Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.415
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şanzıman ustası arkadaşin sanayide yeri var iyi kazanıyor ama stresten bıktı, kapatıyor.
    Maaşlı başlayacak. 50bin tl maaş + kalacak yer (tripleks villa) antalya da.
    Tahsil ilk okul, ustalık çok iyi. Bu hesapla maaşı epey mühendis yapıyor :))

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1- ingilizce var mıydı ? yani kime sorsak ingilizce var der ama yds en az 85, toefl en az 80. bunlar olmadan ekmek yok artık
    2- büyük kurumsal bir yerde staj yapcan ya da ilk sene 2480 tlye de olsan çalışcan. ondan sonrası gelir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: pyp

Kamuda muhendis 5-6K maas aliyor bu mu yeterli? 1000 euro bile degil..

Baslangic icin fena degil ama bir kac sene sonra ozele girer kendimi gelistirirdim.. Bu maasla hayat gecmez.

Alıntıları Göster
    O para tek yaşayan birine hayli yeterli.evli değilsen,çocuğun yoksa,birilerine bakmıyorsan günümüzde 5-6 milyara istanbul dışında gayet düzgün yaşarsın.gece hayatında varsa,içki,sigara,kadın hayatın varsa bile yeter.

• quote:

Orijinalden alıntı: pyp

Kamuda muhendis 5-6K maas aliyor bu mu yeterli? 1000 euro bile degil..

Baslangic icin fena degil ama bir kac sene sonra ozele girer kendimi gelistirirdim.. Bu maasla hayat gecmez.

Alıntıları Göster
    Ayrıca her yıl maaşa 400-500 tl zam geliyor.sabit kalmıyor ki

• İlk önce yapılmak istenen iş ile ilgili temel için bir iş yerinde yaklaşık 24 ay çalıştım. Bu arada 3-4 kardeşimi daha yanıma alarak ustalaşmalarını sağladım. Hepimiz de paramızı biriktirdik, asgari geçim şartlarını kuru ekmeğe kadar düşürerek para biriktirdik. Sonra zamanı gelince gerekli çalışmalara başladık ve işimizi kurduk. Bu süreçte en önemli giderlerden birisi de çalışan maaşları, benim avantajım kardeşlerimin artık usta/kalfa derecesinde işi bilmeleri oldu. Çok şükür iyiyiz, gelişmeye ve üretmeye devam ediyoruz. Bizim babamız yok ve bize kalan bir miras da olmadı, sıfırdan kendi kendimize çalıştık kurduk işimizi. Allah bereket versin deyip her gün işimize daha çok sahip çıkıyoruz.

• Kendim den örnek vereyim meslek lisesi çıkışlıyım, ardından özel üni yazıldım(50 burslu)makina teknikeri akşam ögretimine çalışıp okulun parasını çıkardım kalan bana kaldı, şimdi bakıyorum makina mühendisleri bende az alıyor.

16 yaşlarım da başladım çalışmaya.

Genel olarak bakarsak herkes düşük ücret çalıştırma derdinde nerden koparsak mantığı var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RaymonD7 -- 1 Temmuz 2019; 18:48:50 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gereksiz işler bunlar

Bizim ülkede çok aptal insan var gerçekten. Adama kendini geliştirsene diyorlar . Ciddi misiniz yav ulan adamın aklına nasıl gelmemiş kendini geliştirmek, bak sen şu işe. Biri de cv doldurur gibi kendini anlatmış . Eğer 0'dan giriş yapacaksanız bu mesleğe bu ülkede mühendislik YAPABİLMEK için gerçekten çok şanslı olmanız lazım. Ailemdeki herkes mühendis bilgisayar m-inşaat m-makina m-mimar-endüstri m, odtü-ytü-itü-koç ne ararsan var. Eğer Türkiye dutlukken okumadıysanız işiniz hepsinde çok zor. %90'ını hak etmediği paralara, hak etmediği şartlarda çürür gider. Kalan %10'da aaa ne şanslıyım, kendimi çok geliştirdim, çok akıllıyım, çok tecrübeliyim falan der alsa alsa orta gelir grubundan sayılacak bir para alır. Bu konuda hakkında saatlerce konuşurum ama moralinizi bozmaya, umudunuzu kırmaya gerek yok.
    +1

6000 liralar 10000 liralar havada ucusuyor.
    Madem bu kadar iyi 2 universite mezunundan birisi niye issiz?.

