Şimdi Ara

Maladaptive hastası olan ulaşabilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
3
Favori
28.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Maladaptive Hayal Kurma ,bazen bir travma ya da taciz sonucu ortaya cikabilen, kisinin asiri derecede hayal kurmasi durumunu tarif eden ve ilk defa Eli Somer tarafindan kullanilmis psikolojik bir terimdir.(Maladaptive daydreaming - Wikipedia, the free encyclopedia )

Kendimi bildim bileli maladaptive hastasıyım. Yıllardır kendi kendime hayaller kuruyorum tabi şimdi diyceksiniz her insan hayal kurar fakat benimki öyle değil ne zaman hayal kurucağımı ben seçmiyorum. Ve sizinki gibi kısa hayaller olmuyor haftalar aylar hatta yıllar sürüyor. Kafamın içinde 4 5 senaryo var ve hergün ilerletiyorum o seneryoları. Bazı günler 7 8 saat hayal kurdugum oluyor. Bir pskolojik tedavi gereksinimi duymadım çünkü hayal kurmak zevk veriyor. Öyle ki o hayaller bazen somut dünyama da yansıyor kendimi tebessüm ederken buldugum oluyor. Fakat bu soyut dünyam yüzünden somut dünyam aksıyor. Sınavlarıma çalışamıyorum. İşin ilginç tarafı çoğu pskologun bu hastalıktan haberi yok çoğu hastalık olarak bile görmüyor. Belirli bir tedaviside yok.

Maladaptive hastaları olarak birbirimizi en çok biz anlarız. Hastalık ilerde şizofrenliğe dönüşebilir diyorlar benim gibi bu hastalıga sahip olan ve hayal kurmak somut dünyadan kaçmamıza yardımcı oldugu için hiçbir şey yapmadan yıllarca bu hastalıkla yaşayan insanların oldugunu biliyorum. Lütfen özelden veya bu konunun altına yorum bırakarak ulaşın bana. Dedigim gibi bizi en çok biz anlarız.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Maladaptif Rüyalara Dalma: Bilmen Gerekenler

Maladaptif rüyalara dalma (MRD), aşırı ve kontrol edilemeyen canlı fantezilerle karakterize, psikolojik bir durumdur. Bu fanteziler, kişinin günlük yaşamına önemli ölçüde müdahale edebilir.

Ünlülerde MRD

Maladaptif rüyalara dalma, birçok ünlüyü de etkilemiştir. Örneğin, Justin Bieber ve Emma Watson'ın bu durumla mücadele ettikleri bildirilmiştir.

MRD'nin Zararları

MRD, ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu durum, kişilerde sosyal izolasyon, akademik veya iş performansında düşüş ve duygusal sıkıntı gibi sorunlara neden olabilir.

MRD'yi Yenme Yolları

Maladaptif rüyalara dalmayı yenmek zordur, ancak mümkündür. Bu durum için yaygın olarak tavsiye edilen yaklaşım, bilişsel davranışçı terapiyi (BDT) içerir. BDT, olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını belirlemeye ve değiştirmeye odaklanır.

Diğer tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi ve destek grupları sayılabilir. İlaçlar, MRD'nin altında yatan belirtileri yönetmeye yardımcı olabilirken, destek grupları kişilere başkalarıyla bağlantı kurma ve deneyimlerini paylaşma fırsatı sunar.

MRD Kurtulanlarının Hikayeleri

Maladaptif rüyalara dalmanın üstesinden gelenler için umut vardır. Gerçek hayatta MRD'yi yenmiş kişilerin hikayeleri, bu durumla yaşayanlara ilham verebilir ve iyileşmenin mümkün olduğuna inanmalarını sağlayabilir.

