Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
303
Cevap
15
Favori
47.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Guest-AFB8954A9

Bu forumu okuyan üniversite tercihi yapmaya çalışan gençler için yazıyorum;

1. "10 bin maaş alan teknisyen var, kaporta ustası 50 bin kazanıyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın, teknisyenlerin ustaların %99'u 500 lira fazla almak için iş değiştirecek durumda. Çoğu maaşını asgari ücret gösterip -varsa- üstünü elden alıyor, çoğunluğun maaşı haftalarca hatta aylarca gecikmeyle ödeniyor. En iyi durumda büyük işletmelerde (enerji santrali, rafineri, petrokimya vb.) kadrolu 20 senelik teknisyen gece gündüz eşek gibi çalışsa fazla mesaiyle falan eline 8-9 bin geçer. Burada yazılanlar yalan. Teknisyen kazancının varabileceği yer sınırlıdır. CNC teknisyeni 10 bin lira maaş alsa zaten o işi makine mühendisi 2 ayda öğrenip yapar, teknisyenliğe başlar.

2. "Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" Yalan arkadaşlar inanmayın. Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) üniversite mezunlarında işsizlik %50'nin üstünde. İş bulabilenler ya memur, teknisyen işi yapıyor ve asgari ücretin az üstünde bir maaş alıyor; veya çok şanslı ise kpss ve mülakatla devlete giriyor, veya TAI Aselsan vb. bir kuruma girerlerse tatmin edici bir maaş ve kariyer imkanı var. İş bulamayanlar master, doktora vb. ile işsizliği erteliyor.

3. Girişimcilik ve başarı hikayeleri çok istisnai durumlardır arkadaşlar, genel durumu göstermez. "Kötü bir üniversiteyi yarıda bıraktım ama kendimi geliştirdim şimdi 20 bin lira maaşla çalışıyorum" veya "plastik enjeksiyon atölyesi açtım şimdi 20 personelim var makina mühendisleri emrimde çalışıyor" gibi hikayeler ya uydurmadır veya bir başarılı kişiye karşı en az 10 başarısızlık ve iflas vardır.

4. "Avrupa ülkeleri bizi kucak açmış bekliyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın. (Bunu Avrupa'da çalışmış birisi olarak söylüyorum) Avrupa'da işe başvurmak, mülakatlara girip işvereni senin için sponsor olmaya ve çalışma izni almaya ikna etmek hiç de kolay bir iş değil. Avrupa'da lisans mezunu genel maksat mühendis sıkıntısı yoktur. Binbir zahmetle Türk mühendis alana kadar Romanya Bulgaristan, Slovenya gibi ülkelerden çalışma izni derdi olmayan zehir gibi gençleri alırlar. Türklerin tercih edilmesi yine ucuzluktan ve en az 3-5 yıl mecburen çalışacak olmasından. Yine yazılım alanı istisnadır diyelim.

5. "Kendini geliştirirsen iş var" Yalan arkadaşlar. Kendini geliştirirsen şansın artar, ama toplam pozisyon sayısı, toplam iş sayısı o kadar fazla değil. Torpillileri, mülakatta vb. yaşayacağınız şanssızlıklar veya hataları da hesaba katarsanız ağzınızla kuş tutsanız bile işsiz kalma ihtimaliniz işe alınma ihtimalinizden daha yüksek. Dil öğrenmek, yazılım vb. öğrenmek elbette iyidir ama "çalışınca oluyor" diye bir kaide yok.

Özetle durum parlak değil malesef, ve iyiye gidecek gibi görünmüyor. Her yıl onbinlerce mühendis mezun eden üniversiteler, Avrupa'nın da doyuma ulaşması ile geleceğe çok iyimser bakmak mümkün değil. Allah yardımcınız olsun.

Başlığı açan arkadaş gibi durumdaysanız benim tavsiyem hiç bir zaman fevri bir içgüdü ile istifa etmeyin. "İş işte bulunur" diye bir laf var.
    Merhaba,

4. madde icin soyleyeceklerim var.