• -RAUL kullanıcısına yanıt
    Itü makina izmir

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğitim kalitesiz iş sahası ile üniversitede verilen eğitim uyumsuz yani ülkenin ihtiyacı ve verdiğin mezun onun verdiği emek birbiri ile uyumsuz insanlar insanalrın gençlerin işi sevmekten çok işten kazanımı konusu ile atılıyor yani bir insan sevmediği bir işi sadece kazanım olarak bir araç düşünüyor e bu insnaandan verimlilik yada işe bağlılık esasında ne beklersinki durum yanlış bunu yapanda devletin yanlışları devamlı değişen eğitim sistemi devamlı kobay olan öğrenciler ve ülkenin sistemsiz bozuk düzeni artan genç nüfus köyden şehire yönelim ve sonuç şuan iyice ayyuka çıktı hepsi birbirine benzeyen bilmem kaç tane mezun e o kafdar işte yok ülkende ülkden üretim yok işveren ve işçi gözünde maliyet esası ile bakılıyor herşeye devletin yapmış ülkeni tam vergi cehenemmei herkes kendini düşünüyor yada kısa yoldan voli vurmayı birileri ise yolsuzluk ve hortumlamayı bu noktada işinden usanan ve gına eden boşa asıl boşa giden yıllarına acımak lazım bu ülkede aslen şu belirtilmeliki uzman doktorluğun bile hakettiği değğer maaş avrupa ve dünya standartlarında felan sokaklarda çöp topayanlarla eş nerede ise bakın onlarıda kendi halkları yapmıyor dışardan o işi yapacak kimseleri alıyorlar birde düşünün durumu ülken iş gücün emeğin ne kadar boş anlayacaksın.Ha bu sorun malum parti başta iken oldu bunun temeli ise 90lı yıllarda atıldı.Ülke nüfusu 25 Milyona rttı herkes 3-4 çocuk sahibi oldu şimdide sanki kendi besleyecekmiş gibi bir zat 3-5 atın yapın diyor tabi herkesin gemileri gemicikleri var offshore hesaplarda milyon dolarları var sanki ama amaç öyle değil çoğalın çoğalın ki işveren için ucuz iş gücü olun açlıkla sürününki tepeyi eleştirecek takatiniz kalmasın karnınız doyurmaya çalışın yoksulluk sınırında ne teklif edilirse kabul edin öyle zorda sıkıntıda kalınki tepedekileri eleştirecek durumunuz olmasın oyunuzu verin geçin.Mühendislik iktisadi bilimler ve eğitim bilimleri şuan kadrolaştıramayacağı kadar iş sahibi yapamayacağı kadar mezun verdi yani yarın biz bu kurumlarda eğitim verilen bölümleri kapatalım desen 10 yıl kimse sormaz niye diye o kadar mezun var çünkü herşeyin değersizleşti insan emeği hatta mesleklerin değeri son meslek dalı olarak sağlık kaldı oda tıkanacak.Bakalım ne zaman olacak.

Tavsiyem yurt dışını zorlamanız bu yönde atılım yapmanız bu atılımı yaparsınız illa bir acı çekersiniz ama sonrası düzene girer en azından şansınızı deneyim yaparsınız yapmassınız ama denemekten zarar gelmez.Siz denersiniz belki sizin devam ettireceğiniz nesil düzelir.Türkiye'de geleceğe dair umut yok çünkü.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dedefon

Bir çok mesajı sonuna kadar okumaya çalıştım ve sonuç gerçekten üzücü...

Çok iyi olmayan bir üniversiteden mezun mühendisim. Fakat, daha 4. sınıfın başında çalışmaya başladım. Mezun olmaya yakın, en iyi şirkete zıplamaya çalışayım dediğimde ise seçkin yerlere iş başvuruları yapmaya başladım 6 farklı büyük firmadan teklifler vardı ve ben en iyi olduğunu düşündüğüm bir bankaya başladım.

4 yıla ne mi sığdırdım?
    -Yaklaşık 15 ay yurt dışı tecrübesi, bu tecrübelerin tamamı maddi ihtiyaç gerektirmeyen tamamı erasmus gibi programlarla karşılandı.
    -Doya doya 19 ülke gezdim.
    -Stajlarımda güven verdiğim için direk projelere dahil olarak hem tecrübe edindim hem maddi birikim yaptım.
    -Dilimi geliştirdim.
    -Bir olaya tek bi açıdan değil, dünyanın baktığı gibi bakmayı öğrendim.
    -Kaybedenler klüplerinde takılmayıp, her şeyi biraz uğraşarak başarabileceğimi öğrendim.

