Şimdi Ara

metal dedektörü ! (54. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1.219
Cevap
5
Favori
559.728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5253545556
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Delta Pulse'nin ve diğer PI sistem çalışan cihazların tuğladan, mineralden vs. etkilenmesi doğrudur. Cihazın bunlardan etkilenmemesi için palsten sonraki örnek alma zamanlarıyla oynamalısınız. Bu ayarlamalar SIGNAL potu ile SENS potu ile yapılır. Signal potu ilk örnek alma zamanını Sens ise ikinci örnek alma zamanını belirler. Örnek verecek olursak bakır metalinin darbe sonrası üzerinde oluşan eddy akımları ilk 100uS (mikrosaniye) içarisinde sönmektedir. Siz ilk örnek alma zamanını eğer 100uS'den daha uzun bir süreye ayarladıysanız cihazınız bakırı görmeyecektir. Yine bir örnek daha verirsek gümüş gibi metallerde eddy akımları bakırdan neredeyse iki-üç kat kadar daha uzun sürebilmektedir. Siz ikinci örneğinizi bu süreden daha uzun bir süreye ayarlarsanız yine cihazınızın bu metale olan hassasiyeti yine düşecektir. Yukarıda örnek verdiğim farklı metalleri farklı mineraller olarakta düşünebilirsiniz. Bu durumda mineralle benzer etkiye sahip olan metallere olan hassasiyetiniz düşecektir. Yapmayı düşündüğünüz mikrokontrollü PI cihazlar da minerallerden etkilenmemek için yukarıda bahsettiğim ayarlamaları içinden yapmaktadırlar.

Bir PI sistem dedektör kullanıcısı toprağın, minerallerin, metallerin özelliklerini çok iyi bilmelidir ve elindeki cihazın istediği noktasına istediği zaman müdahale edebilecek ayar seçeneklerine sahip olmalıdır.

Herkese çalışmalarında başarılar.

• selam nahita,incelemedim,bazı arkadaşlar yapmışlardı sanırım pek verim alamamışlardı.sen test sonuçlarından memnun kalırsan bizde yapalım.herkese kolay gelsin.
  • selam altay.. kaybolduğum doğru.. daha öncede yazdım, başıma çok şeyler geldi. çook uzun hikayeler.:) gene evimdeyim ama. önemli olan bu.. şunu özellikle belirteyim,herkes bu memleketin kıymetini bilsin..bu miner4 ün yarı malzemesini aldım,bazı malzemeleri yoktu,pcb sini bastım çok iyi olmadı orta şekerli:) bir daha epoxy e basmayacağım pcb yi.. direk kimsenin beğenmediği fiber e basıcam...malzeme olmadığından toplamaya başlamamıştım,hala yok, hala da başlamıycam.:) sana katılıyorum ayrım yapmayan dedektör ancak mısır piramitlerinde işe yarar.. bu miner in sitesinde çalışan miner4 bordunu alman 750 euro ya veriyordu yanlış hatırlamıyorsam. sadece bord u yalnız. aklınızda olsun diye yazdım. malzemeler geldiğinde bizede haber ver lütfen eksik varmı yokmu. kolay gelsin.. nahita bu arada bahsettiğin clone pı2 yi yaptım herşeyi hazır. yalnız benim malzemeci atmega 32 nin 16 sını göndereceğine 8 ini göndermiş.. birde gönderdiği atmega da atmega32L yazıyor. bunun L olanı olmayanı arasındada muhakkak fark vardır. bu yüzdenmidir nedir programını bir türlü atamadım. zaten atmel programlamak ayrı bir uzmanlık dalı.:) doğrumu programlıyorum yanlışmı bilemiyorumda yaa... o yüzden o da bir kenarda duruyordu.. atmeganın ta kendisini bul derim ben. atmega32 16 pı olması lazımdı bakamıycam şimdi... dediğim gibi atmeganın dışında clone pı2 tam takım bitti. çalışırsa kutulanacak o kadar.. bu güne kadar yapılan en iyi clone gibime geliyor bu.. herkese kolay gelsin...

