Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aslında herkes durumun farkında , ben şöyle farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak istiyorum olaya ;

Yeni mezunlar özellikle bunu çok yapıyor , ben mühendisim yeaa asgari ücrete çalışmam... Tamam mühendissin kardeşim de iş deneyimin var mı ? 3-5 sene sebaat edeceksin teorik bilgini tecrübe ile birleştirip kendini geliştireceksin ve sonrasında beklenti içine gireceksin. (KONUYU AÇAN ARKADAŞI BU SÖYLEYİŞİMDEN TENZİH EDİYORUM GENEL GÖRDÜĞÜM BİR HATADAN BAHSEDİYORUM)
    Buna ek olarak ülkemizde ağor sanayi bulunmuyor haliyle mühendisede ihtyaç az çıraklıktan yetişme biri mühendisin yaptığı işi yapabiliyor.
    şöyle de örneklendirecek olursak dayım kaynak bölüm öğretmeni 96 marmara mezunu ünv. kıymetli olduğu dönemlerde yani , sonra bir prefabrik firmasına giriyor imalat müdürü olarak 10 sene çalışıyor ve kendi prefabrik firmasını kuruyor şuan ünv. okuduğu için bin pişman 4 sene daha ileride olabilirdi çünkü vs vs .. He ama bu şu demek değil ki ünv. okunmamalı , okunmalı iyi bir bölüm okunmalı... Aksi halde kesinlikle ticaret derim ben...

• AKP seni bu hale getirdi .

Emegin bosa gitmesin bence baska ulkelere kapak at...
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Alim

Öncelikle son zamanlarda makine mühendisliği elektrik mühendisliği çevre mühendisliği bölümlerinden mezun olan çok kisi var. Biliyorum bizim sirkete cv bırakıyor.
    Gecen staja gelen elektrik mühendisin eline lehim verdi usta şu karta şunları lehimle dedi inan beceremedi. Dedi ki stajyer bu benim işim değil işçinin isi dedi.
    Usta hemen çizdi gönderdi stajyeri. 3.sinifti
    'Usta' kendi ezikliğini stajyerden çıkarmak istemiş o kadar. Stajyer beceremiyorum demişse beceremememiştir. Lehim bilmek zorunda değil. Mühendis lehim yapacak diye bir şey yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ouoo

Bu mesaj silindi.
    +1

Dediklerinize katılıyorum.

Çalışma koşulları her zaman iyi olmayabilir özellikle Türkiye gibi bir ülkede.
  • İnsanlardaki üniversite mantığının bitmesi lazım. Herkesin üniversite okuduğu bir ülkede üniversite mezunlarının genel anlamda değer kazanmasını bekliyor olmanız baştan saçmalık zaten. Belli başlı üniversitelerden mezun değilseniz ya da öyle okulları kazanacak potansiyel yoksa, zaman kaybetmeden mesleki eğitime yönelmenizde fayda var. Piyasada berber olmak isteyen insan yok mesela. Terzi olmak isteyen genç duymuyorum. Bu mesleklere de ihtiyaç var ve kötü işler değiller.

Çoğu mühendis çok daha rezil şartlarda çalışıp asgariden hallice maaş alıyor.
  • Avukatlar issiz muhendisler issiz isletme vs okuyanlari zaten soylemiyorum.Tum turkiye tip mi okusun napalim
  • lan adamin biri yazmiş ki kaç dil biliyorsun yurtdışında staj yaptın mı bunlari yapmadiysa bile 5 sene üniversite okumuş üstelik mühendislik okumuş biri 2400 küsür kazanmasi normal mi geliyor sana bu forumdaki ölücüler geleceğin patronlari ona göre beyler
  • çalıştığım şirkette bi sürü mühendis var.ortak dertleri exell mühendisi gibi kullanılmaları.ezberlenmiş 3-5 teknik şartname ve excell deki hücreler içindeki rakamlar.bazen üzülerek bakıyorum.yaptığım iş de okuduğum bölümle direkt alakalı değil.yani elektronik-bilgisayar merakı olan herkes yapabilir.ülkemizde nütelikli iş gücünün kullanımıyla ilgili sıkıntı var.
  • Çokta kötülemetin. 2 yıl once mezun oldum çok büyük bir yabancı şirkette torpil olmadan mülakatın ağzına yüzüne vurarak 2 gün içinde teklif aldım. 4 bin tl alıyordum o zamanlar. Şimdi iş değiştirdim iki katına yakın alıyorum. Tabi bunları şans veya çok zeki veya çok iyi üniversitelerden mezun olduğum için değil doğru konulara etkili çalıştığım için başardım
  • O kadar çok boş yorum yapılmış ki...Arkadaşlar bu ülkede öğretmene,2 yıl pmyo okuyan polise,4 yıl işletme okuyup özel harekatçı olan polise verilen değerin %1 i mühendislere verilmedi.Ben şu an diyarbakırda 7.000 tl maaş alan özel harekat adam tanıyorum.Biz bu kadar boşuna mı saç döküyoruz?Boşuna mı bu kadar yıllarımızı heba ediyoruz stres yapıyoruz?Bir ülkenin genel konjonktüründen bellidir ne ile uğraştığı.Bakıyorum millet kıytırıktan bir üniversite okuyor hiçbir şey yapmasa da mezun olduğu.Diyor ben zaten subay olacağım 5-6 bin maaş alacağım polis olacağım gene o civarda para alacağım.

