Şimdi Ara

Mezuna kalmamın avantajları ve dezavantajları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
2
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Olası bir mezuna kalma durumunda dezavantajlar

-Her şeyden önce koskoca 1 yılım gitmiş olacak. Okuldakiler umrumda değil kim nereyi kazanmış canı cehenneme, zaten iyi puan yapanlar parayı verip yaptı. Fakat yine de 1 yıl gidecek

- Bunca çaba, emek boşa gidecek

- 1 yıl daha aynı süreci hatta daha stresli bir süreci yaşayacağım, bu yıl girdiğim sinir stresleri daha da katlanacak

- her şeyden önemlisi psikoloji olumsuz etkilenecek, dünyadan soyutlanma hissi hakim olacak

- son olarak pek kafaya takılmasa bile yakın çevrenin kafa ütüleyecek olması da kaçınılmaz;

Gelelim avataj olacak diyeceğim noktalarına;

+ Okul olmayacağı için günde 8-10 saat uykuyu çıkarırsak temizinden bir 14-16 saatin tamamı bize ait olacak. Bunun yalnızca 6-7 saatini (aralıklar halinde) ders çalışmaya ayırmak bile müthiş olur. Bu sene okul yüzünden bir gündü verimli olarak ders çalışma sürem tam 45 ile 90 dakika arasıydı yalnızca! Zaten o yüzden mezun muhabbeti geçiyor, kimi günler 45 dakikayı bile göremedim.

+Sıkı bir disipline ve programa girmiş olacağım. Bu yıl programlı hareket edememiş olmamın tek ama tek sebebi okuldu. Ulan her gün 5.30 da kalkmak zorundayım okul yüzünden, eve bir geliyorum kafa bir dünya hem uykusuz hem yorgun bir saat uyusam enerjik olamıyorum, uyumasam ruh gibi oluyorum

+ Okul olmayacağı için ders programına harfi harfine uyabileceğim, günde 6-8 saatlik bir ders çalışma hiç şüphesiz verimli olacaktır

+ Geçen yıldan kalma bilgiler olduğu için sınava daha kolay hazırlanacağım, üstüne bilgi katacağım

+ Sıfır olan geometriyi ve vasat olan matematiği halletmiş olup üstüne fizik kimyayı da deneyeceğim

+ Bütün dünya klasiklerini silip süpüreceğim. Günde 6-8 saat ders çalışsam bile yine bir o kadar Daha boş vaktim olacak. Zaten günde 7-8 saatten fazla ders çalışmak bünyeye iyi gelmez. O yüzden geriye kalan o vaktin büyük kısmını klasikleri okuyarak geçireceğim. Doğru düzgün ağız tadıyla şuana kadar okuyamadıysam tek sebebi okuldur.

+ Yine klasikler kadar aynı zamanda felsefe tarihinine de süpüreceğim. Belli başlı bütün filozofların önemli eserlerini ve bazı Filozofların bütün eserlerini (Platon ve Nietszche özellikle) okuyacağım. Yunan öncesi doğa Filozoflarından yola çıkmadan önce felsefe tarihini okumak gerekecek tabi. Okul sağolsun hiç vakit bırakmadı.

+ Dünya sineması ve bilhassa Avrupa sineması hakkında geniş bir birikime sahip olabileceğimi düşünüyorum, sinema kültürüm rahatlıkla ikiye katlanır bu süreçte, şuana kadar belli bir yerde durmasının sebebi okuldur.

+ Aynı şekilde tiyatroya da düzenli olarak gidebileceğim, okul olmayacağı için düzenli bir şekilde oyunları takip etmek zor olmayacaktır.

+++ Tüm bunlarla birlikte üniversiteye geniş bir birikim ile adım atmış olacağım, üniversitenin lise kadar öğrenci düşmanı olacağını sanmıyorum, ki ilgimin olduğu bir bölümde ve okulda okuyacağım için lise kadar nefret gütme ihtimalim zayıf.

