İstanbul İl Milli Eğtim Müdürlüğü'nden okullara "ahlak uyarısı"
Milli Eğitim Müdürlüğü okullara mezuniyet balolarının toplumun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun olması gerektiğine dair bir yazı yolladı
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilk ve orta dereceli okullara mezuniyet balolarının "toplumun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun" ve "eğitici ve öğretici" olması gerektiğine dair bir uyarı yazısı yollandı.
Bianet’in haberine göre, Yazıda "öğrencilerin güven ve huzurlarının sağlanması, sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması amacıyla bazı hususların bir kere daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulduğu" belirtiliyor.
Hatırlatılan hususlar şöyle:
* Mezuniyet baloları ve bu tür faaliyetlerin mutlaka okula ait mekânlarda yapılması,
* Faaliyet programının kaymakamlık onayına bağlanması,
* Faaliyetlerin eğitici ve öğretici nitelik taşıması,
* Velilerin maddi yönden sıkıntıya sokulmaması, eğitim-öğretim amacının dışına çıkılacak aşırı lüks harcamalardan kaçınılması,
En dikkat çeken madde ise bu oldu:
* Toplumumuzun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun olması.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, "maalesef böyle yaptırımlar artık şaşırtıcı gelmiyor" diyor. Eğitim-Sen yetkilileri, bu yazılarda mezuniyet balolarının toplumun ahlak anlayışına uygun olması ve kaymakamlık onayına bağlanması maddelerinin ilk defa yer aldığını belirtiyor. Mezuniyet ve benzeri düzenlemeler, siyasal iktidarların, valilerin, kaymakamların müdahale alanında yer almamalıdır".
"Geçen hafta Mersin'de bir olay yaşanmıştı. Bir öğretmen velilere çocuğunuzu mezuniyet balolarına göndermeyin, orada alkol alırlar, fuhuş yaparlar diye bir mesaj yollamıştı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu yazısı da bunun bir uzantısı olduğunu söyleyen Eğtim-Sen Başkanı Ünsal Yıldız,"Uygun görülen nasıl bir ahlak yargısıysa, ona uygun davranmalarına yönelik ve çocukları kontrol etme amacıyla gönderilmiş bir yazı. Eğer bizim ahlak ölçütlerimize uymayan faaliyetler yaparsanız hesabını sorarız deniyor bu belgeyle. Ancak bu toplumda farklı ahlak anlayışlarına, çeşitli gelenek göreneklere sahip bir sürü insan var. Burada ortak bir değer yargısından bahsedilemez."dedi.
İslami demkrasi adlı bir konu açmıştım önce..Peki milli eğitim müdürlüğü kendi ahlak kurallarını belgeyle sana dayatmaya açlışıyor ve bunlara uyun diyor..Böyle bir saçmalık olabilir mi..Bi başkasının ahlak anlayışıda kız ve erkekler kesin alkol almalı ve balo sonrası sex yapmalı şeklinde olsa ve buna uyun dense sizce çok hoş olur mu..Empati yapın azıcık.Devlet eğer laikse kimsenin ahlak anlayışına karışamaz ve kendi düşüncesini vatandaşına zorla uydurtamaz..Ama gel görki adamlar genelge yayınlıyor..İşte ben buna islami kurallar derim..Yani laikliği sözde savunan zihniyet..
bu konuyu kızınızın mezuniyet balosuna gitmek istedigi gün burda tekrar konusalım. randevulaşalım.
quote:
Orijinalden alıntı: fizisyen
bu konuyu kızınızın mezuniyet balosuna gitmek istedigi gün burda tekrar konusalım. randevulaşalım.
Bahsettiğiniz olayın bu konuyla ilgisi nedir?
quote:
18 yaşına gelmiş olan kızıma nerede nasıl davranıcağını öğretememişsem sorun onda değil bendedir..Konuyu hala daha anlamak istemiyorsunuz.Biraz empati yapın diyorum..Toplumun belirlediği ahlak kuralları hangisi oluyor..Bebekte,Nişantaşında yaşayanlarda Fatihte yaşıyanların ahlak anlayışı bir mi.Antalya,Muğlada yaşıyanlarla Konya,Kayseride yaşıyanların ahlak kuralları ortak mı..Herkesin ahlak anlayışı görecelidir..Siz ise diyorsunuzki başta kim varsa onun ahlak anlayışını uyulmalı..Eğer burası laik bir devlet değilde şeriatla yönetilen bir devlet olsa haklı olabilirsiniz.Ama anayasanın 2. maddesinde laik devlet kavramı geçiyorsa kusura bakmayın ama ahlak kuralları adı altındabir genelge yayınlayıp insanlara bunlara uyacaksın diyemezsin..Empati yapın diye bşuna demiyorum..Bir başka milli eğitim müdürü sınırsız alkol alınımını ve balolarda prezervatif dağıtımını yapsa çok hoş olur muydu..Evet yada hayır deyin..