Sonra bu ülkede neden teknoloji yapılmıyor.Neden ar-ge yapılmıyor.Yapılmaz tabi arkadaşım.Bu ülkede okuyana uğraşana mühendis olana değer verilmiyor ki...Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum ve okul bittiği gibi yurt dışı için tüm imkanlarımı zorlayacağım.Biraz aklı olan arkadaş varsa durmasın gitsin.

• Kardeşim biraz daha dilini geliştir, biraz daha tecrübe kazan git Qatar ve UAE'de açık pozisyonlara başvur kimsenin afra tafrasını çekme.
  • Birşey çoksa değersizleşir. Mühendis okudunuz ama yetmez. Diploma sadece etikettir. Siz öğrendiğinizin üstüne ne koydunuz? Kendinizi nasıl geliştirdiniz? Ekstra özellikleriniz yoksa ekstra maaş beklemeyin. Sizin gibi bir sürü mühendis olunca işveren elimi sallasam ellisi diyor malesef.
  • Bu forumu okuyan üniversite tercihi yapmaya çalışan gençler için yazıyorum;

1. "10 bin maaş alan teknisyen var, kaporta ustası 50 bin kazanıyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın, teknisyenlerin ustaların %99'u 500 lira fazla almak için iş değiştirecek durumda. Çoğu maaşını asgari ücret gösterip -varsa- üstünü elden alıyor, çoğunluğun maaşı haftalarca hatta aylarca gecikmeyle ödeniyor. En iyi durumda büyük işletmelerde (enerji santrali, rafineri, petrokimya vb.) kadrolu 20 senelik teknisyen gece gündüz eşek gibi çalışsa fazla mesaiyle falan eline 8-9 bin geçer. Burada yazılanlar yalan. Teknisyen kazancının varabileceği yer sınırlıdır. CNC teknisyeni 10 bin lira maaş alsa zaten o işi makine mühendisi 2 ayda öğrenip yapar, teknisyenliğe başlar.

2. "Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" Yalan arkadaşlar inanmayın. Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) üniversite mezunlarında işsizlik %50'nin üstünde. İş bulabilenler ya memur, teknisyen işi yapıyor ve asgari ücretin az üstünde bir maaş alıyor; veya çok şanslı ise kpss ve mülakatla devlete giriyor, veya TAI Aselsan vb. bir kuruma girerlerse tatmin edici bir maaş ve kariyer imkanı var. İş bulamayanlar master, doktora vb. ile işsizliği erteliyor.

3. Girişimcilik ve başarı hikayeleri çok istisnai durumlardır arkadaşlar, genel durumu göstermez. "Kötü bir üniversiteyi yarıda bıraktım ama kendimi geliştirdim şimdi 20 bin lira maaşla çalışıyorum" veya "plastik enjeksiyon atölyesi açtım şimdi 20 personelim var makina mühendisleri emrimde çalışıyor" gibi hikayeler ya uydurmadır veya bir başarılı kişiye karşı en az 10 başarısızlık ve iflas vardır.

4. "Avrupa ülkeleri bizi kucak açmış bekliyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın. (Bunu Avrupa'da çalışmış birisi olarak söylüyorum) Avrupa'da işe başvurmak, mülakatlara girip işvereni senin için sponsor olmaya ve çalışma izni almaya ikna etmek hiç de kolay bir iş değil. Avrupa'da lisans mezunu genel maksat mühendis sıkıntısı yoktur. Binbir zahmetle Türk mühendis alana kadar Romanya Bulgaristan, Slovenya gibi ülkelerden çalışma izni derdi olmayan zehir gibi gençleri alırlar. Türklerin tercih edilmesi yine ucuzluktan ve en az 3-5 yıl mecburen çalışacak olmasından. Yine yazılım alanı istisnadır diyelim.

