Şimdi Ara

MÜHENDİS OĞULLARIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
3
Favori
5.050
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bizim delikanlı on yıl süreyle büyük şirketlerde İnş.Yük.Müh.

olarak çalıştı. Yurtiçindeki şirketlerde 8.30-18.00 arasında çalıştı. Bu duruma Ürdün, İspanya, Portekiz'deki dört yıllık çalışmaları da dahildir.. İspanya ve Portekiz' de Cumartesi ve Pazar çalışması yoktur. Ürdün'de ise Cuma günü tatil idi.

Makina Yük.Müh olan da, 10 yıldan beri 07,00-16,30 arasında çalışıyor

Bizim ikiz delikanlılar ODTÜ Makina ve İnşaat'da okudular ve 1991-1999 arasında İngilizce hazırlık dahil aralıksız 8 yıl İngilizce eğitim alıp Yüksek Mühendis oldular. 1996'dan beri de özel sektörün büyük şirketlerinde çalıştılar. İnşaatçı olan dört-beş yılı yurdışında olmak üzere Ürdün, İspanya ve de Portekiz olmak üzere çalışıp çiftdal MBA (Uluslararası İş İdaresi + Proje Yönetimi) eğitimi de aldı. Makinacı olan ise (5 yıl ASELSAN, 5 yıl KOÇ) olmak üzere, California, Texas ve Ohio ile İtalya Milano ve Lüksemborg başta olmak üzere, hem çalışıp, hem de çaşitli kurslara katıldı. MBA'sı ise sürüyor. Her ikisi de yönetici ve müdürlük yapıyor. İnşaatçı olanımız merkezi Almanya'daki Frankfurt olan ThyssenKrupp'da ve halen Madrid' dedir.. Her ikisinin de eşleri, Hacettepe İngilizce Tıp ve aynı okuldan mezun olmuş Uzman Doktorlardır. Onlar da İngilizce Hazırlık dahil; (7 yıl + 5 yıl) 12 yıl okudular.. Bizim delikanlılar; has gelinlerin kendilerinden daha zorlu bir eğitimden geçmiş olduklarını kabullenirler. Daha kafalı olduklarını da belirtirler. Ben de, aynen bunu kabullenirim.

ÖSS + ÖYS' de bizimkiler; ilk 600 kişi içinde, gelinler ise dört yıl sonraki ÖSS + ÖYS deki yarışta; ilk 100 kişi içinde (birisi 30 uncu) idi.. Gelinler de, onların söylediklerinin tam tersini söyleyip, mühendisliklerinin daha evrensel boyut kazanmış olduğunu iddia ederler.. Ben, dediklerine katılmam.

Bizim Makinacı Aselsan'da çalışırken, hafta sonlarında Alman Kültür Derneğinde Alman öğretmenlerden ders alıyor, oradan çıkıp, basket takımına gidiyordu. Akşamları "tango" dersleri almaya başladı.. İyi tenis oynardı. Şirket Muhasebesini daha okulda iken öğrenmişti. Vergi hukukunu o paralelde görmüştü. Sık sık da yurtdışındaki kurslara gönderiliyordu.. Bu arada yüksek lisansını tamamlamıştı.. Aselsan, yüksek lisans alan mühendisleri teşvik ediyordu.. Aralıksız, sekiz yıl ODTÜ' de eğitim almıştı. O zamanlar, oğlanın yüzünü pek göremezdik!..

Yurtdışında Lüksemborg, Glaskow, Texas, Ohio, California ve Chiciago'da çeşitli kurslar ve eğitimler de aldırılmıştı..

Aselsan'da beş yıl çalışıp buluş da yaptıktan sonra, KOÇ' un yönetici adaylığı son mülakatına katıldığında "28 yaşına dek neden, sadece iki yabancı dil ile yetindin?" denilmişti.. Bu tempo bile KOÇ yöneticilerince azımsanmıştı. Beş yıldan beri KOÇ'da müdürdür.. Onlar da İtalyanca eğitim aldırdılar.. Sık sık; İtalya, ABD ve Avusturya' ya gönderdiler. Üç dili var..

