Şimdi Ara

MASAÜSTÜ OYUN BİLGİSAYARI ELEKTRİK MALİYETİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
28
Cevap
2
Favori
1.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ARKADAŞLAR MERHABA, SİSTEM YENİLEYECEĞİM(LAPTOP-ALL İN ONE-GAME PC) ANCAK DAHA KARAR VEREMEDİM.ELEKTRİK MALİYETİ KONUSU KAFAMI ÇOK KURCALIYOR.

1-MASAÜSTÜ BİLGİSAYAARLARIN POWER I İLLA 300 WATT OLMAK ZORUNDAMI.100-150 WATT OLMAZ MI.

2-OYUN PC Sİ DEĞİL DE OFİS TİPİ MASAÜSTÜ OLSA ELEKTRİK MALİYETİ DEĞİŞİRMİ,OFİS TİPİ MASAÜSTÜ ALMAK

MANTIKLI MI

3-EKRAN KARTLARININ ORTALAMA ÖMRÜ NEDİR.(BOZULMA DEĞİL,GÜNCEL GEÇERLİLİK)

4-DDR5 DDR 4 DEN ÇOK MU ÜSTÜN(GERÇİ DDR6 GELİYOR)

KONU TECRÜBESİ OLAN ARKADAŞLAR,BİR ORTA SEVİYE (11.NESİL İ3-RYZEN5- 1080 ti 12GB DDR4 RAM) OYUN PC Sİ TEORİKDE OLSA GÜNDE 8 SAAT OYUN KARŞILIĞINDA 1 AYDA NE KADAR ELEKTRİK MALİYETİNE SEBEP OLUR.

SAYGILAR...................................

• Yapay Zekanın Yanıtı

Masaüstü Oyun Bilgisayarının Elektrik Maliyeti: Bilmeniz Gerekenler

Oyun oynamayı sevenler için masaüstü oyun bilgisayarları, sürükleyici bir oyun deneyimi sunar. Ancak bu güçlü makinelerin önemli bir elektrik maliyeti de getirdiği göz ardı edilmemelidir.

Masaüstü oyun bilgisayarları, oyun performansı için optimize edilmiş yüksek performanslı bileşenlere sahiptir. Bu bileşenler, normal bir bilgisayara kıyasla önemli miktarda elektrik gücü tüketir. Örneğin, bir oyun bilgisayarı tipik olarak boştayken 100-150 watt elektrik harcayabilirken, yoğun oyun oynarken bu rakam 500 watt'a veya daha fazlasına çıkabilir.

"Bilgisayar ne kadar elektrik harcar" sorusunun cevabı, aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değişir:

• Bileşenlerin özellikleri (işlemci, ekran kartı, RAM)
    • Oyunun grafiksel talepleri
    • Bilgisayarın kullanım süresi

Elektrik maliyetini azaltmak için yapabileceğin bazı şeyler vardır:

• Oyun sırasında güç tasarrufu modlarını kullan: Birçok oyun, performanstan ödün vermeden elektrik tüketimini azaltan güç tasarrufu modlarına sahiptir.
    • Bilgisayarı kullanmadığında kapat: Bilgisayarını kullanmadığın zamanlarda kapatmak veya uyku moduna almak önemli miktarda enerji tasarrufu sağlayabilir.
    • Ekran parlaklığını ayarla: Ekranın parlaklığı ne kadar yüksekse, o kadar fazla elektrik tüketir.
    • Gerekmeyen çevre birimlerini çıkar: Klavye, fare ve kulaklık gibi çevre birimleri de elektrik tüketir. Kullanılmadıklarında bunları çıkarmalısın.

Masaüstü oyun bilgisayarının elektrik maliyeti, oyun oynama alışkanlıklarına ve yaptığın optimizasyonlara bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Bu ipuçlarını takip ederek, oyun deneyiminden ödün vermeden elektrik faturalarını düşürebilirsin.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 1080 ti ve ryzen 5600 lü bi sistem ,günde 8 saat oyun ile,

ayda,

110 tl civarı elektrik harcar.

