|
Napolyon'un "Bana Türklerden Kurulu Bir Ordu Verin, Dünyayı Rehin Alayım" Sözü Gerçek mi?
Bilinen bir söz olan "Bana Türklerden kurulu bir ordu verin, dünyayı rehin alayım," genellikle Napolyon Bonaparte'a atfedilir. Ancak bu sözün onun tarafından gerçekten söylenip söylenmediği konusunda kesin bir fikir birliği yoktur.
Bazı tarihçiler, Napolyon'un bu sözü Mısır Seferi sırasında Mısırlılara söylediğini iddia ederken, diğerleri onun bu sözü hiç söylemediğini düşünmektedir. Sözün ilk olarak Napolyon'un yakın arkadaşı ve danışmanı Louis Antoine Fauvelet de Bourrienne tarafından 1830'da yayımlanan "Napolyon Bonaparte'ın Anıları" adlı kitapta yer aldığı belirtilmektedir. Ancak Bourrienne'in sözleri çelişkilidir ve güvenilirliği tartışmalıdır.
Napolyon'un Türk ordusuna hayranlık duyduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Askeri bir deha olarak bilinen Napolyon, Türk ordusunun disiplini, cesareti ve savaş taktiklerini övmüştür. Hatta "Bana Türklerden kurulu bir ordu verin, dünyayı fethedeyim" dediğini de aktaran kaynaklar bulunmaktadır.
Bununla birlikte, Napolyon'un bu sözü söyleyip söylemediği konusunda kesin bir kanıt yoktur. Bu nedenle, sözün gerçekliği hala bir tartışma konusudur ve tarihçiler tarafından araştırılmaya devam etmektedir.