KOÇ mülakatlarında; Tango, tenis, basket, Almanca, İngilizce

yabancı ülke kursları, vergi ve muhasebe epeyce etkili oldu.

Yüzlerce doktoralı, yüksek mühendisler arasından, sadece iki

kişi seçmişlerdi.. Bunun gibi şeyleri almaya gayret ediniz..

• Üçüncünün oğlanın avantajı ikiz ağabeylerden fazlaydı.. "Nasıl olsa ODTÜ İnşaat ve Makina'yı kazanır" diyorduk.. Öyleyse Ankara Anadolu Lisesi (7 yıllık) öğrencisi olarak, "Almanca eğitim almalı, daha sonrada ODTÜ' de İngilizce" dedik.. Ortaokul

seviyesinde eğitim alırken, matematik veya fen'i, okuldaki

sistemle değil de, mühendislik tekniği ile çözmeye başlamış

ve ağabeyleri ona ODTÜ fizik ve matematiğini kazandırmıştı.

Hocalar "Bu nasıl problem çözme, bunlar da nedir? Bu sistemi nerden öğrendin?" diyorlardı.. O da, "mühendislik tarzıyla"

diyordu. Kimi Alman hoca kızıyor, kimisi tuhaf buluyordu..

Kimisi de "hösstt!" diyordu. ÖSS'deki 44 matematik sorusuna

44 doğru yanıt vermişti.. 1999' daki toplam 176 sorudan 168 net yanıt çıkarmıştı.. Üç-dört sosyal bilim sorusunu da boş

bırakmıştı.. Onu, Anadolu Lisesindeki Alman öğretmenlerin

verdiği vasat notlar düşürdü.. "Adolf Hitler faşisttir. Onu da zaten Almanlar yetiştirdi" diyerek onları kızdırmıştı..

Onlar da (altı kişi) verdikleri notlarla OÖBP'nı düşürmüştü.

Orta Öğretim Başarı Puanının (OÖBP) o yıl önem kazanması,

ODTÜ Makina, İnşaat, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar Müh.

bölümlerini kazanmasını engelledi. Diğer mühendislikleri de biz tercih etmedik.. Girdiği okulda da İngilizce Hazırlık

Her has Türk gencinin kendisini zorlaması gerekiyor.. Hayat çok acı ve acımasız. Ağabeylerden biri, Ankara'da çalışırken aynı zamanda ODTÜ İnşaat'ta yüksek lisansına devam etmişti..

Üç yıllık tezli master sonunda birinci olmuştu.Dünya Bankası ile İngilizlerle Gölcük' te kalıcı konut yapımında çalışmış idi. Daha sonra, Ürdün'de üç yıl baraj, kanal, iskele ve yol yapımında görev almıştı. Dönünce, Alarko ile hızlı tren yolu yapımında iki yıl çalıştı.. İngiizce ve Arapça'dan sonra, bu defa İspanyolcaya da merak saldı. Çünkü, yapım işinde; İsp.

mühendisler de vardı.. Bu sırada, ThyssenKrupp adlı devasa bir Alman şirketi; her ülkeden birer yüksek mühendis seçip

toplam 39 kişiyi, üst yönetici olarak yetiştirmek istediği

için Türkiye' den de bir yüksek mühendis seçmeye gelmişti..

Araya araya, işte bu ağabeyi buldular. Bunu yanlarına alıp,

Batılı Ünlü Üniversitelerden mezun; 38 yüksek mühendis ile yarıştıracaklardı.. Eğitim verip, 9 kişiyi seçeceklerdi. Bu arada da İspanyolca öğreteceklerdi. Bu şirketin, 26 ülkede 195.000 çalışanı var. Bizim koca KOÇ'da 80.000 kişi çalışır.