• selam siberci7,tamamen aynı dertlerden muzdaribiz,,benim boarda iyi olmadı,bende yeni malzemeler gelirse zaten bir daha basacağım..atmega konusunda bana da atmega32-16 pu yerine atmega32-8 pu yollamışlardı..sonunda ki rakam harici kristal frekansını belirtiyor,yani 8 olursa 8 mghz kristall..bu arada atmeganın kendi içindede 1 mghzlik kristali varmış..programlarken bunların belirtilmesi gerekiyormuş.boden bodlevel,cksel ayarlarından yapılıyor,fakat bende yaptığım programlayıcı ile bunları ayarlayamamıştım,programlayıcıda avr studioda kullanamamıştım.avr ile ilgilenen arkadaşlara mail attım bilen çıkmadı,o yüzden stk 500 alıyorum,avr studioda programlayacağım..geldiği taktirde programlı olarak sanada atmega 32 ile atmega 8 i yollayabilirim.. herkese kolay gelsin..
  • selam altay.. atmega konusundaki yardımından dolayı şimdiden çok teşekkürler.Allah razı olsun. atmega bence 16 lık olmalı. yani 16 yerine 8 lik olmaz bence. çünkü adc si ile senkronize çalışmayabilir bu yüzden.. buralarda atmega dan anlayan birilerini hala bulamadım.. istanbul a gittiğimde bir yerde bulmuştum. adam programlayamacağı atmel yok demişti. 120 ytl istedi. bende bir entegre için o kadar parayı vermek istemedim açıkçası. kendim 3 tane programlayıcı yaptım.. bu sonu 8 le bitene attım programı bir şekilde ama, devreye enerji verdiğimde lcd de kutular full kapalı görünüyor, yani program çalışmıyor. entegre yanlış zatende, birde acaba programı atabildikmi falan diye bir sürü sorular oluşuyor tabi.. bu ısmarladığın STK500 ü nette bir yerde görmüştüm.. yetnekleri nedir acaba ondada bir sürü ayar varmı yoksa otomatik görüyormu atmega yı... bilgi verirsen sevinirim.. kolay gelsin.. tekrar teşekkürler..

• selam siberci,aynen bende program attım fakat fuse bitleri denen ayarı,programlayıcıda ayarlayamadım,sonradan anladımki bu ayarlar,entegrenin kaç volta,hangi frekansta,hangi kristalle çalışacağını vs.. ayarlıyor..minerdeki denememde ekrana hiç yazı gelmedi,ekranda sadece yaklaşık 20 saniye sonra arka plan ışığı yanıyor,ve buzzer 1 dk falan ötüyor,herhangi bir tuşa bastığımda sesi kesiyordu,neyse 16 mghzlik kristali kısa devre yapıp bir daha aynı neticeyi alınca anladımki,entegre kendi dahili kristali ile böyle davranıyor.yani attığım programda bazı eksiklikler vardı demekti..araştırdığımda bod,boden vs. ayarları bu işlere yaradığını gördüm.stk 500 resmini ekledim.bayağı entegre programlıyor

• Altay74 Siberci7 selam, Atmega32 konusundaki yazılarınız kafamı karıştırdı, Ben Clone PI-2"yi yapmayı düşünüyorum. Bu sitedeki Atmel programlayıcı oldukça basit görünüyor fakat sizin programlama yaptığınız oldukça detaylı görünüyor. Siz clonePI" deki programlayıcıya baktınızmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahita -- 3 Temmuz 2007; 16:28:19 >
  • nahita tebrikler,tek parada iyi diyorsun, derinlik nekadar?
    serkanonce sen neyaptın yapabildinmi, hiç haber çıkmadı.
    arkadaşlar clone 2'de kullanılan kristal 16Mhz yani 8Mhz'lik atmega bu devrede çalışmaz.birde programlama kartı STK200/STK300 ve program olarakta pony-prog kullanabilirsiniz.ayarlar için rus forumuna bakabilirsiniz,isterseniz bende alıntı yapıp buraya koyabilirim.
    herkeze başarılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tkurt -- 3 Temmuz 2007; 16:52:31 >
  • Tekrar merhaba