quote:
Ne denir ki abi bu yoruma.Bizim yorumlar silinir durduk yere bunlar silinmez.
quote:
İlla ki kızları kadınları korumak zorundayız değil mi? Onların akılları yok çünkü! Hatta toplumumuz bence hala "bireyi" oluşturamadığından... kabile şeklinde yaşamak zorundayız. Sülalecilik, hemşehricilik, aşiretçilik. Ne pislik ararsan var bünyemizde de, birtek birey yok. Yazık!
Özgür bireyi yaratamayan milletler yok olmaya veya bizim gibi köle olmaya mahkumken ve bunu açıkça görüp yaşıyorken... Hala yetişkin kızını oğlunu koruma çabaları, 40 yaşına kadar onun hayatına karışma zihniyeti.
Bu zihniyet o kadar pis ki! Bundan daha çirkin bir ahlak olamaz. Buna ahlak diyenlerden nefret ediyorum.
O kız, veya o genç erkek istediğini yapar. Karışamazsın. Karışsan da gizli gizli yapar.
Kadın ve erkeğe tam eşitlik ve özgürlük inadına uğrunda savaşılacak kavramlar.
quote:
Orijinalden alıntı: Kei$er$oZe
quote:
18 yaşına gelmiş olan kızıma nerede nasıl davranıcağını öğretememişsem sorun onda değil bendedir..Konuyu hala daha anlamak istemiyorsunuz.Biraz empati yapın diyorum..Toplumun belirlediği ahlak kuralları hangisi oluyor..Bebekte,Nişantaşında yaşayanlarda Fatihte yaşıyanların ahlak anlayışı bir mi.Antalya,Muğlada yaşıyanlarla Konya,Kayseride yaşıyanların ahlak kuralları ortak mı..Herkesin ahlak anlayışı görecelidir..Siz ise diyorsunuzki başta kim varsa onun ahlak anlayışını uyulmalı..Eğer burası laik bir devlet değilde şeriatla yönetilen bir devlet olsa haklı olabilirsiniz.Ama anayasanın 2. maddesinde laik devlet kavramı geçiyorsa kusura bakmayın ama ahlak kuralları adı altındabir genelge yayınlayıp insanlara bunlara uyacaksın diyemezsin..Empati yapın diye bşuna demiyorum..Bir başka milli eğitim müdürü sınırsız alkol alınımını ve balolarda prezervatif dağıtımını yapsa çok hoş olur muydu..Evet yada hayır deyin..
belkide bunun için uyarma ihtiyacı duymuşlardır. laik devlet yapısı ile konuyu ben bagdastıramadım. çok yazmıyım takılın siz.
"toplumun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun" ve "eğitici ve öğretici" olması
Net bir biçimde "şahsının veya bir zümrenin degil toplumun genel yapısına uygun olması" şeklinde ifade edildigi anlaşılıyor
Çarpıtmanın mantıgıda yok anlamıda
bianet haber yapıyor, alıntı yok. bakın duyuruları şuradan takip edeceğiz. önce bir duyuruyu tam olarak okuyup sonrasına yorum yapmak daha doğru olur. ana merkez burasıhttp://istanbul.meb.gov.tr/IcerikListe/2/Duyurular.aspx ortada öyle bir duyuru yok. bianet' in duyurularını kim kaale alır? konu tarafımdan şikayet edilmiştir. uydurma haber içeriği nedeniyle..
quote:
Orijinalden alıntı: The souls migration
bianet haber yapıyor, alıntı yok. bakın duyuruları şuradan takip edeceğiz. önce bir duyuruyu tam olarak okuyup sonrasına yorum yapmak daha doğru olur. ana merkez burasıhttp://istanbul.meb.gov.tr/IcerikListe/2/Duyurular.aspx ortada öyle bir duyuru yok. bianet' in duyurularını kim kaale alır? konu tarafımdan şikayet edilmiştir. uydurma haber içeriği nedeniyle..
Adresini verdiğiniz yerde okullara gönderilen yazılara yer verilmiyor özel olarak. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan duyurular orada yer alıyor. Eğer haberin yalan olduğunu gösterebilirseniz, konuyu kaldırabiliriz, ya da bırakırız ne olduğunu herkes görür, çok bir farkı yok.