120 seneden beri, mühendislik ve çelik endüstrisi devi olan bu Alman şirketine giderken, o ağabey "Orada Türkiye ve ODTÜ

aşkına birinci olmalıyım" demişti.. ABD, Almanya, Arjantin, Avusturya, İtalya, Avustralya gibi 26 ülkenin en kaliteli

üniversitelerini bitirmiş yüksek mühendisler arasında yapılan

ölçme ve değerlendirmede bizimki birincilik kazandı. Uluslar arası iş idaresi dalında MBA eğitimi verdirdiler ve de dokuz kişiyi seçtiler. Bunlara, ayrıca ikinci bir MBA eğitimi daha verip "Proje Yönetimi" ile İspanyolcayı öğrettiler.. Fransa, İspanya, Almanya ve Avusturya'da işi, fabrikaları tanıttılar.

Portekiz'i de dolaştırdılar.. Nereye götürseler, oralarda da ODTÜ veya BOĞAZİÇİ mezunu mühendislerle karşılaşıyordu. Kimi Makina, kimi Elektrik-Elektronik, kimi Bilgisayar veya Kimya

Mühendisliği mezunu.. Yaşları 26-33 arası.. Akşam yemeğinde

"İzmir'in Kavakları ile Ankara'nın Taşına Bak!" türkülerini

söylüyorlardı.. Gurbette bunlar daha da önemli, duygusaldır.

Hepinize; kendinize güvenmenizi, iddialı ve hırslı olmanızı,

bol çalışmanızı, hep daha iyiye doğru ve yaratıcı olmanızı salık veririm.

Bizim Makinacı ve İnşaatçı; 1996 Haziran sonunda mezun olur olmaz, sıcak sıcağına yüksek lisans yapmalarını önerdim ama

İnşaatçı kabul ederken,Makinacının aksiliği tutmuştu. "ODTÜ

Makina beni yedi bitirdi. Artık dayanamam" demişti. Üstelik 20 gün sonra Yüksek Lisansa giriş sınavı vardı. İkna etmek için çok çalıştık.. "2000'li yıllarda sadece lisans eğitimi almak yetmeyecek. Yüksek Lisans arayacaklar. İkinci yabancı

dili de.." diyordum. Epeyce tartışmıştık ama sınava iki gün kala, her nasılsa kabullendi ve her ikisi de giriş sınavını

kazandı.. ODTÜ'de üç yıl daha tezli yüksek lisans alacaklar

idi.. İnşaatçıyı, bir İsrail firması istedi.. Hayfa limanı inşaatı için ama göndermedik. Ankara'da kolay bir işe girdi.

• Dünden beri telaş içinde olduğumuzdan, ancak şimdi yazıyorum.

Tekrar edersek; NE SİZ bizi, NE DE biz SİZİ hiç tanıyamadık!.

Olayda övünmek de yok, böbürlenmek de hiç yok! Akleden, onca açıklamalardan ders ve ibret alır!.. Yine de siz, önerdiğim şeyleri yapmaya çalışın ve kazanın!. Özetlersek;

1. Özel sektörde yüksek lisansa çok önem verilir.

2. Özel sektörde yabancı dil veya dillere itibar edilir.

3. Mümkünse, Yük.Mühendislik üstüne MBA eğitimi alınmalıdır.

4. Özel sektörde iş deneyimi kazanmış olmak çok önemlidir.

O zaman, özel sektörde aranan ve istenen mühendis olursunuz.

Maliye'de; 30 yıl Müdürlük yaptım. 13 seneden beri de Özel Sektördeki şirketlere mali danışmanlıklar yapan kişi olarak sizlere duyurmak isterim. Takdir sizindir. İsteyen önemsemez!

İsim ve soyadı belirtmediğim için; işbu duyuru reklam değil!

İyi günler...

