Şimdi Ara

MATRIX filmi ile ilgili.. (18. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
734
Cevap
25
Favori
59.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: muhacir

olay post kastma meselesi mi olmus arkadaş konu aşmış bılenler cevap yazsın saygısızlık etmeyelim

matrix 4 cıkmayacak mı?

Çıkacağına dair bir işaret yok yani olumsuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _eXi_

Zion, Matrix gibi bir program. Peki Neo, filmin sonlarına doğru, Zion´daki nöbetçileri durdurabilme yetisine sahip olduğunu nasıl anlıyor? Kaşık kendisine çok önceden verilmişti ve aslında defalarca kez bükülmüştü; peki bu, Matrix´in ne kadar dışındaydı ??? Kaşığın bükülmesi, Neo´ya Zion´ın hala bir matrix olduğuna dair ilham ve idrak verdi.
    bir açılamada burdan..

Senaryo çoktan yazıldı filmler çoktan çekildi şu an tartıştığımız şey ne??? bunu karıştırmadan tepki gösterelim....

Mesih soyu merovenj hanedanı
    bir matrix sözlüğü...

Ben sana tepki göstermedimki kafama takılan noktayı çok güzel açıklamışsın dedim film hakkında bizden çok bilgi sahibi olduğunu söledim ve yeni birşey daha öğrendiğimi belirttim dediğin gibi matrix ve zion farklı simülasyonlar olduğu için neo kendisine verilen kodu zion'da çalıştırdığı için program hata verdi ve neo'yu ara bölgeye götürdü o kadar izleyipte nasıl kaçırdığım bir ayrıntı tek kelimeyle süpersin

• 3 ün başında patlamadan sonra şehir şu simgede toplanıyor bunun anlamını bilen var mı?

MATRIX filmi ile ilgili..
  • BENCE videoda watchowski biraderler kutsal kaseye atıfta bulunuyor.

Ayrıca yukarıda arkadaşlar filmin felsefesini anlamak için gereksiz şeyler üzerinde yoğunlaşmışlar.Merak eden herkeze Matrix ve Felsefe kitabını okumalarını öneririm.Filmde anlatılanların yüZyıllar boyunca birçok felsefeci tarafından farklı şekilde (bkz. Sokrates, Descartes,John Stuart Mill vs...) ele alındığını görürsünüz.
  • Bence Matrix'in 4. filmi yapılmalı.Çünkü hala akıllarda soru işaretleri var.Örneğin Neo kaynağa dönmediği halde nasıl Zion yokolmadı?Kahin 3. filmde Mimar'ın yalancı olduğunu söylemişti.Peki yalancı kim?Filmin sonunda zaten Mimar ile Kahin konuşurken Mimar Kahin'e"Çok tehlikeli oyun oynadın." demişti.Ayrıca Animatrix bana göre herşeyi çözmedi.Animatrix Matrix'in diğer serileriyle çakışıyor.Morpheus ilk seçilmişin varlığından haberdar olmasına rağmen neden diğer 4 seçilmişin varlığından haberdar değildi?
    Bence Mimar Neo'ya yalan söylemiş olabilir.Çünkü Kahin 3. filmde mimar için:"O hiçbir seçimin ötesini göremez." demişti.Fakat Kahin de yalan söylebilir.Filmler birbiriyle bayağı çakışıyor.Makielerin çölleştirdiği dünya gerçek dünya mı?Yoksa başka bir dünya mı var?
    Bence Matrix'in 4. filmi yapılmalı.Fakat bu saatten sonra moruklamış Laurance Fishburne ve Keanu Reeves'in oynayacağını zannetmiyorum.Belki çizgi film tarzında olabilir Animatrix gibi.
    Neo peki neden Matrix'i gerçek dünyadan yoketmiyor?Neo seçilmiş kişiyse neden Matrix'i tüm gücüyle yok etmiyor?Matrix bir bilgisayar programıysa bunun makineler şehrinde bir merkezi yok mudur?İnsanlar oraya gidip Matrix'i yokedemezler mi?Zion gerçek mi yoksa bir bilgisayar programı mı?Ve daha birçok soru.

• quote:

Orijinalden alıntı: Farabî

Makinaları bilgisayarın donanımı,Matrix'te ki insanları yazılımı,Matrix'i de Windows olarak düşün.Ajan Smith trojan,Neo'da anti-virüs.Mimar'da Bill Gates

Herşey bill gates yüzüne oluyo be :D
    O değilde kahin ne o zaman ?
    morfeus ta anti-virüslerin temeli heralde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BigFisher -- 13 Şubat 2010; 21:55:42 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BigFisher

quote:

Orijinalden alıntı: Farabî

Makinaları bilgisayarın donanımı,Matrix'te ki insanları yazılımı,Matrix'i de Windows olarak düşün.Ajan Smith trojan,Neo'da anti-virüs.Mimar'da Bill Gates

Herşey bill gates yüzüne oluyo be :D
    O değilde kahin ne o zaman ?
    morfeus ta anti-virüslerin temeli heralde

Bence yanlış bir benzetme olmuş.Mimar anakart olmalıydı.:DKahin de ekran kartı.