Çok mu ders çalıştım? Hayır.
    Çok mu tecrübe edindim? Evet.

Olayın ana özü, hem hayat hem iş tecrübesi kazanabilmek. Şu an gelen tüm yeni adayların not ortalamalarına değil, hayat ortalamalarına bakıyoruz. Çünkü iş bir şekilde öğrenilir. Not ortalaması 3 olanda öğrenir, 2 olanda... Ama hayata bakış açısı, özgüven, hayat deneyimi... Bunlar size şirketinizin öğretemeyeceği şeylerdir. Diğer şeylerle ilgili kurumunuz gelişiminiz için her türlü eğitimi aldırır ve sizi destekler zaten...

Okuyan veya okumayı düşünen tüm arkadaşlara tavsilerim bunlar... Yeniden seçme şansım olsa, gene seçerdim bu alanı :)
    Yaş 35. İşveren arkadaşlarım var bir dünya. Gençler iyi dinleyin. Size üni mezunu bir genç nasıl ilerler anlatayim.

Hep hatayı işverende aramayın. Kendinizi geliştirin. Çünkü iş bilgi birikimi bakımından yeni üni mezunu birey patrona göre bir bebek gibidir. Onu beslemesi büyütmesi ile uğraşmalidir. Siz kendi açinizdan ooo üni de şu dereceleri yaptım, bunu yaptim, notlarım şunlar bunlar dersiniz ama patron bunlara bakmaz. İşi nasıl yaptigina bakar. Zaten bebeklik dönemini gectiginizde yani iş hakkında tecrübe aldıkça büyümeye başlarsınız. O tecrübedir önemli olan. Ondan sonra maaşını artar. Artık ne kadar artiracaginiz kendinizi pazarlamaniza ve calisacaginiz iş yerine bağlı. Kendini pazarlamak içinde tecrube ve bilgi birikim gerekir. 18-20 yaş arası bir genc kardeşin her yeri bakış açısı olsa ne olur ? Bakış açısını çalıştığı yer verir zaten. Alırken de bakış açısına falan bakmaz.

• alınan eğitim eğitim olmadığıundan. mühendisler de mühendislik yapamıyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: E.R.W.

Bu ülkede mühendislik adına bişey yoktur.Teknolojide bilimde geri kalmış bir ülkede mühendislik zaten olmaz.
    İnşaat sektöründede biçimsiz şekilsiz ucube bina yapmayı mühendislik zannederler.Büyük projelerde japonların almanların kapısını çalarlar.
    İyi üniversiteler hariç mühendisliğe rağbet felan da kalmamıştır.
    Bizim ülkemiz tam ara eleman ülkesi yani meslek lisesi yeri ama meslek lisesi memleket meselesi denildiğinde hiç bakmadılar.Mühendislik ise yüksek bilim ilim ve teknik tecrübe ile olacak birşey onun altyapısıda bizde yok maalesef Almanda var ta sanayi devriminden gelme bir altyapı sende olmamış ki sen şehirleşmeyi bile bilmeyen bir kabile feodal yaptığıda yaşayan bir şeydin.Onlar savaşa girdi eskisinden daha güçlü çıktı.Sen savaşa girdin zaten enkaz içinde idin burnun b*ktan çıkamadı.Niye çünkü senin içinde yoktu zaten sen altyapısını atmamışsınki zaten o atılımı yapamaman o öve öve bitiremediğin devletinde yıkılmasına sebep olmuş sonra biri gelmiş.Birşeyler denemiş ama nafile aynı tas aynı hamam değişen bir şey yok hatta daha da kötüye sen kötü adama ilim irfan öğretebilir misin hayır köylü adam anca işine gelirse çalmayı çırpmayı öğrenir yada saçma sapan şeyler çıkar için birbiri ile çatışmayı işte bizim ülke olarak sorunumuz bu ve bu düzelmeyecekte o treni biz yıllar önce kaçırdık.Biri geldi gene birşeyler yapayım dedi ömrünü tüketti ama biz yan gelip yatmayı o kabile şekli ile yaşamdan vazgeçmedik ve dönüp dolaşıp o yıkılan övülen ülkenin sonuna benzedi durum.Gepgeniş ansiklopedilere müzelere kütüphanelere sığamayacak büyüklükte bir tarihin var ama ders almayana ne çare.