Hollanda'da yazilimciyim, yillardir burada calisiyorum. Dediginiz gibi surec is basvurusu, mulakat, sponsorluk seklinde isliyor. Gayet de kolay, gitmeye karar verdigimde linkedin uzerinden 10-12 pozisyona basvurdum. Bu sirketlerden 6 tanesi geri donus yapti, skype uzerinden mulakatlar, ardindan gonderilen sinavlarin/projelerin yapilmasi geri gonderilip degerlendirilmesi gibi islemlerin ardindan 15 gun icinde birden fazla sirketten teklif aldim. Kabul ettikten sonra 1 ay icinde vizem cikti. Is basvurusu yaptiktan tam 2 ay sonra yeni bir ulkeye tasindim. Belki ben cok sansliydim diyecegim ama buraya gelen Turklerin buyuk cogunlugu benim gibi.

Hollanda'da ozellikle yazilim muhendisi sikintisi var. Dediginiz gibi Romanya, Bulgaristan, Slovenya gibi ulkelerden calisma izni derdi olmayan zehir gibi gecleri almislar, almaya da devam ediyorlar fakat bu yeterli degil.
    Ben 4 yil once Hollanda'da ilk isime basladigimda calistigim sirket 200 kisiydi ve ben sirkete gelen 2. Turktum. Ilk sirketimde 1.5 yil calistim, ben ayrilirken 9 Turk vardi. 1.5 yil icinde 7 Turk aldilar. Sponsorluk ucreti ise cok degil, yanlis hatirlamiyorsam 4000€'dan daha az. Bazi sirketler tasinma icin para, ev kiralamak icin danismanlik ( Ozellikle Amsterdam'da ev bulmak is bulmaktan daha zor ) ve ev tutulana kadar kalacak yer sagliyor.

Yine Hollanda icin konusuyorum ucuzluk da soz konusu degil. Nitelikli gocmen getirebilmesi icin bir sirketin 30 yas ustune min 54k, 30 yas altina min 39k yillik brut maas vermesi lazim. Hollanda icin ortalama gelir yillik brut 36k bu arada.
    Mecburen calisma diye bir kosul da yok. Verilen calisma vizesi sizi getiren sirkete bagli. Eger is degistirirseniz yeni sirket bu vizeyi uzatiyor. Genelde gelenler 1-2 yil ilk geldikleri sirkette calisip ardindan daha yuksek maas ile is degistiriyor. Olur da bir sekilde kendinizi kovdurmayi basarirsaniz yanlis hatirlamyorsam 3 ay sureniz var yeni is bulmak icin. Sirket sizi kovsa da calisma vizesinin hemen iptal edilmesi ve sinir disi edilme gibi bir durum soz konusu degil.

Bu sartlar altinda gelenlerin buyuk cogunlugu yazilimci, talep cok oldugu icin daha kolay. Yazilimcilar disinda buraya gelen cok sayida bankaci ( yatirim bankaciligi ozellikle ), genetik muhendisi ve akademisyen var benim bildigim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 2 Temmuz 2019; 14:59:22 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ouoo

2. Maddeye cevap

"Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" üstte yazılanlardan bunları anladıysaniz tekrar okumanızı tavsiye ederim. Ki üstteki yazdığım mesajdakilere inanıp inanmamak hatta yalanlamak size kalmış. Belki benim arkadaş çevrem çok şanslıdır, belki çok zekidir ama alttan dersi kalıp mezun olamayacak arkadaşıma bile görüşme teklifi geldi. Size bunları inandıramam siz de inanmak zorunda değilsiniz, ama yalanlıyorsaniz buyrun ege bilgisayar mezunu şu tanıdığım iş bulamadı diye yalanlayabilrisiniz sizi tutan yok

"Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) üniversite mezunlarında işsizlik %50'nin üstünde."
    üstteki özet cümleyi kuran kişinin böyle bir cümle kullanması şaşırtmadı açıkçası beni. Yazılım MÜHENDİSLİĞİ ne zamandan beri mühendislik değil? Türkiye'deki hemen hemen tüm bilgisayar mühendisliği mufredatlarinda bulunan YAZILIM MÜHENDİSİLİGİ dersini alan insanların yazılım alanında çalışırken mesleğini icra etmiyor olmasıni söylemeniz gerçekten komik 2 yıllık programlama mezunu yada ilkokul mezunu herhangi biri yazılım işi yapabilir. Ama mühendislik yapamaz. Gerekli eğitimi, bilgi birikimini hatta üniversitede aldığı MÜHENDİSLİK kültürünü aldıktan sonra yazılım alanında mühendislik yapılabilir. Kaldı ki Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümleri genel olarak iş analisti, yazılım uzmanı gibi alanlara yönelik dersler vermektedir. Burada demek istediğim müfredatın neye yönelik olduğudur yoksa yazılım mühendisleri bunlar dışında alanlarda çalışamaz demiyorum, çalışıyorlar da zaten. O yüzden Türkiye'de yazılım alanında çalışan insanların eğitim aldığı ana bölüm bilgisayar mühendisliğidir. Yazılım geliştirici, yazılım mühendisi gibi unvanları da vardır. Çalıştıkları yerde de aldıkları eğitim doğrultusunda MÜHENDİSİLİK yaparlar. Bunları bilmiyor olabilirsiniz, cahilliginize veriyorum. Ama yalan arkadaşlar inanmayın seklinde insanlara bunu yalanlıyorsaniz altını da doldurmanız lazım.

Alıntıları Göster
    Yazdığım şeyden bu kadar alınmanıza önce şaşırdım, sonra yanlış anladığınızı farkettim. Ben zaten "Yazılım Mühendisliği mühendislik değil" demedim ki?
    Benim bahsettiğim "yazılım alanı" programcılık. Yani Yazılım Müh, Bilgisayar Müh., Bilgisayar Bilimleri Müh. gibi bir eğitim almayıp bir şekilde program yazma işi. Bu forumda ve bir sürü yerde "İstatistik bölümünü yarıda bıraktım, C# ile filanca yerde programcılık yapıyorum" veya "bizim kuzen lise mezunu ama embedded yazılım işinden ayda 30 bin lira kazanıyor" gibi örnekler veriliyor. Bunların bir istisna, yanıltıcı örnekler olduğunu anlatmak için yazdım.

Mühendislik bir "kültür" değildir, yasal yetkileri ve sorumlulukları olan bir meslektir, resmi bir ünvandır (Doktorluk, Avukatlık gibi). Okul dışında sonradan alınmaz. Mesela Elektrik Müh. diplomanız ve EMO'dan alınan yetki belgeniz yoksa bir işletmenin sorumlu elektrik mühendisi olarak çalışamazsınız, enerji ve topraklama projelerini onaylayamazsınız, imza atamazsınız. Kendiniz mühendislik fakültesinden mezun olup (eğer doğruysa) bunu bilmemeniz ve beni cahillikle suçlamanız da enteresan.

Tekrar yazayım, yazılım (programcılık) alanı iş bulma açısından bir istisnadır; insanlar asıl meslekleri (diplomaları) dışındaki bu alanda kendini geliştirebilir ve kendi imkanlarıyla denemeler yaparak düşük maliyetlerle, ilgi ve sebat ile profesyonel piyasada para kazanacak seviyeye gelebilirler (bunun için Bilgisayar Müh. Lisans diploması aranmaz). Ayrıca yazılım firmalarının kayda değer tek gideri personeldir, iyi bir programcı büyük bir katma değer yaratabileceğinden bireysel rekabetçilik ile iyi paralar kazanmak mümkündür. Ama yazılım piyasasına bakıp diğer branşlar için "iş var ama başvuranlar yetersiz, kendini geliştirirsen iş bulursun" vb. tavsiyeler vermek gerçeklikten uzak.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AFB8954A9

Yazdığım şeyden bu kadar alınmanıza önce şaşırdım, sonra yanlış anladığınızı farkettim. Ben zaten "Yazılım Mühendisliği mühendislik değil" demedim ki?
    Benim bahsettiğim "yazılım alanı" programcılık. Yani Yazılım Müh, Bilgisayar Müh., Bilgisayar Bilimleri Müh. gibi bir eğitim almayıp bir şekilde program yazma işi. Bu forumda ve bir sürü yerde "İstatistik bölümünü yarıda bıraktım, C# ile filanca yerde programcılık yapıyorum" veya "bizim kuzen lise mezunu ama embedded yazılım işinden ayda 30 bin lira kazanıyor" gibi örnekler veriliyor. Bunların bir istisna, yanıltıcı örnekler olduğunu anlatmak için yazdım.