Sonuç

Maladaptif rüyalara dalma, hayatı bozucu olabilen ancak yenilebilir bir durumdur. MRD'nin semptomlarını yaşıyorsan, profesyonel yardım almak önemlidir. BDT, ilaç ve destek grupları gibi çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Ayrıca, ünlülerin ve kurtulanların hikayeleri ilham verebilir ve iyileşme yolculuğunda umut sağlayabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Uppp

• Hepiniz mi sağlıklısınız o.... evlatları

• Evet böyle birçok insan var kendini yalnız hissetme, ya farkında olmadan yada maskeli, gizli, saklı yaşıyorlar bende de vardı. Bu yüzen kendi hayatımı kontrol edemiyordum çünkü bu hayal kurma rahatsızlık seviyesinde, sürekli düş içindeydim, bu yüzden okul hayatı alak bullak oldu, yaşım ilerlediği için iş problemi yaşıyorum, uyku düzenini hiç söylemiyorum sana verebileceğim tavsiyelerim var ben nasıl kurtulma noktasına geldim özet anlatıcam bu durumun gerçekten biyolojik boyutu var. Ben faydasını gördüklerimi yazıyorum ki inşallah bunu okuyanlara da faydalı olabilsin:

Önce biyolojik olarak bağırsaklarla alakalı problem yaşadığım ve ilaçla kalıcı çözüm değildi, doğal yollarla çözmeye çalıştığım bi dönemdi sonra bi yazı gördüm araştırdıkça daha çok haberle, yazıyla karşılaştım beyin kimyası ve bağısakla beynin bağlantısını açıklıyan yazılardı, bağıırsak iyiyse beyin, zihin iyi eğer değilse bozuksa beyin kimyası ile birlikte düşünce yapısı bozulmaya başlıyor yani sağlıksız sindirim sistemiyle sağlıklı zihin imkansız gibi bişeyler yazıyodu internetten aratıp bununla ilgili yazıları bulabilirsin söylediğim gibi bağırsaklarımda problem yaşadığım dönemdi bu yazılarıda okuyunca belki kendimi hayal kurmaktan kurtarabileceğim bi yolmu buldum dedim, sonra bağısaklar için, vucut için, metal birikmesi için, şu bu için derken, baya bildiğin gıda takviyeleriyle sağlık zımbırtılarıyla bi program yapmaya başladım (tabikide marka yok)

çok ayrıntıya girmeden glutenli ürünleri kısabildiğim kadar kıstım, sabah yada akşam aç karnına probiyotik, tok karnına omega 3 ve D vitamini, bağırsak geçirgenliğini azaltmak için collogen yada kemik suyu, (başka aldığım takviyeler yine var ama önemli gördüklerimi yazdım) bağısaktaki mantarları azaltmak içinde sabah aç karnına bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ondan yarım saat önce sirkeli su, olabildiğince gün ışığı, dengeleyici etkisi kesin var. yani diyeceğim o ki kendimi programa aldım tabi sağlığım bozulmasaydı yaparmıydım bilmiyorum mesela vucudumda sürekli demir eksikliği vardı doktor bağırsakların almıyor demişti bunları yaparken okuduğum zihin beyin kimyası yazılarıda üstüne gelmişti daha çok şey yapmaya başladım bi kaç ay geçmedi farkındalığım değişmeye başladı hayal dünyam çok uçuktu, ayaklarım yere basmaya başladı müzik dinlemeyi o ara zaten bırakmıştım iyi de oldu bunların dışında

- daha çok insanla birlikte zaman geçirmeye çalış, sıkılsanda çabala ama sevmediğin, hoşlanmadığın insanlarla değil tabiki bu sefer daha kötü oluyo tecrübeyle sabit ve çok önemli müzik, dizi, filim, kitap okumaya biraz ara ver şaka yapmıyorum, imajinasyonu artırdığı için hayal dünyasını kuvvetlendiriyo ki bizimki fazla kuvvetli dengelemeye çalışıyoruz bundan dolayı ara ver diyorum fakat fark ettiğim bi nokta var merakla baktığım belgeselleri izlemenin tersine faydası olduğu

Umarım faydalı olmuşumdur bende yaşadım ve atlattım sayılır.

