Arkadaşlar bir makine tasarlıyorum, imalat konusunda bilgim dahilinde olan kısımların tasarımı bitti sayılır ama bu makine PLC ile çalışacağı için o konularda biraz cahilim. birkaç yazılımcı arkadaşla görüşmem ve araştırmalarım sonucunda öğrendiğim ve bilmediğim konuları yazayım: Bu makinenin çok küçük boyutlu bir bantlı konveyörü olacak ve bu konveyör 480 d/d maksimum hızda 1.2 - 1.5 Nm torka ihtiyaç duyacak ayrıca 80 d/d'da da çalışacak, yani PLC'den gelen sinyallere göre 2 farklı devirde çalışacak. Bunu söylediğimde genel öneriler hep çok pahalı motorlar oldular. Kimi step, kimi servo kimi redüktörlü ac motor vs... Ha unutmadan motor AC ve 220V olacak. Sonuç olarak bu şartlar altında bir sürücü ile kontrol edilecek bir motor var mıdır? Endüstriyel motorlar yüksek devirliler ama sürücü ile istenilen devirde çalışabilir mi veya başka tip motor öneriniz var mı?
220 AC diyorsunda şöyle yapabilirsin. 380V AC sanayi tipi motorlar var. Trifaze Asenkron Motor olarak bilinir. Bu motorlar hem yüksek devirli hem sağlam hem dayanıklı hemde ucuzdur. Birde motor sürücüleri var. Bu asenron motorları istediğin devirde sürmeni sağlar. Sen sürücüye 220V girersin. 220V o sürücüde 380V'a çevrilir basitçe. Küçücük bir potansiyometre ilede istediğin devirde sürebilirsin. En basiti bu olur. Artı az maliyetli ve kesin sonuç...
Ha yazmayı unuttum, ben asenkron motor da kullanabilirdim, mesela gamakın 0.12kW'sını ama yer sıkıntım var. O yüzden bir step motor kadar servo motor kadar yer kaplamalı titreşimsiz çalışmalı :(