• Arkadaşlar zion gerçek değilse,makineler şehri gerçek değilse gerçek olan ne?Gerçek dünya neresi?Farklı bir yer mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: tommys

Arkadaşlar zion gerçek değilse,makineler şehri gerçek değilse gerçek olan ne?Gerçek dünya neresi?Farklı bir yer mi?

belki de istenilen budur bu soruları sorup sorup asıl cevaba matrixin belkide en başından beri anlatmaya çalıştığı şeye hatta bir yakarışa açılan kapıdır bu

matrix le ilgili aklınızda böyle sorular varsa yanlızca oturun ve düşünün ulan neden böyle olsun ki diye varıcağınız cevaplar sizin Dİni; ve dünya görüşünüzün kimliğinizi oluşturacak

Size bir soru milyarlarca insan neden MAtrixi böylesine kabul edebiliyor ...tanrı korkusu olabilir mi?
    TAnrı---MAtrix teki kontrol mekanizması
    benzer değil mi sizcede?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _eXi_ -- 18 Şubat 2010; 21:04:04 >
  • Milyarlarca yıl mı?Animatrix'te sadece 100 yıl falan oldu diyordu.Ayrıca Matrix bir şekilde yok edilmeden film bitmemeliydi.Peki Matrix nasıl yok edilir?İnsanlar 6 kez Matrix içinden yok etmeye çalıştılar ama başaramadılar.Çünkü Kahin onları Matrix'i yok ettirmeye değil,insan ırkını devam ettirmeye götürdü.Çünkü Matrix olmadan Kahin de olmaz.Çünkü Kahin de Matrix'in bir parçası.
    Matrix içerden değil de belki dışardan yok edilebilir.Matrix sadece sıradan bir bilgisayar programı değil,Matrix o kadar güçlü ki gerçek dünyada bile etkisini gösteriyor.Bu yüzden gerçek dünyadan da yok edilmesi çok zor.Ama imkansız değil.İnsanlar makineler şehrine girip Matrix'i yok edebilirler.Fakat makineler varken çok zor.
    Peki madem seçilmiş kişi Matrix'te her şeyi değiştirebiliyor,neden bu değiştirme gücü ile Matrix'i yok etmiyor?

• v3'ün yüklenmesi sadece programlamada değil fiziksel anlamda da çok büyük mühendislik gerektirdi. sistemden çıkarılan asilerin gerçek dünyada gönderileceği bir şehrin (zion) kurulması gerekti. şehir 24 insan, onların hayatta kalmalarını sağlayacak makineler, her işi yürüten makine-yapımı merkezi bir bilgisayar ve insanların korsan yollardan sisteme girmelerini sağlayan gemilerden müteşekkil kuruldu. zion'dan insanların matrix'in içine girecekleri açık bir arka kapı bilerek sisteme yerleştirildi ve matrix'ten çıkarılan asi insan bedenlerinin gönderileceği ikinci bir çıkış yapıldı. ölenler geri dönüşüm tarlalarına yollanırken asilerin bedenleri zion'dan insanların onları almalarına izin verilen okyanusa gönderildi. zion'dakiler bu yolla bir yere ulaştıklarını sanıyorlardı ama aslında bu onları göreviydi

.

• quote:

Orijinalden alıntı: fatal3ty

Wachowski kardeşler burdaki yazılanları okuyabilse gülerdi herhalde tabikide filmi başka boyutlara çıkarıp varsayımlar ortaya koymak zevkli olabilir fakat filmin senaryosuna göre zion kesinlikle gerçektir.İster kurgu hatası diyin ister Neo yu dinsel bir önder,yol gösterici yani bir peygamber gibi göstermek için diyin size kalmış ama senaryo böyle senarist yaratıcılığı ve üzerine eklediği ilham kaynaklarıyla filmi izleyiciye aktarırken felsefe,din olağan üstü etkiliyiciklerle filme hasılat kazandırmak adına bişeyler eklemiş olabilir.Buda tabikide bazı izleyicilere acaba dedirtmiştir.Filmde zaten basbas bağırıyor.Birde onlarca sahneden örneğin Trinity ile neo gemide iken makinelere giderken makinelerden yollanılan bombalardan kaçmak amacı ile karabulutların üzerine çıktıklarında yüzlerindeki ifadeyi hatırlamıyorsunuz ??? Onlar zaten güneşi görmüşlerdi matrixte vede defalarca girip çımışlardı üstelik.Ama ilk defa gerçek hayatta karşılaştılar.Bu kısa süreli sahne bile herşeyi açıklıyor kanatimce

çok güzel açıklamışsınız

her sayfayı okudum ben ki matrixi abartısız 50den fazla kere izlemiş üzerine yazılan felsefe kitaplarını defalarca okumuş, hakkında yazılan sayfalarca yazıları defalarca defalarca okumuş, oyuncuların hatta geminin isimlerinin neleri işaret ettiği yazıyı bile saatlerce cümle cümle üzerinden geçmiş, felsefe söyleşilerini dinlemiş biri olarak size katılıyorum...

yazılanlar sadece kötü bir kurgu. Filmin dışına çıkmadan izlerseniz daha doğru sonuca varırsınız. Zion kenti sanal bir dünya değil gerçeğin ta kendisi. Eğer sanal bir dünya olsaydı bir film yada bi üçleme daha yaparlardı.Neo nun son bölümdeki yaşadıklarına dini kısımların karşı çıkmasını örnek gösterebilirim. Aslında senaryo kısmende olsa değiştirilmiştir. Çünkü Wachowski kardeşlere tehditler yağmıştır aynı 2012'nin senaristine olduğu gibi..

quote:

Orijinalden alıntı: soldier.

