Şimdi Ara

metal dedektörü ! (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.219
Cevap
5
Favori
559.559
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

'Metal ayrım mantığını nedir' diyorsun, tam olarak ne kastettiğini anlayamadım. Ferros-nonFerros türü bir ayrımı mı yoksa metalin hangi tür olduğunu saptayan bir ayrımın mantığını mı kastediyorsun? Bildiğim kadarıyla H.Veysel Güleryüz'ün yazdığı bir kitaptan başka piyasada kitap bilmiyorum. Kitabın bir yerinde metal ayrım işinin mantığından bahsediyor. Daha fazla bilgi için oraya bakmalısın.

okumuştum metal ayrımının nasıl yapıldığını ama bfo sistemlerde. bobinin
    endüktansını arttırıp azaltıyorlardı dolayısıyla frekans değişiyordu. fakat ben PI sistemlerde nasıl yapıldığını merak ediyorum. ismail sürek arkadaşımızın verdiği bi linkte ayrım yapabilen bir PI sistem çalışan dedektör vardı. m.işlemci ile yapmışlar. bunun programını yazarken neye dayanarak yazıyorlar bunu bilmek istiyorum. arama bobinine altın yaklaştırınca veya demir yaklaştırınca değişen sinyallerin arasındaki fark ne yani. bfo sistem olsa frekans değişicek onu biliyorum artık. ama PI sistemde ne oluyor ? sırf bu iş için osilaskop alacam yaaaa.

bide MASTER HUNTER arkadaşım istediğin devrenin pcb lerini buraya koyamıyorum. sayfa hata veriyor. mail adresini yaz oraya gönderiyim.

• YOK KARDEŞ ÖYLE Bİ DEVRE YAPMADIM.DAHA ÖNCE BAHSETTİĞİN VLF SİSTEM ÇALIŞAN DEDEKTOR OLSA GEREK. ETI-1500 DİYE ARTTIM ŞEMASINA BAKTIM. METAL AYRIMI FALAN DA VARMIŞ. PALS İNDİKSİYON SİSTEM DİİL GÖRDÜĞÜM KADARIYLA. SEN YAPTINMI PEKİ NASIL ÇALIŞIYOR
    DAHA ÖNCEDEN BİR VLF DEDEKTORDEN VE BİR IB DEDEKTORDEN BAHSETMİŞTİN ONLAR NASIL? BANA BİR METAL PARAYI 20-30CM DEN ALGILASIN YETER. Bİ DE BEN IB SİSTEM Bİ DEVRE YAPMIŞTIM. DEMİRİ ALGILAMIYORDU. AMA BASİT BİŞİYDİ. GELİŞTİRİRİM DERSEN ŞEMASINI SANA GÖNDEREBİLİRİM..

VALLA BEN ŞU ARALAR PI SİSTEM DEDEKTORLERE TAKMIŞ DURUMDAYIM. BU SİSTEMDE AYRIMIN NASI YAPILDIĞINI Bİ ANLASAM..
    AMA YAKINDA OSİLASKOP ALIYORUM İNŞALLAH. O ZAMAN BAKACAM
    FARKLI METALLERDE NASIL SİNYAL DEĞİŞİMİ OLUYOR GÖRÜCEM (DAHA DOĞRUSU İNŞALLAH GÖZLE GÖRÜLÜR Bİ SİNYAL ÇIKARSA )
  • Selam Elbombacı ve diğer defineciler,