• Bunlardan başka yazmayı unuttuğum bazı egzersizler var gün içinde aklına geldikçe yapmak faydalı örneğin burnuna odaklanmak nefes alış-verişini takip etmek, kendine sürekli şimdi nerdeyim yada sadece nerdeyim diye sormak amaç anın farkındalığını kazanmak, ilerleyen zamanlarda internetten odaklanma yada konsatrasyon egzersizlerinide araştırıp yapabilirsin

- eckhart tolle'nin "şimdi'nin gücü" diye bi kitabı var kendiside bundan muzdarip olduğu için yazmış tavsiye ederim bir de onun "şimdi'nin gücü uygulama" kitabı var ben faydasını gördüm

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • spor yap müzik kursuna git gibi sosyal aktiviteler yapman gerekiyor boş zamanların azalması lazım
  • MERHABA FORR FACEBOOKTA BIR GURUBUMUZ VAR ÖZEL BIR GURUP BU HASTALIKTAN MUZDARIP OLANLAR VAR SADECE SENDE GURUBA KATILIP YASADIKLARINI BIZLERLE PAYLASMAK ISTERMISIN BEN BU DURUMDAN KURTULMAYA CALISIYORUM VE SEN NEREDEYSE KURTULDUGUNU IFADE ETMISSIN LUTFEN BIZE KATIL VE NELER PAILABILECEGINI BIZIMLE PAYLAS TESEKKURLER GURUBUN ADI MALADAPTIVE DAY DREAMING TURKIYE TESEKKURLER ACIKLAMALARIN ICIN
  • forrr F kullanıcısına yanıt
    SITEYI BULAMAZSAN BURDAN HABERDAR ET BENI YARDIMCI OLMAYA CALISIYIM SANA
  • Ben de yıllardır bu sorunla uğraşıyorum ama bir adı olduğunu bile yeni keşfettim. Eskiden çok sıkıntı yapmıyordum bunu hatta hoşuma bile gidiyordu diyebilirim. Sonuçta bir şeyler olurken çevremde kendi yaratığım dünyalarda zaman geçirmek daha güvenli hissettiriyordu. Ama artık öyle bir hal aldı ki baş edemez oldum. Günlük yaşantımın etkilendiğini görmezden geldim sürekli. Neden böyle yapıyorum diye çok düşünüp epey bir nefret de ettim kendimden. Resmen bir kısır döngü.

Bununla ilgili bir şeyler yapabilir miyim diye araştırmaya yeni başladım sayılır. Ama okuduklarım falan beni çok tatmin etmiş de değil. Önerilen yöntemleri denemek lazım belki ama onları yapacak iradem de yok gibi kaçmak daha kolay geliyor.

Yukarıda diğer arkadaşın bahsettiği şey beni epey şaşırttı. Ben de yıllardır sindirim problemi çekiyorum ve gluteni hayatımdan çıkarma yolundayım. Bunu bilinçli olarak yapmamıştım hatta. Ama sanki doğru yapıyormuşum gibi hissettirdi.

• Epey zamandır girmemiştim kusura bakmayın, lebowski28 devam et fayda var sağlık bozulunca zihin, düşünce yapısı hatta hafıza büle bozuluyormuş, internetten ikinci beyin diye aratırsan söylediğim yazıları bulabilirsin. SİNEMCE33 facebookta yokum yeni hesap açarsam burdan seninle iletişime geçicem bu aralar çok yoğunum 30 küsür yaşında tekrar eğitim hayatına döndüm, maladaptivi atlattım diyorum ama hiçmi sendelemiyorum bazen oluyor sıkıntılar, üst üste sorunlar olunca beynin üstesinden gelemeyince kendini uyutmaya çalışıyor. Ben maladaptive beynin kendini uyutması diyorum bana göre de en büyük tuzak geçmiş hesaplaşmalarına girmek, sürekli bu tekrara düşmek çevreye girmek en hızlı çözüm oluyo benim için 🙂