Burdaki her farklı görüş kendi içinde mantıklı ancak hiçbiri de tamamen eksikleri giderebilmiş değil. Her teori bir eksiği kapatırken diğerini açık bırakıyor. Örneğin zionun da simulasyon olduğu teorisi. Bu yüzden neo kör olduğunda bile etrafı görebildi deniyor. Ancak ne hikmetse trinitiye kazıklar saplanmışken neo onu göremedi el yordamıyla buldu. neo körken sadece makineleri ve ajan simithin kendini kopyaladığı insanı gördü. dolayısıyla trinity program olsaydı demekki onu da görmesi gerekecekti. Bu yüzden trinity ve neonun program olduğunu düşünmüyorum. zira programlar arasındaki aşk hikayesi bana biraz zorlama gibi geliyor.

Eğer tehdit almasalardı Neo nun harflerin yerini değiştirin the one tek yani ilah olarak gösterilmesinden korkulmasaydı bukadar, detaylara daha ineceklerini kendileri söylemiştir. İkinci bölümden sonra senaryo değiştiği için üçlemenin tamamına bakıldığında bahsedilen kopukluklar bu yüzdendir. Neo yu daha iyi tabir etselerdi ozaman herşeyi daha iyi anlardınız.

Filmi baştan sonra izlerseniz aslında birbiri ile bağlantılı olan 2 ile 3 değil 1 ile 2 olduğunu görürsünüz. Senaryoda kesilen kırpılan saklanan kısımlar yüzünden açıklar eksiklikler meydana gelmiştir. Tüm teorilerde bundan dolayı ortaya çıkmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F17B5B5B -- 7 Mart 2010; 14:14:33 >

• beyler bayanlar yazdıklarınızın tamamını okudum.bazılarınız birkaç doğru noktayı yakalamış ama çoğunuz felsefeyi doğru düzgün anlayamamış.bu foruma giremiyorum çünkü okulda yasak girmek.akdeniz_33_li@hotmail.com burdan istediğiniz soruyu sorabilirsiniz
    matrixle ilgili herşeyi bilirim demiyorum ama çoğu noktayı aydınlatabilirim.fen bilgisi bilmeyenler ve animatrix'i izlemeyenler mail yollamasın.william gibsonun tüm kitaplarını okuduğumu ve matrixle ilgili yazılan felsefe kitaplarını okuduğumu belirterek işi ciddiye aldığımı anlayabilirsiniz
  • Arkadaşlar öncelikle 6 sayfanın tamamını okuduğumu belirteyim. 2 günde okuyabildim zamanım yetmedi,ve ilk günün akşamı kafamın fazla bulandığını anladım,uykularım kaçtı o derece yani :D
    Ben öncelikle görüşümü söyleyeyim,Zion bence gerçektir.
    Neden gerçektir? Nasıl gerçektir?
    Anladığım kadarıyla çakışmada kalan 3-4 konu var. Smith'in vucüt alması,Neo'nun sentinelleri durdurması ve kör olduğu halde görebilmesi.
    Matrix kadar gerçekçi bi simülasyon yapabilecek kadar gelişmiş bir teknolojinin altında en az onun kadar gelişmiş bir haberleşme ağı olmalıdır. Bu haberleşme ağında tüm makinelerin yapacakları şeyler planlar yollar gidecekler yerlerin kordinatları ve hatta makinelerin an be an kordinatları olmalıdır. Buraya kadar doğru muyum? Bence doğruyum. -Şunu da ekleyeyim ben 3.sayfadaki uzun çeviriye tamamen katılıyorum. Sadece o yazıdan bana göre ve diğer bi kaç kişiye göre açıkta kalanları kendi cümlelerimde açıklamak istedim.-
    Eğer Neo'ya birtakım kodlar verildiyse,Neo matrixteyken makinelerin haberleşme ağına girebilir.Sonuçta makineler de matrixte kodlanmış durumda. Doğru mu? Doğru sanırım.
    Neo'nun makineler şehrini kör olup da görmesinin sebebi bu kodları Matrix'teyken öğrenmesidir. Ve bu kodlar onun beynine işlenmiştir. Nasıl Judo'yu bir disketle öğrendiyse,bunları da kendisine verilen kod ile öğrenebilir. Doğru mu? Sanırım evet.
    Neo'nun sentinelleri durdurması:Benim buna açıklamam biraz garip gelebilir,zaten bana da garip geliyor.Neo matrix'teyken sentinellerin kodlarını öğrenmişti diyebiliriz sanırım.İşte bu yüzden gerçek dünya dediğim Zion'da da sentinelleri durdurabildi. Yine de bu açıklama yetersiz gibi göründü bana.Bu konuyu geçelim:D
    Smith'in vucüt alması:Bu bence en az tartışılması gereken konuydu.Zaten Matrix'e girmek için vucüda ve beyne bisürü portlar yerleştiriliyor.Smith kendini Bane'e kopyalayınca Matrix içinde Ajan oldu,ama ya matrix dışında? Bane'in beynini ele geçiren smith,matrix dışında da smith olabilir. Matrix 'te ölen gerçek dünyada da ölmüyor mu? Aynı olay burda da geçerli,matrix de ajan olan gerçek dünyada da ajan gibi davranıyor,çünkü ajanların emelleri ona yükleniyor.Bi takım kod yani.
    Buraya kadar Zion'un gerçek olması ihtimallerinin kanıtlarına baktım.
    Şimdi de Zion ya sanalsa?
    Bunu gösteren kanıtlar bence şöyle olabilir:Neo'nun tren istasyonuna gitmesi.Bi arkadaşın yazdığı "Neo matrix kodunu zion'da çalıştırınca sistem hata verdi." sözü bana 6 sayfa içinde en mantıklı gelen teorilerden. Neo'nun zion'daki bayılışı aynı matrix'te birinin fişi çekilince ölümü gibiydi.
    Fakat yine de zion gerçektir.Neden? Filmin amacı budur.Eğer Zion sanalsa filmin amacı olmaz,konusu olmaz,tamamen büyük bi felsefi saçmalık olur. Gerçek dünya denen şey nedir? Nerededir?
    Birçok arkadaş "Biz Zion'u 6 kez yıktık." lafına takılmış. 3.sayfadaki yazıyı okumamışlar belli ki. Zion'un 6 kez yıkılması için sanal olması gerekmiyor. Ve eğer zion sanal olsaydı mimar yıktık yerine yeniden başlattık,kapattık lafını kullanmalıydı. Zira bi program için yıktık lafı pek doğru gelmiyor bana.