Şu ayrım işinin birtakım açmazları olduğuna inanıyorum. Elektromanyetik dalgalarla bir metal türünün kesin olarak saptanabileceğine inanmıyorum. Kuyumcular mihenk taşıydı asitti uğraşacaklarına alırlar bir cihaz müşterinin getirdiğinin bakır mı altın mı nikel mi vs. olduğunu tesbit eder milyarlarca zarara uğramazlar, bu işte böylece kapanırdı. Maalesef durum böyle değil. Şayet kesin bir netice verseydi, hiçbir kuyumcunun böyle bir cihazı edinmemesi düşünülemezdi, ve dedektör satıcılarınında birinci hedef kitlesi kuyumcular olurdu. Ama böyle birşey yok. Hem sonra eldeki bilgilere göre Türkiyede bulunan altın gömülerin ayarları hem düşük hem dağınık. 8-10-12 ayar dolaylarında. Yani altın paranın %70 bakır vs. ,%30 altın ya da bu düzeylerde. En iyisi yarı yarıya. Çoğunluk bakır, çinko vs. gibi elementlerde olduğuna göre acaba cihaz bakır sinyalimi verecek, altın mı? Bir parça kuyumculuk bilgisi olanlar bunu bilirler. Hem topraktaki element bileşikli mineraller ayrım işini zorlaştırmakta cihaz alakasız sinyaller vermekte bu da ayrım özelliğini işlevsiz kılmaktadır. Bu ayrım işi bir aldatmaca olabilir. Bu konuda ileride daha geniş yazıcam. Şu kadar var ki, benim de yaptığın ferros-nonferros türü ayrımlı cihazlar metalin cinsini değilde hangi metaller grubundan olduğuna dair kabaca bir fikir vermektedir. Ama bu sisteminde çeşitli dezavantajları vardır. Bana göre ayrım olmazsa olmaz bir özellik değildir. Benim ölçüm şudur: Şayet biz, 75x75 cm ölçülerindeki saç bir levhayı ya da bu ölçülerdeki herhangi bir metal objeyi toprak altında 3-4 metre aralığında bir mesafeden algılatan bir makina yapabilirsek dedektör problemimiz bitmiştir. Konu hakkındaki olumlu tenkitlerinizi bekliyorum.
    Başarı dileğiyle.....

behcetkurbanoglu@mynet.com

• aslında birazda dedektor firmaları arası rekabetten de kaynaklanıyor. bazı dedektorlerde bi de derinlik göstergeleri falan var.
    bence bu tamamen yalan. ayrım işine gelince ne biliyoruz adamlar altını gömerken tenekenin içine koydular. dedektorün ayrım yaparken diamanyetik veya paramanyetik veya veya ferromanyetik özelliklere dayanarak ayrım yaptığını okumuştum. şimdi asıl kafama takılan, altın , gümüş , bakır diamanyetik özelliğe sahiptir. bu cihaz nasıl olurda bunları birbirinden ayırır??????

burda bazı dedektorler hakkında bilgiler veriliyor.

http://tartemizer.tripod.com/derinden.htm
  • selam beyler
    bakın etı 1500 ben yaptım düzgün çalıştıramadım
    bu devrenin bobin ayarı tutmuyor
    ayrıca verimsizuzak mesafeden aldıramıyorum
  • xr71'in piyasada bulunmayan parçası var mı acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MASTER HUNTER -- 10 Kasım 2005, 11:50:36 >
  • bobin ayarı açısından en rahat olan PI sistem dedektorler. hiç cinnet geçirmeye gerek kalmıyor. ben xr71 in malzemelerini 6 ay evvel çoğunu temin etmiştim. pek te fazla araştırmamıştım sadece bizim ordaki bi elektronikçiden. heralde bulunur. zaten okadar fazla özel eleman yok gördüğüm kadarıyla. sadece PL150 diye bir zener var o kadar. entegreler, transistorler bulunur.
  • selamlar.
    ....................
    Part Number = PL150Z
    Description = General Purpose Reference Regulator Diode
    Manufacturer = Various
    V(Z) Nom.(V) Reference Voltage = 150
    @I(Z) (A) (Test Condition) = 5.0m
    Tolerance (%) = 5
    Temp.Coef. (pp/10,000) Max. = 9.5
    Z(z) Max. (Ohms) Dyn. Imped. = 300
    P(D) Max.(W) Power Dissipation = 1.0
    Package = N/A
    Military = N
    ..........................
    Muadil :
    http://pdf.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/119116/ETC/BZY97C150GP.html

Aslı : 150V zener 1.5 - 2 Watt birşey yani.
    Muhtemelen bulunur ama yoksa da çok önemli değil , çok kritik bir parça olmadığından birkaç zener seri bağlanarak 150V zener elde etmek çok kolay. Önemli olan Watt lı birşey olması sadece.
    Saygılar.

• Arkadaşlar, hazır arama başlığı veya dedektör yedek parçaları satan bir yer var mı istanbulda?
    Şayet varsa adres bilgilerini ulaştırırsanız sevinirim. Burada taşrada zor oluyor bazı şeyler.
    Elbombacı gardaş... Sen anlarsın bu işlerden bi yardımcı oluver toprak.
    Çalışmalarınızda başarılar....
  • şu adrestekini anlayabildiniz mi yav...? Mümkün mü böyle bir şey..?

http://www.schatzsuchermagazin.de/exp5000/daten.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MASTER HUNTER -- 13 Kasım 2005, 10:39:05 >
  • evet gayet mümkün
    hatta bunun daha iyileri bile var
    daha öncedende omnitron dediğim teknoloji ile yapılmışbir cihaz
  • 3 tellus nette pulse indiction metal dedektörünü adım adım yapım şemaları var bobin sarım ları metal dedektörü olarak iki devre seması verilmiş puls indiction 1ve 2 olarak
  • www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal/Metal.htm pulse indiction dedector devre şemaları bobin sarımları baskı devre hepsi var
  • Sitenin adresini adam gibi ver....