Ancak, benim yaptığım kısa bir araştırma sonucu sahip olduğum izlenim haberin geçerli olduğu yönünde. Radikal yer vermiş kendi sitesinde örneğin. 50-60 farklı sitede haberi gördüm. Dolayısıyla, varsa bir kanıtınız, haberin yanlış olduğuna dair, bekliyorum.
quote:
Orijinalden alıntı: fizisyen çok yazmıyım takılın siz.
Sorumu yanıtlasaydınız keşke.
quote:
demişsiniz. Konuyla alakası nedir bu yorumun?
genç kızlar hakkında fikri neyse insanın zikride odur.
quote:
Orijinalden alıntı: Luzifer
hükümetten taraf değilim, islamcı da değilim de "ahlak uyarısı" sizde nasıl bir rahatsızlık uyandırıyor anlamıyorum gerçekten.
sırf islama, hükümete karşı olduğunuz için bunlara karşı çıktığınızdan zerre kadar bir şüphem yok. sorgulayın biraz kendinizi. hükümet, islam yasaklıyor diye uyuşturucu, sex partisi fanatikliği mi yapalım ?
adamlar "ahlak uyarısı" yapmış, yaptığınız ayıp. her şey eleştirilecek diye bir şey yoktur, hükümetin yaptığı her şey kötü olmayabilir. yaptığı hoşnutsuzluklar, hoş olanlar karşısında gözünüze perde çekmesin lütfen.
Uyarı neden yapılır?
Evet kızlarınızı mezuniyet balolarına göndermeyin,çalışma özgürlüğü sunmayın,çarşıya pazara göndermeyin erkeklerin bulunduğu ortamlara asla ama asla yaklaştırmayın böylece ahlaksızlık(!) yapmak için can atan kızlarımızı korumuş oluruz, peki kimden koruycaz bizim gibi düşünen kişilerden
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: M
quote:
hükümetten taraf değilim, islamcı da değilim de "ahlak uyarısı" sizde nasıl bir rahatsızlık uyandırıyor anlamıyorum gerçekten.
sırf islama, hükümete karşı olduğunuz için bunlara karşı çıktığınızdan zerre kadar bir şüphem yok. sorgulayın biraz kendinizi. hükümet, islam yasaklıyor diye uyuşturucu, sex partisi fanatikliği mi yapalım ?
adamlar "ahlak uyarısı" yapmış, yaptığınız ayıp. her şey eleştirilecek diye bir şey yoktur, hükümetin yaptığı her şey kötü olmayabilir. yaptığı hoşnutsuzluklar, hoş olanlar karşısında gözünüze perde çekmesin lütfen.
Uyarı neden yapılır?
ileride olabilecek gelişmelerden haberdar edilmek için yapılır. nasıl bir sonuca ulaşmak istiyorsunuz ?
Bahsettiğim uyarı bu değil. Resmi yazışma niteliğindeki bir uyarıyı sormuştum. Ulaşmaya çalıştım şey ise bu yazının gönderilmesindeki etkenler. Bakanlık neden böyle bir yazı gönderme ihtiyacı duydu?
Yazıda neden olarak şu belirtilmiş: "Öğrencilerin güven ve huzurlarının sağlanması, sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması amacıyla bazı hususların bir kere daha hatırlatılmasına ihtiyaç duyulduğu." Böyle gerekçe olmaz. Hem hatırlatılmasına ihtiyaç duyulan hususlar bu kadar genel olmamalı, hem sağlam ve dayanaklı bir gerekçe verilmeli hem de kendisiyle çelişmemelidir. Gerekçe buyken, yazının içeriği, yalnızca mezuniyet balolarına değinmiş.
Bunlar bir yana... Bu uyarıya neden gerek duyulmuş, sorun burada. Benim rahatsız olduğum nokta da burası zaten. Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin baloda bir ahlaksızlığını mı tesbit etmiş, ki bütün okullara yazı gönderilmesi için bunun hatrı sayılır bir olay olması gerek, yoksa başka bir nedeni mi var? Eğer ortada bir olay yoksa, bakanlığın mezuniyet balosunda yapılan ancak değiştirmek istediği, onaylamadığı bazı şeyler var demektir. Ve bakanlık bu şeylerin ahlaka uygun olmadığını düşünerek böyle bir yazı göndermiş demektir.
Ve eğer durum böyleyse, bunu açık açık bildirmeleri gerekir, böyle final kağıdı doldurur gibi resmi yazışma olmaz, olmamalı diye düşünüyorum.
