Şimdi Ara

Mühendislikten İSTİFA Ettim. Mühendisliği Bıraktım. (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
302
Cevap
15
Favori
47.334
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
209 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    2012de mezun oldum. 4K maaş alıyordum. 3sene çalıştım.
    Şuan kendi ofisimi açtım. Kendim çalışıyorum.
    Şuan fizyoterapist maaşları 2-3 arası. Büyük konuşmayayım ama calismazdim bu maaşa, ki 1 sene çalışmadım sonradan kendim yer açtım.
    Dolara vuruyorum şuan 13-14 almam lazım.
    Mesele şu üniversite için. Gereğinden fazla bölüm ve mezun var. Ve bir çok mezunda birşey bilmeden mezun oluyor.
    Ben üniversiteye girerken 8 üniversitede vardi bu bölüm ve hoca kitligi vardı. Mezun olurken üniversite bölüm sayısi 50 olmuştu.. Şuan 70 falan galiba. Hoca yoktu. Mezun olanın nasıl mezun olduğunu varın siz düşünün.
    Ben girerken taban 14bininci falandı. Şuan 140bininci aynı bölüme giriyor.
    Ee arz talep dengesinden maaşlar nereye geldi.
    Olay diğer bolumler içinde geçerli.
    Herkes üniversite mezunu olunca üniversitenin değeri kalmıyor.
    Bunun için kendini daha da gelistirmen lazım, farklı olman lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çepik -- 3 Temmuz 2019; 1:48:31 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• sektörde daha çok yenisin elektrik mühendisi mezun olduğunda aslında tam olarak mühendis değildir zaten öz eleştiri yaparsan senin de çok fazla bilgi eksikliğin olduğunu kabul edeceksin! bilgin eksik olmasa emin ol 2480 lirayı snaa teklif dahi edemezlerdi bilgi birikimin arttıkça ki buna tecrübe diyoruz 5 yıl sonunda 10bin-20bin tl leri konuşuyor olacaksın ama öncelikle zihnini değiştirmelisin hiç yakıştıramadım bir mühendisin böyle bir zihniyette olmasını hangi okuldan mezunsun sen
  • quote:

Orijinalden alıntı: K0rkunc

sektörde daha çok yenisin elektrik mühendisi mezun olduğunda aslında tam olarak mühendis değildir zaten öz eleştiri yaparsan senin de çok fazla bilgi eksikliğin olduğunu kabul edeceksin! bilgin eksik olmasa emin ol 2480 lirayı snaa teklif dahi edemezlerdi bilgi birikimin arttıkça ki buna tecrübe diyoruz 5 yıl sonunda 10bin-20bin tl leri konuşuyor olacaksın ama öncelikle zihnini değiştirmelisin hiç yakıştıramadım bir mühendisin böyle bir zihniyette olmasını hangi okuldan mezunsun sen
    Bunlara da inanmayın genç arkadaşlar, 5 yıllık elektrik mühendisi 10 bin lira falan alamaz. Inşaat, Çevre, Kimya falan daha da berbat.. Böyle maaşlar yok. (%0.1'den olup Aselsan'a girerseniz ayrı)

• quote:

Orijinalden alıntı: K0rkunc

sektörde daha çok yenisin elektrik mühendisi mezun olduğunda aslında tam olarak mühendis değildir zaten öz eleştiri yaparsan senin de çok fazla bilgi eksikliğin olduğunu kabul edeceksin! bilgin eksik olmasa emin ol 2480 lirayı snaa teklif dahi edemezlerdi bilgi birikimin arttıkça ki buna tecrübe diyoruz 5 yıl sonunda 10bin-20bin tl leri konuşuyor olacaksın ama öncelikle zihnini değiştirmelisin hiç yakıştıramadım bir mühendisin böyle bir zihniyette olmasını hangi okuldan mezunsun sen
    Aynen buna katılıyorum. Bu giriş ücreti sendromunu ben daha kötü yaşadım. Çünkü işe girdiğimde aldığım ücreti işçi ile aynı sanıyordum ama denk bile değilmiş. Kaynak ustası benden fazla ücret alıyormuş, ilk 1 ay çok zoruma gitti sonra çalışma ve bilgi bakımından kendimi tartınca Kaynak Ustasının çıktıları ile benim o ay iş çıktım kıyaslanamazdı. Tek başına proje okuyor, gerektiğinde bana da projeler konusunda fikri ve tecrübelerini aktarıyordu.
    Onun neden benden yüksek aldığını 1 ay sonra anladım. Aradan 6 ay geçmişti. Belediyelerin ilçe kapalı pazar alanını yapmak için inşaat mühendisi patronumla saha etütünde konuşuyorduk. Benim konuşmam ve fikirlerim bitince , patron gerçekten öğrenmişsin işi dedi. İş yerine geçip muhasebe departmanını aradı maaşıma hatrı sayılır bir zam yaptı. O gün anladım ki diplomam değil mühendisliğim para kazanıyor. Diplomam değil bilgim bana para kazandırıyor. Diploma sadece bir anahtar. Kapı açıldıktan sonra o evi doldurmam gerekli.