Arkadaşlar herkezin fikrine ve eleştirisine açığım.Lütfen görüşlerimizi hepimiz tartışalım ve konuya açıklık getirelim :)

EK:Arkadaşlar 3.sayfadaki yazının devamı varmış. Okudum ve anladım ama üşengeçliğimden çevirmeye uğraşmadım. İngilizcesi olanlar okuyup anlayabilir. Gerçekten artık hiç soru kalmadı sanırım. 3.sayfadaki yazının devamına bakarsanız anlarsınız.

UPDATE 20071102: Coming back to this after a year and a half, the one big question people keep asking is how was it that Neo began to have unusual powers even in the "real world"?

I think there's a plausible explanation for that. When Neo was rescued from the Matrix, they spent a bunch of time surgically removing most of the junk the machines had implanted into his body. But they left some stuff. They left a hole in his arm, for instance, because it's useful. And in particular, they left in the skull implant, the actual interface that permits escapees to plug back in again.

For really high bandwidth traffic through that plug, you need a physical connection. But is it actually completely implausible that it should also have some sort of lower-bandwidth wireless capability? If so, then when some particular goob was selected by the Oracle to be "The One", that ability might become enabled and permit him a degree of access in the "real world".

When he zorches machines in the second and third movies, it would mean he wasn't really directly zorching them. Instead, he would be accessing them via wireless connection and giving them orders to destroy themselves. And the reason why they would accept his instructions to do that is because that's one part of the Oracle's system hack.

Just in passing, the brain implant is the explanation for something else: when a person dies in the Matrix, they die for real because the brain implant shuts down their heart -- by design, of the Architect.

Which should have happened to Neo when Smith shot him at the end of the first movie, but didn't. Why? That's yet another part of the Oracle's hack. (And also explains how Neo brought Trinity back when she should have died. They both were connected at the time, and he broke through the system and countermanded the order to shut her heart down.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi piyuv_ -- 14 Haziran 2010; 16:07:45 >

• Bazı arkadaşların ısrarına hakikatten şaşırıyorum. Hakkında hazırlanmış onca makaleye, felsefi görüşe, hatta wachowski kardeşlerin açıklamalarına rağmen Zion'a gerçek değil diye ısrar eden arkadaşlar var. Yahu senaryoyu yazan adamlar bile üstüne basa basa kurtarılmış şehir diyor Zion için, ondan iyi bilme şansın var mı? Adam senaryoyu yazan kişi yahu yazan kişiye matrixi öğretmek nasıl oluyor Gerçi Star Wars'ta da var böyle arkadaşlar. Star wars'ı takip edenler bilir. Orada da Lucas'ın onca açıklamasına rağmen halen kendi bildiğini okuyanlar var.

Neyse şimdi bazı arkadaşlar için kısaca örnekleri ile beraber sorularına kendimce cevap vereyim;