Bunları daha şimdiden planlamış olmamın sebebi kaybedecek bir şeyimin olmadığına kendimi inandırmaktır. Ki gerçekten de öyle aslında. Tamam olumsuz birçok tarafı var sene tekrar etmenin fakat görüldüğü gibi olumlu yönleri daha ağır basıyor. Eğer ygs ye kaybedecek hiçbir şeyim yok havasında girseydim eminim çok daha yüksek bir puan alırdım. Aynı şekilde bu sene üniversiteyi kazanıp da seneye hiç çalışmadan zevkine öylesine girecek olsam yine bu seneki puanımdan çok daha yüksek alacağımdan adım gibi eminim

Eğer üniversiteyi kazanırsam, kazanmış ve rahatlamış olacağım. Bir yılım daha gitmeyecek ve hiçbir şey kaybetmeyeceğim? Tam tersi olur eğer kazanamazsam, bu sefer ilk başlarda oluşacak burukluk dışında yine saydığım avantajlı yönleri sayesinde olağanüstü bir şey kaybetmiş olmayacağım? Hatta dediklerimi yaparsam hiç olmamakla birlikte aksine birçok şey kazanmış olacağım, 1 yılın boşa gitmesi gibi bir durum olmamış olacak. Eğer öyle bir yıla boşa giden bir yıl denilirse boşa giden 12 yılımı ne yapacağız diye sorarlar adama? Eğer avantajlar kısmında saydıklarımı yapacak olursam 12 yılda öğrendiklerimin toplamından çok daha fazla şeyler öğrenmiş olacak olmam ihtimali bile o yılın boşa gitmeyeceğinin göstergesi, zaten evden çıkmayan içe dönük biri olduğum için okuma işini zevkle yapabilirim.

O halde yarından itibaren mat2 kasmaya başlamamak için hiçbir sebebim yok? Kaldı 40-45 gün, son sürat matematik ve edebiyat kasmak gerekiyor; kazansam da kaybetsem de kaybedecek hiçbir şeyim yok!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Mezunken yaptığın ve yapmadığın her şey için pişman olacaksın. Sürekli pişmanlık içinde olacaksın.
    Ve bu yıpratıyor
    Lys den önce sakın düşünmeyin, elinizden geleni yapın çünkü tercih zamanı çok farklı oluyo

• quote:

Orijinalden alıntı: esra rengsiz

Mezunken yaptığın ve yapmadığın her şey için pişman olacaksın. Sürekli pişmanlık içinde olacaksın.
    Ve bu yıpratıyor
    Lys den önce sakın düşünmeyin, elinizden geleni yapın çünkü tercih zamanı çok farklı oluyo

Eğer yukarıda saydığım planlarımı yapamamış olursam gerçekten it gibi pişman olacağım. Fakat okuma olayına da geniş vakit ayırır ve klasikler ile felsefe yapıtlarını 1 yıl içinde büyük bölümünü okumuş olursam içimin hiç olmadığı kadar rahat olacağına kalıbımı basabilirim. Düşünsene seni 1 yıl boyunca gerekli yaşam koşullarını ayarlayıp kütüphaneye kapatsalar sen 1 yıl sonra aynı kalır mısın?

Okuma sürecinin normal dersleri aksatacağını da hiç sanmıyorum, zaten günde 7-8 saat çalışacağım niye engel olsun ki? Aksine okumak belki de olumlu şekilde etkileyecektir? Bu süreçte doğru düzgün hiç okumadım da ne oldu sonuç ortada

Fakat dediğin gibi şuana kadar asla mezuna kalmayı kabullenmedim ve yerleştirme sonuçları açıklanıncaya dek de kabullenmem. Eğer öyle olsa edebiyata bu şevkle çalışmazdım son günler i pek saymazsak. Eğer kaybedecek hiçbir şeyi olmazsa insan, daha güçlü olur. Daha güçlü olursa kazanır. Kazanmanın tek yolunun bu noktadan geçtiğine inandığım için planımı yaptım.