• Ad ve soyadı vermeden biraz övündüm ama lafın gelişi böyle!.

Keşke bu sitede, ad ve soyadı belirterek yazsaydım.. Meşhur olmak işten bile değildi. Şimdi İSİMSİZ HERİF olarak kaldım.

Danışmanlığını yaptığım bir firmada, KOCAELİ İnşaat mezunu bir mühendis var!.. Harikalar yaratıyor. İnşaatçı denince de onu hatırlarım.. Eserleri, övgüyle geziliyor ve görülüyor..

Dün; fabrikası olan ve oğlunun eğitimini önemseyen bir has kişi bana uğradı.. Oğlunun ÖSS durumunu sordum: Sınavın çok iyi geçtiğini ve 350-360 arası puan beklediklerini anlattı.. Bu has çocuk, bu sene Ankara Çağrı Anadolu Lisesinden mezun olmuştu.. "Nereyi istiyorsunuz?" diye sordum. Bürodakiler de tanıktırlar.. Fabrikasının ve inşaat taahhütlerinin varlığı nedeniyle "ODTÜ Makina veya İnşaat" dedi. "Ya, orası tutmaz ise.." diye sorduğumda "gelecek yıl yine dershaneye vererek orayı kazandıracağım.. Üstelik, okula gelip gitme olmayacağı için, kendini sadece dershaneye vermiş olacak!.." dedi.. Bu konuşmamız dün gerçekleşti. Çocuk 17 yaşında. İngilizcesi de çok iyidir. Yaz tatillerinde İngiltere'ye gidip eğitim alır. İkinci dili de, Almanca ama İngilizce düzeyinde değil!. Bu has çocuk, bilgisayar programlarıyla haşır-neşirdir. "Keşke Bioloji dersine biraz daha fazla çalışsaydım.. Beni, bioloji yakacak!.." diyor.. ÖSS' den beklentisi bu ay belli olacak..

Fabrikatör arkadaş, neden bu kadar hırslı? Bunu ona sorunuz?

Hangi dalda mühendis olunursa olunsun ve hangi yerden mezun olunursa olunsun; kişinin kendisini geliştirmesi mümkündür!.

Tembel olanlar köşelerinde "görücü beklemekle" vakit geçirir ise, gençliğin ve öğrenme idealinin yarısını kaybetmiş olur!

İddialı ve hırslı olmak, tepelere koşmak ve maratoncu olmak;

iyi ve hoştur.. Kim ne yapsın, bu emelleri olmayanı..? Kız istemeye gidildiğinde, delikanlı için de bin soru soruluyor! Herkese; iyi gelecekler ve kolaylıklar dilerim. Saygılarla..

• Arkadaşın oğlu; ODTÜ Makina'dan sonra Borusan'a girdi. BMW; çalıştırdığı mühendislerin BMW marka arabalarının olmasını istediğinden, işe girince sembolik taksitlerle BMW'yi verdi.

Askerlik sonrası, daha terhis olmadan arkadaşın oğlu ile bir sözleşme de yaptı.. Şimdiki parayla 8.000 YTL alıyorken, bu has makinacı istifa etti ve özel sektörde kendi işini kurdu.

Şimdi, beş yıldan beri kendi ürettiği cihazları satıyor. Her ay; 300.000 TL tutarında net geliri var. Yine de azımsıyor!

Eşi de, Bilkent ve ODTÜ mezunu Endüstri Yüksek Mühendisidir.

ÖSS + ÖYS' de Türkiye 3 ncüsüdür. Özel sektörde Genel Müdür Yardımcısıdır. Devasa bir şirkettir. Nice has gençler var!..

Biraz da sizi hırs basmalıdır. Hırslı ve iddialı olunmalıdır.
  • Elinize sağlık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jokerberg kullanıcısına yanıt
    Sayın Jokerberg ;

O türde nice, binlerce genç var!.. Zor şartlarda okudular..