• Bi not daha hiç olmamalı değil maladaptive hayatın önüne geçmiş durumu sağlıklı olanı dengeli olması yani hayal kurmak insani bir özellik tamamen hayal kurmanın önüne geçmeye çalışmayın bu da çok sağlıklı değil söylemek istediğimi anlatabildimmi bilmiyorum ayrıca bahsettiğim kitap çok faydalı, okudukça size sizi anlattığını fark ediyosunuz, kitabın konusunun maladaptivele alakalı olduğu pek bilinmiyo fakat direk bununla alakalı hatta artık dünyada değil zihininde yaşamaya başlıyo bunun üstesinden gelebilmek için kendine sürekli "şimdi nerdesin" diye soru sormaya başlıyo okumasanız bile bunu uygulayabilrsiniz

• ne yazık ki ben de küçüklüğümden beri bu durumun içindeyim önceleri herkeste var sanıyordum herkes hayal kurar diyordum sonraları fark ettim ki benim durumum bambaşka zaten başka psikolojik sorunlarım olduğu için psikiyatriye gidiyordum kendisine bundan bahsettiğim de bu durumumun bir ismi olduğunu (maladaptive daydreaming) soylediğimde çok net hatırlıyorum bana güldü nerden bunu duyduğumu sordu bende benim gibi bir çok insan var aslında ve bunun bir ismi konmuş zaten diğer ülkelerde bizim ülkemiz biraz daha geri kalmış dediğimde bana internetten saçma sitelerden bu tür şeyleri araştırmamam gerektiğini söyledi ben meslek hayatım boyunca böyle bir olayla karşılaşmadım dedi ve beni alaya aldı o yüzden ben bu konuyla ilgili bir kez daha konuşmadım zaten bir süre sonra psikiyatriye gitmeyi bıraktım yani arkadaşlar gerçekten bu olayı yalnızca yaşayan anlayabiliyor ve benim gibi insanların olduğunu öğrenmek beni hem üzüyor ama bir yandan da mutlu ediyor en azından birbirimize destek olabiliriz ben bu durumu yıllardır taşıyorum ve reel hayatıma çok fazla olumsuz etkisi oldu ilerleyen zamanlarda eğitim hayatım bittiğinde ve bir işim olduğunda bir eşim ailem olduğunda geçer diye umut ettim hayatın yoğunluğundan fırsat bulamam diye düşündüm ama araştırmalarıma göre işi ailesi olan insanlarda da bu durum var ve bu beni korkutuyor

bir gün bu durumdan çıkmak için asla düşünmemek konusunda kendimi şartladım ve dört gün boyunca bunu başardım fakat sonrasında anladım ki daha fazla dayanamayacağım ve geri dönmek istedim sanal hayatıma fakat sanki oradaki hayali karakterlerim bana sitem ediyormuşcasına hiç gerçekçi değildiler bir süre boyunca gerçekçi hayaller kuramadım bu durum beni çok üzdü ve kaç kez ağladım ama en sonunda eskisi gibi bir duruma nihayetinde döndüm bu konuyu daha özel ve ayrıntılı olarak kendimle aynı durumu yaşayanlarla konuşmak ve duruma çözüm bulmak istiyorum