-Matrix birbirini tekrar eden olaylardan oluşur. Mesela Matrix'i tasarlayan kişi yani Mimar, ilk insan-makine savaşını görmüş olan bir makina. Kendisi matrix'i tasaralarken tıpkı insanlrın makineleri tasarlarken düşündüğü gibi, kusursuz olacağını zannetmiş. Fakat Matrix'in içinde oluşan bir bug sonucu bir kişi Matrix'ten kurtulmayı başarmış. Bu kurtulan kişi Morpheus'un 1. filmde anlattığı Matrix'te doğmuş olan, kendi kendine bir şekilde matrix'ten kurtulan ve insanoğluna umut veren kişi. Bu kişi Matrix'te oluşan bug sonucu Matrix'in içinde bazı üstün özelliklere sahip. Film boyunca bu kişiden fazla bahsedilmiyor fakat anlatılanlara göre, bu eleman makinelerin başlarına fena halde bela oluyor. Herkesin genelde yanıldığı nokta burada ortaya çıkıyor, ilk insan hereketini başlatan bu kişi matrix'te ki diğer 5 seçilmiş kişiden biri değil. Matrix'te ki diğer 5 seçilmiş kişi bu kişi ile yaşanan sorunlardan ötürü kontrol altında tutulan ve bu kişiden sonra gelen makinelerin tabiri ile diğer buglar, insanların tabiri ile seçilmiş kişi-ler. İnsanlığın kurtarıcısı olan bu arkadaşımız ise bug sonucu güçlenen, kimse tarafından kontrol edilemeyen, matrix'ten bir çok insanı kurtaran, isyanı başlatan, makinelerin başına fena halde bela olan ve Kahin'in The One programını oluşturmasına sebep olan bir insan.Kendisi makineler tarafından bir şekilde alt ediliyor ve bunun üzerine mimar Matrix'te ki bu açığı kapatmak istiyor. Fakat bu bug'ın telafi edilemeyeceği ve belirli aralıklarla tekrar edileceğini anlaması üzerine Mimar, bütün hasatı kaybetme tehlikesi olduğu ve daha büyük kontrol edilemez bir bug oluşmaması için yeni bir matrix oluşturmayı göze alamıyor ve başka bir yöntem buluyor. Bir daha böyle bir olayın tekrarlanmaması için Kahin programını tasarlıyor.

- Kahin programı sayesinde Matrix'te 100-150 yılda bir tekrarlanan bu bug sebebi ile güçlenen kişiyi, kahin tespit ediyor, bir kısır döngüye maruz bırakılıyor ve sonuna kadar insanların seçilmiş kişi zannettiği bu bug'ı kontrol altında tutulabiliniyor. Makinelerin istedikleri zaman yapabilecekleri halde Zion'u tamamen yok etmemelerinin asıl sebebi de bu. Matrix'te ki bu açığın başlarına tekrar bela olmaması için Zion'un ayakta kalması gerekli. Şayet Zion yıkılırsa, insanlar seçilmiş kişiyi hiç bulamayacak, bug sayesinde güçlenen seçilmiş kişi, kontrolden çıkarak ilk sefer kurtulan kişi gibi kendi kendine matrix'ten kurtularak bir ayaklanma başlatabilir ya da matrix'i içten çökertebilecek kadar güçlü bir duruma gelebilerek makinelerin bütün güç kaynağını yok edebilir. Fakat Kahin programının oluşturduğu The One programı ile bu kişi kontrol altına alınabiliniyor ve bir kısır döngüye maruz bırakılarak başa bela olması engellenebiliniyor.

- Kahin programı, The One programını çeşitli güçlere sahip olan ve makinelerin başına bela olabilecek olan bu kişiyi kontrol etmek için geliştiriyor. Neo'ya ilk filmde verdiği kurabiye aracılığı ile bu programı yüklüyor. Neo'dan önce gelen diğer 5 seçilmiş kişi, yani diğer adıyla matrix bugları da bu şekilde kontrol altında tutulabilinmişler. Kahin'in The One programının içeriği ise kısaca şu şekilde; Kahin önce Zion'dan gelen insanlar ile yakınlık kuruyor ve insanlara yardımalrda bulunuyor. Daha sonra onlara bir kehanetten söz ediliyor. İnsanları Matrix'ten ilk kurtaran kişi geri dönerek Matrix'i yok edeceği hikayesi uyduruluyor. İnsanlar Matrix'te seçilmiş kişiyi aramaya koyuluyor. Matrix'ten çıkartılan her kişiyi seçilmiş kişi olması ümidiyle kahine getiriyor. Kahin bu kişiyi tespit edince insanlara onu bulabilmesi için ipuçları veriyor, insanlar onu bularak kahinin karşısına getiriyor. Kahin bulunan bu kişinin bug olup olmadığını tespit ediyor ve ona The One programını yüklüyor. Böylece seçilmiş kişi, hem kontrol altında tutulmuş olunuyor, hem de Matrix içinde Anahtarcıdan, Mimara kadar uzanan yolun haritası kendisine yükleniyor. Seçilmiş kişi yani Matrix bug'ı, bu yollardan geçerek Mimarın karşısına çıkıyor. Mimar ona ya Zion ile beraber yok olacağını ya da kendisinin seçtiği 23 kişi ile Zion'dan kaçarak kahraman olabileceğini ve Zion'u yeniden oluşturacağını söylüyor. Seçilmiş kişi yani bug The one programına uyarak 23 kişiyi seçip Zion'dan kaçırıyor ve kahraman oluyor. Her 150 yılda bir bu kısır döngü durmadan tekrar ediyor.

-The One programı tam 5 kez problem olmadan tıkır tıkır işliyor. Fakat 6. seferinde yani Neo'ya gelince, Neo beklenmedik bir şekilde insani duyguları ağır basarak programı uygulamayı reddediyor. Ve olaylar gelişiyor.

