Şimdi Ara

MSI GE60 Aşırı Isınma Sorunu ve Yetersiz MSI Desteği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
1.810
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aslına bakarsanız bir süredir bu konuyu açmakla açmamak arasında gidip geliyorum. MSI Türkiye yetkili servisi Servispoint ve MSI Global Tech Support ile olan görüşmelerim ve MSI Türkiye'ye attığım e-postaların cevapsız kalması sonucunda bir çözüm bulabilmek adına derdimi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Birazcık uzun olabilir, ama sorunumu ve yaşadıklarımı tüm detaylarıyla, olabildiğince özet bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Umarım sabırla okuyup bir çözüme kavuşmamda yardımcı olabilirsiniz.

Yaklaşık 1.5 senedir MSI GE60-0NC kullanıyorum. i7 3610Q ve GT650M olan versiyon. Ürünün garantisi hala devam ediyor.

Son 3 aydır işlemcinin aşırı ısınması sonucu korkunç performans düşüşleri yaşıyorum. Öyle ki işlemci yük altında, turbo fan modu açıkken dahi 90C'yi görüyor rahatlıkla. Hatta Battlefield 4 oynarken 98C'ye kadar çıktığını gördüm. İşlemci bu sıcaklık değerlerine ulaştığında "throttling" devreye giriyor ve işlemci kendini yavaşlatıyor doğal olarak. Dolayısıyla performansım da sürünmeye başlıyor bu noktadan itibaren.

Öte yandan gpu sıcaklığının daha normal göründüğünü belirteyim. 70-75'in üstüne çıktığını görmedim henüz.

İşlemci sıcaklık değerlerinin bu kadar yüksek olduğunu fark eder etmez hemen Servispoint ile irtibata geçtim.

Telefondaki yetkili şahıs (şu an ismini hatırlamıyorum ne yazık ki), sorunumu dinledikten sonra "MSI 105C'ye kadar normal olduğunu belirtiyor" diye karşılık verdi.

Hayatının 20 yılı bilgisayarlar içinde geçmiş olan, aynı zamanda çeşitli (hatta çok uluslu) mecralarda teknoloji editörlüğü yapmış birisi olarak pek ikna olmadım doğal olarak. Ve laptop'umun garanti kapsamı içinde bakımdan geçirilmesini (fan temizliği, termal macun yenilenmesi vs) ve bir arıza da varsa onarılmasını talep ettim.

Bana fanda herhangi bir mekanik arıza olmadığı durumda bu tarz bir bakım için 35$+kdv ödemem gerektiğini söylediler.

Fanda bir arıza olduğunu düşünmüyordum. Zira fan gerektiği gibi hızlanıp yavaşlıyor, dışarıya gayet yeterli miktarda hava üflüyordu. Ayrıca gpu sıcaklığı da gayet normal değerlerde geziniyordu. Yani ortada mekanik bir arıza olması pek mümkün değildi. Zira gpu ve cpu MSI'ın bu modellerinde aynı ısı borusuna ve fana bağlıydı. Fand mekanik bir sorun veya bir tıkanıklık halinde gpu sıcaklığının da yüksek olması gerekirdi.

Her şey bir kenara; ben onca parayı i7 işlemciyi yarım performansta kullanmak ve problem yaşadığımda da üstün körü bir teknik destek almak için ödememiştim. Kaldı ki işlemciyi sürekli olarak böylesi ekstrem ısılarda kullanmak ömrünü hatırı sayılır oranda azaltacaktı. Ne yapmam gerekiyordu ki yani? Onca para saydığım sistemimi düşük performansta kullanıp işlemcim çalışmaz hale gelince mi kendileriyle irtibata geçmeliydim? Garantisi devam eden bir ürünün adam gibi çalışır hale gelmesi için çaresiz kalmış bir müşteriden 35$+kdv gibi bir ücret talep etmek mezar soygunculuğundan pek farklı değildi.

Servispoint'ten bir süreliğine umudu kesip MSI Global teknik destek sitesine yöneldim. Açtığım ticket'ı kısa içinde cevapladılar; ancak verdikleri destek laptop modelim için yayınlanmış EC firmware linkini vermekten öteye gidemedi. Laptopumun Türkiye'de gerektiği gibi, garanti kapsamında bakılması için kendilerine ricade bulundum. Ancak bu ricamın üzerinden 2 ay geçmiş olmasına ve üzerine 1 yeni ticket açmış olmama rağmen henüz bir cevap alabilmiş değilim.

