Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (12. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamamen şirket ile ilgili bir durum. Güvenlik görevlisiyim sabah 8 akşam 4 çalişıyorum 7.5 saat günde. Hafta sonu pazar izinliyim vardiyam yok 4200 TL alıyorum agi dahil. Yeni giren mühendisler agi dahil 2400 tl den başlıyor. Ama şöyle bir durum var o giren mühendis 5 yılda beni yakalar ve geçer. Ben ise bu şirkette 2009 dan beri çalışıyorum. Çoğu mühendis den de daha fazla sözüm geçtiği oluyor. Siz bir şirkete girip ilk yıldan 5.6 bin maaş alayım. Herkes bana gıpta etin sözüm geçsin sevileyim derseniz ya kendi işinizi kurarsınız şimdiki yaptığınız gibi yada ömrünüz iş değiştirmekle geçer
  • iyi sayılabilecek üniversite geyiği gerçekten baydı artık

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Donanımsal

Mutlu değilsen ömrünün sonuna kadar o işi yapmak psikolojik bakımdan sizi sıkıntıya sokacaktır yaşınız daha genç 30'undan sonra doktor, avukat olanlar bu ülkede ailenizin maddi kaygısı yoksa her türlü öğrenilebilir.
    Yas 24 maddi sorunlar ama saglik dusunuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence cok iyi yapmışsın. Yaşın cok genc. 3-4 sene uğraşırsın. Mutlu olmaz isen, yine mühendislik yaparsın. En azından içinde "denemedim" gibi bir his kalmaz. Denedim ve her 2 yolu da gördüm. Kararımı verdim olur. 30'lu yaşlarda bu kararı vermek zor oluyor. Evleniyorsun, aile işin içine giriyor. Sorumluluk artıyor. Bir de (göreceli olarak) iyi kazanmaya başlıyorsun. Dışarısı daha kötü diyip, sevmediğin yerde kalmak zorunda kalabiliyorsun.

İyi yapmışsın. Hayırlı olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: shankssan

Tamamen şirket ile ilgili bir durum. Güvenlik görevlisiyim sabah 8 akşam 4 çalişıyorum 7.5 saat günde. Hafta sonu pazar izinliyim vardiyam yok 4200 TL alıyorum agi dahil. Yeni giren mühendisler agi dahil 2400 tl den başlıyor. Ama şöyle bir durum var o giren mühendis 5 yılda beni yakalar ve geçer. Ben ise bu şirkette 2009 dan beri çalışıyorum. Çoğu mühendis den de daha fazla sözüm geçtiği oluyor. Siz bir şirkete girip ilk yıldan 5.6 bin maaş alayım. Herkes bana gıpta etin sözüm geçsin sevileyim derseniz ya kendi işinizi kurarsınız şimdiki yaptığınız gibi yada ömrünüz iş değiştirmekle geçer
    10-15 sene önce, iyi bir üniversite mezunu 4-5 asgari ücret ile işe başlardı. İşe başlama maaşınla çok iyi geçinir , kısa sürede araba alırdı, biraz kasarsa ev alırdı. Şimdi (uç örnekler, firma ve aday dışında) yeni mezunlar en fazla 1,5 asgari ücret alıyor. Sıfır bir adama kimse 4-5 bin vermiyor. Eskiden 8-10 bin verilirdi bugünün parasına göre, mesela benim ilk maaşım, kiramın 4 katı idi, kiram ise bugün tutacak olsam o evi, en az 2000 TL idi. Ya da şunu diyim ben, yeni mezunken aldığım ücret ile, tüm geçimimi sağlıyor, ev eşyası taksitlerimi ödüyor, yüksek lisans ücretimi ödüyor, üniversitede aldığım kredi borcunu ödüyor, üstüne para biriktirip kısa sürede araba alıyordum. Gerisini siz düşünün...

Son 10 senede malesef iktidarın bize attığı kazıktır. Tüm yük beyaz yakanın omuzlarında artık.