• quote:

Orijinalden alıntı: J.Valjean

quote:

Mezunken yaptığın ve yapmadığın her şey için pişman olacaksın. Sürekli pişmanlık içinde olacaksın.
    Ve bu yıpratıyor

Eğer yukarıda saydığım planlarımı yapamamış olursam gerçekten it gibi pişman olacağım. Fakat okuma olayına da geniş vakit ayırır ve klasikler ile felsefe yapıtlarını 1 yıl içinde büyük bölümünü okumuş olursam içimin hiç olmadığı kadar rahat olacağına kalıbımı basabilirim. Düşünsene seni 1 yıl boyunca gerekli yaşam koşullarını ayarlayıp kütüphaneye kapatsalar sen 1 yıl sonra aynı kalır mısın?

Okuma sürecinin normal dersleri aksatacağını da hiç sanmıyorum, zaten günde 7-8 saat çalışacağım niye engel olsun ki? Aksine okumak belki de olumlu şekilde etkileyecektir? Bu süreçte doğru düzgün hiç okumadım da ne oldu sonuç ortada

Fakat dediğin gibi şuana kadar asla mezuna kalmayı kabullenmedim ve yerleştirme sonuçları açıklanıncaya dek de kabullenmem. Eğer öyle olsa edebiyata bu şevkle çalışmazdım son günler i pek saymazsak. Eğer kaybedecek hiçbir şeyi olmazsa insan, daha güçlü olur. Daha güçlü olursa kazanır. Kazanmanın tek yolunun bu noktadan geçtiğine inandığım için planımı yaptım.

Ben dahil çoğu mezun arkadaşım benzer ideallerle başladı yıla ama biz başaramadık önce kütüphaneyi bıraktık sonra dersleri sonra pişmanlıklar yakınmalar depresyonlar başladı.
    Bu yaşlarda herkesin kaldırabileceği bi sey ďeğil bence bir yılını hayallerine adamak.
    inşallah mezuna kalmazsın ama kalırsan da inşallah istediklerini gerçekleştirebilirsin, başarılar

• Bunca emek caba neden bosa gitsin calistigin herzaman yanina kar oyle olmasa mezuna kalmanin mantigi ne zaten

• + sıralaman yükselir.
    - kafayı yersin.

• Hocam bir yıl çok gelmesin sana, sanki daha dün mezuna kalma kararı vermişim gibi geliyo, öyle çabuk geçti ki. Şöyle bi şey var, eğer şimdi istemediğin bi yere gidersen aklında hep aynı soru olcak, daha şimdiden geçen yıl kazanıp giden arkadaşlarımda var o düşünce "eğer mezuna kalsaydım yapabilir miydim?" ve eğer kalır da kazanırsan hocam inan bana hiç bunları düşünmezsin geçen yılmış bi yıl kayıpmış. Ben geçen yıl istediğim olmadı ve bu yıl mezunum, bi an bile pişman olmadım hocam, aileme ne kadar teşekkür etsem azdır hatta beni mezuna teşvik ettikleri için. Yoksa şu an başka bi şehirde istemediğim bi bölüm okuyo olcaktım. Hani bu sene de olmazsa, denedim olmadı derim, içim daha rahat olur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hayallerinin peşinden git ömür boyu istemedigin meslekte okumak istemiyorsan 1 yıl bir şey değil bende mezuna kaldım ama bunları asla takmiyorum arkadaşım uniyi kazanmış filan banane uniyi kazanmakta ne var önemli olan iyi bir bölüm iyi uni kazanmak