Son çare olarak MSI Türkiye'ye de bir e-posta gönderdim. Hatta bir e-posta da MSI'ın Türkiye operasyonunda görevli olan olan Gökhan Bey'e yolladım. Ancak doğal olarak herhangi bir cevap alabilmiş değilim.

Yaklaşık 3 aydır laptopumu kullanmaya korkuyorum açıkçası ve bir çözüm düşünüyorum. Bu durumda 35$+kdv gibi bir ücret ödemeyi de asla kabul edemem. Maddi durumumun sıkışık olması bir yana ortada bariz bir bozukluk var ve teknik servis koşulsuz olarak onarım garantisi vermek yerine para koparmaya çalışma yolunu seçiyor. Böyle bir muameleyle karşılaşmak gerçekten üzücü... Açıkçası laptopu kendim açıp bakımını pekala yapabilirim. Ancak o durumda da ürünün garantisini bozulmuş olacak ve sonradan karşılacağım başka bir problemde yine saçma sapan bir muameleyle başbaşa kalacağım.

Açıkçası canım çok sıkkın ve bir süredir sık sık seyahat ediyor olmama rağmen laptop'umu gönül rahatlığıyla kullanamıyorum.

Düşüncelerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziggystardust -- 8 Mart 2014; 18:20:00 >

• ziggystardust Z kullanıcısına yanıt
    Hocam öncelikle geçmiş olsun

Şu konudaki beş adımda işlemci sıcaklığını düşürme'yi deneyebilirmisiniz bi ;

http://forum.donanimhaber.com/m_86189315/f_//tm.htm#86189315

Birde muhtemelen hiç termal macun yenilemesi yapılmadı zannedersem cihazda ve işlemcinin ki muhtemelen kötü durumda yenilenmesini sağlayın

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tcdd4242

Hocam öncelikle geçmiş olsun

Şu konudaki beş adımda işlemci sıcaklığını düşürme'yi deneyebilirmisiniz bi ;

http://forum.donanimhaber.com/m_86189315/f_//tm.htm#86189315

Birde muhtemelen hiç termal macun yenilemesi yapılmadı zannedersem cihazda ve işlemcinin ki muhtemelen kötü durumda yenilenmesini sağlayın

Önerin için teşekkürler.

Aslında termal macunu yenileyince sorunun büyük oranda çözüleceğinin ben de farkındayım. Yalnız laptop'u kendim açarsam muhtemelen garanti dışı kalacak. Ayrıca açtığımda herhangi bir mekanik arıza olduğunu da farkedersem, bu sefer de servisteki arkadaşlara bir şey ispat edemeyeceğim ve yine saçma sapan bir muameleyle karşı karşıya kalacağım.

Servisin bana ısınma probleminin çözülmesi için ücretsiz destek veriyor olması gerekmez mi? Neden 35$+kdv gibi acayip bir meblağ talep ediyorlar anlayabilmiş değilim.

Kısacası bana bilgisayarınızı böyle yarım yamalak performansla kullanın, ürün yüksek ısıdan kullanılmaz hale gelene kadar da bakmak zorunda değiliz demeye getiriyorlar.

Yani önümde iki seçenek var gibi görünüyor.

1- Garantiyi bozmayı göze alıp laptop'u kendim açacağım ve termal macunu yenileyeceğim. Ve fanda ya da ısı borusunda mekanik veya fiziksel bir problem olmaması için dua edeceğim.

2- Servispoint'in istediği 35$+kdv ücreti ödemeye kabul edip, laptop'umu yollayacağım ve ortalama 1 ay falan sonunda problemin çözülmüş olarak gelmesi için dua edeceğim.

Açıkçası iki seçenek de çok işime gelmiyor. Özellikle ikinci seçenek... Yani şu an maddi olarak ekstradan böyle saçma bir ücreti karşılayacak durumda değilim. Kaldı ki onca para verip düzgün destek alamamak da insana koyuyor biraz. Özellikle de Asus'un, Samsung'un falan benzer durumlarda sorunsuz bir şekilde destek veriyorken.

