Şimdi Ara

MOBİL İŞLETİM SİSTEMİ SEÇİMİ : Android vs ios

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu yazıdaki amacım kesinlikle kavga çıkarmak tartışma yapmak değil bildiğim kadarıyla. Herkese yararlı olması açısından blogumda böyle bir yazı yazdım ve sizinle paylaşmak istedim.

Her yazımda belirttiğim gibi herhangi bir markanın ya da şirketin fanı değilim konuya tamamen objektif olarak bakacağım. Ve iki işletim sisteminide yeteri kadar kullandım ve araştırdım.

ANDROİD:
    Android tamamen özgürlükler üzerine kurulmuş açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.
    Açık kaynak kodlu olması sebebiyle bir telefon için bile yüzlerce farklı rom çıkabilmektedir.
    Peki nedir bu "rom"?
    Geliştiriciler tarafından kodları verilen android işletim sisteminin üzerinde değişikler yaparak sizlere sunulan işletim sistemidir. Firmaların çıkarttığı romlar üstünde de oynamalar yaparak farklı telefonlar üstünede uyumlu hale getirilebilinmektedir. ( Portlanmaktadır. )
    Android özgürlükler üzerine kurulmuş dedik. Özgürlüklerden kastımız ne ?
    - Hiçbir program olmaksızın,cihazınızı bilgisayara bağladığınızda. Telefonunuzdaki tüm verileri (müzik,fotoğraf, belge, not vs...) bilgisayara , bilgisayarınızdaki tüm verileride telefonunuza kopyalayabilirsiniz.
    - Önceden söylediğim gibi açık kaynak kodlu olması isteyen herkesin bu kodlara ulaşabilmesi. Bu sayede farklı romların ortaya çıkması.
    Android yüzlerce farklı markayla ve markaların farklı telefon modelleriyle çalışarak kısa bir sürede pazar payını oldukça arttırdı.
    Android market uygulama sayısı ve çeşitliliği olarak ios'a yaklaştı ancak yinede uygulama kalitesi olarak ios'a ulaşması için bir süreç gerekiyor.
    Bir android telefon alırken herkesin sorduğu ya da söylediği bir laf vardır "dokunmatiği iphone gibi" bu karşılaştırma aslında biraz doğrudur çünkü şu an kullandığımız yeni nesil kapasitif dokunmatik ekranlı cep telefonlarını ilk olarak 2007 yılında iphone da gördük.
    Şimdi android telefonların dokunmatikleri konusana gelelim.
    Android telefonların çoğunda iphone ile karşılaştırıldığında tepkime süresi biraz daha geçtir. Bunun sebebi kullanılan dokunmatik ekran değil işletim sistemidir. Şöyleki android ekrana dokunduğunuzda android öncelikle o işlemi yapmayı düşünür. Sonra dokunmanızı algılar. Özellikle klavyelerde bunu görebilirsiniz. Son zamanlarda bu konuda iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak yeni nesil çift çekirdek veya 4 çekirdek telefonlarda bunu artık kullanıcı çok farketmemektedir.
    Androidde mail konusunda birkaç eleştiri yapacağım. Özellikle hotmail hesabı için. Telefonların kendi mail uygulamaları ve marketten microsoftun yaptığı hotmail uygulamasında bile sorunlar oluşuyor. Örneğin maili html olarak görüntülemede ve silinen maillerin hesaptada tamamen silinmesinde sorunlar var.
    Android konusunda eleştirilen birkaç nokta daha var. Şimdi bunlara değineceğim.
    Androidin kullandıktan bir süre sonra stabilitesini yitirmesi dört çekirdek telefonlarda bile bazen menüde dahil takılmalar olabilmesi. Uygulamalarda takılmalar. Yine bazen telefonun kilitlenmesi.
    Çok farklı çözünürlükte ve büyüklükte ekran bulunması sebebiyle bazı uygulamaların bazı telefonlarda uyumsuz çalışması veya hiç çalışmaması.
    Güncelleme desteği konusunda markaların umarsız davranması. Aslında bu androidin bir sorunu değil. Bazı markaların özellikle giriş ve orta seviye telefonlar çıktığı yazılımlarla kalmaktadır. Hiçbir güncelleme alamamaktadır. Bence google ' da bu durumdan pek memnun değildir. ( örneğin htc desire c adında ve android 4 versiyonuyla gelen bir telefon çıkardı ancak bu telefondan birkaç gömlek üstün htc desire hd adlı modele sudan sebeplerle güncelleme veremeyeceğini duyurdu. )
    Androidin en sevilen ve gözle görülen tercih sebeplerinden biride ana ekranların tamamen özelleştirilebilmesi. Widgetlar eklenmesi vs 'dir.
    Sonuç olarak androidin artıları ve eksilerine gelirsek

Artıları
    - Tamamen özgürlüklere açık olması. İstediğiniz bilgisayardan istediğiniz verileri telefona atabilmek ve telefondan istediğiniz verileri bilgisayara atabilme.
    - Özelleştirilebilmesi, widget vs .
    - Farklı model,marka, ve fiyatlarda telefonlar bulabilmek.
    - iPhone ile karşılaştırıldığında fiyatların daha uygun olması.
    - Özellikle gmail ve google servislerini kullananlar için kaliteli uygulamalar.