• Merhaba kardeş,

1) Masaüstü oyun bilgisayarı için 300 watt psu yetmez. Ortalama 500 watt ve üzeri psu seçmelisin. 500 watt ve üzeri psu seçmezsen, psu'yu yakarsın. Hatta yetersiz psu anakart ve ekran kartı da zarar verebilir. Oyun pc'leri için, en az 80+ bronz sertifikalı psu edinmelisin.

2) Ofis tipi masaüstü bilgisayarı aldığın zaman, pc'deki ekran kartının gücü ve pc'nin soğutma gücü ölçüsündeki oyunları oynarsın ancak...

3) Ekran kartlarının ömrü, kavrulma olmadığı sürece ömürsüzdür.

4) DDR5 'li pc'lerde işlem yaparken, pc'nin komutlara verdiği tepkime süresi minimum düzeydedir.

Masaüstü pc'lerde hiç oyun oynamadığım için, elektrik sarfiyatı hakkında fikir belirtmeyeyim. Ancak masaüstü pc boşta çalışırken, enerji sarfiyatı olmaz. PC bir süre sonra kendini uyku konumuna alır.

• vlla ofis ile gamer pc nin elektrik futurasına yansıması aynı değil, şöyleki rtx 3060 lı ekran kartımı sabah 10 11 gibi açıp gece 12 ye kadar kapatamıyorum ama her gün aynı olmuyor bana yansıması 60 65 TL

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ediyorum.ancak metin beyile mavigurt un fiyatlaması nedense çok farklı,ben mavigurt u baz alıcam çünkü o kendisi test etmiş.

saygılar..............

• serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

üstadım 2. sorum daha farklıydı.

saygılar.........

• multisongohan M kullanıcısına yanıt

Ofis bilgisayarı ile oyun oynanmaz. Çünkü psu yetersiz gelir. Çabuk ısınır, pc'yi mavi ekrana düşürür. ya da pc reset atar. Ofis pc'si ile oyun oynanmaz yani...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilgisayar ve Donanımları
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • aslan besleyen yakitini dusunmez

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • trolldetector kullanıcısına yanıt

doğru söz.ama daha aslan beslemeye karar vermedim,yakıtını hesaplıyorum. 

saygılar..............

üstadım soru,

2-OYUN PC Sİ DEĞİL DE OFİS TİPİ MASAÜSTÜ OLSA ELEKTRİK MALİYETİ DEĞİŞİRMİ,OFİS TİPİ MASAÜSTÜ ALMAK

MANTIKLI MI

Açıklama: yani masaüstü bilgisayarda harici oyun ekran kartı olmaz ise masaüstü pc nin elektrik maliyeti değişir mi yüzde kaç değişir,

buna göre oyun yoksa tercih yine masaüstümü olmalı yoksa all in one yada laptop mu tercih edilmeli.soru bu

saygılar......................................

• Wattmetre alıyorsun ve sistemi, monitörü vs hepsini bir üçlüye bağlayıp bu wattmetre'yi de bağladığın üçlü ile priz arasına bağlıyorsun. En iyi tüketimi böyle ölçersin. Zira bir sistemin boşta ve yükte çalışması arasında tüketim farkı olur, direkt psu watt bilgisi ile çarpamazsın tüketimi.

1080 ti ile 3060 ın güç tüketimleri farklıdır.İşlemciden de fark eder.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metin abi 65 -- 24 Temmuz 2023; 14:52:44 >

İlk mesajımın son paragrafında enerji tüketiminin nasıl olduğuna zımnen değinmiştim aslında... Yani oyun oynadığın esnada enerji tüketimi olur.

Oyun oynamaya başladın. Oynadığın oyunun güç gereksinimi kadar enerji tüketirsin. Her farklı oyunun güç gereksinimi farklı olur.