• Normal hayal kurmadan farkı nedir açıklayabilecek var mı

• Öncelikle selamlar ben 18 yaşında mezuna kalmış bir gencim nereden başlıyacağımı bilmiyorum ama bende günlerimi hayal kurarak geçiriyorum bunu neden yapıyorum bilmiyorum ama hoşuma gidiyor zevk alıyorum bundan gerçek hayatta yaşayamadıklarımı hayal ederek mutlu oluyorum bunu çocukluğumdan beri yapıyorum çocukken pek yapmazdım ama en sevdiğim şey o yatağa girdiğimde daldığım hayallerdi a sosyal bir çocukluk geçirdim ama artık büyüdüm pek a sosyal sayılmam ama sabah uyandığımda hayal kurmaya başlıyorum ve bi bakıyorum akşam olmuş her günüm böyle geçiyor değişik türde şarkılar açıp değişik hayallere dalıp farklı duygulara giriyorum ve bu her işime engel oluyor hiç bi şekilde ders çalışamıyorum dershaneye gidiyorum ama derslerde farklı hayallere dalıyorum hiç bi şekilde odaklanamıyorum bazen konuşurken ne konuştuğumu unutuyorum biri bana bi şeyler anlatırken direk anlattığı şeyler kafamda canlanıyor ve hayallere dalıyorum bunun bir hastalık olduğunu ise dün internete sürekli hayal kurmak yazdığımda benim gibi insanlar olduğunu gördüğüm zaman anladım bugün biraz daha araştırmaya başladım ve burada bu konuya rastladım ve direk hesap açıp bunları yazasım geldi her gün yatağa girdiğimde lütfen artık hayal kurma diye yalvarıyorum kendime sabah uyandığımda yapmıyacağım diyorum ama bir bakıyorum kendime engel olamıyorum yine değişik hayallerdeyim bunun bir çözümü yok sanırım kafama sıkıcam en sonunda bunları yazarken bile değişik hayallere daldım dinlediğim şarkı ise Zakkum Anason neyse bilirim gidenlerle ölünmez ama kalanlarlada yaşanmıyor ben yine hayal kurmaya gidiyorum lütfen sizde bu hastalığın sizde nelere yol açtığını anlatın anlatın ki kendimizi yalnız hissetmeyelim sağlıcakla kalın ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İmpossibleDreams -- 18 Aralık 2017; 15:48:46 >

• aynı durumu bende yaşıorum 17 yaşındayım yks ye hazırlanıcağım odaklanamıyorum bır turlu bana yazacak bir şey kalmamış zaten piskiyastriye gıtsem odaklanma hapı felan verırmı acaba veya gülermi diye gitmeye çekindim çevremdekiler ise tınlamıor bunu degıdımde napıcagımı şaşırdım biliorum nefsimi kontrol edicem diorum ders çalışmaya başlıorum 45 dakka geçmiş farkında değilim hiç ders çalışmadan kalkıorum düşünüorum nefret edıorum kendımden düşünürken o an yine gidiorum 30 dakka daha geçmiş
  • Kralrep kullanıcısına yanıt
    Ben Maladaptive hastası miyim emin değilim ama bir kaç belirtisi var. Aslında bn küçüklüğümden beyri yapıyorum sosyal ol boş zamanınız olmasın diyorsun da bn cidden kendimi sosyal olarak görüyorum şahsen örn. Geçen yıl basketbol ve yüzmeye gidiyordum. İstemsizce topu sektirirken veya yüzerken şhip diye zaman onlarla geçiverdiyor yaptığım işe odaklanamiyordum derslerde den bu böyle istemsizce haraketlerini yapıyorum bana "sen habere derste bir şeyler yapıyorsun" diyorlar ama bn farkında olmadan yapıyorum... yanı sosyal olmakla alakası yok en azından bn Maladaptive ysem benim için bir faydası yok...

• Arkadaşlar ben de çok çektim bundan günlük hayata adapte olamıyorum ilaç kullansam antidepresan falan geçer mi merak ediyorum

• MDDayDream M kullanıcısına yanıt
    S.a kardeşim, yazını okurken kendimi okudum yemin ediyorum yaşadıklarının çok az bir farkını ben yaşıyorum hatta şu doktor olayının tıpa tıp aynısını yaşadım ama yanımda annem yoktu. Bende bu hastalığın ( hastalık olarak görülmesede ben öyle görüyorum) ismini daha yeni öğrenenlerdenim. Baya bir araştırma yaptım. Yurt dışında özellikle amerika bu durumu yaşayan çok var. Türkiye'de bazı forum sayfalarında gördüm mesaj attım ama dönen olur mu bilmiyorum. Birde MD durumunda olanlar için bir facebook sayfası varmış oraya da istek attım yaklaşık 200 kişi var. Online olursan kesinlikle bana ulaş...
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.