Arkadaşlar bahsettiğiniz atmega8, atmega16 ve atmega32 mikrodenetleyicilerinin sonundaki 8,16,32 sayıları o mcu'nun programlanabilir flaş belleğinin boyutunu belirtiyor. Yani çalışma frekansını değil. Bu entegreler birbirinden farklı denetleyicilerdir. Birinin programı diğerinde çalışmaz. Entegrenin üzerindeki L simgesi entegrenin en fazla 8 mhz' de çalışacağını ifade eder. L yazmıyorsa 16mhz de çalışır.

Ayrıntılı bilgi için:

ATMEGA8:
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2503.pdf
    ATMEGA16:
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2466.pdf
    ATMEGA32:
    http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2503.pdf

Çalışmalarınızda başarılar.

• Tkurt selam, bu dedektor ile en çok ilgilenen kişi sendin forumda, aslında ilk sana haber vermem lazımdı Clone PI" yi bitirdim diye.. Ben sürekli Pic18f252"de programlama yaptım ve başaramadım, programlayıcı bozuk diye bir ara para ile programlayıcı bile almayı düşündüm fakat entegre bozukmuş, boşa zaman kaybetmişim. 16f873A ile programladım çalıştı.. Tek parada 20-25cm benim için ideal derinlikti ve bu derinliği Clone PI-2 deki bobin ile yakaladım.....
    Bu arada Delta Pulse"den şikayetçi olan arkadaşlara tavsiyem mineral etkisinden kurtulmak için Elbombacının dediği gibi SIGNAL ve SENS potu ile ayarlama yapmalısınız. Buna ek olarak RESET tuşu ile cihazın bu ayarlara adapte olmasını sağlamalısınız.Ayrıca her 5 dakikada bir aygıt resetlenmelidir.
  • flaş belleğin boyutu,atmeganın önündeki rakam ifade ediyor,sondaki sayı ise çalışma frekansını belirtiyor,yani atmega32-16 32 kbyte 16 mghz,atmega32-8 32kbyte 8 mghz,konunu L yazması ile alakası yok,zaten yolladığınız pdf dosyalarındada açıkça belirtilmiş..isteyen farnell.com dan daha basit bir şekilde bakabilir,atmega 16 yada 32 diye arattırdığınızda listede sıralanan işlemcilerin sondaki rakamlarına göre clock frekansının değerini görürsünüz.
    herkese başarılar..
  • Sonunda frekansı yazıyorsa tabiki dediğiniz gibidir. Ben yukarıdaki yazımı Atmega'dan sonraki sayılardan mahsettiğinizi düşünerek yazdım.

L meselesinde gelince sizce burada ne demek istiyor benim ingilizcem olmadığından dolayı sözlük ile "hız derecesi" olarak çevirebildim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 3 Temmuz 2007; 19:56:58 >
  • selam nahita. clone pı için tek parada 20 25 cm iyi bir derinlik.. ayrım varmı diye merak ettim.eğer ayrım yoksa yapmaya değmez.. çünkü delta pulsede aynı işi görür. delta yı tek parada 20 cm ye ayarladığımda hiç bir minerali görmediğini farkettim.:) bu da iyi bir şey.. ama ayrım olmadığında 4. kez çiviye denk gelirseniz,hevesiniz kaçar doğrusu.. aslında ayrım konusu daha önce işlenmiş burada.. pulse sistemlerde ayrım olmaz diye bir sonuç çıkmış.. bilgim yetersiz olduğundan hiçbir yorum yapamıyorum..
    herkese kolay gelsin..
  • L konusunda biraz araştırma yaptım, L entegrenin içinde geçiyorsa bu entegrenin 8 mhz yi geçemiyeceği anlamına geliyor,belki açılımı low dan geliyordur.aslında bu L ye takıntı yapmaya gerek yok,sadece sondaki rakama bakmak dediğim gibi kristal frekansını anlamak için yeterli,yani şöyle kodlu bir entegre olamaz atmega32L16.. L den sonraki rakam kesinlikle 8'in üstü olamaz.
    herkese kolay gelsin.
  • evet daha önce pi sistem dedektörlerde ayrım olması mümkün değil sonucu çıkarmıştı arkadaşlar.fakat adamlar pi sistemle yer altının grafiğini bile çıkartan sistemler yaptılar,örnekhttp://www.pulsdetektor.de/produkte/produkte_index.html andromeda,tabii ne derece sağlıklıdır bende bilmem,kullanana sormak lazım :))