• hocam hiç koskoca yıl diye düşünmeyin vakit öyle çabuk geçiyor ki işte ortada 1 aydan biraz fazla kaldı lysye bende öyle hayallerle başladım türkçeden iki paragraf kitabı deviririm matematikten şunu yaparım piyasada deneme bırakmam diye ama hiçte öyle olmuyo psikolojik olarak çökünce algılarımda da sıkıntı çıkmaya başladı eskiden zehir gibiyken şimdi muhallebi gibiyim diyebilirim yani tabi herkes aynı olcak diye bir kaide yok ama geneli böyle sıkıntılar yaşıyor bir de şöyle bi durum var bi daha dene ömründe bu şans hep gelmez gibi düşünme çünkü o bi dahaki şansında eskisinden daha düşük yaparsan hiçte hoş bir deneyim olmuyor ama sana tavsiyem eğer ki mezuna kalınca böyle sıkıntılar yaşamak istemiyorsan kendine çalışkan bir arkadaş seç birbirinizi motive edeceğiniz düzgün bir arkadaş bi de adam gibi içini rahatlacak seni takip edecek bi rehberlik. sınav sadece 3 aylık olsaydı kendini kontrol edebiliyosun ama 1 sene boyunca sapıtmadan devam edemiyosun

• 77k, 37k ,35k 3 sene boyunca ygs ygs siralamam.siralamayi indirmeniz kaçinilmaz fakat cidden insanin piskolojisi kötü etkileniyor.Ailene karşi kendini borçlu hissediyorsun.Akrabalarin senin bir bok olmayacagini söyleyip duruyor buda seni istemsiz üzüyor.kazanan arkadaşlarini görünce mutlu oluyorsun ama neden aptallik yapipta çalişmadim mezuna kaldim diyorsun (bu lafim seneye sinava girecek lise 3 lere) Ama herşeye ragmen kazandigin zaman yaşayacagin mutluluk hiçbir zaman tükenmez.hedefin varsa umudun tükenmez.Azmin varsa son güne kadar ders çalişma gücün azalmaz.

• 5 dezavantajı kendime göre yorumlarsam, 1 sene boşa gitmiş kafasını yaşamam diye düşünüyorum çünkü bu sene hedefe göre gereken çalışmayı yapmadım. Ayrıca sınav stresine maalesef YGS sırasında girebildim sadece onun dışında çok rahatım. Çevre baskısı da olmaz en yakın mezun örneği ablam 26 binden 3 bine girmişti çok rahat 1 sene geçirip, onun üstüne bana bir şey yapmazlar herhalde

• Hocam ben de bu sene okuyan tayfadandim Allah nasip ederse bu sene hedefime ulasicam sana bir kac dost tavsiyesi vereyim.
    1-evde çalışmayi düşünüyorsan bir daha düşün ben şu an okulu bıraktım kütüphane devam ediyorum ki gerçekten cok büyük nimet. Sabahlari erkenden gitsen belli bir zaman da çıksan gunun geri kalani senin olur.
    2-Hocam sevgili ve arkadaş ortamını varsa kesinlikle bırakın eger sizin kafada hayalleri icin çabalayan bir iki arkadas bulursanız kütüphaneye birlikte gidin
    3-ne olursa olsun (sağlık haric) her gun az veya cok ders çalışın. Ama burda kilit nokta şu bi an ders calisma isteği zirve yapar ve gecelere kadar çalışırız ertesi 2-3 gun çöp oluyor haberin olsun.
    4-kim ne demiş ne der düşüncelerinden varsa kurtulun. Ben bu yola başladığımda maddi durumumuz pek parlak olmadığı halde aileme "benim hedefim bu gerekirse 10 yıl daha calisicam ama oraya gidicem" dedim. Bi de şu var hedefiniz net,keskin ve TEK olsun. Çünkü bir B planı A planını her zman engeller.
    5-bu donemde masraf yaptikca rahatsız olmayın çünkü geleceğe bir yatırım yapıyorsunuz bu sene yaptığınız gereksiz harcamalar bile belki bir maasiniz etmeyecek
    6-kendini motive edici seyler bul(bende özlü sözler ve motivasyon videoları cok etki etti)
    7- inşallah kazanırsınız Allah yar ve yardımcın olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: dadaşşşş