• quote:

Orijinalden alıntı: furkan1zek

Almanca, japonca ogrenmenin vs hicbir anlami yok. Bir kere zaten Turkiyeden nereden diploma alirsaniz alin lisans mezunu yurtdisinda is bulamaz. Mutlaka yurtdisinda yuksek lisans vs. yapmalari beklenir. Muhendisligin tek dili ingilizcedir. Butun makaleler, bildiriler, kitaplar vs. hepsi ingilizce yazilir. Turkiye de mezun her alanda cok bu yuzden nasilsa mezun var diye is veren 3 kurusa insan calistiriyor.

Alıntıları Göster
    Kusura bakmayında Makine mekatronik elektrik elektronik gibi bir sürü bölümde bolcana Almanca kaynak mevcut Avrupanın en iyi mühendislik eğitimi veren bir ülke Almanya...

• ulkeden dolayi olmuyor

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Öncelikle hayırlısı olsun .

Dediğin gibi sevdiğin işi yapman çok önemli. Senin gibi bir mühendis olarak çok sıkıntılı süreler yaşadım ve bunları tek mühendisliği severek aşabildim. İstanbul'da ilk işe başladığımda aldığım maaş 1750 TL idi. Askeri ücret 1400 TL. Çok ücretsiz mesailere kaldım. Yemek parası verirlerse şükür ediyorduk. Bir ara ben de senin gibi bırakmayı düşünüp, başka işleri yönelmeyi istedim ancak içimdeki mühendislik sevgisi ile şuanda ilk kazandığım paranın 5 katını kazanıyorum çok şükür. Bu konuma gelebilmek için sürekli kendimi geliştirdim.

Yaklaşık 4 yıldır iş tecrübem var. Gerek yurt içi gerek de yurt dışı ortaklı projelerde çalıştım. Ve mühendis olmak isteyenlere birkaç önerim olacak:

1. İşinizi sevin! Bu sadece mühendisler için değil herkes için geçerli. Hayatınızın büyük bir çoğunluğunu işinizde harcayacaksınız. Her gün zorla gideceğiniz bir iş sizin olmasın.
    2. Para odaklı olmayın başarı odaklı olun. Başarılı olduğunuz zaman para kendilipinden gelecektir. O şirketten gelmezse başka şirkete geçin. Sonuçta iş ilişkisi karşılıklıdır.
    3. Kendinizi geliştirin. Malesef ki teknoloji sürekli gelişiyor ve yerinde kalmamanız çok önemli.
    4. Üniversite zamanında kendi alanınızla ilgili kurslarla ve projeler ile uğraşın. Bu bence çok önemli. CV'de değerlendirdiğimden yeni mezun arkadaşların sadece okuldan mezun olmalarından başka birşey yazamaması beni gayet üzüyor. Biraz ilgili olan ne kadar yeni mezun varsa hepsi iş buluyor. Okulların kulüplerindeki projeler ile çalışmak size artı puan kazandıracaktır. Ücretsiz bir sürü vkurs var internette. Ayrıca Elginkan vakfını da öneririm.
    5. çevre(NetworK) kazanın!. Okuldaki kulüplere dahil olup tanınırlığınızı ve etrafınızdaki insan sayısını yükseltin. Ne kadar yüksek ise o kadar rahat iş bulmanız kolaylaşmaktadır.
    6. Tabiki de ingilizce ve/veya başka diller bilin.

Kolay gelsin

• furkan1zek kullanıcısına yanıt
    @furkan1zek iki konuya açıklama getirmek istedim,

Birinci dediğiniz mühendislik dilinin ingilizce olduğu konusu. Bu doğrudur ancak bu sadece tasarım alanlarında geçerlidir. Eğer Ar-ge projelerinde çalışıyorsanız ingilizce yeterli olacaktır. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye'de birçok yabancı firmanın üretim hattı bulunmaktadır. Burada yapılan iş tasarım değil üretim kontrolüdür(process control). Mesela mercedes, toyota, fiat gibi firmaların üretim tesisleri bulunmaktadır. Bu gibi yerlerde çalışıyorsanız diğer dilleri bilmeniz artı özellik hatta işe alım garantisi vermektedir.