Mühendislik bir "kültür" değildir, yasal yetkileri ve sorumlulukları olan bir meslektir, resmi bir ünvandır (Doktorluk, Avukatlık gibi). Okul dışında sonradan alınmaz. Mesela Elektrik Müh. diplomanız ve EMO'dan alınan yetki belgeniz yoksa bir işletmenin sorumlu elektrik mühendisi olarak çalışamazsınız, enerji ve topraklama projelerini onaylayamazsınız, imza atamazsınız. Kendiniz mühendislik fakültesinden mezun olup (eğer doğruysa) bunu bilmemeniz ve beni cahillikle suçlamanız da enteresan.

Tekrar yazayım, yazılım (programcılık) alanı iş bulma açısından bir istisnadır; insanlar asıl meslekleri (diplomaları) dışındaki bu alanda kendini geliştirebilir ve kendi imkanlarıyla denemeler yaparak düşük maliyetlerle, ilgi ve sebat ile profesyonel piyasada para kazanacak seviyeye gelebilirler (bunun için Bilgisayar Müh. Lisans diploması aranmaz). Ayrıca yazılım firmalarının kayda değer tek gideri personeldir, iyi bir programcı büyük bir katma değer yaratabileceğinden bireysel rekabetçilik ile iyi paralar kazanmak mümkündür. Ama yazılım piyasasına bakıp diğer branşlar için "iş var ama başvuranlar yetersiz, kendini geliştirirsen iş bulursun" vb. tavsiyeler vermek gerçeklikten uzak.

Alıntıları Göster
    Yazdıklarımı yalanladıniz ben de cevap hakkımı kullandım. Sözlerimin sivriligini alınmak olarak algılamissiniz sanırım.

"Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" Yalan arkadaşlar inanmayın. Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) ** ile başlayan yazınızda bu işin eğitimini almadan yazılım alanında çalışan insanları kastediyorsaniz evet, haklısınız bu konuda aynı dusuncedeyiz zaten. Ama ben ilgili yazıda eğitimini almamış kişileri kastettiğiniz bir belirti göremiyorum. (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) yazan kısımda bunu belirttiğinizi düşünüyorsanız ortada yanlış anlatım veya yanlış anlama sorunu var bunun tartışılacak bir durumu yok..

Ben yazdığım yazıda mühendislik "kültür" dür demedim. Cümleyi aynen yazıyorum "Gerekli eğitimi, bilgi birikimini hatta üniversitede aldığı MÜHENDİSLİK kültürünü aldıktan sonra yazılım alanında mühendislik yapılabilir." buradan mühendislik "kültür" dür dediğimi düşünüyorsanız üstteki yanlış anlaşılmanin da neden olduğunu çok sorgulamamak lazım bence. Gerekli eğitimi ( belirtmiş olduğunuz diplomayı, mesleği, unvanı almak için gerekli eğitim), bilgi birikimini (yine eğitim hayatında almış olduğu teorik ve pratik bilgi birikimi) hatta bunların üstüne üniversitede aldığı mühendislik kültürü ( mühendislik etiği ilkelerine bakmanızı öneririm) alan kişiler mühendislik yapabilir dedim. Siz buradan mühendislik "kültür" dür dediğimi düşünüyorsaniz ya anlatımım eksik, ya sizin anlayışınız kıt, ya da işinize geldiği gibi algınız hangi yöndeyse onu anlıyorsunuz..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Tebrikler aydınlanma için.

Bu devlet hacıya hocaya değil de analitik zekaya yıllarca süren Mühendislik eğitimine tabi tutulmuş ve kendini geliştirmiş insana yatırım yapmaya karar verirse geri dönmeni temenni ederim.

• İş mühendislik olunca farkını koyman lazım ki maaşın iyi olsun diğer türlü sürünüp duruyorsun. Bir kere okurken iş tecrübesi edinmediysen projelerine odaklanmadıysan kısacası kendini geliştirmediysen okul bittikten sonra alacağın maaş asgari ücret civarında olur. Bunda en büyük etken üniversitelerin her sene piyasanın istediğinden çok daha fazla mezun vermesidir. Ha bilgisayar mühendisliği ya da yazılım okusaydın belki durumlar daha iyi olabilirdi. Neyse hayırlısı neyse o olsun. Kendini mutlu hissediyorsan istediğin kadar bir gelire sahipsen ne mutlu sana. İnsanlara mühendislik iyidir diye diye okutturdular mühendisliği. Şimdi ne oldu arz talep meselesinden kaynaklı insanlar maaşları haliyle beğendiler sonra yurtdışına kaçtılar. Aselsan daki mühendislerin gitmesi gibi benim abim de makine mühendisliği okuyup o aselsan mühendislerinin gittiği firmaya Hollanda'ya taşındı. Sebebi de yöneticilik yapmadan yükselememesiydi. Biz ise özel sektörde çürümeye devam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 2 Temmuz 2019; 17:9:12 >