5. "Kendini geliştirirsen iş var" Yalan arkadaşlar. Kendini geliştirirsen şansın artar, ama toplam pozisyon sayısı, toplam iş sayısı o kadar fazla değil. Torpillileri, mülakatta vb. yaşayacağınız şanssızlıklar veya hataları da hesaba katarsanız ağzınızla kuş tutsanız bile işsiz kalma ihtimaliniz işe alınma ihtimalinizden daha yüksek. Dil öğrenmek, yazılım vb. öğrenmek elbette iyidir ama "çalışınca oluyor" diye bir kaide yok.

Özetle durum parlak değil malesef, ve iyiye gidecek gibi görünmüyor. Her yıl onbinlerce mühendis mezun eden üniversiteler, Avrupa'nın da doyuma ulaşması ile geleceğe çok iyimser bakmak mümkün değil. Allah yardımcınız olsun.

Başlığı açan arkadaş gibi durumdaysanız benim tavsiyem hiç bir zaman fevri bir içgüdü ile istifa etmeyin. "İş işte bulunur" diye bir laf var.

• quote:

Orijinalden alıntı: :ArHaus:

'Usta' kendi ezikliğini stajyerden çıkarmak istemiş o kadar. Stajyer beceremiyorum demişse beceremememiştir. Lehim bilmek zorunda değil. Mühendis lehim yapacak diye bir şey yok.

Alıntıları Göster
    Peki.
  • Dedefon kullanıcısına yanıt
    " -Yaklaşık 15 ay yurt dışı tecrübesi, bu tecrübelerin tamamı maddi ihtiyaç gerektirmeyen tamamı erasmus gibi programlarla karşılandı.
    -Doya doya 19 ülke gezdim. "

:))

Siz Erasmus programı hakkında herhangi bir fikre sahip misiniz ? Erasmusla 5 kuruş vermeden ülkeler gezdim geyiği(pardon) artık üniversite kantinlerinde bile yapılmıyor.
  • sen yanlış yapmışsın aöf'den herhangi bir 4 yıllık okusaydın torpille kamuda mühendis kadrosuna bile geçerdin :D
    Şaka bir yana artık her yerde üni var. Matematikten anlamayan adam mühendislik kazanıp okumaya çalışıyor.
  • Cesaretiniz den ötürü tebrik ederim sizi ama ülkenin gerçeklerini de bir kez daha okuduğum için üzüldüm. Sizde ilini bilimi bırakır tişört satarsanız ileride bu bölümleri okuyanlar nasıl cesaret alabilir şevkleri kırılmazmı sizi görüp..

Türkiyede iş bulmayı bırakın o günü çıkarmamız bile şans oldu. Bazıları çok rahat işlerde yüksek haketmediği paralar kazanırken bazıları da sizin gibi komik ücretlere mühendislik yapmaya çalışıyor. Üzücü gelecek adına.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AFB8954A9

Bu forumu okuyan üniversite tercihi yapmaya çalışan gençler için yazıyorum;

1. "10 bin maaş alan teknisyen var, kaporta ustası 50 bin kazanıyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın, teknisyenlerin ustaların %99'u 500 lira fazla almak için iş değiştirecek durumda. Çoğu maaşını asgari ücret gösterip -varsa- üstünü elden alıyor, çoğunluğun maaşı haftalarca hatta aylarca gecikmeyle ödeniyor. En iyi durumda büyük işletmelerde (enerji santrali, rafineri, petrokimya vb.) kadrolu 20 senelik teknisyen gece gündüz eşek gibi çalışsa fazla mesaiyle falan eline 8-9 bin geçer. Burada yazılanlar yalan. Teknisyen kazancının varabileceği yer sınırlıdır. CNC teknisyeni 10 bin lira maaş alsa zaten o işi makine mühendisi 2 ayda öğrenip yapar, teknisyenliğe başlar.

2. "Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" Yalan arkadaşlar inanmayın. Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) üniversite mezunlarında işsizlik %50'nin üstünde. İş bulabilenler ya memur, teknisyen işi yapıyor ve asgari ücretin az üstünde bir maaş alıyor; veya çok şanslı ise kpss ve mülakatla devlete giriyor, veya TAI Aselsan vb. bir kuruma girerlerse tatmin edici bir maaş ve kariyer imkanı var. İş bulamayanlar master, doktora vb. ile işsizliği erteliyor.

3. Girişimcilik ve başarı hikayeleri çok istisnai durumlardır arkadaşlar, genel durumu göstermez. "Kötü bir üniversiteyi yarıda bıraktım ama kendimi geliştirdim şimdi 20 bin lira maaşla çalışıyorum" veya "plastik enjeksiyon atölyesi açtım şimdi 20 personelim var makina mühendisleri emrimde çalışıyor" gibi hikayeler ya uydurmadır veya bir başarılı kişiye karşı en az 10 başarısızlık ve iflas vardır.