İkinci husus ise 3 kuruşa gerçekten insan çalıştırıyorlar. dediğiniz doğru. Bizim lisans mezunlarımız yurt dışında gayet de rahat iş bulabilirler. Teknik olarak bir sorunumuz yok da zaten. Yurt dışı firmalarından kabul almış arkadaşlarım da var. En büyük engel çalışma vizesinin gerekmesi. Çoğu şirket bu gibi diplomatik sebeplerden dolayı başvuruları reddediyor. Bu gibi koşulları göze alan şirketler zaten diplomatik işlemleri kendileri hallediyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: double or nothing

Hangi uni mezunusun ? Okurken nerelerde staj yaptın, adam akıllı yaptın mı? Orta ingilizce demişsin kime göre orta esnaflara göre mi? Var mi elinde belgen toefl ielts ? 1 yillik is tecruben var 2500 maasi begenmiyorsun ? 1 yıllık avukat 10k para mi aliyor saniyorsun, hangi meslekte 1. yılında 4 5 k para aliyorsun?
    Asgari ücret zaten 2000 TL. Lise'de daha iyi bir üniversite kazanmak için çalış. Üniversite'de iyi bir not ortalaması için çalış, kendini geliştir, staj yap, dil öğren sonrasında 2500 TL al. Bunca emek bunca harcanan vakit, para 500 TL için mi? Komiksiniz.

• Mutlu olduğun şekilde yaşa hocam yolun açık olsun. Yalnız programlama üzerine bir işte çalışıp 2480 lira almak... Açıkçası o maaş çok az. Siz farklı şirketler denemeden pes etmişsiniz. Bulunduğum şirkette orta seviye bir üniversiteden yeni mezun (örn Sakarya, Osmangazi vs) mühendisler 4000-4500 lira alıyor.

Şuna karar vermeniz gerekiyor, ben idealist olup paradan ödün vererek kendimi en iyi geliştireceğim yerde çalışarak mühendislik becerilerimi geliştirerek mi tatmin olacağım yoksa bundan vazgeçip kendimi yıldan yıla körelterek ama sadece verilen işleri yaparak yüksek maaşa mı çalışacağım. Buna göre Türkiye'de kariyer ikiye ayrılıyor işte. Hem mesleki olarak gelişmek hem de yüksek maaş almak istiyorsanız da o zaman yurt dışına gideceksiniz. Bu kadar düz bir yol var aslında programlama ile uğraşan mühendisler için.
  • Hayırlı olsun.Stress insanda kalıcı sağlık sorunları bırakıyor.Mutluysanız mesele yok.
    Liseden iki arkadaşım ortalama bir üniversitenin makina mühendisliğinden mezun.Birtanesi gerçekten çok kastı
    Dil için yurt dışına gitti.iş öğrenmek için birçok yerde çalıştı.Kastı kastı...En sonunda tanıdık akraba falan belediyede uçuk olmayan paralara çalışıyor.
    Diğeri üniversitede kalmaya çalıştı biraz kaldıda ama tanıdığı yoktu şutladılar.Kpss devlette petrolle ilgili bir işe girdi enaz 10 yıldır doğuda.Sadece parası iyi diye çalışıyor.Hiçbirzaman batıya gelemeyecek.
    Şunu yap bunu yao diyor herkes.Arkadaşlar en üste çıkacak insan zaten 100 bilemedin 200.Her sene kaç mezun veriyor bu bölümler.Onlara ne oluyor işte bu oluyor.Sanki akıl veren herkes yaptığı işte zirvede.
    Acı olan mühendisin bu devirde 3000 liradan az kazanması.
    Gidin bir devlet dairesine lise mezunu memur 3000 liradan fazla alır.Ya da bir pastahaneye gidin pastacı enaz 4000 -4500 lira.Değersiz oldu artık okumak.Bugün eve sineklik taktırıcaz 2 pencere için gelmiyorlarmış.
    Öyle büyük şehirde falan değiliz.Geleceği yolda trafik lambası yok 3km.
    Arkadaşı kimse suçlamasın.Bugün kaçtane vasat, iş bilmez,beceriksiz ne paralar kazanıyor.Ortalama okul bitirmiş bir mühendiste bırakın ayda 5-6 bin kazansın.

• 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.