Yani pratikçe şöyle düşün ; pc'de iki değişik oyun yüklü. ilk oyunu çalıştırdığında, pc şebekeden 450 watt çekiyor. İkinci oyun ise, 350 what çekiyor. Yani oynadığın oyunun türü, sistem kaynaklarından ihtiyaç duyduğu kadar güç çeker.

Sistem kaynakları ise, oynanan oyunun ihtiyacı kadar psu'dan enerji talep eder. PSU ise, o an oynanan oyunun ihtiyacı kadar şebekeden enerji harcar.

Burada dikkat etmen gereken husus; pc'ye takacağın ekran kartı ve diğer bileşenlerin güç gereksinimine yetecek bir psu kullanmaktır.

Bundan sonras; ekran kartının gücünün yettiği oyunları oynayabilirsin ancak.

Masaüstü pc'lerde işlemciye bütünleşik gelen ekran kartıyla oyun oynanmaz. O tür işlemciler, pc'ye ilave ekran kartı takmadan günlük ofis işlerini görsün diye piyasaya sürülmüştür.

Bu bilgiler ışığında, ofis pc'leri için; "Elektrik maliyeti değişir mi?" sorusu yanıtlanamaz. Çünkü ofis pc'si ile oyun oynanmaz.

Önceki konu başlığında yanıtladığım üzere, all in one & notebook tarzı cihazlarla oyun zaten oynanmaz. Oynanmaya çalışıldığında ise, bir önceki mesajımda yazdığım sıkıntılar ile karşılaşılır.

Özetle; bu tür soruların yanıtı, "başım ağrıdı, çaresi aspirin al" şeklinde değildir.

Burada senin bileceğin; ortalama güce ihtiyaç duyan oyunlar için en az 500 watt psu'su bulunan bir pc edinmektir. Tabi ortalama bir ekran kartı. Mofsetleri güçlü olan, Asus ve benzeri markaların gaming serisi bir anakartı gibi...

• Gravaze kullanıcısına yanıt

soru zaten teorik de olsa şeklinde,teorikle pratik bu konuda yüzde 25 bence fark eder.yani tahmin edilebilir.

saygılar............

• metin abi 65 kullanıcısına yanıt

o zaman yeni nesil kartlar daha mı çok tüketiyor.

saygılar...........

üstadım,eee soru şu,

masaüstü pc alacak biri var.şunu düşünüyor,harici oyun ekran kartı olmaz ise alacağı pc nin elektrik maliyeti yüzde kaç düşer,birinci kısımdı

peki karar verdi harici ekran kartı olmayan ofis tipi bir bilgisayar alacak ama hedef asla oyun değil,günlük kullanacak bu şartlar altında günlük kullanım için pc ona bir katkı sağlayacakmı.

buna göre günlük amaçlı laptop yada all in one tercih etmesimi daha doğru olur.

anlaşabileceğimizi düşünüyorum. 

saygılar..........................................

Anlaşamamakla ilgisi yok da, önceki mesajımda belirttiğim üzere, bu soruların yanıtı; "başım ağrıdı, aspirin al" şeklinde değildir.

Daha önce açtığın konu başlığında link'ini verdiğim bir aparat var. O aparatı satın alıp, pc'nin güç kablosunu aparata takıp, aparatı da prize takarsan, o cihaz, pc'nin günlük - haftalık - aylık enerji tüketimlerini verecektir.

Masaüstü ofis pc'lerinde de, aynı şekilde pc'de çalıştırılan uygulamaya göre, bileşenlerin psu'dan enerji talebi olacaktır. Diyelim ki, ofis pc'sinde 250 watt psu var. PC kullanımda iken, psu bileşenlere 200 watt enerji temin etti. Bu durumda iken, psu şebekeden 200 watt enerji çekecektir. Yani temin süresi ne kadar ise, o süre boyunca enerji sarfiyatı olacak demektir.