Bir mühendis olarak meslektaşıma yakıştıramadım ama hediyelik eşyacılığı, tüccarlığı küçümsediğime değil, etik değerlerini hiçe saydığın için yakıştıramadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-AFB8954A9

"Uygulama" dediğim yazılım jargonundaki uygulama (app) değil. Sizin dünyanız yazilim sektöründen ibaret olduğundan her yazdığımı o yönde okuyorsunuz herhalde. Mesela bankacı yakınınız klasik şubede tüketici/kobi bankacılığı yapıyor olsaydı bu tecrübesinin Holanda'daki banka için bir kıymeti olmazdı, demek ki risk yönetimi uygulaması aranan bir özelleşme konusu imiş, o şekilde ise alınmış.
    Veya Tr'de klasik kimyagerlik yapan birisi Almanya'da iş bulamaz ama zeolit uygulamaları konusunda master yaptıysa talep olabilir, gibi. Umarım anlatabilmisimdir.

Kapılar açık olsa Hintli ve Çinlilerden batılı seküler kültüre uyumlu ve iyi ingilizce konuşan rahat bir 5 milyon yazılımcı çıkar gelir. Vize ve çalışma izni bariyerleri olmasa bir yıl içinde bütün pozisyonları doldurabilirler.
    Sizinle tecrübe yarıştırma derdim yok ama sorguladiginiz için soyleyeyim; ben Italya ve Ingiltere'de çalıştım ve yaşadım (yazılımcı değilim, elektrik mühendisiyim) yabancı ülkelere Tr'den şirket içi transfer falan olmadım, oraya iş başvurusu yapıp mülakatlara girip işlere girdim. Girdigim tüm görüşmelerde teknik yazılı ve sõzlü sınava tâbi tutuldum, diplomamı ve Tr tecrübemi pek ciddiye alan olmadı. Şu anda da başka bir ülkede uluslararası bir projede tek Türk olarak çalışıyorum. Bu projeden sonra Hollandaya taşınmayı da degerlendiriyorum (vizeye ihtiyacım yok)

Bu başlığa yazma sebebim dediğim gibi genç arkadaşlara çalışma piyasası konusunda doğru bilgi vermek. Yazılımcılar bahsettiğim istisnai şartlarda çalıştığı için çok farklı bir durumdalar, o imkanlar diğer meslekler için geçerli değil, eğer spesifik aranan bir uzmanlığınız yoksa.

Turkiyede yeni mezun için en iyi seçenekler,
    1. Yurtdışında ileride yaşayabileceğin bir ülkede master veya phd yapmak ve orada çalışmak
    2. Uluslararası bilinen büyük bir şirketin Tr ofisinde bir işe girmek ve şirket içi transferle veya o şirketin kaşesini kullanarak yurt dışında bir iş bulmak (Sizin denetlemeci yakınınız gibi)

Bu yollar haricinde yazılımcı değilseniz veya Avrupa'da talep olan ender bulunur bir uzmanlığınız yoksa Avrupa'da iş bulamazsınız arkadaşlar. Burada herkesi kendi gibi şanslı azınlıktan sanan kişilerin dediğine bakmayın.

Alıntıları Göster
    Akademik çalışma alan üzerine olur. Akademinin uygulaması muhebdisliktir.
    Her ülkenin farklı alanlarda yetişmiş elemana ihtiyacı var. Bir ülkenin bankada şubede çalışacak yeterli personeli varsa tabi ki yurtdışından almaz. Size sponsor olabilecek şirketler listesini attım, izah etmeye çalıştım. Belirli alanlarda ( listede olan ) eleman açıkları var ve bunu yurtdışından temin ediyorlar.
    Söylediğiniz gibi Hollanda'da hiç yaşamamışsınız ama buranın çalışma ortamı konusunda çok net ve yanlış ifadeleriniz var. Benim itirazım buna.
    Avrupa'da her ülkenin farklı farklı alanlarda yetişmiş insana ihtiyacı var. Türkiye 85 milyonluk ülke bu kadar insan içinde oran olarak az olsa da iyi mühendisler var. Bunlar yurtdışında iş buluyor, bulmaya devam edecek.
    Yazılımcı olmadığınızı söylüyorsunuz ama yine yazılım sektörü için çok kesin ifadelerde bulunuyorsunuz. Hindistandan her yil 1.5 milyon ( şaka gibi bir rakam evet ) muhendis mezun ediyor 2000 lerin ortasından beri. Bunların yaklaşık %15'i göç ediyor. Hepsi muhendis olarak iş bulamıyor o ayrı ama varın yapın hesabı. Sizin dediginize yakin mühendis ( yazilmcı değil ) zaten var dünyaya yayılmış.
    Eğitim sonrası çalışma ve transfer konusunda haklısınız.