-Aslında Matrix'in ana hikayesinde çok büyük bir ironi bulunmakta. İnsanlar ilk defa makineleri tasarlarken Animatrix'te dediği gibi kendi yansımalarından yararlanıyorlar. Çünkü insanoğlu kendini kusursuz olarak görüyor. Tasarladıkları makineler ise tamamen tasarıcılarının yani insanoğlunun özelliklerine sahip oluyor. Ama insanoğlunun unuttuğu bir şey var. Kendileri kusursuz değil ve kendilerinin yansımalarını verdikleri, yani kendilerine benzer ürettikleri makineleri de kusursuz olmuyor. İnsanoğlu makinelere kötü davranıyor. B166ER isminde bir makine kendisini yok etmek isteyen sahibine karşı ölmemek için isyan ediyor ve kendi efendisini öldürüyor. B166ER isimli makine mahkemeye çıkartılıyor, mahkemede sahibinin kendisini, ona bunca yıldır hizmet etmesine rağmen öldürmek istediğini ve ölmemek için sahibini öldürdüğünü söylüyor. Adil olmayan bir karar ile idam ediliyor. Bunun üzerine ilk geniş çaplı makine isyanı başlıyor. İlk önce protestolarla başlayan bu isyan insanların makine katliamı yapması ile faciaya dönüşüyor. Katliamdan kurtulan makineler bir zamanlar insanoğlunun hayatının başlangıcı olan orta doğuya kaçıyor ve burada yepyeni bir medeniyet kurarak, gitgide insanoğlundan daha güçlü bir duruma geliyorlar. Bu süreç makine-insan savaşına kadar sürecek olan bir yola giriyor. Savaş oluyor ve insanoğlu kaybederek kendi tasarladığı varlığın kölesi durumuna düşüyor. Makineler insanların önüne bir anlaşma sürüyor. Bu anlaşmaya göre insanların enerjilerinden faydalanabilecek ve kendilerine bir iç dünya yaratarak orada yaşamalarına izin verileceği söyleniyor. İnsanoğlu yaşamak için mecburen bu anlaşmayı kabul ediyor.

-Daha sonra ise makineler, kendilerini yaratıcıları gibi kusursuz görüyorlar ve ihtiyaçları için Matrix'in içinde kendi yansımaları olan bir çok program oluşturuyorlar. Makinler git gide insanoğluna benzeyerek başarısız olan veya işi biten her programı siliyor yani öldürüyorlar. Son olarak Matrix'i korumak için oluşturdukları Smith isminde bir programı, başarısız olduğu için silmek yani öldürmek istiyorlar. Sahibinden saygı görmeyen Smith, kendisini yok etmek isteyen yaratıcısına karşı isyan ediyor ve bir virüse dönüşüyor. Böylece önce Matrix'in kontrolünü ele geçiriyor ve sıra makine şehrine geliyor iken Neo'nun müdahalesi ile makineler kurtuluyor. Neo bunun karşılığında makineler ile bir anlaşma yapıyor. Bu anlaşmaya göre Neo Smith'in makineleri yok etmesini önleyecek, bunun karşılığında makineler matrix'ten çıkmak isteyen insanlara izin verecek ve sonsuza kadar bir barış içine girecekler. Makineler yaşamak için bu anlaşmaya evet demek zorunda kalıyor. Yani kısacası makinlerin başına gelen şey, yıllar önce insanların başına gelmiş olan şey ile aynı. Bir nevi tarih tekerrür ediyor.

-Smith'in insan bedenine girebilmesi ve Neo'nun gerçek dünyada makineleri kontrol edebilmesi sorularının cevabı ise insan beyninin de bir bilgisayar, bir makine olmasında. İlk bilgisayarlar insan beyni örnek alınarak tasarlanmışlardır. İlk robotlarda insan bedeni örnek alınarak. Yani insan beyni ve bedeni de bir nevi etten bir makine. Belli bir işleyişi ve düzeni var. İnsanoğlu kendi beyni ile Matrix'e bağlanabildiği gibi Matrix içindeki bir vürüste insan bedenine bir şekilde kendini kopyalayabiliyor. Matrix'te makineler nasıl insan beynini kontrol edebiliyor ve onlara gerçek olmayan simülasyonları gerçek gibi gösterebiliyorsalar, MAtrix'i ele geçirerek git gide güçlenen smith virüsüde kendini insan beynine kopyalayabilmeyi başarıyor.

-Neo'nun üstün güçleri meselesi de aynı şekilde. Dünyanın en güçlü bilgisayarlarından olan insan beynine, Matrix'te oluşan bug sonucu bazı özelliklerin yüklenmesi ile Neo makineleri kontrol edebiliyor. Bunu şöyle düşünün, nasıl herhangi bir laptopa veya masaüstü bilgisayara, devasa bir sanayi makinesinin ya da savaş makinesinin kontrolünü yükleyebiliyorsanız, nasıl ki tek tuşla devasa uyduları, savaş araçlarını kontrol edebiliyorsanız, Matrix'te oluşan bu bug da, Neo'ya makinelerin kontrolünü ele geçirme gibi özellikleri yükleyebiliyor.

Bütün mesele bundan ibaret...

Bu arada bilmeyen arkadaşlar için bug, bir yazılımda veya programda oluşan hatalara verilen isimdir. Bu hatalar bazen küçük çaplı olabilir, küçük çaplı olanları zararsızdırlar. Küçük çaplı olanlara örnek; Pes veya fifa oynarken topun bir anda kaybolması veya senin attığın gole rakibinin sevinmesi gibi olaylar küçük buglara güzel bir örnektir.