4. "Avrupa ülkeleri bizi kucak açmış bekliyor" - Yalan arkadaşlar inanmayın. (Bunu Avrupa'da çalışmış birisi olarak söylüyorum) Avrupa'da işe başvurmak, mülakatlara girip işvereni senin için sponsor olmaya ve çalışma izni almaya ikna etmek hiç de kolay bir iş değil. Avrupa'da lisans mezunu genel maksat mühendis sıkıntısı yoktur. Binbir zahmetle Türk mühendis alana kadar Romanya Bulgaristan, Slovenya gibi ülkelerden çalışma izni derdi olmayan zehir gibi gençleri alırlar. Türklerin tercih edilmesi yine ucuzluktan ve en az 3-5 yıl mecburen çalışacak olmasından. Yine yazılım alanı istisnadır diyelim.

5. "Kendini geliştirirsen iş var" Yalan arkadaşlar. Kendini geliştirirsen şansın artar, ama toplam pozisyon sayısı, toplam iş sayısı o kadar fazla değil. Torpillileri, mülakatta vb. yaşayacağınız şanssızlıklar veya hataları da hesaba katarsanız ağzınızla kuş tutsanız bile işsiz kalma ihtimaliniz işe alınma ihtimalinizden daha yüksek. Dil öğrenmek, yazılım vb. öğrenmek elbette iyidir ama "çalışınca oluyor" diye bir kaide yok.

Özetle durum parlak değil malesef, ve iyiye gidecek gibi görünmüyor. Her yıl onbinlerce mühendis mezun eden üniversiteler, Avrupa'nın da doyuma ulaşması ile geleceğe çok iyimser bakmak mümkün değil. Allah yardımcınız olsun.

Başlığı açan arkadaş gibi durumdaysanız benim tavsiyem hiç bir zaman fevri bir içgüdü ile istifa etmeyin. "İş işte bulunur" diye bir laf var.
    2. Maddeye cevap

"Bölümden bütün arkadaşlarım iş buldu, en az 5 bin maaşla işe başladık hepimiz" üstte yazılanlardan bunları anladıysaniz tekrar okumanızı tavsiye ederim. Ki üstteki yazdığım mesajdakilere inanıp inanmamak hatta yalanlamak size kalmış. Belki benim arkadaş çevrem çok şanslıdır, belki çok zekidir ama alttan dersi kalıp mezun olamayacak arkadaşıma bile görüşme teklifi geldi. Size bunları inandıramam siz de inanmak zorunda değilsiniz, ama yalanlıyorsaniz buyrun ege bilgisayar mezunu şu tanıdığım iş bulamadı diye yalanlayabilrisiniz sizi tutan yok

"Yazılım gibi istisnai alanlar dışında (ki o da mühendislik değil yani mesleğini yapmıyor insanlar) üniversite mezunlarında işsizlik %50'nin üstünde."
    üstteki özet cümleyi kuran kişinin böyle bir cümle kullanması şaşırtmadı açıkçası beni. Yazılım MÜHENDİSLİĞİ ne zamandan beri mühendislik değil? Türkiye'deki hemen hemen tüm bilgisayar mühendisliği mufredatlarinda bulunan YAZILIM MÜHENDİSİLİGİ dersini alan insanların yazılım alanında çalışırken mesleğini icra etmiyor olmasıni söylemeniz gerçekten komik 2 yıllık programlama mezunu yada ilkokul mezunu herhangi biri yazılım işi yapabilir. Ama mühendislik yapamaz. Gerekli eğitimi, bilgi birikimini hatta üniversitede aldığı MÜHENDİSLİK kültürünü aldıktan sonra yazılım alanında mühendislik yapılabilir. Kaldı ki Türkiye'de yazılım mühendisliği bölümleri genel olarak iş analisti, yazılım uzmanı gibi alanlara yönelik dersler vermektedir. Burada demek istediğim müfredatın neye yönelik olduğudur yoksa yazılım mühendisleri bunlar dışında alanlarda çalışamaz demiyorum, çalışıyorlar da zaten. O yüzden Türkiye'de yazılım alanında çalışan insanların eğitim aldığı ana bölüm bilgisayar mühendisliğidir. Yazılım geliştirici, yazılım mühendisi gibi unvanları da vardır. Çalıştıkları yerde de aldıkları eğitim doğrultusunda MÜHENDİSİLİK yaparlar. Bunları bilmiyor olabilirsiniz, cahilliginize veriyorum. Ama yalan arkadaşlar inanmayın seklinde insanlara bunu yalanlıyorsaniz altını da doldurmanız lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ouoo -- 2 Temmuz 2019; 15:10:13 >

• 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.