• Hayatta duragan olmamak cok onemli, muhendislik vs... birakirsiniz ama maddi-manevi tatmin olabileceginiz baska islerde surekli olarak cabalamaniz, yenilmeniz, dusmeniz ve tekrar ayaga kalkmaniz lazim.

Zaten basari dediginiz sey cok denemekle oluyor. Yoksa asla 2-3 denemeyle basariya ulastim diyen birine inanmayin, oyle bir sey yok.

Ticaret hayatinizda basarilar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: defaulticus

İş mühendislik olunca farkını koyman lazım ki maaşın iyi olsun diğer türlü sürünüp duruyorsun. Bir kere okurken iş tecrübesi edinmediysen projelerine odaklanmadıysan kısacası kendini geliştirmediysen okul bittikten sonra alacağın maaş asgari ücret civarında olur. Bunda en büyük etken üniversitelerin her sene piyasanın istediğinden çok daha fazla mezun vermesidir. Ha bilgisayar mühendisliği ya da yazılım okusaydın belki durumlar daha iyi olabilirdi. Neyse hayırlısı neyse o olsun. Kendini mutlu hissediyorsan istediğin kadar bir gelire sahipsen ne mutlu sana. İnsanlara mühendislik iyidir diye diye okutturdular mühendisliği. Şimdi ne oldu arz talep meselesinden kaynaklı insanlar maaşları haliyle beğendiler sonra yurtdışına kaçtılar. Aselsan daki mühendislerin gitmesi gibi benim abim de makine mühendisliği okuyup o aselsan mühendislerinin gittiği firmaya Hollanda'ya taşındı. Sebebi de yöneticilik yapmadan yükselememesiydi. Biz ise özel sektörde çürümeye devam.
    İhtiyaçlar değişti bizde teknoloji yok tabi altyapısı yok eğitimi de yok.AR-GE side yok.Makine robotiğe kaydı bilgisayar ise yazılıma ihtiyaçlar değişti daha çok yönelimse bunların dallanma ve birleşimi ile olan noktalara gitti bizde eğitim yıllar önce ne ise hala o güncel değil ezbere tek düze bu yüzden varolan ve ihtiyaca yönelik ne varsa ona uygun birey yetiştirilmiyor.Bizdeki eğitim hala ilkellikten kalma ama şuanki güncel durumda ihtiyaçlar üzerine bir gidişat yok yani günümüzde belli kalıplar hazır direk kullan durumu var ama eğitimde ise ta ilkel çağlara ilk nasıl bulunmuşa kadar gidiyor iş avrupada iş daha kolaylaştırılabilirken bizde ise daha nasıl zorlaştırabiliriz diye uğraşılıyor yani öğrenciyi zorlamayı sanki eğitimin çok güçlü olduğunu benimsetmek zannediyorlar.Bizdeki algı avrupa ve abddeki durumda bunun farklılığını ortaya koyuyor.Bizde başta üniversite eğitimi yanlış.Üniversiteler üniversite kalitesinde değil sorunlu lisenin bir üst versiyonu gibiler yüksek lise gibi yani.Pek çok üniversitenin kampüsü bile yok

• 35plt35 kullanıcısına yanıt
    Teknik ressamlar için doğru hocam ama mühendis olarak ileri düzey AutoCAD bilmen bir işe yaramaz. Çizim yapmayacaksın ki. Çizilmiş projeyi açıp okuyacaksın.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • armutsever A kullanıcısına yanıt
    Hocam ben mezun olduktan 1 hafta sonra yurtdışında işe başladım. Hatta stajyerken bile Rusya ve Japonya'da çalıştım. 11 yıldır da yurtdışındayım. Hiç Türkiye'de çalışmadım. Millet hep ağlıyor. Şu dönem kötü bir dönem anlıyorum ama bu kadar da karamsar olmayın. Hayatında şehir dışına çıkmamış adamlar yurtdışı profesörü gibi yorum sallıyor!