Büyük buglar ise sistemin kontrolünü tamamen ele geçirebilecek veya çökertebilecek derece de güçlü ve sınırsızdırlar. Örneğin; Terminatör filminde de oluşan bir bug sonucu skynetin bütün kontrolü eline alarak insanoğlunu katletmesi anlatılır.

• bu mesajda doğru olan seyler de var yanlıs olan seyler de. matrix içindeki buglar meselesi yanlıs mesela.

insanlar makinelerle olan savaslarını kaybetmemek için atmosferi kapatıyorlar bir şekilde mesela bi tur bombayla. gunes olmasın ki gebersinler diye dusunuyolar. ama gunes olmayınca kendileri de hayatta kalamıycaklarını anlayıp makinelerle anlasıyorlar beynimizi yasatın, bizim enerjimizi kullanın diye. ilk matrix, mimarına gore cennet gbi ama orada insanların secme sansı yok. belki rahatlık batıyo sonuc olarak bişeylerin eksik ya da fazla oldugunu anlayanlar cıkıyor. ilk fimde simit ne diyor?

-bir felaket oldu, kimse programı kabul etmedi. nerdeyse butun hasadı kaybediyorduk.

işte bu belirkli kurallara bağlı kalmak istemeyen ya da bu işte bi iş var diyen insanlar yavas yavas öldüğü için makineler buna bi cozum bulmak zorunda kalıyolar ve 2nci matrixi insanlık tarihinden esinlenerek biraz acı, biraz kotuluk, gozyası vs.. ile harmanlıyıp, yine burada da bu tur insanlar cıkma olasılıgına karsın insan psiklojisi uzerine doktora yapmıs kahin programını ekleyerek yeniden yazıyorlar. neo gibi adamlara kahin gaz veriyor hersey senin seciminle oluyor diyor, ama meravinginin de dediği gibi aslında hep kahinin kendisi yonlendiriyor. bizim saf neo ve onun gibiler de zannediyorlar ki biz dunyayı kurtarıyoruz..

• quote:

Orijinalden alıntı: rlxhkn

bu mesajda doğru olan seyler de var yanlıs olan seyler de. matrix içindeki buglar meselesi yanlıs mesela.

insanlar makinelerle olan savaslarını kaybetmemek için atmosferi kapatıyorlar bir şekilde mesela bi tur bombayla. gunes olmasın ki gebersinler diye dusunuyolar. ama gunes olmayınca kendileri de hayatta kalamıycaklarını anlayıp makinelerle anlasıyorlar beynimizi yasatın, bizim enerjimizi kullanın diye. ilk matrix, mimarına gore cennet gbi ama orada insanların secme sansı yok. belki rahatlık batıyo sonuc olarak bişeylerin eksik ya da fazla oldugunu anlayanlar cıkıyor. ilk fimde simit ne diyor?

-bir felaket oldu, kimse programı kabul etmedi. nerdeyse butun hasadı kaybediyorduk.

işte bu belirkli kurallara bağlı kalmak istemeyen ya da bu işte bi iş var diyen insanlar yavas yavas öldüğü için makineler buna bi cozum bulmak zorunda kalıyolar ve 2nci matrixi insanlık tarihinden esinlenerek biraz acı, biraz kotuluk, gozyası vs.. ile harmanlıyıp, yine burada da bu tur insanlar cıkma olasılıgına karsın insan psiklojisi uzerine doktora yapmıs kahin programını ekleyerek yeniden yazıyorlar. neo gibi adamlara kahin gaz veriyor hersey senin seciminle oluyor diyor, ama meravinginin de dediği gibi aslında hep kahinin kendisi yonlendiriyor. bizim saf neo ve onun gibiler de zannediyorlar ki biz dunyayı kurtarıyoruz..

dostum bence sen Bug meselesini anlamak için önce Animatrix serisini daha dikkatli izlemelisin. Serinin bir bölümünde Bug durumundan çok detaylı bahsetmişlerdi. Ayrıca makineleri neredeyse insanların kurtarıcısı yapmışsın. Dediğim gibi bence önce Animatrix serisini dikkatli izle. İnsanlar gökyüzünü karartınca makinelerden yardım istemiyor. Makineler anlaşma teklif ediyor ve insanlar çaresizce evet diyor bu anlaşmaya.

• selam. animatrixin hiç bir bolumunu izlemedim, matrix hakkında bir yorum yapmak için onu izlemem gerekiyor mu onu da bilmiyorum(bunu kotu niyetli yazmadım) ben sadece matrix içindeki diyaloglara gore yorum yapıyorum kaldı ki bu kadar yoruma acık bi film olunca, simitin bile insanların saldıgı bir virus oldugunu soyleyenler var(tabi ki değil)

bug meselesi için animatrixe de gerek yok cunki 2nci filmde mimar zaten bahsediyor bundan neoya. yasamın benim bir yanlıs hesabımdan ibaret falan diyor mesela. ama bunların, ilk matrixin basarısızlıga uğraması ile hiç bi ilgisi yok. tekrar acamıycam şimdi ama aklımda kalanları paylasıyım senle.