Eksileri
    - Sistemin hala bazı stabilite sorunları çekmesi .Takılmalar ve donma sorunları
    - Dokunmatik tepkimesinde bazı geç gelmeler. Gitgide azalmış olsada hala klavyede kullanıcılar tarafından fark ediliyor.
    - Google play store da korsan uygulamalar ve bazı uygulamaların görsel ve özellikler açısından yetersiz olması.
    - Bazı uygulamaların bazı telefonlarda uyumsuz çalışması veya çalışmaması.
    - Müzik sesi konusunda kısmi yetersizlikler.
    iOS:
    iPhone ilk çıktığı 2007 senesi için bir devrimdi . Sadece rezistif yani basmaya duyarlı dokunmatik ekranlı telefonlar vardı . O günden bu güne çok şeyler değişti . ios artık yalnız değil ve savaş kızıştı. Artık ios 'un yaptığı devrimi devam ettirmesi gerekiyor.
    iPhone her zaman stabilitesiyle övülür . Yani bir takılma olmaksızın sizi yarı yolda bırakmaz . Virüs girmez. Ancak bunu tamamamen kapalı bir devre içinde apple cihazları ile senkronize olarak sağlar.
    iPhone'un en çok eleştirilen konusu , i tunes olmadan herhangi bir şekilde bilgisayarlar ile veri alışverişinde bulunulamaması ( Fotoğraflar hariç .) Örneğin iPhonenunuzda veya ipodunuzda ki bir şarkıyı arkadaşınız sizden istedi ancak bunu itunes olsa bile arkadaşınıza atamazsınız . Jailbreak olursa işler değişir tabi ki
    Peki sürekli konuşulan ve ismi geçen jailbreak nedir ? Jailbreak, cihazınızın sistem dosyalarınıza erişip onları değiştirebilme özelliğini kazanmasıdır. Yani bu sayede iphone u bir android cihaz gibi , i tunes olmadan bilgisayarınız ile veri alışverişinde kullanabilirsiniz .
    Jailbreak güvenli midir ? iPhone'un bahsettiğimiz stabilitesini bozar mı ? Jailbreak aslına bakarsanız ve doğru kullanırsanız çok da güvensiz birşey değildir ancak ne olursa olsun tehditlere karşı sistem dosyaları kısmende olsa açık hale getirir. Ve stabilite konusuna gelirsek evet stabiliteyi bozabilir , tabi yinede bu sizin elinizde.
    ios'un app store'u uygulama sayısı ve kalitesiyle şu an bu konuda lider . Özellikle Türk uygulamaları görsellik ve kalitesiyle gayet başarılı . Uygulamalar ilk önce ios platformu için çıkıyor daha sonra android için çıkıyor.
    Dokunmatik konusunda da tartışmasız lider konumda dokunduğunuz an işlemi algılıyor.
    Ayrıca çok farklı model ve markalarda telefon bulunmadığı için işletim sistemi tam olarak destekleyen telefonlara özel olarak çıkıyor.
    Ayrıca 2009 yılında çıkmış 3gs e bile bazı özellikler gelmese dahi ios 6 desteği gelmeside önemli bir konu .
    ios 'un eleştirildiği bir diğer konu ise özelleştirme yapılamaması . Arka planın siyahtan kurtulması bile ios 4 ile geldi.

Şimdi gelelim artıları ve eksilere;

Artıları
    - Stabilitesi
    - Dokunmatik performansı
    - Uygulama çokluğu ve kalitesi
    - Güncel yazılım desteği verilmesi
    - Apple cihazlar kullanıyorsanız anında eşleme
    - Eşsiz müzik performansı

Eksileri
    - Programa bağımlı kalınması , istediğiniz bilgisayardan veri alış verişi yapamama
    - Özelleştirmelere kapalı olması
    - Kısıtlı bluetooth özelliği
    Sonuç olarak herkesin anlayacağı şekilde açıklamaya çalıştım. Unuttuğum gözümden kaçan noktalar elbette olmuştur. Ayrıca seçeceğiniz telefon ve işletim sistemi için önemli olan sizin öncelikleriniz ve kullanma amacınızdır. Bunları göz önünde bulundurarak seçeceğiniz telefondan umarım memnun kalırsınız .

KAYNAK:http://toplumsalteknoloji.blogspot.com/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmmm10 -- 22 Kasım 2012; 20:48:01 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.