• Kerdesim daha cok genc ve yeterli tecrubeye sahip olmayan bir meslektasimsin.

Anladigim kadariyla kurumsal bir firmada calismiyordun, cunku bu sekilde kufurlu toplantilar falan olamaz bu firmalarda.

Eger meslegini seviyor ve halen yapmak istiyorsan sana tavsiyem iyi bir kariyer icin maasa bakmadan bulundugun sektoru ogrenmeye ve anlamaya calis. Madem yabanci dilin de var bu surecte kurumsal/cok uluslu firmalarin is ilanlarini kovalayabilirsin.

Sen tecrube kazanip isinde basarili oldukca para kendiliginden gelmeye baslayacaktir buna emin olabilirsin.

Sunu unutma ki isin artik senin hayatindir. Sabah 8 aksam 5 calisarak, hele ki tecrubesiz oldugun bu donemde hic bir ilerleme katedemezsin

Basarilar dilerim..

• quote:

Orijinalden alıntı: furkan1zek

Almanca, japonca ogrenmenin vs hicbir anlami yok. Bir kere zaten Turkiyeden nereden diploma alirsaniz alin lisans mezunu yurtdisinda is bulamaz. Mutlaka yurtdisinda yuksek lisans vs. yapmalari beklenir. Muhendisligin tek dili ingilizcedir. Butun makaleler, bildiriler, kitaplar vs. hepsi ingilizce yazilir. Turkiye de mezun her alanda cok bu yuzden nasilsa mezun var diye is veren 3 kurusa insan calistiriyor.

Alıntıları Göster
    Atilim bilgisayar mezunuyum Kanadadayim, arkadaslari yanlis yonlendirmeyin lutfen. Turkiyede muhendislik mezunu iseniz yurt disinda is bulabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

Merhaba,

4. madde icin soyleyeceklerim var.

Hollanda'da yazilimciyim, yillardir burada calisiyorum. Dediginiz gibi surec is basvurusu, mulakat, sponsorluk seklinde isliyor. Gayet de kolay, gitmeye karar verdigimde linkedin uzerinden 10-12 pozisyona basvurdum. Bu sirketlerden 6 tanesi geri donus yapti, skype uzerinden mulakatlar, ardindan gonderilen sinavlarin/projelerin yapilmasi geri gonderilip degerlendirilmesi gibi islemlerin ardindan 15 gun icinde birden fazla sirketten teklif aldim. Kabul ettikten sonra 1 ay icinde vizem cikti. Is basvurusu yaptiktan tam 2 ay sonra yeni bir ulkeye tasindim. Belki ben cok sansliydim diyecegim ama buraya gelen Turklerin buyuk cogunlugu benim gibi.

Hollanda'da ozellikle yazilim muhendisi sikintisi var. Dediginiz gibi Romanya, Bulgaristan, Slovenya gibi ulkelerden calisma izni derdi olmayan zehir gibi gecleri almislar, almaya da devam ediyorlar fakat bu yeterli degil.
    Ben 4 yil once Hollanda'da ilk isime basladigimda calistigim sirket 200 kisiydi ve ben sirkete gelen 2. Turktum. Ilk sirketimde 1.5 yil calistim, ben ayrilirken 9 Turk vardi. 1.5 yil icinde 7 Turk aldilar. Sponsorluk ucreti ise cok degil, yanlis hatirlamiyorsam 4000€'dan daha az. Bazi sirketler tasinma icin para, ev kiralamak icin danismanlik ( Ozellikle Amsterdam'da ev bulmak is bulmaktan daha zor ) ve ev tutulana kadar kalacak yer sagliyor.

Yine Hollanda icin konusuyorum ucuzluk da soz konusu degil. Nitelikli gocmen getirebilmesi icin bir sirketin 30 yas ustune min 54k, 30 yas altina min 39k yillik brut maas vermesi lazim. Hollanda icin ortalama gelir yillik brut 36k bu arada.
    Mecburen calisma diye bir kosul da yok. Verilen calisma vizesi sizi getiren sirkete bagli. Eger is degistirirseniz yeni sirket bu vizeyi uzatiyor. Genelde gelenler 1-2 yil ilk geldikleri sirkette calisip ardindan daha yuksek maas ile is degistiriyor. Olur da bir sekilde kendinizi kovdurmayi basarirsaniz yanlis hatirlamyorsam 3 ay sureniz var yeni is bulmak icin. Sirket sizi kovsa da calisma vizesinin hemen iptal edilmesi ve sinir disi edilme gibi bir durum soz konusu degil.