http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal/Metal.htm
  • arkadaşlar yapmaya değer ve yüksek mesafeden algılama yapabilen bir şema yok mu kimsede_?
  • şimdiye kadar incelediğim şemalar içerisinde en kaliteli şema xr 71' nki. Hem fazla ayar dugmesi yok, başlık bobinin yapımı çok kolay vede çok fonksiyonel bir cihaz. Bir dedektörcüyü fazlasıyla tatmin edeceğine inanıyorum. Yalnız ayrım özelliği ve LCD ekranı yok, bence olmaması daha iyi. Bir cihazda bu gibi özelliklerin olması bence hiçte önemli değil. Hatta olmaması daha iyi. Ayrımlı denilen birçok cihaz denedim ayrımla hiç alakası yok. Resmen kandırıyorlar. Mühim olan derinliktir.
    Selamlar
  • evet MASTER HUNTER. benimde ilgilimi en çok bu cihaz çekti. pcb sini falan çizdim. inşallah haziranın 20 sinden sonra bu devreyi faliyete geçirecem.
  • thunting.com'daki sniffer xr 71'in tanıtım yazısını tercüme ettim. Belki faydası olur.

SNIFFER XR 71

Sniffer xr 71 süper metal dedektörü gerek elektronik devresi gerekse arama derinliği ve yüksek hassasiyetiyle mükemmel bir cihazdır.
    Eklenilen iki adet derinlik ayar potu ve iki adet arama başlığı sayesinde mükemmel sonuçlar elde edecek, her türlü büyük küçük metal objeyi maximum derinlikten algılaycaksınız.
    Cihazınızda bulunan otomatik/manuel toprak ayarı özelliği sayesinde her türlü mineralli toprakta ve zor zemin şartlarında dedektörünüz sizin yerinize toprak ayarını otomatik olarak yapacak ve gömüleri en derinden bulmanıza yardımcı olacaktır.
    Dedektörünüz toprak altında herhangi bir metal nesneyi algıladığında bunu ses sinyali ve skalada ibre sapmasıyla sizi haberdar edecektir. Ses sinyalini hoparlörden veya kulaklıktan dinleyebilirsiniz.

Sniffer xr 71'i kullanan meslek grupları: Arkeologlar, güvenlik birimleri, mayın arama ekipleri, bomba imha uzmanları, maden arama şirketleri ve profesyonel define avcıları.

Teknik Veriler:
    Dedektörümüzün elektronik devresi entegre, op-amp ve transistörlerden oluşmaktadır. Dedektörümüz pulse induction (darbe uzunluğu) sistem mantığıyla çalışmaktadır. Cihazın elektronik kısmı, ayar düğmeleri ve bataryası tek bir plastik kutu içerinde toplanmıştır. Dedektörle birlikte ayrıca 39 cm, 26 cm, 13 cm çaplarında
    üç ayrı arama başlığı, kulaklık, batarya şarj ünitesi ve şık bir çantada verilmaktedir.

Batarya : Tek şarjla 10 saat arama yapılabilen 12 V.luk batarya.
    Ağırlık : Yaklaşık 4 kğ.
    Garanti süresi : 2 sene

ARAMA DERİNLİĞİ: (39 cm'lik büyük başlık ile)

Tek madeni para.....................................max. 60 cm
    Tabanca.................................................max. 110 cm
    80x50x30 cm boyutlarında teneke kutu ....max. 300 cm
    Maximum teorik derinlik...................................420 cm

UYARI:

Metalin toprak altında kalış süresi cihazınızın algılama derinliğini etkiler. Gömü ne kadar eskiyse derinlikte o kadar fazla olacaktır.

Cihazdaki tüm teknik değişiklik hakkı saklıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MASTER HUNTER -- 12 Aralık 2005, 11:31:23 >

• Elbombacıya not:

cihazın pcbsini bana gönderirsen sevinirim. Email adresim aşağıda. Herhangi bir beklentin varsa onuda bana bildir. Selamlar.

mhunter@mynet.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MASTER HUNTER -- 12 Aralık 2005, 11:37:07 >
  • Selamlar elbombaci eğer bana da pcb'yi yollarsan çok sevinirim. benek4@hotmail.com
    Şimdiden teşekkürler...
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.