Şimdi Ara

Muhabbet kuşu ve Jako hakkında yardım konusu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
8
Cevap
2
Favori
3.610
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Jako hakkında aklıma takılan bütün soruları @Ciom92 sayesinde çözmüş bulunuyorum Muhabbet kuşu beslemeyi düşünen veya çeşitli soruları olan arkadaşlarıma yardım etmek amacıyla başlığı değiştirdim.İyi Forumlar...

Merhaba size kaçan muhabbet kuşumdan bahsetmek istedim bu konuda ayrıca yeni bir kuş edinmek istiyorum biraz aşşağıda ondanda bahsedicem...
    Muhabbet kuşum evimizin balkon kapısına adeta bizi seçmiş gibi gelip kondu ve dikkat çekmek için öttü ve başarılıda oldu hemen içeri alıp su ve ekmek verdim çok korkuyordu ilk başlarda ama ilgimiz sayesinde insanlarla çok anlaşır bi hale geldi.İsmini vermemde etken olan sebep ise renkleri idi açık mavi gövdesi beyaz kafasındaki siyah şeritler bıyık kısmındaki koyu maviyi görünce bana bir nazar boncuğunu andırdı ve o an ismi boncuk oldu. Yaklaşık 1 yaşında bir sağlıklı bir erkekti.
    Aynı gün kafes yem gagataşı vitamin parazit spreyi falan ne var ne yok tam takım edindim ve ailemizin yeni bireyini hemen yerleştirdim.
    Sonuçta boncuk bir yerden kaçıp gelmişti geldiğinde çok yorgundu nefes alıp verişlerinden sezebiliyordum. Yeni kafesinde sadece 1 gün kapalı tuttum o özgür bir hayvandı zaten kafese kapattığım anda ortalığı yıkıyordu :) ilk başta kendi odamda saldım artık hiç kafes kapanmıyordu sadece geceleri uyurken cam açarsam o zaman kapatıyordum yada evi havalandırırken.
    Özgür ruhlu olduğundan dolayı zamanla odaya salmamda kesmedi onu zaman içinde sırayla salon antre mutfak banyo yatak odası hatta 2 -3 kere balkon 1 kere apartmana çıkışlarıda olmadı değil ama o bize çok alışmıştı ve kendi geri eve girmeyi seçti.Zaman içinde konuşur hale geldi ve konuşması anlaşılır idi çevremdeki herkes çok sever oldu boncuğu.
    Söylediği kelimeler:Boncuk , babacık ,bebişim , aşkım ,co (bana ve anneme böyle sesleniyordu nedenini bilmiyorum ama bilinçliydi ) , cici kuş idi kelimeleri birleştirip cümle haline getirmeyi deniyordu , ve yaramazlık yaptığında ona piço diyorduk :) artık piço kelimesini kendisi bir şeyler yaptığında kullanıyordu.
    Sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelmişti çay istediğinde lülülük tarzı veya çay kaşığı sesi çıkararak belli ederdi ve günde birkaç çay kaşığı çay içerdi.Bol peynir ekmek domates salatalık marul tüketirdi rakı içti acı biber yedi limon yedi kek v.s ne bulsa yerdi...
    Tabak bardak taşıdığımızda ,su açtığımızda sesleri taklit ederdi. elimde yıkanır su içerdi.
    O 4 yaşına girmiş bizimle beraberde 3. senesine girmişti.Annem İstanbul'a gitti kuzenimin doğumu için.Annemi uğurlayacağımız gün boğazına bir şey takılmış olacak ki kafasını sallayarak kustu ve gözü üstü başı her yer battı.Bizi çok korkutmuştu... 3-5 saat sonra kendini temizledi ve eskisi gibi çok neşeli sağlıklı bir hal almıştı annemde içinde bir kuşku ile İstanbul'a gitmişti ama aklı buradaydı hala ertesi gün boncuk çok neşeliydi annemi arayıp hemen haber verdim oda rahatladı.Boncuk telefonumun üzerine çıktı ötmeye başladı annem sesinide duyunca 15 20 dakika boncukla konuştu sırf :)
    Boncuğun hemen yemini suyunu kumunu yeniledim tamamen vitamin takviyesi yaptım kafesini tertemiz yaptım zaten devamlı temiz olurdu kendiside kafeside. Yıkanmayı çok severdi elde , marul tabağında yıkanıp hemen güneş gören bir yere geçip kururdu.Bir hafta on gün sonra ben kuzenimde kalmıştım bir geceliğine akşamda babam gelecekti biraz muhabbet edip eve geri dönücektik.Boncuğun yemi azalıyordu bir hafta falan anca idare ederdi paketteki yemi, onun en sevdiği yemden (ballı) alıp kuzenime geçtim.Birkaç saat sonra babam geldi ve ailecek orada toplandık muhabbet ettik yemek falan faslı geçti.Eve döndüğümüzde evde babam hiç açık ışık bırakmamış boncuk uyusun diye.Eve geldiğimizde boncuğun olmadığını fark ettik 1 saat falan evde aradım aranmadık en ufak bir yer bırakmadım çünkü arada karanlığa saklanır uyurdu.
    Büyük ihtimal onların odasındaydı ve pencereden gelen bahçe aydınlatması onu yanılttı ve dışarı çıktı evde ışık olsa hemen geri dönüyordu fakat kaçtığını gören olmayınca yapacak bir şey yoktu apartman çevresine bahçeye her yere baktım yönetime bakkala komşulara haber verdim hemen gören bulan olursa haber vericekti bana.Boncuktan geriye bana kalan ballı yem 2 adet uzun kuyruk tüyü gaga taşı oyuncakları birkaç fotoğraf ve kafesti.
    Ben anneme nasıl söyliyeceğimi düşünürken sabah babam söylemiş annem direk beni aramıştı nasıl olduğunu sordu detaylı bir şekilde anlattım bir yandanda beni teselli ediyordu.Hala bekliyordum bir haber gelir diye ama 1 hafta geçmişti hiç haber yoktu.Annem gelmek üzere idi babamda kısmende olsa kendi hatasını telafi etmek için yeni bir kuş alma teklifinde bulundu.Annem geldikten sonra kesinleştiricem fakat bir ön araştırma yapmak istiyorum.
    Boncuk çok konuşkandı ve sesi çok rahatsız etmiyordu.İlgimiz sayesinde çok güzel konuşur olmuştu ve resmen köpek gibi yerde yürürdü paytak paytak.