• evet altay makina bu işte ama maliyeti 1000 euroyu bulmayacak bu makinaya adamlar 15 veya 20 bin euro çekerler şimdi.. bilgimin yettiği kadarıyla ayrım olması gerektiği taraftarıyım zaten..bütün metaller bir elektrik sinyaline aynı tepkiyi veremez.. elbombacının dediği gibi bakır elementi üzerindeki elektrik akımını çok çabuk boşaltıyorsa buna karşılık gümüş daha geç davranıyorsa gibi.. birde bu site gene bozuk
  • atmega serisinde 32'den sonra gelen rakam maksimum çalışabileceği frekansı belirtir.elbombacı'nın verdiği linklerde sayfa 322 veya 328 olacak sanırım bakılısa görülecektir.saygılar.
  • altay74
    bu topiğin 16 cı sayfasında bende bunu anlatmıştım

alıntı diye kopyala yapıştır yaptım, 1996 yılında fuarda elektronik reyonunda dedektörler bölümünde böyle bir aleti görmüştüm

rondo1194
    Yüzbaşı

11 Mayıs 2007; 13:47:34

--------------------------------------------------------------------------------

bi tarihlerde izmir fuarında dedektör reyonu görmüştüm. Sene 1996 da.
    Öyle altın maltın demir alimunyum ayırmıyor. Ama nasıldı biliyormusunuz. kumlu humuslu toprakta 12 metre yer altı, çakıllı taşlı toprakta 6 metre yeraltını görüp oradaki metalin 12 inç likit ekranda şeklini çiziyordu.
    zaten şekli görünce ne olduğunu anlarsınız. değilmi.çanak çömlek vazı teneke vs. içi altın dolu küp
    yıl 2007. bence biraz teknolojiyi geriden takip ediyoruz.

• HEPİNİZE MERHABA

SOY METALLER İNDÜKTANSI DÜŞÜRÜR SOY OLMAYAN METALLER İSE İNDÜKTANSI YÜKSELTİR.
    AYRIM YÖNTEMİDE BU ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR .BENCE İYİ GİDİYOR.HEPİNİZE TEŞEKKÜRLER.
    TEKRAR KOLAYGELSİN.
  • benim çok seneler önce nacizane şöyle bir fikrim vardı... bir mikrodalga nın boyu 1.5 ghz olarak düşünürsek yaklaşık 8 cm ye denk gelir... bu mikrodalga osiloskopta nasıl görünür? tam sayfa yeşil bir renk.. hiç denemedim ama öyle olmalı.. tecrübeli arkadaşlar beni düzeltsin.. osiloskop u 40 mhz e ayarlarsak.. pekii şimdi biz bu mikrodalgayı yere yönlendirirsek ne olur? boş toprakta gene tam ekran yeşil bir renk.. yanlışsam düzeltebilirsiniz alınmam.. peki içinde metal olan toprakta bu mikrodalga metal e göre kırılmalar yapmazmı? ve bu kırılmalar osiloskop ekranında bir görüntü oluşturmazmı? hemde metalin şekline göre? benim nacizane fikrim buydu.. hala da bu. ekranın çözünürlüğünü! arttırmak için mikrodalga frekansını arttırabiliriz.. olabilirmi?.. bende fikir çoook.. burdaki arkadaşlar pek anlayamadılar beni ama olsun.. ben genede söyliyim dedim. yalnız bu mikrodalga tehlikeli tabi.. bakıcaz derken gözünüzü fala pişirebilirsiniz.. dikkat

• 
Sayfa: önceki 5253545556
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.