Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Beyler herkes bu adam gibi şanslı olmayabilir. dedefon diyor ki, ben şöyle gezdim, böyle geliştirdim. Sayılı insanların dediğiyle aaa ben de mühendis olayım gibi saçma düşüncelere kapılmayın. Burası Türkiye. Herkes garanti meslek hangisi ona bakıyor. Hayalle giderseniz aç kalabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

yurt dışı kucak açmış bizi bekliyor zati..
    Kucak açıp açmadığını bilmem ciddi şekilde gitmek isteyip de gidemeyen mühendis görmedim, yurt dışı derken illa Amerika, Almanya olmayacak tabi, para nerdeyse göze alacaksın bi süre

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi bir okuldan mezun olsaydıncı, kendini geliştirseydinci yorumların piyasadan ekmek kavgasından haberi olmayan liseli ergenler tarafından atıldığı o kadar net ki...

Üniversite hatta mühendislik gibi bölümlerde kontenjan ve mezun sayısı o kadar çok ki bildiğin standart arz-talep dengesi (mezun olan kişi yani arz çok, talep ise ya daha yavaş artıyor ya da azalıyor) sürekli bozuluyor. Ekonomi gibi düşünün ne kadar para basarsan (piyasaya para arz edersen) paranın değeri o derece azalıyor. Bu yüzden ki bundan on sene önce yeni mezun mühendis maaşı asgari ücretin 2 hatta sektöre göre (Benin sektör olan inşaatta) 3 katı kadarken 2 sene önce asgari ücrete eşitlendi şimdi de elden para isteyip 1520 liraya yeni mezun mühendis çalıştırmaya çalışanları duyuyoruz çevremizden. İyi üniversite dediğiniz üniversitelerde bile kontenjanlar arttı. TMMOB’a bağlı imo ve mmo gibi odalarda üye numarası senede 10-12 bin artar olmuş.

Lütfen burada hayal tacirliği yapmayın. Siz şanslı birkaç kişiden biri olabilirsiniz ama çoğunluk iş bulmakta bulduğunda da kendisini gerçekleştirecek maaşı bulmakta zorlanıyor.

Gençlere mühendis bir abileri olarak, hayat kavgasını görmüş birisi olarak tıp fakültesine gidecek puanı alıp yine de çok sevdiğim mühendislik dalını seçmiş birisi olarak mühendis ol diyemiyorum artık. Para her şeymiş gençler, bunu ancak hayat kavgasına giren birisi anlar; şiniz dostunuz iyi şartlarda çalışıp iyi maaşlar alıp iyi hayatlar yaşarken iyi arabalara binip iyi yerlere tatile giderken siz böyle bakarsınız günde 10-12 saat haftada 6-7 gün çalışırken. Ben şimdi bunun üstüne gidin de tıp falan okuyun da demeyeceğim, yanlış anlaşılmasın. Gözünüz açık olsun kendi işinizi kendi fikirlerinizi hayata geçirin. 100-150 bin tl sermayeyle ciks kuruyemişçi açan arkadaşımın ayda 45 bin tl cirosu var. Kirası gideri falan çıkınca kemiksiz 15-20 bin lira para atıyor cebe. Bulunduğunuz yerin ihtiyaçlarını iyi değerlendirip ona göre bir şeyler yapmaya bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gravaze -- 3 Temmuz 2019; 12:0:28 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: double or nothing

Hangi uni mezunusun ? Okurken nerelerde staj yaptın, adam akıllı yaptın mı? Orta ingilizce demişsin kime göre orta esnaflara göre mi? Var mi elinde belgen toefl ielts ? 1 yillik is tecruben var 2500 maasi begenmiyorsun ? 1 yıllık avukat 10k para mi aliyor saniyorsun, hangi meslekte 1. yılında 4 5 k para aliyorsun?
    la olum ne boş adamsın sen ya 2500 liranın nesini beğensin hastamısınız siz ? ben taşrada doğalgaz firmasına ait istasyonda saatte 1 değer ölçüyorum (turizm otelcilik myo diplomam) 2600 lira maaş alıyorum...Başka hiç bir işim yok 1 saatte 1 değer ölçüp kalan 55 dakikada dizi izliyor nette geziniyorum bu işide ilk kez yapıyorum üstüne üslük başlangıç düzeyi ingilizce biliyorum inanmazsınız hiç bir tecrübemde yok hatta şunada inanmazsınız hiç bir torpilimde yok selamın aleyküm deyip cv bıraktım...

adam elektronik muhendisi olum 2.5 k nın neyini beğenmeli ?

