Mavi yakalı düz işçimiz için bir felakette olsa beyaz yakalı kalifiye bir eleman için hem istidham hem proje demek oluyor.Yeterince kalifiye elemanımız yok, yabancı firmalar bizim kalifiye beyaz yakalarımızı kullanacak.Ha yine Avrupa standartlarında maaş olmayabilir ama şuandan iyi olacağı kesin.

12.Dil, dil ve dil.Bundan 20 sene önce İngilizce çok önemliydi şimdi ise artık senin anadilin kabul ediliyor ve öne çıkman için farklı diller isteniyor.Almanya'da çalışabilmek için Almanca öğrenmen, iskandinav bölgesinde çalışmak için onların yerel dili, arap bölgesinde çalışmak için fransızca.Uzak doğu için Çince.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fluox -- 9 Ağustos 2021; 15:3:0 >

• 1 - çok ders var. olan dersler zor ancak ders sayısı daha az olsa o kadar zor olmaz.

2 - ben kendim genel olarak o dersin hangi kitabı en iyisiyse ordan çalışıyorum. tabii ki de kendi hocamdan dersi dinledikten sonra. ders notlarını sevmiyorum çünkü çok detaysız oluyor. ders dışında da virüs öncesinde kulüplerde ufak tefek işler yapıyodum ancak artık yapmıyorum.

3 - ayırmaya çalışıyorum olduğu kadar. vize haftasından (8. hafta) 2 hafta öncesine kadar quizlere çalışıyorum sadece. 6. ve 7. haftadan sonra malesef dönem bitene kadar çok vakit kalmıyor, en fazla 1-2 saat ayırabiliyorum kendime ders süresini ve kendimin çalıştığı süreyi saymazsan. tabii bu benim bünyemin en az 9-10 saat uykuya ihtiyacı olmasından dolayı kaynaklanan bi sorun, 6-7 saat uyuyan birisi kendine daha fazla süre ayırabilir.

4 - yıldız

5 - projeden kasıt ders projesi mi yoksa kulüp projesi gibi mi? ders projeleri alandan alana değişir. mesela ısı proses alanında soğuk oda/iklimlendirme sistemleri/güneş paneli gibi projeler yapılır. kulüplerde ise kulüpten kulübe değişir, bazıları roket yapar bazıları elektrikli araba bazıları formula arabası ya da rüzgar enerjili araba yapar.

6 - başka hiçbir bölüm istemiyodum çünkü kendimi yakın görmüyodum. ya otomotiv ya da makina yazacaktım, hacettepe otomotiv bizim girdiğimiz sene öğrenci almamaya başladı o yüzden makina yazdım sadece. 3 tercih yapmıştım zaten ve hepsi makinaydı.

7 - sadece ve sadece kendini bu bölüme yakın görenler. hem sanayide hem ofiste çalışmaktan çekinmeyenler.

8 - otomotiv şirketlerini ve iklimlendirme ile ilgili şirketleri takip ediyorum.

9 - ısı proses alanında olduğum için ya enerji ya otomotiv ya da iklimlendirme sektörüne yönelmeyi düşünüyorum.

10 - staj yaptım, deneyimlerim genel olarak iyiydi. hem makina elemanlarının imalatıyla hem de komponent montajıyla uğraştım.

11 - halledilir, zaten fizik1 dersi tamamen bizim bölümün temeli. 1. sınıfta iyi çalışırsan fizik1 e aradaki fark rahat kapanır.

12 - matematik ve fizik eşit ağırlıklı diyebilirim. genel olarak diferansiyel içeren denklemlerle ve katı fiziğiyle uğraşıyoruz. kimya ise şu ana kadar sadece malzeme derslerinde gördük diyebilirim.

13 - ben de teşekkür ederim.

• makinenin tercih anlamında gözden düştüğünün tek sebebi var çok zor olması ve insanların daha basit mühendisliklere kayması. bu da aslında bir fırsat çünkü daha aşağı çekiyor.

ikinci de makinenin teknoloji sektöründe düşme ihtimali olabilir mi? böyle bir şeyi benim aklım almıyor açıkçası. ne şimdi ne de 500 yıl sonra-eğer halen insanlık yok olmadıysa-.

• Teşekkür ederim :D

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.