Hocam ben de bu sene okuyan tayfadandim Allah nasip ederse bu sene hedefime ulasicam sana bir kac dost tavsiyesi vereyim.
    1-evde çalışmayi düşünüyorsan bir daha düşün ben şu an okulu bıraktım kütüphane devam ediyorum ki gerçekten cok büyük nimet. Sabahlari erkenden gitsen belli bir zaman da çıksan gunun geri kalani senin olur.
    2-Hocam sevgili ve arkadaş ortamını varsa kesinlikle bırakın eger sizin kafada hayalleri icin çabalayan bir iki arkadas bulursanız kütüphaneye birlikte gidin
    3-ne olursa olsun (sağlık haric) her gun az veya cok ders çalışın. Ama burda kilit nokta şu bi an ders calisma isteği zirve yapar ve gecelere kadar çalışırız ertesi 2-3 gun çöp oluyor haberin olsun.
    4-kim ne demiş ne der düşüncelerinden varsa kurtulun. Ben bu yola başladığımda maddi durumumuz pek parlak olmadığı halde aileme "benim hedefim bu gerekirse 10 yıl daha calisicam ama oraya gidicem" dedim. Bi de şu var hedefiniz net,keskin ve TEK olsun. Çünkü bir B planı A planını her zman engeller.
    5-bu donemde masraf yaptikca rahatsız olmayın çünkü geleceğe bir yatırım yapıyorsunuz bu sene yaptığınız gereksiz harcamalar bile belki bir maasiniz etmeyecek
    6-kendini motive edici seyler bul(bende özlü sözler ve motivasyon videoları cok etki etti)
    7- inşallah kazanırsınız Allah yar ve yardımcın olsun

Bir de şu var ki benim hedefim öyle dereceli lüks bir şey de değil, TM 3'den 30-35 k bana yetiyor. Geçen sene o bölüm TM 2 den 55 k ya adam almış, bu sene biraz daha aşağı inecek. Aslında aldığım ygs puanı Benim hedefimim çok altında değildi, eğer geçen sene o puanı almış olsaydım şuan üniversitenin ilk günü ne giyeceğim muhabbeti yapıyor olurdum fakat bu sene sıralamalar hiç beklemediğim bir şekilde yığılınca sakata geldik. Geçen sene bu puanla bu netlerle 110k olurken bu sene 280k olduk. Bunu hiç beklemiyordum sınavdan önce, en büyük hatam şu kadar net yaparsam şu kadar sıralama gelir hesabım oldu. O yüzden olur da kazanmazsam seneye o üniversiteyi bir kaza bela gelmediği müddetçe Allah'ın izniyle kazanacağıma inanıyorum. Aslında bu sene için de geç değil, edebiyattan +50 yi görme ihtimalim var en azından matematikten 10 neti görme ihtimalimden daha fazla, işte matematikten bi 10-15 yapabilseydim keşke...

• J.Valjean kullanıcısına yanıt
    Hocam eğer cok düşük de olsa bir ihtimal var ise asılın bence hem şu siralamalarda 100k ile 200k arasinda kac net oynarki yani 3-4 edebiyat neti ile çekilir diye düşünüyorum.

• en çokta kazanan arkadaşlarının gittiği mekanlarda attığı check in ler fotoğraflar beni yıkmıştı.......
  • quote:

Ve bu yıpratıyor

seni sırf avatarın yüzünden blokluyorum kusura bakma kardeş. iğrenç bi avatarın var ve insanın sinirini bozuyor
  • birde şunu yazayım. bende mezun düşünüyorum ama kimse potansiyeline tam anlamıyla ulaşamaz. bu dediklerinin yüzde 70 ini yapacakmışsın gibi planını yap bence. mezunlardan da bocalayanlar çok
  • Cok guzel bir yazi olmus. Ustune bir sey koyamadim. Ne olursa olsun iyi olmaya devam edecek olman guzel. Buna ihtiyaci olanlar da okur umarim buralari.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.