• altai35 A kullanıcısına yanıt
    Hocam 2008'de inşaat mühendisi olarak mezun olduktan 1 hafta sonra yurtdışında işe başlamıştım. İlk maaşım şimdinin lira kuruyla 14.000 liraydı. Zamanla 18.000 lira, 24.000 lira, 30.000 lira, 48.000 lira derken 60.000 liraya kadar çıktı aylık. Son 3 yıldır Amerika'da çalışıyorum. 11 sene olmuş mezun olalı, Amerika'da aldığımız para ayda 30.000 liraya düşmüş. Gerçekten son 10 yılın en kötü dönemini yaşıyoruz. Bu arada maaşı lira olarak yazınca pek bi çok gözüküyormuş maaşallah :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 2 Temmuz 2019; 22:54:40 >
  • Bende elektrik mühendisiyim şimdiki aklım olsa üniversite okumazdım 18 yaşında teknik analiz öğrenip 100 bin tl nakit param olsa yeter gerisi hikaye...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kel_bakkal -- 2 Temmuz 2019; 22:55:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

Merhaba,

4. madde icin soyleyeceklerim var.

Hollanda'da yazilimciyim, yillardir burada calisiyorum. Dediginiz gibi surec is basvurusu, mulakat, sponsorluk seklinde isliyor. Gayet de kolay, gitmeye karar verdigimde linkedin uzerinden 10-12 pozisyona basvurdum. Bu sirketlerden 6 tanesi geri donus yapti, skype uzerinden mulakatlar, ardindan gonderilen sinavlarin/projelerin yapilmasi geri gonderilip degerlendirilmesi gibi islemlerin ardindan 15 gun icinde birden fazla sirketten teklif aldim. Kabul ettikten sonra 1 ay icinde vizem cikti. Is basvurusu yaptiktan tam 2 ay sonra yeni bir ulkeye tasindim. Belki ben cok sansliydim diyecegim ama buraya gelen Turklerin buyuk cogunlugu benim gibi.

Hollanda'da ozellikle yazilim muhendisi sikintisi var. Dediginiz gibi Romanya, Bulgaristan, Slovenya gibi ulkelerden calisma izni derdi olmayan zehir gibi gecleri almislar, almaya da devam ediyorlar fakat bu yeterli degil.
    Ben 4 yil once Hollanda'da ilk isime basladigimda calistigim sirket 200 kisiydi ve ben sirkete gelen 2. Turktum. Ilk sirketimde 1.5 yil calistim, ben ayrilirken 9 Turk vardi. 1.5 yil icinde 7 Turk aldilar. Sponsorluk ucreti ise cok degil, yanlis hatirlamiyorsam 4000€'dan daha az. Bazi sirketler tasinma icin para, ev kiralamak icin danismanlik ( Ozellikle Amsterdam'da ev bulmak is bulmaktan daha zor ) ve ev tutulana kadar kalacak yer sagliyor.

Yine Hollanda icin konusuyorum ucuzluk da soz konusu degil. Nitelikli gocmen getirebilmesi icin bir sirketin 30 yas ustune min 54k, 30 yas altina min 39k yillik brut maas vermesi lazim. Hollanda icin ortalama gelir yillik brut 36k bu arada.
    Mecburen calisma diye bir kosul da yok. Verilen calisma vizesi sizi getiren sirkete bagli. Eger is degistirirseniz yeni sirket bu vizeyi uzatiyor. Genelde gelenler 1-2 yil ilk geldikleri sirkette calisip ardindan daha yuksek maas ile is degistiriyor. Olur da bir sekilde kendinizi kovdurmayi basarirsaniz yanlis hatirlamyorsam 3 ay sureniz var yeni is bulmak icin. Sirket sizi kovsa da calisma vizesinin hemen iptal edilmesi ve sinir disi edilme gibi bir durum soz konusu degil.