• quote:

Orijinalden alıntı: Çepik

Fizik tedavi rehabilitasyon mezunuyum.
    2012de mezun oldum. 4K maaş alıyordum. 3sene çalıştım.
    Şuan kendi ofisimi açtım. Kendim çalışıyorum.
    Şuan fizyoterapist maaşları 2-3 arası. Büyük konuşmayayım ama calismazdim bu maaşa, ki 1 sene çalışmadım sonradan kendim yer açtım.
    Dolara vuruyorum şuan 13-14 almam lazım.
    Mesele şu üniversite için. Gereğinden fazla bölüm ve mezun var. Ve bir çok mezunda birşey bilmeden mezun oluyor.
    Ben üniversiteye girerken 8 üniversitede vardi bu bölüm ve hoca kitligi vardı. Mezun olurken üniversite bölüm sayısi 50 olmuştu.. Şuan 70 falan galiba. Hoca yoktu. Mezun olanın nasıl mezun olduğunu varın siz düşünün.
    Ben girerken taban 14bininci falandı. Şuan 140bininci aynı bölüme giriyor.
    Ee arz talep dengesinden maaşlar nereye geldi.
    Olay diğer bolumler içinde geçerli.
    Herkes üniversite mezunu olunca üniversitenin değeri kalmıyor.
    Bunun için kendini daha da gelistirmen lazım, farklı olman lazım.
    Ben bu bölüme TAMAMEN kendi isteğiyle giren tek bir kişi tanımıyorum. Hepsi ailelerin zorlamasıyla girmiş. Bir yerden duymuşlar fizik tedavi mezunları iyi para kazanıyormuş lafını ve o gün bugündür bu bölümü doldurup duruyorlar. Hala da öyle.

Tıbbi görüntüleme teknikerliği gibi bölümler de öyle. Siz hiç tıbbi görüntüleme teknikeri olmak hayaliyle yanıp tutuşan bir lise öğrencisi gördünüz mü? Ben görmedim. Hepsi ailesinin zorlamasıyla girmiş. 5-6 sene önce iş bulma derdi yokken mezun sayısı aşırı arttığı için şimdi 3 kuruşa çalışıyorlar o da iş bulurlarsa.

• Evet maaslar , calisma sartlari rezalet ama ulke ekonomisi o kadar bozuk ki yurtdisindan doviz geliri olmayan firmalarin nerdeyse hepsinin mali dengesi bozuk. Duzgun gozukeni de sermayesi sayesinde ayakta duruyor.

Maalesef suanki yeni mezunlar cok kotu bir doneme denk geldi ekonomik kriz yuzunden, etkilenmeyen sektor yok nerdeyse. Benim tavsiyem 2 3 sene kendinizi gecindirebilecek kadar para kazanip bu arada sadece mesleki gelisiminize odaklanin , yurtdisinda nasil is bulunur konularini arastirin, yurtdisina gidemeseniz bile tecrube kazandikca yurticinde iyi yerlere gelirsiniz

• slayer_00 kullanıcısına yanıt
    Turizim otelcilik okumuş adam gelmiş bana boş diyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: double or nothing

Turizim otelcilik okumuş adam gelmiş bana boş diyor.
    şimdi seviyeniz daha anlaşılır olmuş

ne derler bilirsiniz okumak cahilliği alır
  • Şu yaptığın işi özelden atsana merak ettim.
  • BoClient B kullanıcısına yanıt
    Mesleğin ne veya hangi şartlarda çalışıyorsun bilmiyorum fakat akşam 11'e kadar fazla mesai yapmak, cumartesi 4-5'e kadar çalışmak, sürekli iş yetiştirmeye çalışmaktan stres küpü olmak senin için normal/olması gereken birşeyse yazdıklarının arkasında durabilirsin. Bu ülkedekiözel sektörünb hemen hemen her dalı bahsettiğim koşullarda iş imkanı sağlıyor. Ben buna razı değilim. Yıllarca köle gibi çalışıp bir ev bir araba bile alamayacak durumda olmaktansa hiç mühendislik yapmam, yatırım yapar farklı sektörlerde kendi işimi yaparım.

• Leipold kullanıcısına yanıt
    Hocam merak ediyorum çalışma şartlarınız nasıl? Benim çalıştığım yerlerde kölelik hep sabitti, hatta 40'lı yaşlarda olan müdürlerim benden fazla çalışıyordu.