Gri (Jako) papağanları önerirmisiniz yada başka bir türü.
    Pislikleri nasıldır muhabbet kuşlarına göre ?
    Sesleri çok rahatsız edermi apartman sakinlerini?
    Konuşması nasıl olur ?
    Bu kriterlere göre bir öneriniz varmı ?

Tekrar muhabbet kuşu alırsam yine tıpatıp aynısını bulmaya çalışıcam ve çok zorlanıcam biliyorum ama ona daha doyamamıştım tek tesellim en azından ölümünü görmedim belki daha iyi bir yerde besleniyor...

Bu fotoğraftaki kuş Boncuğa çok benziyor...

Yeşil olan kuzenimin kuşu.Altın rengi olan kafes Boncuğun...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 18 Ekim 2012; 10:32:12 >

• Geçmiş olsun dostum keşke tekrar geri dönseymiş ama olmamış inşallah senin gibi çok iyi bakıcak bi evin balkonuna konmuştur tekrardan.
    Jako ya gelince ses seviyesi yüksektir alışna kadar çığlık atma bağırma gibi sorunlarla karşılaşabilirsin.Ama alıştıktan sonrada rahat edersin.Konuşma bakımından en iyi papağan zaten jakodur.Bakımı doğal olarak biraz daha zordur.Ama genel olarak güzel ve bakımı zevkli bi kuşdur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ciom92

Geçmiş olsun dostum keşke tekrar geri dönseymiş ama olmamış inşallah senin gibi çok iyi bakıcak bi evin balkonuna konmuştur tekrardan.
    Jako ya gelince ses seviyesi yüksektir alışna kadar çığlık atma bağırma gibi sorunlarla karşılaşabilirsin.Ama alıştıktan sonrada rahat edersin.Konuşma bakımından en iyi papağan zaten jakodur.Bakımı doğal olarak biraz daha zordur.Ama genel olarak güzel ve bakımı zevkli bi kuşdur.