Bu sartlar altinda gelenlerin buyuk cogunlugu yazilimci, talep cok oldugu icin daha kolay. Yazilimcilar disinda buraya gelen cok sayida bankaci ( yatirim bankaciligi ozellikle ), genetik muhendisi ve akademisyen var benim bildigim.

Alıntıları Göster
    İşte yazılım alanındaki istisna, dediğim gibi. Hollanda'da Harita Mühendisi, Muhasebeci veya Kimyager olarak bi işe girme şansınız neredeyse sıfır. Eğer özellikle aranan yeni bir uygulamada master veya doktora yapmadıysanız, klasik meslekler için AB dışından eleman getirecek bir ihtiyaç yok.
    Programcılık çağımızın altın bileziği gibi, sahip olanlara büyük fırsatlar ve özgürlük veriyor, dil ve kültüre bağlı olmadığı için büyük bir mobilite sağlıyor. Bu diğer meslekler için geçerli değil.
    Bariyerler ortadan kalksa, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkelerden yazılımcılar Avrupa ve ABD'ye serbestçe girebilse ve çalışabilse bu sektörde maaşlar çok daha aşağı iner. Yazılımcılar bulundukları şanslı dönem ve koşulların avantajını unutup her şeyi kendi başarıları gibi görmeye meyilli oluyorlar (hepimiz gibi).

• salih uçan S kullanıcısına yanıt
    esnaf daha zor sıgortalı çalıştırsın hop sigorta vergısı muhasebe ucreti her yıl dükkan sahibi %15 zam der sabah 9 gece 12 mecbur durursun ayın sonunda cebinde 2 binlira geçin geçine bilirsen
    artık esnaflıkta bitti kısacası memurluk luks
  • Otomobil sektörü yeni mezuna 8.000 lira veriyor.
    Firma var, firmaaaa var.

Siz düzgün firmada degilsiniz sonuç bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AFB8954A9

İşte yazılım alanındaki istisna, dediğim gibi. Hollanda'da Harita Mühendisi, Muhasebeci veya Kimyager olarak bi işe girme şansınız neredeyse sıfır. Eğer özellikle aranan yeni bir uygulamada master veya doktora yapmadıysanız, klasik meslekler için AB dışından eleman getirecek bir ihtiyaç yok.
    Programcılık çağımızın altın bileziği gibi, sahip olanlara büyük fırsatlar ve özgürlük veriyor, dil ve kültüre bağlı olmadığı için büyük bir mobilite sağlıyor. Bu diğer meslekler için geçerli değil.
    Bariyerler ortadan kalksa, Hindistan, Çin, Rusya gibi ülkelerden yazılımcılar Avrupa ve ABD'ye serbestçe girebilse ve çalışabilse bu sektörde maaşlar çok daha aşağı iner. Yazılımcılar bulundukları şanslı dönem ve koşulların avantajını unutup her şeyi kendi başarıları gibi görmeye meyilli oluyorlar (hepimiz gibi).

Alıntıları Göster
    "İşte yazılım alanındaki istisna" yanlis ifade, yazilim alaninin kendisi istisna.

Ardindan soylediginiz sey yine yanlis.Kac yil Hollanda'da calistiniz/yasadiniz bilmiyorum ama cok kesin ifadelerle cok yanlis seyler soyluyorsunuz.

Hollanda ozeli icin konusuyorum, yazilimcilarin sponsor bulup gelmesi diger muhendislik alanlarina gore daha kolay. Hollanda gocmen idaresinin resmi sitesinde sponsor olabilecek sirketler burada listeleniyor.

ind.nl
    Public Register Recognised Sponsors | Immigration and Naturalisation Service (IND)
    https://ind.nl/en/Pages/public-register-recognised-sponsors.aspx

Bu sponsorluklarin muhendisleri ilgilendiren kismi "Public Register Regular Labour and Highly Skilled Migrants" basligi altindaki sirketler. Bunlarin listesi de burada.

https://ind.nl/en/Documents/Public_Register_Regular_Labour_and_Highly_Skilled_Migrants.pdf