• Bende nedense okuduğuma çok pişmanım üniversite okuyacağıma işe girip çalışsaydım en azından kendi yerimi açacak birikimi yapardım.
  • Üstelik belirli bir yaştan sonra sağlığındanda oluyorsun.
  • slayer_00 kullanıcısına yanıt
    la boş adamsın, hasta mısın sözler senin seviyeni belli ediyor sen rahat ol.
  • Kim ne derse desin ülkemizdeki eğitimin gerçeği bu. 81 ile üniversite açmakla olmuyor. Üniversitelerdeki seçkin gerçekten bilgili Profesör sayısı çok az ki zaten ülkede son 15-20 yıl içinde açılan çoğu “yüksek lise” de doktora tezini yeni teslim etmiş öğretim üyeleri bulunuyor. Yukarıda arkadaşlarında dediği gibi ülkemizde olmayan ağır sanayi , ar-ge’ye rağmen senede yüzlerce yeni mühendisimiz oluyor.

Almanya gibi büyük sanayi ülkelerinde bu tarz bölümlerde eğitim alırken deyim yerindeyse öğrenciler bir dersi vermek için hayatlarını ortaya koyuyorlar. Dersi geçmek sınava kalan son 15 günde konuları ve , veya formülleri ezberlemekten ibaret değil aksine dönem boyunca çok düzenli çalışma gerektiriyor. Sınava girmeniz için dahi haftalık zorunlu olarak teslim ettiğiniz ödevlerden belirli puan alıyorsunuz ve eğer dönem sonunda yeterli puana ulaşamadıyanız final sınavına katılma hakkınızda bulunmuyor. Bir dersten üç defa kalırsanız bölümdeki eğitim hayatınız bitiyor vs vs. Bunun gibi birçok örnek verebilirim daha. Ben lise eğitimini ülkemizde tamamlayıp şuan yurtdışında lisans okuyan bir Türk öğrenci olarak çok zorlanıyorum bizim eğitim sistemimizin bize çocukluktan beri dayattığı yanlış eğitim methodlarından dolayı, fakat bundan memnunum ve söylemek istediğim adamlar boş insan yetiştirmiyorlar , bu tarz üniversitelerden boş ya da donanımsız olarak çıkmak yukarıda anlattığım eğitim metodları sayesinde imkansız hale geliyor.

Bu yüzden alınan maaşlardan şikayet ederek veya süreki birşeylerden yakınarak bir arpa boyu yol alamıyacağımızı bilip kendimizide sorgulamalıyız. Beni eleştirenleriniz, karşı çıkanlarınız mutlaka olacaktır fakat bunlar benim 17 senelik eğitim hayatımda edindiğim şahsi tecrübelerimdir. Her türlü fikre ve düşünceye de açığım. Herkese iyi forumlar.

• Evet kolelik, malesef kapitalis sistem bu sekilde. Ben hep santiyelerde, proje bazli, ana firmalarda calistim hala da calisiyorum. Saha Muhendisiyken de kole gibiydim, Kisim Sefi oldugumda da, Santiye Sefi oldugumda da, Su anda Departman Muduruyum yine ayni. Hayatimda C.tesi tatil yaptigim ya da bayramlarda calismadigim bir donem hatirlamiyorum. Ha benim yaptigim, calistigim sekil dogru demiyorum. Ama ben buna alistim, bunun aksini yadirgiyorum.
  • Ne okudu kardeşiniz

• Trust.Me T kullanıcısına yanıt
    Biyoloji mezunu

• Senelerce istanbulda özel bir üniversitede çevre mühendisi olmak için çabaladım. Mezun oldum ve senelerce işsiz kaldım. İşe girdim 2500 liradan 1 lira fazla vermediler.

Şimdi babamın bodrumdaki yazlıklarını kiralıyorum ve mühendislikte 10 ayda kazandığımı şimdi 1 ayda kazanıyorum. Bu devirde maaşlı işte çalışmak enayilik.

İşini bilen kazanıyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Leipold kullanıcısına yanıt
    Hocam Cumartesi tatil yapamadım dediğinize göre Pazarlar sizin. Şükredin. Ben son 3 yılıma kadar ilk 8 senemde 2 ay iş 1 gün tatil çalıştım. Hadi iş hayatını geç, okurken de 1 kez olsun Pazar günü ailemle kahvaltı yaptığımı hatırlamam. Pazar sabah 8'de okulda olurdum. Gece 1.30 gibi babam gelir alırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 3 Temmuz 2019; 19:43:55 >
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.