Ben de, bizimkileri okuturken çok zorlanmıştım.. Üçü birden okuyordu. Dershane de gerekiyordu.. 1991 yılında bilgisayar ile tanışsınlar diye, arkadaştan 2.500 ABD Doları borç aldım.

İki senede zor ödedik.. Şimdikilerle kıyaslanmaz ve uyduruk kalır. 120 Megawaytlık harddiski vardı.. Bizi ne sandınız?.

Bizimkilerin yüksek lisans yapmasında, MBA almasında, ikişer yabancı dil daha öğrenmelerinde; bizim bir katkımız olmadı.. Hepsini, çalıştıkları yerli veya yabancı dev şirketler yaptı.

Yurtdışına gönderecek para nerede? Hep çalışırken okudular!.

Şimdi NASA'da Doçent Doktor olan 33 yaşındaki makinacı, ODTÜ de okurken, yemekhaneden ekmek çalarken yakalanmıştı. Rektör nedenini sorduğunda; "Hocam, bu üç dilim ekmeği akşam yemeği niyetiyle evde yiyecektim!" demişti.. Bizimkinin arkadaşıdır.

Müthiş bir fizikçidir. Üç tane buluşu var!. Halen Ohio'dadır.

ODTÜ Rektörünü ağlatan olayın, yakın tanığıyım.. Selamlar!..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • maşallah, size baba diyebilir miyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sevemezmis -- 29 Ağustos 2018; 16:35:50 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mmm, baby, I don't understand this
    You're changing, I can't stand it
    My heart can't take this damage
    And the way I feel, can't stand it
    Mmm, baby, I don't understand this
    Mmm, baby, I don't understand it

Girl, you're makin' it hard for me
    Girl, you're makin' it hard for me, uh, ohh

Mmm, baby, I don't understand it

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C6513A427 -- 24 Ocak 2021; 12:44:32 >
  • Arkadaş tek maaşla çalışıp, üç çocuğunu da ODTÜ'de okutmayı başarmış idi.. ODTÜ çıkışlı her iki kızı ve damatları da devasa büyük şirketlerle yurtdışında süper klas işlerde çalışıyorlar.. Bu durum ileride size de yansır ve siz de öyle olabilirsiniz!..

Şimdiden dert etmemek lazım.. Okuyan ve çok çalışan kazanır..

Herkes durumunu bir kere daha gözden geçirmelidir. Selamlar.
  • En iyi şartlarda pozisyon elde etmek için çok iyi bir eğitim almak asıldır.. Mesleğinin en üst seviyesinde eğitim alınsa bile, yan dallarda da gelişme kaydetmeliyiz.. Mesleği en üst noktaya taşıyan yabancı dilleri edinmeliyiz. Ve bunlar yoksa olmuyor, bir yere kadar ulaşılıyor. Hep; kariyerli pozisyon veya işler yaratmalıyız. Üretmek, daha iyiye ulaşmak asıldır ve kıt veya dar alanlara kendimizi sıkıştıramayız.. Artık; 4 yıllık eğitim bir şey vermiyor.. Asıl iş, mezuniyetten sonra başlıyor. Yorulmayı, usanmayı, boşvermeyi asla düşünemeyiz!.

Dayı veya amca, iltimas veya torpil, sermaye yoksa; daha çok çalışmalıyız.. Bir şeyin karşılığı, sarfedilen emeğe bağlı!..

İş; Milli Piyango veya Toto oynayarak kazanmak gibi değildir.

Herkese bol şanslar ve kolaylıklar diler, saygılar sunarım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-C6513A427

.
    Çünkü yazıyı yazan kişi de bir memur =)
    Profiline bakarsanız Kamuda müdür yazıyor
  • Sizlere; eğer imkanınız varsa, Özel Sektörde 2.000 TL'nin üstünde ücret olmak istiyorsanız, bunun sırlarını anlatmış idim.. Ayrıca, ben de; özel sektöre eleman seçicilerdenim..