Ya da bilemiyorum... MSI'dan bir yetkili çıkıp yahu olmaz öyle saçma sey, laptop'unuzu yollayın problemi çözüp size geri yollayalım diyecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziggystardust -- 8 Mart 2014; 23:41:23 >

• ziggystardust Z kullanıcısına yanıt
    Termal macunu yenilemek firmalara göre değişebilir ücret isteyip istememek onların ellerinde serbest piyasa sonucte

Bence istedikleri ücrette fazla gibi biraz neredeyse 100TL gibi bir rakan en kral macunu 35 liraya alırsın en az 5 kerede sürecek kadar yeter

Dediğimi yapın ve işlemci sıcaklıgını bir kez daha deneyin bizim cihazlarda Maks.96 yı görüyordu işlemci daha sıfır olmasına ragmen aynı problem Ge60 2oe serilerinde ve hatta zannedersem cogu seride var siz işlemciyi %95 e çekip bir daha deneyin
  • quote:

Orijinalden alıntı: tcdd4242

Termal macunu yenilemek firmalara göre değişebilir ücret isteyip istememek onların ellerinde serbest piyasa sonucte

Bence istedikleri ücrette fazla gibi biraz neredeyse 100TL gibi bir rakan en kral macunu 35 liraya alırsın en az 5 kerede sürecek kadar yeter

Dediğimi yapın ve işlemci sıcaklıgını bir kez daha deneyin bizim cihazlarda Maks.96 yı görüyordu işlemci daha sıfır olmasına ragmen aynı problem Ge60 2oe serilerinde ve hatta zannedersem cogu seride var siz işlemciyi %95 e çekip bir daha deneyin

Bu serbest piyasa değil açıkçası. Bahsettiğim firma yani Servispoint, MSI'ın Türkiye'deki tek yetkili servisi. Yani onlardan başka birine gitmek gibi bir şansım yok. Gidersem ürün de garanti dışı kalıyor. Sanırım ilk mesajımı tam olarak okumadınız. :)

Öte yandan normalin çok üzerinde ısınma problemi olan, dolayısıyla performansı fazlasıyla düşen ve ayrıca bu ısıda sürekli kullanılması sakıncalı olan bir cihaz nasıl garanti dışında, para istenerek onarılıyor anlayabilmiş değilim. Anlayan biri varsa ve bana da anlatırsa sevinirim.

Ayrıca başkalarının da 95C'yi görüyor olması bu ısının normal olduğu anlamına gelmiyor. Muadili Asus ya da Samsung ürünler yük altında 70-75C'leri geçmiyorsa burada bir problem var demektir ve bunun da MSI tarafından garanti kapsamında düzeltilmesi gerekmektedir. Yapılacak işlem ise gayet basit. Bu işlemden mezar soyguncusu gibi para talep etmek gerçekten çok garip.

Anladığım kadarıyla MSI Türkiye pazarından müşterilerini bir bir kaçırarak çekilmek istiyor. Gerçekten 20 küsür yıldır Türkiye pazarında boy gösteren en başarısız operasyonlardan birine imza atıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ziggystardust -- 9 Mart 2014; 17:34:56 >

• Bugün 100'ü de gördüm.

Şu an seyahatteyim. Döndüğümde servisle tekrar iletişime geçeceğim. Yine aynı şeyleri duyarsam mahkemeye gitmeyi düşünüyorum.
  • Sonuna kadar okudum allah yardim etsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tar Goroth -- 12 Mart 2014; 19:38:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Selam benmi 5-6 ay olmasına rağmen birinci aydan itibaren hemen her güçlü oyunda bu yüksek değerleri alıyorum. Ek olarak benim GPU 90 ları geçiyor. İşlemci gücünü %80 e kısın ben öyle kullanıyorum. TurboFan bile açmıyorum. Biliyorum bunu yapmak istemiyorsunuz. Servispoint'i bende aradım. Banada aynı cevabı verdiler. Servise gönderirseniz oyunlarda aşırı ısınıp kapanıyor deyin. Dediklerinizin tamamını bende yaşadım ve aynı şeyleri düşünüyorum.