Insanlara bilgi verin tabi ki ama içinde olduğunuz, bildiğiniz sektör ve ülke hakkında verin lütfen. Forumda baska ulkelerde calisan arkadaslar da var onlar da kendi ulke ve sektorleri hakkinda yorum yapiyorlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Okumak bu ülkede para için yapılacak en boş şeydir. Ailelerimiz zorladı okuduk ama hiçbir işe yaramıyor. Ben de ytü makine müh. mezunuyum ve okuduğum için çok pişmanım.
  • Ara ara rastlamaya devam edeceğiz bu şekilde diplomayı koyayım masaya para kazansın diyen arkadaşlara. Çok fazla takılmamak lazım, işe yarayan adam para kazanır her zaman. Yeni çalışmaya başlamış adam verdiğinden çok alır şirketten. Okul gibidir iş hayatının ilk yılları, ne inşa edersen o ilk 5 senede inşaa eder sonra bunun ekmeğini yersin, ya da konu sahibi gibi 2500 tl alacağıma züccaciyeci açayım dersin. Seçim meselesi.

• quote:

Orijinalden alıntı: ''Battery

Okumak bu ülkede para için yapılacak en boş şeydir. Ailelerimiz zorladı okuduk ama hiçbir işe yaramıyor. Ben de ytü makine müh. mezunuyum ve okuduğum için çok pişmanım.
    Laf sokma gayesinde değilim lakin bu zihniyet ile 1 kontenjan kaplayıp okumanın anlamını gerçekten bilen birisinin evde oturmasına yol açtığın için ben de çok üzgünüm. Ama merak etme, zaten yazdığın şu cümleden yola çıkarak aslında okumadığını söyleyebilirim. Sadece üniversite sınırlarında vakit geçirmişsin, pişman olacağın pek de birşey yok.

• Hayirlisi olsun, daha yolun basinda pes ettiyseniz keske hic o yola koyulmasaydiniz. Bundan sonra sececeginiz mesleginizin size iyi gelmesi dileklerimle..

• Elektrik elektronik mühendisiyim.
    Öncelikle şunu söylemekiyim ki dışarıda çalışıyorsanız (savunma sanayii hariç) yolunacak kaz gibisinizdir. İş gücü olarak sırtınıza binmedikleri kalır, maaş olarak çok az verirler. Ben savunma sanayisine geçmeden önceki iş yerimde (geçici bir süreliğine girdiğimi biliyordum) 2950 civarı bir maaş alıyordum ve gerçekten yıpranıyordum.
    Kendini geliştirmek, dil bilmek falan filan o kadar etkili değil arkadaşlar. Türkiyede üniversite adı bir markadır. Yaptığınız ayakkabı ne kadar sağlam olursa olsun eğer markası bilinmiyorsa insanlar yine gidip nike, adidas alır. Aksaray, kahramanmaraş gibi üniversitelerden mezun olup işi bilen, tecrübeli çocuklar karın tokluğuna mühendislik yapıp milyonlarca lira getirili işlerin altından kalkıyorlardı.

• Mühendislik okudum diye Lisans diplomasını aldım diye mühendis olmuyorsun azizim. Nacizane 10 yıllık endüstri mühendisiyim. 10 yıllık tecrübeden sonra daha yeni yeni adam gibi kazanmaya başlayabildim. ha piyasada benden çok daha iyi kazanan arkadaşlarda var.

Evet sen biraz düşük bir maaş ile işe başmamıştın. 10 yıl önce aşağı yukarı o maaşla işe başlamıştım ben. o zaman 2000 usd ediyordu. şuan 10 yıllık tecrübem ile nerede şuan 2000 usd maaş almak. Yaklaşamam bile. yani piyasada boktan. Ama mühendislikle bunun alakası yok. Sen kendin tercih etmişsin o işi. CV'in yeterince dolu olsa iş görüşmesinde insanlara o ışığı verebilirsen (yani kendini iyi pazarlayabilirsen ) istediğin maaşıda alırsın güzel yerlerde de çalışırsın.Konu mühendislikle değil seninle alakalı.