Şimdilerde ofis uygulamaları için, masaüstü pc kullanmaya gerek yok. 10 ncu nesil, i3 - i5 işlemcili notebook'lar ihtiyaca cevap verir. Notebook'larda enerji tüketimi daha az olduğu için, tavsiyem bu yönde olur.

Bu konuya tafsilatlı değinme sebebime gelince; bilinçsizce pc satın alıp da, maksadına hizmet edecek şekilde kullanamazsan, parayı sokağa atmış olursun. Bu nedenle, oyun oynayacaksan, oyunların güç gereksinimini karşılayacak bir pc almalısın.

Neyse... Ben iyi ifade ettiğimi düşünüyorum.

evet üstadım şimdi sorularıma cevap aldım.çok teşekkür ederim.

peki yeni nesil ekran kartları daha mı çok elektrik yakıyor.nesil farkı enerjiye tüketimini etkiler mi.

saygılar.........................

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 24 Temmuz 2023; 15:55:49 >

Yeni nesil ekran kartları, eski nesil kartlara göre daha az enerji harcar.

Ancak bu harcama, ekran kartının; mimarisine, teknoloji düzeyine( nm ) ve modeline göre değişir.

Yeni nesil ekran kartlarının enerji harcaması;

_ Mimari düzeyi yükseldikçe enerji harcaması düşer.

_ Teknoloji düzeyi( nano metre ) yükseldikçe enerji harcaması düşer.

_ Aynı mimarili ve aynı teknolojili ekran kartlarının model numarası yükseldikçe, güç harcaması artar. ( Ekran kartının shading unit = çekirdek sayısı olarak anılan çekirdek sayısı ile orantılı olarak, güç gereksinimi artar. Nvidia kartlarda shading unit; cuda core olarak da ifade edilir. )

Aynı teknolojili ekran kartları içinde, "shading unit" sayısı fazla olan ekran kartı daha fazla enerji tüketir. Ancak "shading unit" sayısı fazla olan ekran kartı daha fazla işlem yapar. Aynı teknoloji düzeyi içinde olması şartıyla, "shading unit" sayısı fazla olan ekran kartı daha güçlü oyunlara cevap verir.

Biraz da modeller üzerinden somut şekilde ifade etmeye çalışayım.

gtx9xx serisi ; gtx 1xxx serisinden daha fazla enerji tüketir.

gtx1xxx serisi kartlar, gtx2xxx serisi kartlardan daha fazla enerji tüketir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 24 Temmuz 2023; 16:59:39 >

• oyun işin içine girerse (bu sadece oyun olarak değil, sisteme yük bindirmek olarak algılayın) elektrik faturası yüksek gelecektir.

mesela bende el kadar nuc pc var. 12v 2a adaptörle çalışıyor. i3 4 core 8 ram 240msata var. dahili intel ob ekran kartı var. oyun oynanmıyor. film dizi için bi de tv yi kullansınlar diye tv arkasına bir cırt cırt ile tutturdum. ses yapmıyor ısınmıyor elektrik deseniz 2 led ampul kadar yakıyor.

bir de oyun pc var. 1000w powerli ryzen 7 7800x3d. amd 6900xt. bunun 24 saat oyundaki harcadığı elektriği salondaki minipc 1 ayda anca harcıyordur. yani oynayacağınız oyuna, donanıma göre değişir.

ekran kartının fiziksel ömrü de kullanıma bağlı olarak 10 yıl bile kullanılır. bu programsal olarak oyun firmalarının vereceği desteğe göre değişir. aldığınız bir ekran kartı dx 13 desteklemeyecek. seneye dx 13 çıkar ve çok fazla oyun gelirse (acaip az olasılık) ps6 çıkar xbox yeni serisi de dx 13 olursa ekran kartı bir nevi çöp olur.

ddr5 ddr4 den az elektrik harcayarak daha hızlı çalışıyor. bunu destekleyen sistemler de yeni nesil oluyor ve ddr5 tabiki son nesil olduğundan iyi oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ugacomtr -- 24 Temmuz 2023; 17:28:34 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.