Bu sitedeki önerimi esas alanlardan; kimisi Hakim, kimisi Kaymakam, Kimisi Denetçi, Kimisi Müfettiş, kimisi de Uzman oldu.. Yüzlerce gençten "teşekkür mesajı" alıyorum. Onlara özelden tavsiyelerde bulunuyorum.. Bunları akletmelisiniz:

Eğer büyük şirketlerde, 2.000 TL üzerinde bir ücretle işe

girmek istiyorsanız; aşağıdakilere kulak vermenizi dilerim:

1. Çok iyi bir Mühendislik eğitimi almış olmak şarttır. Bu meslek sınavında esaslı biçimde araştırılır. Her hangi bir mühendislik sorusuna iyi yanıt veremezseniz elenirsiniz..

2. Büyük şirketlerde işe alınabilmek için çok iyi İngilizce bilmeniz gereklidir.. Almanca, Fransızca, Arapça, İtalyanca, Rusca, İspanyolca, Çince, Japonca da çok geçerlidir.

3. Büyük şirketlerde iş alabilmek için, Yüksek Lisans şart!. Yüksek Mühendis olmak gerekir.

4. Büyük Şirketlerde işe girmek için çok iyi Türkçe ve Genel Kültür ve Genel Yetenek bilgisi olmalıdır. Özellikle Türkçe çok iyi olmalıdır. Örneğin; DETERMİNANT'ın kötü, PULP'un ki

iyi derecededir.

5. Büyük şirketler Yüksek Mühendislikten sonra MBA eğitimini çok önemser.. Yönetici olabilmek için, mutlaka gereklidir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tatar.ramazan -- 29 Ağustos 2018; 17:6:27 >

• Bir sır daha vereyim; Halamın üç çocuğu var.. Bunlardan ikisi bizim çocukların nerde okuduğunu, ne olduklarını hiç bilmezler!.. Amcalarımın 14 çocuğu var amma hiçbiri; bizim delikanlıların ne okuduğunu, ne iş yaptıklarını bilmezler..

Bu kesin bir gerçektir. Amca çocukları bile bilmiyorsa, ben nasıl övünüp, hava atabilirim ki? Aksini söyleyen beyinsiz olur!.. Komşularımın hiç biri, kaç delikanlımız olduğunu bile bilmiyor!.. Teyzemin oğluna bizimkileri sorsanız bile,

size yanlış bilgiler verir ve kekeler!. Bu durum bilinmeli!.

Yok eğer, buna rağmen aksini iddia ederseniz; "Övünüyorum arkadaş, var mı diyeceğin?" diye yanıtlayacağım. Selamlar.
  • Virus falan mi bu ne

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ytll ne

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Bizimkiler severek çalışıyorlar. Tarif etmesi ayıp olabilecek

bir esenlik ve mutluluk içindedirler. Her gün vakti ile almış

oldukları eğitime, sarfettikleri emek veya alınterine fazlası

ile değdiğini de hep yadederler.. Seçtikleri branşlara da hep

saygılıdırlar.. Herkese esenlikler dilerim.
  • Her gencimizin ortaya konulan çorbayı içme veya içmeme hakkı var. Kimileri yazdıklarımdan etkilendiği için, bunun faidesi fazla oluyor. Bitik noktada olanlar bile coşup aşka geliyor. Demorilize olanlara gelince; onlar, zaten demorilize olmuş durumda! Kaybedecekleri bir şey olmaz. Dirilecekleri umulur!

Demorilize olacakların yazımı hiç okumadan başka mahallelere yol almalarını dilerim.. Okumak zorunda kalmamaları gerekir. Bu has arkadaşların, "herkesi kendileri gibi görmemeleri" de

gerekir.. Bunu da akletmeleri, düşünmeleri lazım.. Maratoncu olmak isteyenlere yol açmak dileğiyle esenlikler dilerim..
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.