Okulda aldığın mühendislik eğitimi seni mühendis yapmaz ama sana mühendis gibi düşünme yetenekleri kazandırır. Gerçekten çok samimi söylüyorum hayata bakışınız değişir.

24 yaşında hiçbir hayat ve iş tecrübesi olmayan bu arkadaştan sakın hayat dersi almaya kalkmayın.

Mühendis olmak hayatta verdiğim en doğru karardı!!!

• adama bak mühendis olmuş üzülüyor.

ben iibf işletme mezunuyum, ben ne yapayım...
  • Neye göre iyi sayıp saymayacaksınız? Neye göre karar vericisiniz? AÖF bitirip kaymakamlık yapanlar var,kadrolu çalışanlar var.İyi üniversite dediğiniz üniversitelerin güzide bölümlerinden mezun olup iş bulamayanlar var.Genelleme yapmayınız.Konu açan arkadaş için çok üzüldüm keşke kendi alanında hizmet etmesi için desteklense idi ve maddi açıdan tatmin edici bir maaş karşılığı çalışabilse idi o zaman farklı meslek arayışları olmazdı belki.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cool Storm

Asgari ücret zaten 2000 TL. Lise'de daha iyi bir üniversite kazanmak için çalış. Üniversite'de iyi bir not ortalaması için çalış, kendini geliştir, staj yap, dil öğren sonrasında 2500 TL al. Bunca emek bunca harcanan vakit, para 500 TL için mi? Komiksiniz.

Alıntıları Göster
    Adam gerçekleri söylemiş. Sizler hayal aleminde takılmaya devam edin. O 500 lira fark işe ilk girdiğinde oluyor. Sonraki senelerde maaşın aşırı derecede artacak ama o vasıfsız insanlar hep asgari ücret alacak. Eğer o 2.500 lirayı kabul etmezseniz hep o seviyede kalacaksınız. Üniversite bilginle iş hayatında hiç bir işe yaramazsın. Anca 6 ay 1 sene sonra işe yarar hale gelmeye başlayacaksın.

• bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    İnşaat mühendisi alıyorlar mı hocam?

• Valla ben 10+ yillik insaat muhendisiyim. Bu hayatta basari icin iki kriter var. Ya yalaya yalaya bir yerlere geliyorsun ya yardira yardira. Ben Allah'a sukur yardira yardira calisanlar kategorisindeyim, karakter icabi ilkini yapamiyorum.

Simdi gelip buraya 1 sene burnun surtulup sanki 30 yillik piyasada calismis adam gibi ahkam kesmenin anlami yok. Isyan etmeyin calisin kardesim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fire Cavalry

İnşaat mühendisi alıyorlar mı hocam?
    Link verdim şirketler için. Linkedin de arama yapıp bakabilirsiniz. Her meslek için benim bilmeme imkan yok malesef.

• Kardeş ben haydarpaşa endüstri meslek lisesi mezunuyum 2006da mezun oldum 2008de süleyman demirel üni gittim 1 sene üni ortamını görünce okulu bıraktım şimdi güvenlik işinde çalışıyorum 2600 tl maaş alıyorum şimdide bu maaş yetmiyo beğenmiyorum yakında 3500 tllik güvenlik işine giricem var gerisini sen düşün bu ülke artık bitmiş okumak hiç birşey getirmiyor yurtdışında okursan işler değişir benim kız kardeşim bile karadeniz teknik üniv okudu 4 senelik 1 senede ingilizce hazırlık ama şu an asgari ücretle çalışıyor uno’num ekmek standında var gerisini sen düşün en iyi ekmek kapısı ticarettir yolun açık olsun

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sensaura kullanıcısına yanıt
    Yapmasam, yazmazdım.
    Çiziyoruz bol bol.

Bir de şu ileri düzey ingilizce demiştim ya unutma.
    Yazıyoruz, konuşuyoruz bol bol. Türkçe 10% sadece.

Edit : Add on.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 35plt35 -- 3 Temmuz 2019; 10:57:56 >
  • Vasıflı veya vasıfsız her türlü mesleğin işsizlik tehdidi altında olması hakkında bir konuşma:

Mehmet Uysalyoutube
    Serdar Kuzuloğlu Hiçbir işe yaramayan insanlar çağı geliyor
    https://www.youtube.com/watch?v=SgpV0J-yfa4

Son yıllarda kurumsal şirketlerde yaşanan beyaz yakalı maaş erozyonu sebebiyle kendi işini açma motivasyonu (5:01'den itibaren izleyin)

140journosyoutube
    yeni salgın: start-up [bölüm 1: girişimcilik 101]
    https://www.youtube.com/watch?v=7PMvex5PZF0

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.