Ayrıca gördüğünüz değer 100 ü muhtemelen geçmiştir programlar genelde max 100c yi gösterir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XanthiN -- 18 Mart 2014; 23:52:48 >
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Bu modellerde termal macun kalitesi düşükmüş değişenler oldu sıcaklıkların azaldığını söylemişlerdi.İyi bir termal macun takviyesiyle sıcaklık kontrol altına alınabilir.Fan soğutma sisteminde sıkıntı yoksa termal macundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Birçok leptop söktüm bakımını yaptım kaliteli bir termal macunda 10 dereceye yakın düşüş yaşanıyor.İmzamdaki makineyi kullnıyorum samsung iyi termal macun kullnmış gerçekten 33 ay üzerine söküp değiştim macunu fanıda temizledim normalde ortalama oyunlarda işlemci 80-82 derecelerdeydi 90 dereceleri gördü.İyibir termal macundan sonra oyunlarda yine eski derecelerindeydi.Siz bakım yaptırdınız mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cengaver53

Bu modellerde termal macun kalitesi düşükmüş değişenler oldu sıcaklıkların azaldığını söylemişlerdi.İyi bir termal macun takviyesiyle sıcaklık kontrol altına alınabilir.Fan soğutma sisteminde sıkıntı yoksa termal macundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Birçok leptop söktüm bakımını yaptım kaliteli bir termal macunda 10 dereceye yakın düşüş yaşanıyor.İmzamdaki makineyi kullnıyorum samsung iyi termal macun kullnmış gerçekten 33 ay üzerine söküp değiştim macunu fanıda temizledim normalde ortalama oyunlarda işlemci 80-82 derecelerdeydi 90 dereceleri gördü.İyibir termal macundan sonra oyunlarda yine eski derecelerindeydi.Siz bakım yaptırdınız mı?

Laptop açarsam garanti dışı kalır yapmadım o yüzden.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonuç olarak MSI Önermiyor musunuz?

Her işte bir hayır varmış. Bende satın almıştım kullanılmış,iade edilmiş ve sorunlu bir ürünü sattı bana vatan bilgisayar geri iade ettim. Yenisini getirdiler vs 1 ay bekledim ve sonunda para iadesi aldım...
  • XanthiN kullanıcısına yanıt
    Eliniz yatkın olsa iyi bir torna vidayla anlaştırmadan sökülebilir,yapmışlığım var servisin ruhu duymadı.Riske girmek istemem diyorsanız yapmayın servise de göndermek taraftarı değilsiniz heralde memleketin neresi bilmiyorum ama yazın daha çok ısınır en ufak bir tozlanmada kapanır.Tozlanma olduktan sonra işlemci seviyeside işe yaramıyor şimdilik idare edin sadece ısınmanın nereden kaynaklı olabileceği konusunda kaynak sundum sadece.
  • Ben de henüz göndermedim.

Sonunda MSI merkezle adam gibi bir irtibat sağlayabildim. Son iki gündür hızlı bir e-posta trafiği içindeyiz. Gayet anlayışlı ve olumlu yaklaştılar konuya. Isı değerlerimi onlar da anormal buldular. Kendilerine problemi detaylıca anlattığımda onlar da problemin termal macundan ve/veya tozlanmadan olduğunu kabul ettiler. Eğer problem fanda veya ısı borusunda olsa veya söz konusu başka bir mekanik arıza olsa muhtemelen gpu sıcaklığım da oldukça yüksek olacaktı.

Büyük bir olasılıkla MSI Türkiye ve Servispoint ile bu bakımın ücretsiz yapılması konusunda görüşecekler.

Gelişmelerden sizi haberdar edeceğim.

MSI önerip önermeme konusunu ise bilemiyorum açıkçası. Yeni ürünlerinden malzeme kalitesi ve soğutma çözümleri çok daha iyi duruyor. Ancak bugün yeni bir laptop alacak olsam ilk tercihim MSI olmaz.

Umarım MSI Türkiye de zaten gittikçe küçülen pazarda ve bu teknoloji ikliminde müşterileri nasıl bir bir kaçırdıklarının farkına varır bir an önce.

• In Time kullanıcısına yanıt
    bende msi ge60 0nd var ısınma sorunu pek yaşamadım sadece bilgisayarı aşırı zorlayacak oyunlarda crysis3,bf4 gibi oyunlarda 92'yi gördüm.. soğutucu kullanmıyorum.. alalı 13 ay oldu bi sıkntısını görmedm bilgisayarın.. yapmadıgım testte yoktur neredeyse bilgisayarla iç içe yaşayan birisiyim... online oyunlarda knight,lol tarzı 75i geçmiyor genelde.. victor diye yeni bir marka cıktı türkiyede onu inceleyemedim onu hariç tutarsak 2000-3000tl arası gaming notebok alcak olsam yine msi alırdım..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.