Listeye bakarsaniz yaklasik 7000 sirket var. Bunlarin buyuk kismi yazilim/teknoloji firmasi. Bu yuzden yazilimcilar daha kolay sponsor bulabiliyor cunku talep cok. Bu listede kimyasindan tutun da kutu uretinene kadar bir suru sirket var. Usenmeyen gider bu sirketleri linkedin'de aratir kendi alaninda acik pozisyon var mi bakar.
    Sizin dediginiz gibi yeni bir uygulamada master ya da doktora ( bu nasil bir tabir onu da anlamadim, uygulamanin nesinde master ya da doktora yapilir? ) yapmaniza gerek yok.

Kuzenimin kizi bankaci, risk yonetimi departmaninda calisiyordu Turkiye'de. Burada is buldu geldi. Esi de Turkiye'de denetim sirketlerinin birisinde calisiyordu, ne yaptigini dedesi sorsa detaya girmemek icin "muhasebeci" der gecer. O da is buldu geldikten sonra.

Ben yillardir burada yasiyorum, bilmedigim etmedigim bir suru sey var. Insanlara cevap yazarken yanlis yonlendirmemek icin tedirgin oluyorum, dikkat ediyorum. Siz boyle kesin ifadeleri hangi deneyiminize ve bilginize dayanarak soyleyebiliyorsunuz?

Programcilik/yazilimcilik altin bileziktir evet ama dil ve kulture bagli olmamasi gibi bir olay da yok. Yine cok net ifadeler kullaniyorsunuz, ne kadar calistiniz bu sektorde? 15 yildan fazla tecrubem var, diyebilecegim en onemli sey yazilimin ekip isi oldugu. Ekibin bir arada calismasi icin de iletisim ve insalarin uyumlu olmasi gerektigi. Dil ( ingilizce ) olmadan Turkiye'nin en iyi yazilimcisi ( bu da ingilizce bilmeden olmaz gerci ) gelse ise kabul edilmez. Ekip elemanlari digerinin kulturunu anlamazsa uyumlu olamaz. Iste bu yuzden bir sonraki paragrafta kullandiginiz ifade de yanlis. Isim geregi hem ofiste Hintliler ile hem de Bangalore'daki ofistekilerle uzaktan her gun calisiyorum. Aradaki kultur farkliliginin calismayi ne kadar zarlastirdigini bilseniz bu laflari edemezsiniz.
    Uzakdogu ve Hint kulturu AB icin uygun degildir. Turklerin tercih edilmesinin en buyuk sebeplerinden birisi, Turkiye'deki egitimli/sekuler kesimin bati kulturune uyumlu olmasi. Keza Rusya, Belarus, Ukrayna'dan dunya kadar adam var. Benim calistigim ekip 16 kisi. 1 Turk, 1 Dutch, 1 Hintli, 1 Gurcu, 2 Macar var geriye kalan 10 kisi Rus, Belarus ya da Ukraynali. Keza Amsterdam'da herhangi bir teknoloji meetup'ina gitseniz ortalikta cayir cayir Rusca konusan gruplar duyuyorsunuz.

Malesef tahminimce sifir tecrube ve kulaktan dolma bilgilerle cok yanlis bilgileri cok kesin ifadelermis gibi aktariyorsunuz. "Su ulkede, su sektorde, su kadar yil calistim gorduklerim bunlar" ya da bir arastirma/calisma gosterin somut kaynaklar gosterin. Soyledikleriniz malesef arkasi tamamen bos ifadeler.

Edit: Bu arada bir kac arkadas mesaj atiyor fakat profilime girerseniz about kisminda mesajlara cevap veremedigim yaziyor. Kusura bakmasinlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 2 Temmuz 2019; 23:41:48 >

• Earsonics ES5 E kullanıcısına yanıt
    O dalgaların sesi, anlayamayız.
  • Elektrik Muhendisligi okumussun akilli, caliskan insansin boyle aglanma erkek adamsin yirtici ol. Bir sey bilip bilmedigini sorduklarinda ogreniriz cozeriz, biraz kafa yorar yapariz de. Bir tane sirkete kizip diploma cope atilmaz. Bu ulkede ne laleler ne isleri yapiyorlar.