ilk filmde morfis neoya soyle diyor,

ilk kim saldırdı bilmiyoruz, belki biz, belki onlar.. ama gokyuzunu karartanın biz oldugumuzu biliyoruz.(devam ediyor) insanlık tarihi boyunca hayatta kalmak için makinelere bağımlı olmustuk (ben Turkce dublaj izlediğim filmlerden aklımda kalanları yazıyorum burda tr ye ceviride bi sorun olmus olabilir. insanlıgın bundan sonraki hayatında demek istiyor aslında)

yine ilk filmde simit anlatıyor morfise,

biliyor musun ilk matrix mukemmel bi insan dunyası olması için tasarlanmıstı. kimsenin acı cekmediği herkesin mutlu oldugu bi dunya. bir felaket oldu kimse programı kabul etmedi. nerdeyse butun hasadı kaybediyorduk. bazılarınız bunu, program dilinin dunyanızı tanımlamaya yetecek gucte olmadıgı seklinde yorumladı

burada anlatmak istediği su. insanlar kendi kafalarına gore programı begenip beğenmemezlik yapmıyor, beyinleri o sanal dunyada bi tuhaflık oldugunu algılıyor daha doğrusu o dunya onlara fazla ya da eksik geliyor. ama bu buglardan falan değil neden biliyor musun, o dunyada kimsenin dısına cıkamadıgı kurallar olmasından. kardesim mimar guzel yapmıs da benim canım adam öldürmek istiyor nolcak şimdi? öldüremiyorum cunki secme sansım yok. o zaman da noluyor eğer initihar etmek serbestse intihar ediyorum yasaksa kafayı yiiyroum sonuc olarak herkes teker teker ölmeye baslıyor benim gibi.

bu sefer mimarın aklı basına geliyor ve 2nci matrixte hem insansık tarihinden esinleniyor(bunu 2nci filmde anlatıyor) hem de kahin programını devreye sokuyorlar. evet kahinin amacı onceden matrixe hizmet etmekti şöyle ki yazılan yeni surum matrixte yine benim gibi sorunlu adamlar cıkarsa yani hala özgur olamadıgını dusunenler olursa kahin bunlara gazı verecek, hersey siizn sayenizde olacak sunu yapın bunu yapın diyecek, sonunda da zion yine basılıp nufusu azaltılacak. burada neoya ya da onceki secilmiş kisilere verdiği kurabiye ve sekerler program mı değil mi programsa ne işe yarıyor bu baska bi tartsma konusu. ( kahin sonradan değişmiş o da ayrı tabi..)

bir de animatrixi aynı kardesler yapmıs olabilir, belki senaristleri de aynıdır hatta belki de demişlerdir ki matrixi anlamak için animatrixi seyredin... ama bu aynı besetecinin bestelerinin birbirne benzemesi gibi biseydir aslında. dolayısıyla bence konu birebir aynı olmak zorunda değil. cok film izleyen biri değilim ama ben matrix için hayatımda izlediğim en iyi film diyorum eğer bunu anlamak için animatrixi izlemem gerekecekse boyle bişey demem bidaha. buna bağlı olarak da ben morfisin bir cunlesinden makinelerle yapılan anlasmayı cıkarabilmişim doğru ya da yanlıs ama eğer bir anlasma varsa bu anlasmayı kimin sundugu onemli değil. bu neye benzer biliyor musun, karda buzda kalırsın arabanla biri gelir sana 100 liraya zincir satar. sana iyilik mi yapmıs olur kotuluk mu bunun onemi yok almak zorundaysan alırsın.

amacım kavga etmek ya da seni yermek değil dostum, ama sen onceki matrixin cokus sebebine(ya da secilmiş kişilere) buglar dersen, ziona sanal diyenlerden bi farkın kalmamıs olur butun filmi bosuna izlemiş olursun gorusmek uzere

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rlxhkn -- 29 Haziran 2011; 2:12:09 >

• animatrix'in yapılma sebebi zaten olayların nasıl başladığı gibi soru işaretlerini cevaplamak. Bak bug meselesi şu, matrix'in içinde bulunan bir bug belirli dönemlerde bir insana güç yüklüyor. Bu olay felakete dönmemesi için makineler seçilmiş kişi efsanesini uyduruyorlar. Olayın aslı bu, seçilmiş kişi meselesi makinelerin insanlara uyguladığı bir oyun. Bu oyun ile insanoğlu hiç bir zaman özgürlük mücadelesi veremeyecek ve 100 küsur yılda bir Zion'un yıkılıp yeniden yaratılmasıyla bir kısır döngü içinde hapsolacak.

Matrix konusu sadece filmdeki diyaloglarıyla çözülebilecek bir mesele değil. Matrix için düzenlenen onca panel ya da hakkında yazılan makalelere göz atmadan filmin içeriğini çözdüm diyemezsin. Sen meseleye offical yani matrix'i yazanların gözüyle değil, kendi bakış açınla bakmak istiyorsun. Mesele bundan ibaret.

• şu anda yeterli bilgiye sahip degilim ama gecenin 2 sinde rast gele denk geldim bu konuya ve okumaya basladım. 1. filmi bitirdim ve 2. filmi izliyorum şu anda. bunun üstüne kamera arkalarını indiricem. sonra bahsettiginiz animatrix i izlicem ve kafamdaki soruları sorucam yoksa uyuyamam =)

verilcek ödevimde var ama gitmiyorum okula bugün
  • 
Sayfa: önceki 1617181920
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.