"öğrencilerin güven ve huzurlarının sağlanması, sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılması amacıyla ==> mezuniyet baloları ==> toplumumuzun ahlak anlayışına, gelenek ve göreneklerine uygun olması" Muazzam bir çelişki var burada.
Mezuniyet balosu, öğrencilerin, yani dört yıl boyunca lisede aynı ortamı paylaşmış olan gençlerin, okul içerisinde buluştukları son gündür. Her yıl bir gün yapılır. Bir gelenektir. Üniversiteler de yapar, liseler de yapar. Eğitim, öğretimden çok, eğlenme amaçlı bir etkinliktir. Hayatlarının en güzel dört yılını paylaşıyor bu gençler. Elbette bu şekilde sosyal birikimlerini ve tecrübelerini de artırmış oluyorlar. İşin eğitim yönü bu. Ancak bu birincil amaç değil. Dolayısıyla sağlıklı bir eğitim ortamı yaratılmasıyla bir ilgisi yok. Zaten balolar yılın eğitim programı bittikten sonra yapılır.
En son kısım durumu çok daha vahimleştiriyor. Çelişkinin en büyük kısmı burada. Öğrencileri yaşadıkları, gezdikleri her yerde ahlaklı olmaları için, Türk kültürünü benimseyebilmeleri için eğitiyoruz. Bunun baloyla, mezuniyetle, sınavla, dersle hiçbir ilgisi yok. Öğrencilerden beklediğimiz şey otobüste de evde de askerde de ahlaklı ve kültürlü olmalarıdır.
Peki hal böyleyken, bakanlık neden balolara bu kadar takılmış durumda? Neden öğrencilerin sekiz aylık ders programı içerisinde bir uyarı yok da baloda var? Bu soruyu sorduğunuzda diyorsunuz ki içinizden, "acaba bakanlık balolarda öğrencilerin ahlaksızlık yaptıklarını mı düşünüyor?". Ben de bu sorunun yanıtını arıyorum.
Ahlakın temelinde dürüstlük vardır. Sonra, başkasına ait olan bir şeyi, kendi izni olmadıkça alamazsınız mesela. Ahlaksızlıktır, hırsızlığa girer. Dayak atmak, vurmak, şiddet uygulamak, ahlaksızlıktır. Zor kullanarak, kendi istediğiniz bir şeyi yaptırmanız ahlaksızlıktır. Din, dil, ırk ayrımı yapamazsınız, ahlaksızlıktır. Bu liste uzar gider.
Gençler baloda bunların hangisini yapıyor? Erkek öğrenciler kızlara tecavüz mü ediyor örneğin? Balolarda hırsızlık olayı aldı başını gidiyor da bizim mi haberimiz yok? Yoksa bakanlığın ahlak anlayışı bir değişik de normal balo olayını ve içeriğini ahlaksızlık olarak mı algılıyor?
Eğer bakanlığa göre bir sorun yoksa, yalnızca her zamanki gibi bir uyarı gönderildiyse okullara, bunu dönem dönem sürekli yapıyorlarsa, yazışmanın formasyonu çok yanlış der geçerim, hatta onu da demem. Çok da önemli değil. Yok bir sorun var ise bunu detaylı olarak konuşmalıyız. Kimse kafasına göre ahlak anlayışı süremez ortaya. Evrensel değerler ve tüm insanların ortak olan ahlak anlayışı temel alınır. Ve asıl sorun burada demektir.
bu konu da evrim konusuna benzedi. delil koyun şuraya diyoruz yönetici bile tınlamıyor. iyi size kalmış banane..
quote:
En iyi @2'lere aday, hem de liste başından.
bu genelgenin her tarafı saçma "eğitici ve öğretici nitelik taşımalıdır" "mutlaka okul bünyesindeki yerlerde yapılmalıdır"
anlatılmak istenen örnek balo okulun (varsa) spor salonunda ailelerle toplanıp meşrubat içilip şiir dinlendiği bir organizasyon sanırım yok derdiniz ne anlamıyorum, yıllardır Türkiyede mezuniyet baloları yapılır, orda kızlı erkeklı ınsanlar eğlenir, oynar. sonrasında dağılırlar, isteyen gençler diskoya bara gider, isteyen evine gider bu yakınlığı sevmeyen aşırı muhafazakarlar da çocuklarını baloya yollamaz. siz çocuğunuzu yollamıyorsunuz diye kimsenin çocuğu gitmesin gibi bir mantık olabilir mi?
Eglenmeyi bilmeyen bir milletiz. Ne bekliyorsunuz ki? Ek ders yapilsin balolarda, ogretici niteligi olur.