• Eğer ülkelerin bi mesleği olmuş olsaydı türkiye kesin memur olurdu.

• quote:

Orijinalden alıntı: bestanealtcizgi

"İşte yazılım alanındaki istisna" yanlis ifade, yazilim alaninin kendisi istisna.

Ardindan soylediginiz sey yine yanlis.Kac yil Hollanda'da calistiniz/yasadiniz bilmiyorum ama cok kesin ifadelerle cok yanlis seyler soyluyorsunuz.

Hollanda ozeli icin konusuyorum, yazilimcilarin sponsor bulup gelmesi diger muhendislik alanlarina gore daha kolay. Hollanda gocmen idaresinin resmi sitesinde sponsor olabilecek sirketler burada listeleniyor.

https://ind.nl/en/Pages/public-register-recognised-sponsors.aspx

Bu sponsorluklarin muhendisleri ilgilendiren kismi "Public Register Regular Labour and Highly Skilled Migrants" basligi altindaki sirketler. Bunlarin listesi de burada.

https://ind.nl/en/Documents/Public_Register_Regular_Labour_and_Highly_Skilled_Migrants.pdf

Listeye bakarsaniz yaklasik 7000 sirket var. Bunlarin buyuk kismi yazilim/teknoloji firmasi. Bu yuzden yazilimcilar daha kolay sponsor bulabiliyor cunku talep cok. Bu listede kimyasindan tutun da kutu uretinene kadar bir suru sirket var. Usenmeyen gider bu sirketleri linkedin'de aratir kendi alaninda acik pozisyon var mi bakar.
    Sizin dediginiz gibi yeni bir uygulamada master ya da doktora ( bu nasil bir tabir onu da anlamadim, uygulamanin nesinde master ya da doktora yapilir? ) yapmaniza gerek yok.

Kuzenimin kizi bankaci, risk yonetimi departmaninda calisiyordu Turkiye'de. Burada is buldu geldi. Esi de Turkiye'de denetim sirketlerinin birisinde calisiyordu, ne yaptigini dedesi sorsa detaya girmemek icin "muhasebeci" der gecer. O da is buldu geldikten sonra.

Ben yillardir burada yasiyorum, bilmedigim etmedigim bir suru sey var. Insanlara cevap yazarken yanlis yonlendirmemek icin tedirgin oluyorum, dikkat ediyorum. Siz boyle kesin ifadeleri hangi deneyiminize ve bilginize dayanarak soyleyebiliyorsunuz?

Programcilik/yazilimcilik altin bileziktir evet ama dil ve kulture bagli olmamasi gibi bir olay da yok. Yine cok net ifadeler kullaniyorsunuz, ne kadar calistiniz bu sektorde? 15 yildan fazla tecrubem var, diyebilecegim en onemli sey yazilimin ekip isi oldugu. Ekibin bir arada calismasi icin de iletisim ve insalarin uyumlu olmasi gerektigi. Dil ( ingilizce ) olmadan Turkiye'nin en iyi yazilimcisi ( bu da ingilizce bilmeden olmaz gerci ) gelse ise kabul edilmez. Ekip elemanlari digerinin kulturunu anlamazsa uyumlu olamaz. Iste bu yuzden bir sonraki paragrafta kullandiginiz ifade de yanlis. Isim geregi hem ofiste Hintliler ile hem de Bangalore'daki ofistekilerle uzaktan her gun calisiyorum. Aradaki kultur farkliliginin calismayi ne kadar zarlastirdigini bilseniz bu laflari edemezsiniz.
    Uzakdogu ve Hint kulturu AB icin uygun degildir. Turklerin tercih edilmesinin en buyuk sebeplerinden birisi, Turkiye'deki egitimli/sekuler kesimin bati kulturune uyumlu olmasi. Keza Rusya, Belarus, Ukrayna'dan dunya kadar adam var. Benim calistigim ekip 16 kisi. 1 Turk, 1 Dutch, 1 Hintli, 1 Gurcu, 2 Macar var geriye kalan 10 kisi Rus, Belarus ya da Ukraynali. Keza Amsterdam'da herhangi bir teknoloji meetup'ina gitseniz ortalikta cayir cayir Rusca konusan gruplar duyuyorsunuz.