Bu sartlar altinda gelenlerin buyuk cogunlugu yazilimci, talep cok oldugu icin daha kolay. Yazilimcilar disinda buraya gelen cok sayida bankaci ( yatirim bankaciligi ozellikle ), genetik muhendisi ve akademisyen var benim bildigim.

Alıntıları Göster
    Hocam hangi üniversiteden mezunsunuz ?
    Hollanda'da iş bulmak için Almanca Danca vs. bilmeye gerek var mı yoksa İngilizce yeterli mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: CeremiKılarksın

Hocam hangi üniversiteden mezunsunuz ?
    Hollanda'da iş bulmak için Almanca Danca vs. bilmeye gerek var mı yoksa İngilizce yeterli mi ?

Alıntıları Göster
    Merhaba,

Mezun degilim, bu konu altinda basla bir mesajda da yazmistim. YTU matematik muhendisliginde 10-12 sene kadar kayitli kaldim ama bitiremedim.
    Ne Almanca ne de Danca Hollanda'da konusulmuyor, gerek yok. Is icin Ingilizce yeterli, eger Amsterdam'da yasayacaksaniz gunluk hayat icin de yeterli. Guneye dogru kucuk sehir ve kasabalarda Ingilizce bilenlerin orani dusuk belki oralarda gunluk hayatta rahat etmek icin Dutch ogrenmek gerekebilir.

• Mesut baba hangi üniversite?

• Çok çabuk pes etmissin bence biraz sabırlı olman gerekiyor herkesin başlangıçta ışleri istediği gibi olmuyor

• Bir de böyleleri çıktı iyi mi? Neymiş mühendislikten istifa etmişmiş. Sen ;

1. Dil bilme
    2. Kendini geliştirip farkındalık yaratma
    3. Çalıştığım firmayı nasıl geliştiririm diye düşünme

Sonra gel mühendislikten istifa ettim de. Şu anda bütün mühendislerin gözü yaşlı! Bak üniversiteni sormuyorum bile. Çünkü bu yazdığım 3 temel nokta bile seni çok farklı kılar. Hangi üniversiteden mezun olduğun çokta önemli değil. Bende çok kötü denilebilecek bir üniversiteden mezun oldum ve aynı senin gibiydim ama mesleği bırakma yerine eksiklerimi tamamlamayı seçtim. Önce odtü de dil kursuna gittim 2 yıl, sonra pmi eğitimi aldım ve orta sınıf denilebilecek bir firmada 3 yıl resmen sürünmemden sonra şimdi son 10 yıldır proje müdürü olarak büyük bir kurumda çalışıyorum. Ve devasa denilebilecek projeler yürütüyorum. Kısacası şimdiden pes edip tişört satmaya başladın ya bari tişörtlerin en iyisini nasıl yaparımı düşün. Yaptığın işte en iyisi olmayı hedeflemezsen yanlış anlama ama hiçbir şey olamazsın.

• Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'nden 2012'de mezun oldum. Şu an kurumsal bir firmada Saha Uygulama Mühendisi olarak çalışıyorum. Mezun olduğumdan bu yana Otomasyon sektöründeyim. Şu an bahsettiğin maaşın çok daha fazlasını kazanıyorum, özel sağlık sigortam var, bana tahsis edilen arabayı sınırsız kullanabiliyorum, firma bünyesinde özel bireysel emeklilik sistemine dahilim...

Buraya nereden geldiğime gelince, 1500₺ maaş ile işe başladım. İş yerine servisle gidip geliyordum. Ek hiç bir hakkım yoktu...

Cefa çekmeden sefa gelmiyor arkadaşım. Tecrübe edinmeden iyi imkanlar istiyorsunuz. Hangi üniversiteden mezun olduğunuz çok da önemli değil. Kendinizi ne kadar iyi yetiştirdiğiniz önemli.
  • Kapitalist sistem yapacak bir şey yok. Bir oyun varsa kuralına göre oynayacaksın, veya hile yapacaksın.
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.