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim inşallah iyi bir sahip bulmuştur kendine.Ailemin sorduğu tek şey pislik durumu muhabbet kuşunun malum küçük oluyor ve temizlemesi kolaydır 3 yıl içinde ailem bu konuda şikayet etmedi fakat jakonun pisliği nasıldır muhabbet kuşuna oranla.
    Okuyan çok olmuş ama cevap vermemişler uzun olduğundan dolayı birazda içimi dökmek istemiştim yardımınız için tekrar teşekkür ederim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 17 Ekim 2012; 20:46:35 >

• Rica ederim. Ne yazıkki jako beslemişliğim yok ama boyutları arasındaki farktan bile az çok tahmin edebilirsiniz. Hem tüy hemde pislik bakımından muhabbetten daha fazla olacaktır ama inanın eğer alıp besliycek olursanız ne kadar memnun kalıcağınızı göreceksiniz. Gerçekten çok zeki bir papağan jako. Ama pisliğinden çok asıl dezavantajı sesi olucaktır sizin için. Gerçekten yüksek sesleri var bağırdıklarında biraz rahatsızlık verebilir :)
    Size sultan papağanıda tavsiye edebilirim. Mubişlere göre boyut olarak büyüktürler. Ama bakımı pisliği felan hemen hemen aynıdır. Hem aynı mubişler gibi cana yakın hayvanlardır. Birçok forumda ve youtubede hem jakoların hemde sultan papağanlarının videoları mevcut onları izlerseniz karar vermenize yardımcı olabilirler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim iki cinsinde videolarını izledim ama görünüş ve gerek bağlılık gerek zekiliği yönünden jakoyu seçtim inşallah maddi yönden bi sıkıntı çıkmasa alıcam.Boyu konusunda az çokda olsa bi fikir sahibiyim muhabbet kuşu yaklaşık 18-20 cm Jako ise 30 cm falan haliyle kafes aksesuar ve yemleri yenilemem gerekicek eğer eğitim konusunda sıkıntım olmazsa yine kafesi açık tutmayı düşünüyorum.
    Kanat kestirmek falan sizce gereklimi ? Muhabbet kuşumda kestirmemiştim çünki belki kestirsem kaçmazdı ama ona bir zarar gelmesini istememiştim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 18 Ekim 2012; 0:43:46 >
  • jako konusunda net bilgim yok doğrusu. Ama açıkçası kanat kestirmeye karşıyım evet belki kestirmiş olsanız kaçamıycaktı ama onun elinden belkide en çok sevdiği özelliğini almış olucaktınız.
    Okuduğum kadarıyla gerçekten hayvanları seven ve bağlanan bi kişiliğiniz var bu yönden eğitimde sıkıntı çekeceğinizi sanmıyorum. Dediğiniz gibi daha büyük bi kafes gerekli olucaktır. Alıştıktan sonra rahatça kafes dışınada çıkarabilirsiniz büyük bi tünek yaparsanız dışarıda onun üzerinde kalabilir değişiş oyun alanlarıyla felan dahada renklendirebilirsiniz.
    İnşallah herşey istediğiniz gibi olur şimdiden hayırlı olsun alıcak olursanız fotoğraflarınada bekliyorum :)

• Kanat konusunda size katılıyordum tamamen ama sitelerde bakım kısmında hep kanat kesmeyi gösterdiği için belki sağlığı içindir falan diye düşünmüştüm artık jakomun veya hiçbir kuşumun kanadını kestirmicem.Boncuğu alıştırmam 1 ayımı almadı konuşması biraz uzun sürmüştü jakodada başarıcağıma inanıyorum.Fotoğraf konusunda çok önem vericem boncuk bana büyük bi ders oldu şimdi çok özlüyor ve arıyorum kendisini. Bu ırkı seçmemin bir diğer nedeni yaşam ömrü idi tekrar muhabbet kuşu alsam oda eninde sonunda ölecekti jakonun ömrü daha uzun bir hayat arkadaşı olabilir ilk geldiği günden itibaren çeşitli periyodlarda fotafraflıyacağım teşekkür ederim...
    Artık jako hakkında aklımda pek soru kalmadı muhabbet kuşu alıcak olanlara yardım edebilirim başlığı değiştiriyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TOZ07 -- 18 Ekim 2012; 10:29:17 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dostum bende maskeli mavi cennet papağanı var bunu nasıl konuşturabilirim bir önerin varmı? Veya papağanlarla ilgili başka önerilere açığım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.