Malesef tahminimce sifir tecrube ve kulaktan dolma bilgilerle cok yanlis bilgileri cok kesin ifadelermis gibi aktariyorsunuz. "Su ulkede, su sektorde, su kadar yil calistim gorduklerim bunlar" ya da bir arastirma/calisma gosterin somut kaynaklar gosterin. Soyledikleriniz malesef arkasi tamamen bos ifadeler.

Edit: Bu arada bir kac arkadas mesaj atiyor fakat profilime girerseniz about kisminda mesajlara cevap veremedigim yaziyor. Kusura bakmasinlar.

Alıntıları Göster
    "Uygulama" dediğim yazılım jargonundaki uygulama (app) değil. Sizin dünyanız yazilim sektöründen ibaret olduğundan her yazdığımı o yönde okuyorsunuz herhalde. Mesela bankacı yakınınız klasik şubede tüketici/kobi bankacılığı yapıyor olsaydı bu tecrübesinin Holanda'daki banka için bir kıymeti olmazdı, demek ki risk yönetimi uygulaması aranan bir özelleşme konusu imiş, o şekilde ise alınmış.
    Veya Tr'de klasik kimyagerlik yapan birisi Almanya'da iş bulamaz ama zeolit uygulamaları konusunda master yaptıysa talep olabilir, gibi. Umarım anlatabilmisimdir.

Kapılar açık olsa Hintli ve Çinlilerden batılı seküler kültüre uyumlu ve iyi ingilizce konuşan rahat bir 5 milyon yazılımcı çıkar gelir. Vize ve çalışma izni bariyerleri olmasa bir yıl içinde bütün pozisyonları doldurabilirler.
    Sizinle tecrübe yarıştırma derdim yok ama sorguladiginiz için soyleyeyim; ben Italya ve Ingiltere'de çalıştım ve yaşadım (yazılımcı değilim, elektrik mühendisiyim) yabancı ülkelere Tr'den şirket içi transfer falan olmadım, oraya iş başvurusu yapıp mülakatlara girip işlere girdim. Girdigim tüm görüşmelerde teknik yazılı ve sõzlü sınava tâbi tutuldum, diplomamı ve Tr tecrübemi pek ciddiye alan olmadı. Şu anda da başka bir ülkede uluslararası bir projede tek Türk olarak çalışıyorum. Bu projeden sonra Hollandaya taşınmayı da degerlendiriyorum (vizeye ihtiyacım yok)

Bu başlığa yazma sebebim dediğim gibi genç arkadaşlara çalışma piyasası konusunda doğru bilgi vermek. Yazılımcılar bahsettiğim istisnai şartlarda çalıştığı için çok farklı bir durumdalar, o imkanlar diğer meslekler için geçerli değil, eğer spesifik aranan bir uzmanlığınız yoksa.

Turkiyede yeni mezun için en iyi seçenekler,
    1. Yurtdışında ileride yaşayabileceğin bir ülkede master veya phd yapmak ve orada çalışmak
    2. Uluslararası bilinen büyük bir şirketin Tr ofisinde bir işe girmek ve şirket içi transferle veya o şirketin kaşesini kullanarak yurt dışında bir iş bulmak (Sizin denetlemeci yakınınız gibi)

Bu yollar haricinde yazılımcı değilseniz veya Avrupa'da talep olan ender bulunur bir uzmanlığınız yoksa Avrupa'da iş bulamazsınız arkadaşlar. Burada herkesi kendi gibi şanslı azınlıktan sanan kişilerin dediğine bakmayın.

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.